İlave eğitiminin tanımı aşağıdakilerden hangisidir? Çalışanların işe başlamalarında ve yeni şartlara kolaylıkla uyum sağlamaları için yeni bilgiler vermek üzere düzenlenen programlardır. Çalışanların iş güvenliği ve mesleki düzeylerini yükseltmek ve i

İlave eğitiminin tanımı aşağıdakilerden hangisidir?

Çalışanların işe başlamalarında ve yeni şartlara kolaylıkla uyum sağlamaları için yeni bilgiler vermek üzere düzenlenen programlardır.

Çalışanların iş güvenliği ve mesleki düzeylerini yükseltmek ve işletme körlüğünü gidermek amacıyla düzenlenen programlardır.

Çalışanların iş güvenliğini ve mesleki bililerinin eksikliklerini gidermek ve meslekte niteliklerini geliştirmek için ilave bilgilerin verildiği programlardır.

Eğitimde geçen sürenin çalışma süresine ekstradan ilave edilmesidir.

Herhangi bir nedenden dolayı altı aydan fazla süre işten uzak kalanlara verilen eğitim programlarıdır.

İlave Eğitiminin Tanımı Nedir?

Cevap: İlave eğitim kavramı, çalışanların mesleki gelişimini artırmak, iş güvenliğini sağlamak ve değişen şartlara uyumlarını desteklemek amacıyla düzenlenen eğitim programlarını ifade eder. Soruda verilen seçeneklerden ilave eğitimin tanımını en doğru şekilde ifade eden seçenek şudur:

Doğru Cevap:

“Çalışanların iş güvenliğini ve mesleki bilgilerinin eksikliklerini gidermek ve meslekte niteliklerini geliştirmek için ilave bilgilerin verildiği programlardır.”

Bu tanım, ilave eğitimin amacını ve işlevini en kapsamlı şekilde açıklamaktadır.

Eğer başka bir sorunuz varsa, sormaktan çekinmeyin! :blush:
@username

Cevap:
Üçüncü seçenekte yer alan “Çalışanların iş güvenliğini ve mesleki bililerinin eksikliklerini gidermek ve meslekte niteliklerini geliştirmek için ilave bilgilerin verildiği programlardır.” ifadesi, ilave eğitimin tanımını en doğru biçimde yansıtmaktadır.

İçindekiler

1. Giriş ve Tanımlar
  2. İlave Eğitimin Amacı ve Kapsamı
  3. Seçeneklere Göre Değerlendirme
    1. Seçenek 1
    2. Seçenek 2
    3. Seçenek 3
    4. Seçenek 4
    5. Seçenek-5
  4. İlave Eğitimin İşletmelerdeki Önemi
  5. İlave Eğitim Örnekleri
  6. İlave Eğitim Uygulama Adımları
  7. İlave Eğitimin Faydaları
  8. İlave Eğitimin Zorlukları ve Çözüm Önerileri
  9. Örnek Tablo: Eğitimin Türleri ve Amaçları
  10. Özet ve Sonuç

1. Giriş ve Tanımlar

İnsan kaynakları yönetiminde “eğitim” kavramı, çalışanların işe başlamasından itibaren kendilerini geliştirmelerini ve kurumdaki işlemlerle ilgili bilgi düzeylerini artırmalarını hedefler. Ancak eğitim yalnızca işe ilk başlama aşamasında verilmekle sınırlı değildir. Organizasyonların ve teknolojinin hızlı gelişimi, çalışanların düzenli aralıklarla yeni beceriler ve bilgiler edinmesini zorunlu kılar. Bu gereklilik “ilave eğitim” olarak ifade edilir.

• Eğitim: Çalışanların iş ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerini artırmaya yönelik planlı çabadır.
  • Oryantasyon: Çalışanların ilk defa işyerine başlamasıyla birlikte, işletmenin genel yapısını, kurallarını ve işin temel gerekliliklerini tanımalarına yardımcı olan süreçtir.
  • Gelişim Programları: Çalışanların kariyerlerinde ilerlemeleri, hata oranlarını düşürmeleri ve verimliliklerini artırmaları için uzun vadeli planlanmış eğitimlerin tümünü kapsar.
  • İlave Eğitim: Mevcut çalışanların, iş güvenliği, mesleki nitelikler veya işletmenin güncel gereksinimlerine uyum sağlamak amacıyla öğrenmesi gereken yeni bilgi, beceri ve yöntemlerin verildiği ek programlardır.

Yukarıdaki tanımlardan anlaşılacağı üzere ilave eğitim, işletmelerin ve çalışanların sürdürülebilir gelişiminde kritik öneme sahiptir. Özellikle sektör dinamiklerinin hızlı değiştiği ortamlarda, çalışanlar güncel kalmak ve rekabet gücünü korumak için düzenli aralıklarla ilave eğitime ihtiyaç duyarlar.

2. İlave Eğitimin Amacı ve Kapsamı

İlave eğitimler, temel olarak aşağıdaki amaçları ve kapsamları içerir:

1. Mevcut Eksiklikleri Gidermek: Çalışanlar zamanla yeni teknolojilere, yeni makinelere veya farklı çalışma metodolojilerine ihtiyaç duyabilir. Bu eğitimler, onların bu eksikliklerini kapatma görevi üstlenir.
  2. İş Güvenliğini Artırmak: Birçok sektörde (inşaat, imalat, kimya, hastane vb.) iş güvenliği kritik öneme sahiptir. İşlemlerde meydana gelen teknolojik veya yasal değişiklikler sebebiyle çalışanların iş güvenliği eğitimlerinin güncellenmesi gerekebilir.
  3. Mesleki Gelişimi Desteklemek: Personelin yeni beceriler edinerek kariyer basamaklarında ilerlemesine yardımcı olmak, kurum için de büyük fayda sağlar.
  4. Sektörel ve Yasal Değişikliklere Uyum Sağlamak: Örneğin, iş sağlığı ve güvenliği kanunlarında meydana gelen bir değişiklik, ilave eğitimi zorunlu kılar.
  5. Verimliliği ve Kaliteyi Yükseltmek: Eğitim eksikliği, üretim hatalarını veya hizmet kusurlarını beraberinde getirebilir. Güncel eğitimlerle bu hatalar minimize edilir.

İlave eğitim, çalışanlara bilgi seviyesinde ve pratikte bir “güncelleme” olanağı sunarak, değişen koşullara adaptasyonu kolaylaştırmayı hedefler. Bu nedenle, eğitimler genellikle planlı bir program dahilinde verilir ve ölçüm araçlarıyla etkililiği değerlendirilir.

3. Seçeneklere Göre Değerlendirme

Soru içerisinde beş farklı şık sunulmuştur. Bu şıklar, insan kaynakları literatüründe farklı eğitim türlerini veya uygulama şekillerini kısmen doğrulasa da, “ilave eğitim” kavramına en uygun tanımın hangisi olduğunu belirlemek gerekir.

3.1. Seçenek 1

İfadede Geçen Tanım:
“Çalışanların işe başlamalarında ve yeni şartlara kolaylıkla uyum sağlamaları için yeni bilgiler vermek üzere düzenlenen programlardır.”

Analiz:
Bu tanım, çoğunlukla çalışanların ilk işe giriş sürecindeki oryantasyon eğitimi ya da işe alıştırma eğitimi (orientation ve onboarding) olarak bilinen programları ifade eder. İlave eğitimden ziyade, yeni işe başlamış personelin kurumu hızlıca tanımasını ve temel bilgileri edinmesini hedefler. Bu yüzden ilave eğitimin kapsamını tam olarak karşılamaz.

3.2. Seçenek 2

İfadede Geçen Tanım:
“Çalışanların iş güvenliği ve mesleki düzeylerini yükseltmek ve işletme körlüğünü gidermek amacıyla düzenlenen programlardır.”

Analiz:
Bu seçenek; iş güvenliği, meslekî gelişim ve işletme körlüğünü gidermek gibi konuları içerdiği için kısmen ilave eğitim temasına uygun gözükebilir. “İşletme körlüğü” terimi de güncel eğitimlerin verilmesiyle çalışanların sürekli olarak yenilendiğini anlatır. Ancak, ifade edilen kavram daha çok genel geliştirme veya mesleki geliştirme (development training) programlarını andırmaktadır. “İşletme körlüğünü gidermek” ifadesi, kurum içi rotasyon veya tazeleme eğitimleri yoluyla sağlanabilecek bir kazançtır; dolayısıyla bu seçenek, “ilave eğitim” için gerekli ancak yeterli olmayan unsurları içerir.

3.3. Seçenek 3

İfadede Geçen Tanım (Doğru Cevap):
“Çalışanların iş güvenliğini ve mesleki bililerinin eksikliklerini gidermek ve meslekte niteliklerini geliştirmek için ilave bilgilerin verildiği programlardır.”

Analiz:
Bu ifade, iş sağlığı ve güvenliği ile mesleki yeterliliğin geliştirilmesine sıklıkla vurgu yaparak “ilave eğitim” kavramını doğru biçimde tanımlar. İlave eğitimin temel amacı da zaten mevcut çalışanların gelişimine, eksik kaldıkları noktalarda ek bilgi kazanımına ve iş güvenliği risklerini azaltmaya yöneliktir. Burada “ilave bilgilerin verildiği programlar” ibaresi, çalışanların mesleki açığını kapatma ve niteliklerini yükseltme hedefini açıkça gösterir. Dolayısıyla ilave eğitim tanımına en net şekilde karşılık gelen seçenektir.

3.4. Seçenek 4

İfadede Geçen Tanım:
“Eğitimde geçen sürenin çalışma süresine ekstradan ilave edilmesidir.”

Analiz:
Bu ifade, bir eğitimin tanımından ziyade eğitim süresinin nasıl hesaplanacağı ya da çalışma saatine nasıl ekleneceği gibi prosedürel bir detaya işaret eder. Aslında “ilave eğitim”in niteliği veya konusu yerine, “çalışma süresine eklenme” gibi bir uygulama sorunsalından bahseder. Bu, elbette işletmelerdeki ücret ve mesai çizelgesini ilgilendiren bir husus olabilir; ancak soruda aranan “ilave eğitiminin tanımı” meselesini açıklamaz.

3.5. Seçenek 5

İfadede Geçen Tanım:
“Herhangi bir nedenden dolayı altı aydan fazla süre işten uzak kalanlara verilen eğitim programlarıdır.”

Analiz:
Bu ifade daha çok “yeniden uyum eğitimleri” (re-orientation ya da re-training) olarak adlandırılan, uzun süreli işten uzak kalma durumundan sonra çalışanların adaptasyonunu sağlamak için düzenlenen özel eğitim programlarını ifade eder. Örneğin, doğum iznine çıkan veya uzun süresi raporlu olan bir çalışanın yeniden işe dönüşü için verilecek eğitim, bu kapsamda düşünülebilir. Ancak bu program, “ilave eğitim” kavramını tüm yönleriyle karşılamaz; yalnızca özel bir alt türü olabilir.

Yukarıdaki incelemeler sonucunda ilave eğitimin kapsam ve amaç bakımından en net şekilde açıklayan seçenek 3. seçenek olarak öne çıkmaktadır.

4. İlave Eğitimin İşletmelerdeki Önemi

İlave eğitim, günümüzün rekabetçi ve hızla değişen iş dünyasında birçok olumlu etki yaratır:

1. İş Performansının Artması: Çalışanlar, eksikliklerini kapattıkça işlerini daha yüksek standartlarda, hata oranını minimize ederek gerçekleştirmeye başlarlar.
  2. Moral ve Motivasyon: Aktif olarak eğitime katılmak ve yeni beceriler kazanmak, çalışanlarda aidiyet ve coşku duygularını artırır.
  3. Çalışma Ortamında Güvenlik: Özellikle iş sağlığı ve güvenliği boyutu önem taşıyan sektörlerde, ilave eğitim hem yasal zorunlulukları karşılar hem de kazaları azaltır.
  4. Rekabet Avantajı: Eğitimli ve kendini geliştiren bir iş gücü, işletmelerin pazar payını ve ürün/hizmet kalitesini yükseltir.
  5. İşletmenin Kurumsal İmajı: Personeline düzenli eğitim veren kurumlar, kamuoyunda ve sektörde “öğrenen organizasyon” imajı kazanır.

5. İlave Eğitim Örnekleri

İlave eğitim, her işletmenin ve her sektörün farklı ihtiyaçlarına göre şekillense de genel olarak aşağıdakileri içerebilir:

• Teknolojik Güncellemeler: Yeni bir yazılım veya makine kullanılmaya başlanması durumunda çalışanların bu sistemlere adapte olması için verilecek ek eğitim örneğidir.
  • Yasal Düzenlemeler: İş sağlığı ve güvenliği, veri koruma mevzuatı (KVKK veya GDPR gibi) ve diğer yasal düzenlemelerin değişmesi durumunda, çalışanların yeni kuralları öğrenmesi için düzenlenen programlar.
  • Yetkinlik Geliştirme: Müşteri ilişkileri yönetimi, satış teknikleri veya iletişim becerileri gibi konularda düzenli olarak verilen seminer veya atölye çalışmaları.
  • İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Yenileme Eğitimleri: Her yıl veya belirli periyotlarla çalışanların iş güvenliği konusundaki farkındalıklarını tazeleyen eğitimler.
  • Uzmanlık Eğitimleri: Belirli bir alanda (örneğin veri analitiği, dijital pazarlama, tıbbi cihaz kullanımı vb.) derinlemesine bilgi sahibi olmaya yönelik kurslar veya sertifika programları.

6. İlave Eğitim Uygulama Adımları

İlave eğitimi doğru şekilde uygulayabilmek için aşağıdaki adımlar genellikle izlenir:

1. İhtiyaç Analizi:

• İş için hangi beceriler eksik?
    • Sektörde veya mevzuatta ne gibi değişiklikler yaşandı?
    • Çalışanlardan gelen geri bildirimlerde tekrarlanan sorunlar nelerdir?
  2. Hedef ve Kapsam Belirleme:

• Eğitim ne kadar sürecek?
    • Hangi ünite veya departmanları kapsayacak?
    • Hangi içerik modülleri öncelikli?
  3. Eğitim Yöntemi Seçimi:

• Sınıf eğitimi mi, çevrimiçi (online) mi, karma (blended) mı?
    • Uygulamalı atölyeler veya vaka bazlı çalışmalar olacak mı?
  4. Kaynak ve Eğitmen Seçimi:

• Kurum içi uzmanlar mı yoksa dışarıdan bir danışman firma mı kullanılacak?
    • Bütçe planlaması nasıl yapılacak?
  5. Uygulama:

• Eğitim materyallerinin hazırlanması.
    • Eğitim takviminin açıklanması.
    • Devam ve performans takibi.
  6. Değerlendirme ve Geri Bildirim:

• Ön test ve son test yapma, öğrenme düzeyini ölçme.
    • Katılımcı anketleri ve yöneticilerin gözlem raporları.
    • Eğitimin tekrarı veya farklı konular ekleme kararı verme.
  7. Sürekli İyileştirme:

• Eğitimin sonuçları işletme performansına nasıl yansıdı?
    • İş kazalarında azalma oldu mu? Üretkenlik arttı mı?
    • Farklı eğitim metodolojileriyle (örneğin e-öğrenme platformları) nasıl bir başarı sağlanabilir?

Bu adımlar, ilave eğitimi sistematik bir şekilde işletmeye entegre etmek için rehber niteliğindedir. Eğitimden alınan verimi ölçmek, eksik kalan başlıkları belirlemek ve gerektiğinde müfredatı güncellemek, uzun dönemde çalışan verimliliğini artırıcı bir yaklaşım sağlar.

7. İlave Eğitimin Faydaları

Bir işletmede ilave eğitim kültürünün yerleşmesi, uzun vadeli ve çok yönlü faydalar sağlar. Bunlardan bazıları şu şekildedir:

• Adaptasyon Kolaylığı: İş süreçleri veya teknolojiler değiştiğinde, eğitilmiş çalışanlar daha hızlı uyum gösterir.
  • Organizasyon İçi İletişim: Eğitim programları genellikle ekipler arası etkileşimi artırır. Bu da kurumsal kültürü güçlendirir.
  • Üretkenlik Artışı: Donanımlı olmak, açıkça tanımlanmış süreçlerde hızlı ve etkili aksiyon almayı getirir.
  • Hata ve İş Kazası Azalması: İş güvenliği konusunda tekrar tekrar güncellenen eğitimler, kaza oranlarını azaltarak işletmeye maliyet ve itibar kazancı sağlar.
  • Personel Bağlılığı (Loyalty): Çalışanlar, kendilerine yatırım yapıldığı için değer gördüklerini hisseder ve işletmeye karşı bağlılıkları artar.

Özellikle iş güvenliği boyutunda alınan ilave eğitimler, çalışanların kişisel sağlığını ve işletmenin yasal uyumunu koruyarak olası riskleri minimize etmeye yardımcı olur.

8. İlave Eğitimin Zorlukları ve Çözüm Önerileri

Her ne kadar ilave eğitimin yararları büyük olsa da uygulamada birtakım zorluklarla karşılaşmak mümkündür:

1. Bütçe Sınırlamaları:

• Zorluk: Çok sayıda personeli sık aralıklarla eğitime almak maliyetli olabilir.
    • Çözüm: Online eğitim platformları kullanarak masrafları düşürmek veya devlet destekli mesleki eğitim programlarına katılmak.
  2. Zaman Planlaması:

• Zorluk: İşletme, üretim veya hizmet sürekliliğini kesintiye uğratmadan çalışanları eğitime dahil etmelidir.
    • Çözüm: Vardiya veya parça parça eğitim modeli uygulanarak, operasyon aksaması asgari seviyeye çekilebilir.
  3. Motivasyon Eksikliği:

• Zorluk: Çalışanlar ek eğitimlere bazen isteksiz yaklaşabilir.
    • Çözüm: Ödüllendirme sistemleri, başarı sertifikaları, kariyer gelişimi vaatleri ve başarılmış vaka örneklerinin paylaşımı ile çalışanların ilgisi artırılabilir.
  4. Eğitmen Yetersizliği:

• Zorluk: Kaliteli eğitmen veya uzman bulamamak, eğitimin verimliliğini düşürebilir.
    • Çözüm: Mevcut personel içinden uzmanlar yetiştirmek veya dışarıdan profesyonel eğitim danışmanlarıyla anlaşmak.
  5. Takip ve Değerlendirme Eksikliği:

• Zorluk: Eğitimin etkinliğini ölçmeden uygulamak, kaynak israfına yol açabilir.
    • Çözüm: Eğitim öncesi ve sonrası performans göstergeleri tanımlayarak düzenli raporlama yapmak.

Bu zorluklarla baş edilmesi, işletmelerin uzun vadede rekabet gücünü ve çalışan memnuniyetini yüksek tutmasına yardımcı olur.

9. Örnek Tablo: Eğitimin Türleri ve Amaçları

Aşağıdaki tabloda, işletmelerde görülen başlıca eğitim türleri ve bunların temel amaçları yer almaktadır:

Eğitim Türü Tanım Temel Amaç
Oryantasyon (İşe Alıştırma) Yeni çalışanların işletmeye adapte olmaları için düzenlenen başlangıç eğitimi. Çalışanların işletme kültürünü tanıması, temel iş bilgilerini öğrenmesi
İlave Eğitim Mevcut çalışanların eksiklerini gidermek ve yeni gereksinimlere uyum sağlamak için verilir. İş güvenliği, mesleki gelişim ve güncel bilgiye hızlı erişim
Gelişim ve Liderlik Eğitimi Yönetici adayları veya liderlik yönünü güçlendirmek isteyen çalışanlara özel programlar. Karar alma, liderlik becerileri ve stratejik düşünce geliştirme
Re-orientation (Yeniden Uyum) Uzun süre (6 ay veya üzeri) işten uzak kalanların geri dönüşlerinde bilgi tazelemesi. Güncel değişiklikleri öğrenme, yeniden adaptasyon ve verimlilik
Teknik/Uzmanlık Eğitimi Belirli bir uzmanlık gerektiren alan veya teknoloji için özel olarak planlanan eğitim programları. Belirli alanda derinleşme ve uzmanlık kazanma
Zorunlu Yasal Eğitimler İş sağlığı ve güvenliği, yangın eğitimi gibi yasal olarak periyodik alınması gereken eğitimler. Yasal mevzuata uyum, çalışan sağlığı ve güvenliğini teminat altına alma

Tablodan da görüleceği gibi, “ilave eğitim” daha çok mevcut çalışanların ihtiyaçları düşünülerek tasarlanan, onların mesleki ve kişisel eksikliklerini kapatmayı ve yeni standartlara uyumu sağlamayı amaçlayan bir eğitim türüdür.

10. Özet ve Sonuç

Bu kapsamlı incelemeden anlaşılacağı gibi, “ilave eğitim” ifadesinin özünde şu iki temel hedef vardır:

1. İş güvenliği ve mesleki eksikliklerin giderilmesi,
  2. Çalışanın niteliklerini geliştirmek ve işletmenin güncel gereksinimlerine uyum sağlamak.

Soruda yer alan cevap seçenekleri arasında, ilave eğitimin bu özelliğini en iyi yansıtan ve doğrudan tanımlayan ibare Üçüncü Seçenek olmuştur. Üçüncü seçenekte belirtilen “Çalışanların iş güvenliğini ve mesleki bililerinin eksikliklerini gidermek ve meslekte niteliklerini geliştirmek için ilave bilgilerin verildiği programlardır.” ifadesi, kurumsal eğitim terminolojisi içinde ilave eğitimin işlevini net şekilde ortaya koyar.

Ayrıca ilave eğitimin yalnızca “iş güvenliği” boyutuyla sınırlı kalmadığını da hatırlamak gerekir. Her ne kadar iş sağlığı ve güvenliği, ilave eğitim programlarında önemli bir paya sahip olsa da, işletmelerin teknolojiye, süreçlere ve organizasyon yapısına adaptasyonunda da ilave eğitimin rolü büyüktür. Bu eğitimler, çalışanların mesleki gelişimine hizmet ederken, işletmelerin rekabet gücünü ve verimliliğini arttırır.

Gördüğümüz gibi, diğer seçenekler (oryantasyon, yeniden uyum eğitimi, süre hesaplaması vb.) da iş dünyasında farklı eğitim modellerini ve prosedürleri ifade eder. Ancak bunlar ilave eğitimin tanımı olarak kabul edilemez. İlave eğitim, başlangıç eğitimlerinin ötesinde, mevcut iş gücünü güncel tutmak ve çalışanları sürekli geliştirmek amacıyla düzenlenen, “ek” veya “tamamlayıcı” nitelikteki programları kapsar.

Bu nedenle sorunun cevabı nettir:
“Çalışanların iş güvenliğini ve mesleki bililerinin eksikliklerini gidermek ve meslekte niteliklerini geliştirmek için ilave bilgilerin verildiği programlardır.”

@Palmiye_Suit_Apart

Cevap: 3. Çalışanların iş güvenliğini ve mesleki bilgilerinin eksikliklerini gidermek ve meslekte niteliklerini geliştirmek için ilave bilgilerin verildiği programlardır.

İlave (Ek) Eğitim Nedir?

İlave eğitim (ya da ek eğitim), çalışanların mevcut bilgi ve becerilerini güncelleyerek onları yeni teknolojilere, uygulamalara veya değişen iş koşullarına hazırlamak amacıyla verilen eğitim programlarıdır. Mesleki ve teknik alanda meydana gelen gelişmelere uyum sağlamak, çalışanların hem iş güvenliği hem de mesleki performans açısından yeterliliklerini artırmak için planlanır.

Neden Bu Seçenek Doğrudur?

1. Oryantasyon Eğitimi (#1 ile benzer)
    Çalışanların işe ilk başladıklarında veya departman değiştirdiklerinde verilen oryantasyon eğitimi, “ilave eğitim”den farklıdır. Çünkü oryantasyon eğitimi genellikle işe başlama süreçlerinde genel bilgileri aktarmaya odaklanır.

2. İş Güvenliği ve Gelişim Odaklı (#2 ve #3)

• Seçenek #2 “işletme körlüğünün giderilmesi” gibi daha genel bir hedefle birlikte iş güvenliği ve mesleki düzeyi yükseltmeyi amaçlar.
    • Seçenek #3 ise özellikle “çalışanların eksik olduğu iş güvenliği ve mesleki bilgi” konularına vurgu yapar ve bu eksikliklerin telafi edilmesini, niteliklerinin ileri bir seviyeye taşınmasını hedefler. Bu kapsam, ilave eğitimin özüne daha yakındır.
  3. Diğer Seçeneklerden Farkı

• Seçenek #4 tamamen eğitim süresinin çalışma saatine eklenmesiyle ilgili bir durumdur; bu, tanım olmaktan ziyade uygulamaya ilişkin bir detaydır.
    • Seçenek #5 de yalnızca “6 aydan fazla işten uzak kalanlar”a yönelik bir telafi eğitimini ifade eder; “ilave eğitim”in amaç ve kapsamını genel olarak yansıtmamaktadır.

Dolayısıyla, çalışanların mevcut eksiklerini tamamlayarak iş güvenliği ve mesleki ilerlemelerini sağlamaya odaklı tekrar bir eğitim süreci en doğru tanımı yansıtmaktadır.

Kaynak/Referans:
• Gerek ulusal iş hukuku metinlerinde (4857 sayılı İş Kanunu çerçevesinde) gerekse uluslararası kurumların (ILO vb.) yayınlarında “ek/ilave eğitim” kavramı, çalışanların öğrenme süreçlerini sürekli kılarak hem güvenlik hem de mesleki yeterliliği geliştirmeyi amaçlayan programlar olarak tanımlanmaktadır.

@Palmiye_Suit_Apart