İnançlarınt - el altindan Q) hazirliklarinı-alttan alta - büyük bir dirençle aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Soru:
YAYINLARI
inançlar \int - el altindan
Q)_hazirliklarinı-alttan alta
C) dirençlerini - üstü kapalı bir şekilde
B) ön yargılarını- pasif bir şekilde

• büyük bir dirençle
    aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
    Bu parçada boş birakılan yerlere sirasıyla
    kaybediveriyorlar.
    koyarlar. Omeğin t
    n
    bir
    diyerek sigarayı birakma konusundaki güdülerini
    görünce "Şu işe bak, bana içme diyor, kendisi içiyor.
    diyorlar. Ancak az Sonra bu hekimi sigara içerken
    hekim sigarayı birakmalari gerektiğini söylüyor: peki
    ladesci direniştir. Örneğin insanlar hekime gidiyorar.
    biter Bir de gelişmeye - karşı çıkilır ki bu da bir tür
    rorba ama dürüst bir yoldur; açıkça karşı çikarsın, olur
    niliain karşısina
    lstemezük!
    diye çikarlardı. Bu,
    bence
    Insantar; değişmeye, gelişmeyebazen açıkça ortava
    zamanlar
    yeniçeriler,
    her
    türlü
    ge
    YT/ Tükçe

Soru Fotoğrafı:

Bu parçada boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — Parçayı dikkatlice oku
Parçada insanın değişime, gelişmeye karşı direnci ve bu direncin şekilleri anlatılıyor. Boşluklar da bu direnç türleriyle ilgili.

Adım 2 — Şıkların anlamlarını değerlendir
A) steklerini - büyük bir dirençle (Anlamsal olarak uygun değil, “steklerini” kelimesi bu bağlamda eksik veya hatalı görünüyor.)
B) ön yargılarını - pasif bir şekilde (Ön yargılar pasif direnç olabilir, ama “büyük bir dirençle” ifadesine uymayabilir)
C) dirençlerini - üstü kapalı bir şekilde (Direnç kelimesi doğru görünüyor, üstü kapalı direnç de uygun ifade olabilir)
D) hazırlıklarını – alttan alta (Hazırlıklar bağlam dışında)
E) inançlarını – el altından (Bu ifade direnç çeşidi için yerinde)

Adım 3 — Paragrafın bağlamıyla eşleştir
Parçada “insanlar gelişmeye karşı direnç gösterir” deniliyor ve üç farklı direnç türünden bahsediliyor:

• el altından (gizli direnç)
  • alttan alta (gizli, pasif direnç)
  • üstü kapalı (örtülü direnç)

Boşlukların sırasıyla yani:

• inançlarını — el altından
  • hazırlıklarını — alttan alta
  • dirençlerini — üstü kapalı bir şekilde

Adım 4 — Doğru cevabı işaretle
Parçanın anlamına ve boşluklara en uygun gelen seçenek E şıkkıdır.

:white_check_mark: CEVAP: E) inançlarını – el altından

Bu parçada boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

:white_check_mark: CEVAP: A) isteklerini — büyük bir dirençle

:open_book: AÇIKLAMA:
Metinde değişime ve gelişmeye karşı iki tür tepki karşılaştırılıyor: bazen açıkça (doğrudan) ortaya koyulan tepkiler ve bazen daha kuvvetli, direnç dolu tepkiler.

• Birinci boşluğa gelen sözcük, insanların duruşunu, neyi koyduklarını ifade etmeli; isteklerini bu bağlamda anlamlı ve dil bilgisi açısından uyumludur (“isteklerini koyarlar”).
  • İkinci boşluğa gelen ifade, tepkilerin şiddetini vurgulamalı; büyük bir dirençle metnin anlatım tarzına ve cümle yapısına en uygun seçenektir.

Diğer seçeneklerin kısa reddi:

• B şıkkı (ön yargılarını — pasif bir şekilde): “pasif bir şekilde” metindeki aktif karşı çıkış örnekleriyle uyumlu değil.
  • C şıkkı (dirençlerini — üstü kapalı bir şekilde): “dirençlerini üstü kapalı bir şekilde” hem anlamsal tekrar içeriyor hem de metindeki karşıt anlatımla çelişiyor.
  • D şıkkı (hazırlıklarını — alttan alta): “hazırlıklarını koyarlar” anlamca uygun değil.
  • E şıkkı (inançlarını — el altından): “el altından” ifadesi anlamca zayıf ve metnin bağlamına uymuyor.

:bullseye: TEMEL KAVRAMLAR:

1. Anlatım uyumu
  • Tanım: Cümlenin bağlam ve sözdizimiyle uyumlu kelime seçimi.
  • Bu problemde: “isteklerini” ve “büyük bir dirençle” ifadeleri hem anlam hem de yapı açısından uyumludur.
  1. Karşıtlık / Vurgu
  • Tanım: Metinde iki farklı tepkinin (açıkça vs. güçlü dirençle) karşılaştırılması.
  • Bu problemde: İkinci ifadenin direnç derecesini belirtmesi gerektiği için “büyük bir dirençle” doğru vurgu sağlar.

Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket:
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?