ilkokul büyük mü yazılır
İlkokul büyük mü yazılır?
Cevap:
Türkçe yazım kurallarına göre “ilkokul” kelimesi küçük harfle yazılır, yani büyük harfle yazılmaz.
Neden “ilkokul” küçük harfle yazılır?
- “İlkokul”, özel isim değil, genel bir isimdir.
- Özel isimler, kişilerin, yerlerin, kurumların veya binaların özgün ve tekil adlarıdır; bu tür kelimeler büyük harfle başlar.
- Ancak “ilkokul” genel anlamda bir eğitim kurumunu ifade eder, belirli bir okulun adı değildir.
- Eğer bir cümlenin başında kullanılmıyorsa veya özel bir okulun adı olarak belirtilmiyorsa küçük harfle yazılır.
Örnekler:
| Yazım Biçimi | Doğru Mu? | Açıklama |
|---|---|---|
| İlkokulda arkadaşlarımla oynadım. | Yanlış (baş harf dışında) | Cümlenin başında olmadığından “i” küçük olmalı. Ama cümlenin başı ise İ ile başlar. |
| Okula ilkokuldan başladım. | Doğru | Genel isim, küçük harfle yazılır. |
| Ankara İlkokulu’nda öğrenim görüyorum. | Doğru | Burada özel okul adı “Ankara İlkokulu” olduğu için büyük harf kullanılır. |
| İlkokul çocukları çok heyecanlı. | Doğru | Genel isim olduğu için küçük harf. |
Bu kuralın genel hali:
- Özel isimler ve kurum adları büyük harfle başlar.
- Genel isimler küçük harfle yazılır.
Kısaca Özet Tablosu:
| Durum | Yazım Şekli | Örnek |
|---|---|---|
| Cümlenin başında | Büyük harfle | İlkokul çok önemlidir. |
| Genel bir okul türü (isim değil) | Küçük harfle | Bugün okula ilkokulda başladım. |
| Özel okul adı (tam isim) | Büyük harfle | Kocatepe İlkokulu mezunuyum. |
Sonuç:
İlkokul kelimesi, özel isim olmadığı sürece küçük harfle yazılır. Eğer belirli bir okulun adı olarak kullanılırsa, o zaman büyük harfle yazılır.