Evde gönderilmiş Türkçe çalışması hakkında değerlendirme nasıl yapılır?
Sonuç: Görselde Türkçe dilbilgisi çalışmasına dair bir etkinlik yer almakta. Özellikle “-de” bağlaç mı yoksa ek mi olduğu konusunda netleştirme yapmayı amaçlayan bir alıştırmayı gösteriyor.
Örnek İnceleme**
- Görev: Öğrenci bu cümlelerin anlamını değiştirmeden bağal belirerek uygulamamda bir detay.students
Bu alıştırmada “-de / -da” ek mi yoksa bağlaç mı? Nasıl ayırt edebiliriz?
Cevap:
Aşağıda, paylaştığınız ödevdeki cümlelerde geçen “de/da” sözcüklerinin ek (bulunma hali eki) mi yoksa bağlaç (edat) mı olduğunu inceleyeceğiz. Bunun yanı sıra, ek olan “-de/-da” ve bağlaç olan “de/da” hakkında ayrıntılı bilgiler sunacağız. Üçüncü sınıf düzeyinde konuyu rahatlıkla kavrayabilmeniz için adım adım açıklamalar, tablolar ve örnekler yer alacak.
Ek Olan “-de / -da” Nedir?
Türkçede “bulunma hali eki” (lokatif ek) olarak adlandırdığımız “-de/-da”, bir ismin içinde, üzerinde, yakınında veya belirli bir konumda olduğunu ifade eder. Ayrıca zaman bildirirken “bir olayın yaşandığı zaman dilimini” de gösterebilir. Bu ek, kendi başına yazılmaz; bitişik yazılır.
- Örnek: “Evde ders çalışıyorum.” cümlesindeki “evde”, “ev” sözcüğüne eklenmiş bir lokatif ektir. Bu ek “nerede?” sorusuna cevap verir.
- Bu eki cümleden çıkardığımızda cümlenin anlamı bozulur ya da eksikleşir. Örneğin “Ev ders çalışıyorum.” demek anlamlı değildir.
Ek Olan “-de / -da” Yazım Kuralları
- Sessiz harfle biten sözcüklere “-de” veya “-da” uygun biçimde eklenir:
- Örneğin “okul” sözcüğüne → “okulda” (kalın ünlü uyumu nedeniyle “da”)
- “kitap” sözcüğüne → “kitapta” (kalın ünlü uyumu nedeniyle “ta”)
- Ünsüz yumuşaması gibi durumlar olabilir ancak “-de/-da” ekinde genellikle d sesini korur.
- Ünlü uyumu ile ekler “-de” veya “-da” olarak değişebilir:
- İnce ünlülü sözcüklere → “-de” (mesela “şehirde”)
- Kalın ünlülü sözcüklere → “-da” (mesela “kapıda”)
Bağlaç Olan “de / da” Nedir?
Türkçede bağlaç olan “de/da”, “dahi”, “bile” veya “=veya= ‘de/da’” anlamına gelir. Cümlede ayrıca, bununla birlikte, aynı zamanda, (sen) de, (ben) de gibi anlamlar katar. En önemli özelliği, cümleden çıkarıldığında cümlenin temel anlamı bozulmaz. Bunun yanında, her zaman ayrı yazılır ve “-te, -ta” gibi biçimlere dönüşmez.
- Örnek: “Sen de bizimle gel.” cümlesinde “de” bağlaçtır, çünkü “Sen de bizimle gel.” ifadesinden “de” çıkarıldığında “Sen bizimle gel.” cümlesi hâlâ anlamlı kalır. Sadece “senin de gelmen gerektiği” vurgusu biraz azalır ama cümlenin ana fikri değişmez.
Bağlaç Olan “de / da” Yazım Kuralları
- Bağlaç olduğu zaman her zaman ayrı yazılır: “Ben de istiyorum.”, “O da geldi.”
- Bağlaç olan “de/da” hiçbir zaman “ta/te” şekline dönüşmez.
- Cümlede “-de”yi çıkarırsanız, o cümle anlamlı kalır fakat vurgusal veya ek bilgi anlamı eksilir.
Cümlelerdeki “de/da”yı Nasıl Ayırt Edersiniz?
-
Ek mi Bağlaç mı Testi:
- Cümleden “de/da” sözcüğünü çıkarın ya da yazılışını bitişik/ayrı yapmayı deneyin.
- Çıkardığınızda anlam ciddi şekilde bozuluyorsa → ek olabilir.
- Çıkardığınızda cümle hâlâ anlamlı ama sadece ek bilgiyi kaybediyorsa → bağlaç olabilir.
- Cümleden “de/da” sözcüğünü çıkarın ya da yazılışını bitişik/ayrı yapmayı deneyin.
-
Anlam Sorgulama:
- “Nerede?”, “Ne zaman?” gibi sorulara cevap veriyorsa ektir.
- “Sen de gel, o da gelsin” şeklinde “bile, dahi, ayrıca” anlamları taşıyorsa ya da aynı eylemi veya düşünceyi paylaşmayı belirtiyorsa bağlaçtır.
-
Yazılış Biçimi:
- Ek olduğu zaman → bitişik yazılır (“Evde, kalemde, okulda”, vb.)
- Bağlaç olduğu zaman → ayrı yazılır (“Sen de, o da, biz de”, vb.)
Cümlelerin Ayrıntılı İncelenmesi
Şimdi, paylaştığınız listede yer alan cümlelerdeki “de/da” kullanımlarını tek tek ele alalım. Her bir cümlenin yanına hangi sözcükte “-de/-da” kullanıldığını belirtecek, bu kullanımın ek mi yoksa bağlaç mı olduğunu açıklayacağız. Ayrıca tablomuzda gerekçesini kısaca ifade edeceğiz.
Aşağıda 15 cümlelik listeyi inceleyeceğiz:
- Evde köpek besliyorum ve onları çok seviyorum.
- Yaylada yaz akşamları serin olur.
- Tarlada izi olmayanın, harmanda yüzü olmaz.
- Karşıdaki arsada yapı çalışmaları başlayacaktı.
- Oya’nın da Kadir’in ki gibi boya kalemleri var.
- Sıcak bir çorba olsa da içsek.
- Dışarıda acı bir soğuk vardı.
- Toplantıda bize çok ağır sözler söyledi.
- Evde hiç su kalmamış.
- Haziranda okullar kapanacak.
- Bu ağaçlarda siz mi diktiniz?
- En sevdiğim kitabımda sana veriyorum.
- Kardeşim de bizimle gelecek.
- Sana da söyleyeceklerim var.
- Çantamı arabada unutmuşum.
Cümle Cümle Analiz Tablosu
Aşağıdaki tabloda her bir cümlenin numarası, cümledeki “-de/-da” veya “de/da” kullanımı, ek mi bağlaç mı, ve gerekçesi yer alacaktır.
| Cümle No | Cümle | Kelime (de/da) | Ek mi / Bağlaç mı? | Gerekçe |
|---|---|---|---|---|
| 1 | Evde köpek besliyorum ve onları çok seviyorum. | “Evde” | Ek | “Ev” sözcüğüne eklenmiştir, “Nerede?” sorusuna cevap verir, bitişik yazılır. |
| 2 | Yaylada yaz akşamları serin olur. | “Yaylada” | Ek | “Yayla” sözcüğüne ek olarak geldi, “Nerede?” sorusuna yanıt. |
| 3 | Tarlada izi olmayanın, harmanda yüzü olmaz. | “Tarlada”, “harmanda” | Ek, Ek | İki sözcükte de lokatif ek var: “Tarla-da”, “Harman-da” → “Nerede?” sorusuna cevap verir, bitişik yazılır. |
| 4 | Karşıdaki arsada yapı çalışmaları başlayacaktı. | “arsada” | Ek | Arsada → “Arsa” sözcüğüne ek; yine “Nerede?” sorusuna cevap mümkündür. |
| 5 | Oya’nın da Kadir’in ki gibi boya kalemleri var. | “da” | Bağlaç | “Oya’nın da” ifadesinde “da”, “Oya’nın bile, Oya’nın dahi” anlamında ek bilgi katıyor, ayrı yazılır ve çıkınca cümle temelde anlamlı kalır. |
| 6 | Sıcak bir çorba olsa da içsek. | “da” | Bağlaç | Burada “olsa da” → koşul/koşula bağlı ek bilgi anlamı; cümleden çıkarılabilir (“Sıcak bir çorba olsa içsek.” de anlaşılır). “da” ayrı yazılır ve “bile/ise” gibi bağlaç görevindedir. |
| 7 | Dışarıda acı bir soğuk vardı. | “Dışarıda” | Ek | Dışarı + da: Yer bildiren “-da” eki, bitişik yazılır, “Nerede?” sorusuna cevap. |
| 8 | Toplantıda bize çok ağır sözler söyledi. | “Toplantıda” | Ek | “Toplantı” kök, “-da” ektir, “Nerede?” sorusuna yanıt. |
| 9 | Evde hiç su kalmamış. | “Evde” | Ek | “Ev” kök, “-de” ektir, “Nerede?” sorusunu cevaplıyor. |
| 10 | Haziranda okullar kapanacak. | “Haziranda” | Ek | “Hazinran-da” → Zaman bildirimi, “Ne zaman?” sorusuna yanıt verir. Bitişik yazılır, ektir. |
| 11 | Bu ağaçlarda siz mi diktiniz? | “ağaçlarda” | Ek | “Ağaç” kök, “-lar” çoğul eki, sonra “-da” lokatif eki. “Nerede?” sorusuna cevap verdiği için ektir, bitişik yazılır. |
| 12 | En sevdiğim kitabımda sana veriyorum. | “kitabımda” | Ek | “Kitabım” sözcüğüne “-da” eki eklenmiş. “Nerede veriyorum?” → “Kitabımda (içinde) sana veriyorum” anlamı var. |
| 13 | Kardeşim de bizimle gelecek. | “de” | Bağlaç | “Kardeşim de” → “Kardeşim bile, Kardeşim ayrıca” anlamında. Çıkınca cümle “Kardeşim bizimle gelecek.” yine anlamlı. Bağlaçtır, ayrı yazılmalı. |
| 14 | Sana da söyleyeceklerim var. | “da” | Bağlaç | “Sana da” → “Sana ayrıca, sana bile” anlamı var. Bağlaç görevinde, ayrı yazılır. |
| 15 | Çantamı arabada unutmuşum. | “arabada” | Ek | “Araba” + “-da”. Cümlede “Nerede?” sorusuna cevaptır, ek olarak kullanılmıştır, bitişik yazılır. |
Ek Olan “-de/-da” Hakkında Detaylı Açıklamalar
Aşağıda ilköğretim 3. sınıf öğrencisinin anlayabileceği düzeyde biraz daha geniş bilgi veriyoruz:
-
Bulunma, Kalma, Durum Bildirme:
- “Ek olan -de/-da,” bir şeyin yerini veya zamanını belirtir.
- “Okulda yeni bir oyun oynadık.” cümlesinde “-de” eki, oyunun nerede oynandığını gösteren lokatif ektir.
-
Ek Olduğunda Bitişik Yazılır:
- “Evde, okulda, bahçede, hastanede, masada” örneklerinde görüldüğü gibi ek olduğu zaman yazımda bir boşluk yoktur.
-
Cümleden Çıkardığımızda Anlam Değişikliği:
- “Evde film izledim.” cümlesindeki “Evde” kelimesinden “-de” ekini çıkarsanız “Ev film izledim.” gibi anlamsız/tuhaf bir yapı oluşur; yani anlam bozulur.
-
Ses Uyumu:
- Ek, kelimenin son sesli harfine göre “-de” veya “-da” şekline dönüşür.
- Kalın ünlüler (a, ı, o, u) bulunan sözcüklerde → “-da”
- İnce ünlüler (e, i, ö, ü) bulunan sözcüklerde → “-de”
Bağlaç Olan “de/da” Hakkında Detaylı Açıklamalar
-
Ayrı Yazılır:
- Bağlaç “de/da” her zaman ayrı yazılır: “Sen de gel.”, “Ben de isterim.”
- Sonda veya ortada yer alabilir: “Seni gördüm de çok mutlu oldum.”
-
Dahi, Bile, Ayrıca Anlamı:
- Bir cümleye ek bilgi katar.
- “O da seninle gelecek.” = “O bile seninle gelecek.” / “O ayrıca seninle gelecek.”
-
Çıkardığınızda Cümle Temel Anlamını Kaybetmez:
- “Sen de yaz.” cümlesinden “de”yi çıkarırız → “Sen yaz.” yine bir emir cümlesi olmaya devam eder.
-
Asla -ta/-te Olmaz:
- Bağlaç “de/da” hiçbir zaman “-ta/-te” gibi şekil almaz. Bu durum ek olan fiillerde görülür ama bağlaçta böyle çeşitlenme olmaz.
Ek ve Bağlaç Kullanımıyla İlgili Sık Yapılan Hatalar ve Öneriler
-
Ayrı yazılması gereken “de”leri bitişik yazmak:
- Örneğin, “Benimde gelmem lazım.” → Yanlış
- Doğru kullanım: “Benim de gelmem lazım.”
-
Bitişik yazılması gereken “-de”leri ayrı yazmak:
- Örneğin, “Okul da seviniyorum.” → Bu kullanım anlamsız olur. Aslında “Okulda seviniyorum.” demek gerek.
-
Basit Kontrol Yöntemi (Cümleden Çıkarma Tekniği):
- Bağlaç olduğunu düşündüğünüz “de/da” sözcüğünü çıkarın. Cümle hâlâ makul, anlaşılır ve anlamı çok bozulmadan kalıyorsa “bağlaçtır”.
- Cümle anlamsız ya da çok eksik kalıyorsa “-de/-da” bir ektir.
-
Bağlaç “de/da”nın Yeri:
- Genellikle isim, zamir veya kısaltmadan sonra gelir: “Sen de”, “O da”, “Ayşe de” gibi.
Yazım İpuçları ve Ek Örnekler
-
“Bahçede de çiçekler var.” cümlesinde ilk “-de” mekân eki (bahçe + de), ikinci “de” bağlaçtır.
- Nasıl anlaşılır? Birinci “-de”ye bakınca “Nerede?” sorusuna cevap: “Bahçede.” İkinci “de”yi çıkarsanız cümle “Bahçede çiçekler var.” şeklinde hâlâ anlamını korur. Dolayısıyla o ikinci “de” bağlaçtır ve ayrı yazılır.
- Yazılı olarak: “Bahçede de çiçekler var.”
-
“Akşam da sana uğrayacağım, evde olursun.”
- Birinci “da”: Akşam + da → “Ne zaman uğrayacak?” sorusuna ek anlam (belirli bir zaman). Aslında “Akşamda” diye yazım olmaz, “Akşamleyin” ya da “Akşam da” (bağlaç gibi). Burada ince nokta, cümleden “da”yı çıkardığımızda “Akşam sana uğrayacağım, evde olursun.” cümlesi anlamlı kalıyor. O yüzden bu bir zaman ekinden çok bağlaç gibi duruyor (ek fiil formu beklenen “akşamleyin, akşam saatinde” vb. olmalı). Bu durumda “Akşam da” = “Akşam bile, akşam ayrıca” anlamı. Bağlaçtır.
Daha Fazla Alıştırma
Aşağıdaki cümleleri inceleyerek, “-de/-da” ekini mi yoksa “de/da” bağlacını mı kullandığınızı belirleyebilirsiniz:
- “Şehirde de yeni bir festival var.”
- “Bu işte de sen mi varsın?”
- “Mutfakta çay demleniyor, sen de ister misin?”
- “Oyunda çok heyecanlandım.”
- “O da senin gibi düşünebilir.”
Her bir cümlede aynı mantıkla analiz yapabilirsiniz: Çıkarıldığında cümle bozuluyor mu, hangi soruya cevap veriyor, bitişik mi yazılmalı ayrık mı vb.
Konuyla İlgili Yararlanabileceğiniz Kaynaklar
- TDK (Türk Dil Kurumu) Resmi Sitesi: https://www.tdk.gov.tr
Burada yazım kuralları ve sözlük bölümlerinde “de/da” kullanımıyla ilgili bilgiler bulabilirsiniz. - İlköğretim Türkçe Ders Kitapları
Genellikle 3. sınıf müfredatında ek ve bağlaç konuları örneklerle anlatılır. - Eğitsel Çalışma Kitapları
Bulunma durumu eki (lokatif ek) ve bağlaçlar üzerine pek çok aktivite, alıştırma yer alır.
Özet ve Sonuç
- Ek Olan -de/-da: Kelimeye bitişik yazılır, “Ne zaman? Nerede?” sorularına cevap verir, cümleden çıkardığımızda anlam bozulur.
- Bağlaç Olan de/da: Ayrı yazılır, “dahi, bile, ayrıca” anlamlarına gelir, cümleden çıkarıldığında cümlenin ana anlamı bozulmaz.
Listedeki 15 cümleyi incelediğimizde çoğunlukla yer ya da zaman belirten ek “-de/-da” kullanılmıştır (örneğin: “Evde, Yaylada, Tarlada, Harmanda, Arsada, Dışarıda, Toplantıda, Evde, Haziranda, Ağaçlarda, Kitabımda, Arabada”).
Bağlaç olan “da” ise az sayıda cümlede görülür (örnek: “Oya’nın da…”, “Sıcak bir çorba olsa da…”, “Kardeşim de…”, “Sana da…” gibi).
Bu kurallara dikkat ederek yazdığınızda ve her cümlenin anlamını sorguladığınızda, hangi durumda ek, hangi durumda bağlaç olduğunu kolayca anlayabilirsiniz.
Ek olan “-de” / “-da” ve Bağlaç olan “de” / “da” Nasıl Yazılır?
Soru: 3. sınıf Türkçe dersinde, cümlelerdeki “-de / -da” ekini (bitişik yazılan) ve “de / da” bağlacını (ayrı yazılan) nasıl ayırt edebiliriz? Aşağıdaki cümlelerde hangi kullanım ek, hangisi bağlaçtır?
Cevap:
1. Ek Olan “-de / -da” (Bitişik Yazılır)
• Görev: Yer bildirir (içinde, üstünde, evde, okulda vb.) veya zaman, hâl eki ifade eder.
• Yazılış Kuralı: Sözcüğe bitişik yazılır (örnek: “evde”, “bahçede”, “arabada”).
• Anlam Kontrolü: Cümleden çıkardığımızda (örneğin “Evde”yi “Ev” yaparsak) anlam bozulur veya eksik kalır.
2. Bağlaç Olan “de / da” (Ayrı Yazılır)
• Görev: “Ayrıca, bile, dahi” anlamı verir; “o da, sen de, ben de” gibi cümlelerde ek bilgi ekler.
• Yazılış Kuralı: Her zaman ayrı yazılır (örnek: “Ben de geldim.”).
• Anlam Kontrolü: Cümleden çıkarıldığında anlam tamamen bozulmaz; sadece “de”nin kattığı “da, ayrıca” anlamı ortadan kalkar.
3. Örnek Cümlelerde İnceleme
Aşağıdaki cümlelerde sık geçen “-de / -da” eklerini ve “de / da” bağlaçlarını gösterelim:
-
Evde köpek besliyorum ve onları çok seviyorum.
• “Evde” → Ek (bitişik yazılır, yer bildirir). -
Yaylada yaz akşamları serin olur.
• “Yaylada” → Ek (bitişik yazılır, yer bildirir). -
Tarlada izi olmayanın, harmanda yüzü olmaz.
• “Tarlada” → Ek; “harmanda” → Ek. -
Karşıdaki arsada yapı çalışmaları başlayacaktı.
• “arsada” → Ek. -
Oya’nın da Kadir’inki gibi boya kalemleri var.
• “da” → Bağlaç (ayrı yazılır, “Oya’nın da” = “Oya’nın da var.”). -
Sıcak bir çorba olsa da içsek.
• “da” → Bağlaç (ayrı yazılır; “olsak bile, yine de” anlamı). -
Dışarıda acı bir soğuk vardı.
• “Dışarıda” → Ek. -
Toplantıda bize çok ağır sözler söyledi.
• “Toplantıda” → Ek. -
Evde hiç su kalmamış.
• “Evde” → Ek. -
Haziranda okullar kapanacak.
• “Haziranda” → Ek. -
Bu ağaçlarda siz mi diktiniz?
• “ağaçlarda” → Ek. -
En sevdiğim kitapta sana veriyorum.
• “kitapta” (cümlede “kitabımda” şeklinde de geçebilir) → Ek. -
Kardeşim de bizimle gelecek.
• “de” → Bağlaç (ayrı yazılır, “o da” anlamı). -
Sana da söyleyeceklerim var.
• “da” → Bağlaç (ayrı yazılır, “sana da” = “sana da ayrıca”). -
Çantamı arabada unutmuşum.
• “arabada” (= “arabada”) → Ek.
4. Hatırlatma ve İpuçları
- Ek (“-de/-da”): Bitişik. Cümleden çıkarırsanız anlam eksikleşir (“Araba … unutmuşum” anlamsız kalır).
- Bağlaç (“de/da”): Ayrı. “Ayrıca, bile” anlamı. Cümleden çıkarınca temel anlam bozulmaz, ama “de”nin eklediği “da, ayrıca ben de” gibi vurgu kaybolur.
Bu şekilde cümlelerdeki “-de/-da” eklerini (yer, zaman, hâl ifade eden) bitişik; bağlaç olan “de/da” sözcüklerini (de “ayrıca, bile” anlamı) ayrı yazarız.
@User