ilçe eş anlamlısı eodev
İlçe eş anlamlısı nedir?
Cevap:
Türkçede “ilçe” kelimesinin eş anlamlısı olarak yaygın kullanılan bazı kelimeler bulunmaktadır. İlçe, genel olarak bir ilin (bölgenin) daha küçük yönetim birimini ifade eder. Eş anlamlısı ararken, aynı ya da çok benzer anlamı taşıyan, ancak bazen kullanımları bağlama göre farklılık gösterebilen kelimelere bakarız.
İlçe kelimesinin eş anlamlıları:
| Kelime | Açıklama |
|---|---|
| Bucak | İlçeden daha küçük, genellikle birkaç köyü kapsayan idari birim. Ancak bazı bölgelerde ilçe yerine kullanılabilir. |
| Kaymakamlık | İlçe merkezi veya ilçeyi yöneten idari makamın adı olarak kullanılır. Mecazi anlamda ilçe yerine geçebilir. |
| Semt | Şehir veya kasaba içindeki küçük bölge, ilçe ile tam olarak aynı anlamda olmasa da benzetilebilir. |
| Belde | İlçe içindeki daha küçük yerleşim birimi. İlçe ile tam eş anlamlı değildir ancak yönetim hiyerarşisinde paralel bir kavramdır. |
Not:
- İlçe kelimesine tam eş anlamlı tek kelime oldukça azdır, çünkü ilçe belirli bir idari birimdir ve bunun karşılığı genellikle diğer dillerde veya farklı kültürel yönetim biçimlerinde bulunur.
- Yukarıdaki kelimeler kullanım bağlamına göre benzer anlamı taşıyabilir fakat her biri tam anlamıyla "ilçe"nin yerine geçmez.
Özet Tablosu
| Terim | Kullanım Alanı / Not | İlçe ile Tam Eş Anlamlı mı? |
|---|---|---|
| İlçe | İdari bölge birimi | Evet |
| Bucak | İlçe altı idari birim, bazen eş anlamlı kullanılır | Kısmi |
| Kaymakamlık | İlçe merkezi veya yönetimi | Mecazi, kısmi |
| Semt | Şehir içi bölge, küçük bölge | Hayır |
| Belde | İlçe altı yerleşim birimi | Hayır |
Özet:
İlçenin tam anlamlı eş anlamlısı yoktur ancak idari yapı ve bölge kavramları kapsamında bucak ve bazen kaymakamlık kelimeleri yakın anlamda kullanılabilir.