Ikı kısılık tıyatro sahne olsun konusma sınavında okuyacagım benle arkadasım buna uygun komık yada acılı bır tıyatro sahnesı ama dıkatnet sadee ıkı kısılık olsun

ıkı kısılık tıyatro sahne olsun konusma sınavında okuyacagım benle arkadasım buna uygun komık yada acılı bır tıyatro sahnesı ama dıkatnet sadee ıkı kısılık olsun

yardımcı olabılırmısın lutfen acıl

İki Kişilik Tiyatro Metni Önerisi

Aşağıda, hem komik hem de ders çıkarılabilecek bir diyalog üzerine kurulu iki kişilik bir tiyatro sahnesi sunuyorum. Eser, bir konuşma sınavına uygun şekilde hazırlanmış ve sade bir dil kullanılmıştır.

Başlık: Domatesin Peşinde

Karakterler:

• Ali: Oldukça dikkatsiz biridir, her şeyi unutur.
  • Veli: Ali’nin yakın arkadaşı, oldukça sabırlıdır.

Sahne: Bir marketin önündeyiz. Ali ve Veli içeride ihtiyaçlarını aldıktan sonra ellerindeki torbalarla dışarı çıkar.

Replikler:

Ali: (Heyecanla) Veli! Sana bir şey diyeceğim, ama sakın bana kızma tamam mı?

Veli: (Gözlerini kısar) Şimdiden korkmaya başladım. Ne oldu yine?

Ali: (Suçlu bir tavırla) Şunu fark ettim ki içeri girdiğimizden beri domates almayı unuttuk!

Veli: (Ellerini başına koyar) Hayır, sen unuttun! Ben daha girerken “Ali, unutma, domates lazım” dedim.

Ali: E ama böyle söylersen beni suçlu hissederim…

Veli: (Gülerek) Çünkü öylesin! Hadi dönüp alalım.

Ali: (Garip bir şekilde bakarak) Domates alsak ne yapacağız ki? … Biz makarna yapmıyor muyduk?

Veli: (Sinirlenir gibi olur ama sonra durur) Ali, senin her şeyine tahammül ediyorum ama bazen gerçekten çok zorlanıyorum. Bir insan makarna için domatesin şart olduğunu nasıl unutabilir?

Ali: (Kafasını kaşır) Şimdi düşününce… Korumadaki karbonhidrat oranlarını dengeleme açısından mantıklı.

Veli: (Alaycı bir şekilde) Öyle tabii… Bir de makarna sosları boşuna mı yapılıyor sence?

Ali: (Gülerek) Tamam tamam, haklısın. Ben baştan beri seninle aynı fikirdeydim zaten.

Veli: (Başını sallar) Uzatma da gidelim alalım şu domatesleri.

Ali: (Başını eğer) Dur, dur… Bir kötü haberim daha var!

Veli: Dalga geçiyorsun… Neymiş o?

Ali: Cüzdanı dosya çantasında unutmuşum.

Veli: ALİ!!!

Sahne Sonu:

Bu kısa tiyatro sahnesi, arkadaşlık bağlarını ve ufak unutkanlıkların günlük yaşamda nasıl mizah yaratabileceğini ortaya koyar. Her iki karakterin güçlü yönleriyle birlikte karşılıklı uyumu, izleyicilere hikayeyi eğlenceli bir şekilde sunar.

Bu metni sınavınızda okuyarak hem komik bir atmosfer yaratabilir hem de arkadaşınızı ortak bir hikaye ile olaya dahil edebilirsiniz. Başarılar dilerim! :blush:

@Furkan_Atak1

Furkan_Atak1 said ıkı kısılık tıyatro sahne olsun konusma sınavında okuyacagım benle arkadasım buna uygun komık yada acılı bır tıyatro sahnesı ama dıkatnet sadee ıkı kısılık olsun

Cevap:

İçindekiler

1. Oyun Hakkında Kısa Bilgi
  2. Karakterler ve Rolleri
  3. Dekor ve Sahne Düzeni
  4. Diyalog Metni
    1. Sahne 1: Karşılaşma
    2. Sahne 2: Kriz ve İtiraf
    3. Sahne 3: Çözüm ve Final
  5. Oyunun Duygusal ve Komik Yanları
  6. Uygulama Önerileri
  7. Özet Tablo
  8. Genel Özet

1. Oyun Hakkında Kısa Bilgi

Bu kısa tiyatro oyunu, sadece iki kişi arasında geçmektedir. Karakterlerimiz (A) ve (B) olsun. Hikâyenin türü hafif komedi ve biraz da duygu yüklü acıklı unsurlar içermektedir. Konu, iki arkadaşın istemeden kendilerini komik bir çıkmazın içinde bulması ve durumu düzeltmeye çalışmalarını anlatır. Aynı zamanda yakın arkadaşlığın sınırlarının zorlandığı ve dürüstlüğün öneminin vurgulandığı bir temaya sahiptir. Bu oyunu bir sınavda rahatça okuyabilir ve canlandırabilirsiniz; diyaloglar kısmen uzun olsa da ikili etkileşime dayanır, başka oyuncuya ihtiyaç yoktur.

2. Karakterler ve Rolleri

1. A: Hareketli, biraz saf ama çok iyi niyetli. Arkadaşına güvenen, olaylara fazla iyimser bakan bir öğrenci.
  2. B: Daha endişeli, planlı, bazen küçük yalanlara başvurabilen ama aslında iyi kalpli bir öğrenci.

Her iki karakter de öğrencidir ve bu sahnede yaşadıkları durum, bir sınav kopyası veya beklenmedik bir duyuru ile şekillenecektir. Komik durumların yanı sıra hafif bir dram da içerir.

3. Dekor ve Sahne Düzeni

• Sahne: Okulun boş bir sınıfı veya koridoru.
  • Arka planda bir sıra, üstünde kitaplar ve defterler yer alabilir.
  • Yan tarafta bir pano veya okul duyuru panosu bulunabilir.
  • Sesli efekt olarak zil veya okul anonsu sesi kullanılabilir (tercihe bağlı).

Bu minimalist dekor sayesinde izleyicilerin dikkatini tamamen karakterlerin diyaloglarına ve jest-mimiklerine çekmek mümkündür.

4. Diyalog Metni

Bu metinde sahneyi üç bölümde sunuyoruz: Karşılaşma, Kriz-İtiraf ve Çözüm-Final. Oyunun toplam uzunluğu artırılabilir veya kısaltılabilir; sınavınızın süresine göre diyalogları esnetebilirsiniz.

Sahne 1: Karşılaşma

(A ve B birlikte okulun koridorunda veya boş bir sınıfta buluşur. A, elinde birkaç defter ve kitapla girer. B biraz telaşlı görünür.)

A (neşeli bir ses tonuyla):
Selam B! Yüzünde neden böyle bir ifade var? Bir şey mi oldu?

B (koşuşturma halinde, sağa sola bakarak):
Ah A, hoş geldin. Vallahi çok kötü bir durum var. Seninle konuşmam lazım, ama önce kimse bizi duyuyor mu diye bir bakayım…

(B sağa sola bakınır, sonra A’nın yanına daha da yaklaşarak fısıldar.)

A (kulağı B’ye doğru eğik):
Ne oldu? Çok gizemli görünüyorsun. Yoksa bir sorun mu var?

B (alçak sesle, endişeli bir tonda):
Var. Çok büyük bir sorun. Bugünkü sınavı biliyorsun, değil mi?

A (hafif panikle):
Tabii ki biliyorum. Matematik sınavı. Ben bütün gece çalıştım, yorgunum ama hazırım.

B (yutkunarak):
Şey… Ben çalışmadım… Yani başta çalışmaya niyetim vardı, ama…
(Kısa bir duraklama)
Kuzenim yeni bir oyun aldı, biraz oyalandım, derken dalmışım. Sabah kalktığımda sınav olduğunu hatırladım. Şimdi kopya çekeceğim diye korkuyorum. Hem yakalanırsam okuldan uzaklaştırma alabilirim, hem de vicdanım rahat değil. Ne yapmalıyım?

A (şaşkın ve biraz hayal kırıklığıyla):
Bunu bana neden anlatıyorsun? Kopya çekmek yerine çalışsaydın daha iyi olmaz mıydı? Dünden bugüne en azından bir özet çıkarabilirdin.

B (mahcup):
Haklısın. Ama zaman akıp gitti, ben de salak gibi oyunun başından ayrılamadım. Şimdi de hiçbir şey bilmiyorum. Hoca zaten sert, neredeyse gözü üstümüzde olacak. Yardım istemek istiyorum, ama hem sana haksızlık etmeyeyim hem de yakalanmayalım. Gerçekten çok kötü durumdayım.

A (derin nefes alarak):
Böyle durumlara düşmeyi sevmem. Kopya… Hiç bana göre değil. Ama sen benim en iyi arkadaşımsın. Seni tamamen yüzüstü de bırakamam.

(Zil sesi duyulur. İkisi de tedirgin bakışırlar.)

B (hafif telaşla):
Zil çaldı! Hadi sınıfa gidelim. Belli bir planımız olsun. Yarın öbür gün yakalanırsak işimiz biter.

A (endişeli ama kararlı):
Tamam. Bir şeyler düşünelim. Ama asla doğrudan bakıp yazma. Benim kağıdımı görme. Belki ortak bir kod sistemi uydururuz. Neyse, önce sakinliğimizi koruyalım.

(İkili, hızlı adımlarla sahneden çıkar gibi yapar. Işıklar bir süre kısılır, ardından Sahne 2’ye geçilir.)

Sahne 2: Kriz ve İtiraf

(Sahne, sınav sonrası ya da sınav arasını temsil ediyor. A ve B tekrar aynı boş sınıfta buluşuyorlar. B’nin suratı bembeyaz, A’nın suratı ise sinirli veya endişeli.)

B (kafasını iki elinin arasına almış, üzgün):
Of, of, of… Hep benim yüzümden oldu.

A (sert bir ifadeyle):
Ben de tam olarak anlamadım. Sınavdan sonra hoca niye seni yanına çağırdı?

B (nefes nefese):
Hoca yanıma geldi ve “B, senin kağıdın çek bir bakayım” dedi. Sonra benim kağıda baktı, seninle aynı hatalı işlemi yapmışız. Aynı virgülü yanlış yere koymuşuz! Bir de bazı formüller yazışımız neredeyse kelimesi kelimesine aynı. Bu işte bir hile var mı diye sordu.

A (yumruklarını sıkarak):
Eee, sen ne dedin?

B (başı önde):
“Hayır, tabii ki yok!” dedim. Yalan söyledim, biliyorum. Ama paniğe kapıldım. Hoca şüpheleniyor. Hatta “Siz bir kopya muhabbetine mi girdiniz?” diye üstü kapalı sordu. Ben de reddettim. İçimde vicdan azabı. Belki senin başın da belaya girecek…

A (öfkeyle ama aynı zamanda üzgün):
Ne olursa olsun, bu yaptığın hoş değil. Ben sana “göz kaydırma” dedim, sen resmen kopyaladın. Her satırı aynı yapmışsın! Benim cevapları olduğu gibi yazmışsın ki hoca fark etmesin mümkün değil!

B (ikinci defa yutkunarak):
Aslında acelem vardı, zamanı yetiştiremedim. Burada yok olan benim hayatım değil sadece, senin de emeğin, dürüstlüğün tehlikede.

A (sessizce, üzgün):
Arkadaşlığımız da tehlikede B. Kim bilir, hoca bunu soruşturursa belki ikimiz de ceza alırız. Belki kopya olduğuna dair resmî tutanak tutulur. Okuldan atılmayız ama ceza alabiliriz. Aileme ne derim?

B (mahcup, gözleri dolu):
Basit bir oyun yüzünden. Neyse, ben gidip hocaya her şeyi söyleyeceğim. Olan oldu. Hiç değilse dürüst olup suçumu kabul edeyim; seni bu işe karıştırmak istemiyorum. Arkadaşlığımızı mahvetmeyeceğim.

A (biraz yumuşayarak):
Ciddi misin? Gidip itiraf mı edeceksin?

B (kafasını sallayarak):
Evet. Bu en doğrusu. Hoca belki bana biraz daha hafif davranır. En azından senin vicdanın rahat olur.

A (derin nefes alarak):
Aslında en temiz yol bu. Ama yine de birlikte konuşalım. Ben de senin yanında durayım. Çünkü hoca yanlış anlar, senin her söylediğine inanmayabilir.

B (gülümseyerek, gözyaşlarıyla):
Teşekkür ederim dostum. Yaptığım büyük bir hataydı. Umarım birlikte bir şekilde atlatırız.

(İkili sarılır gibi yapar; ışık tekrar kısalır.)

Sahne 3: Çözüm ve Final

(Birkaç dakika sonra yeniden aynı yerde buluşurlar. Bu sefer ikisi de rahatlamış görünür.)

A (merakla):
Ne oldu? Hoca ne dedi?

B (derin bir nefes alarak, gülümseyerek):
Hocayı buldum, ona her şeyi anlattım. Oyuna daldığımı, hiç çalışmadığımı, sonra sınavda senin kağıdından kopya çektiğimi… Hepsini. Bana kızdı, “Bu yaptığın büyük sorumsuzluk” dedi. Muhtemelen sıfır alacağım. Hatta disiplin cezası da alabilirim. Ama en azından senin suçsuz olduğunu belirttim.

A (içli bir şekilde gülümseyerek):
Oh, en azından hoca benim de suçlu olmadığımı duydu. Yine de senin ceza alman kötü oldu. Çok üzgünüm. Gereksiz bir riskti.

B (omuz silkerek):
Bir yanım üzgün, bir yanım rahat. Çünkü dürüst davranmış oldum. Senden de özür dilemeliyim. Seni bu işe sürükledim.

A (dostane bir şekilde omzuna dokunarak):
Önemli değil. Sonuçta arkadaşız. Senin hataların da benim için önemli bir ders. Kimseyi boş bırakmamak lazım. Keşke seni zamanında zorlasaydım, birlikte çalışsaydık.

B (rahat gülerek):
Artık gelecek sınavlarda beraber çalışalım. Ben de oyuna dalıp seni demoralize etmeyeceğim.

A (gülerek):
Tamam, söz. Bir dahaki sefere sen de bana matematikten çok daha fazla soru sorarak, bu durumu toparla!

(İkili birbirine gülümser, sahne biter.)

5. Oyunun Duygusal ve Komik Yanları

• Komik Yanlar:
    • B’nin oyun oynamaya dalması yüzünden çalışmayı unutması.
    • Panik anında yaptığı komik telaşlar, sağa sola bakma hareketleri.
    • Cevapları birebir kopyaladığı için aynı hatalı virgülü bile tekrarlaması.
  • Duygusal/Acıklı Yanlar:
    • Yakalanma korkusu ve duyulan vicdan azabı.
    • Arkadaşlığın zarar görebilme ihtimali.
    • Sonuçta alınan ceza veya düşük not.

Bu unsurlar, kısa bir oyun içinde hem güldürü hem de duygusal farkındalık yaratır. Sınav atmosferinde geçen komik olaylar, arkadaşlığın sınırı ve dürüstlük gibi değerler ön plana çıkar.

6. Uygulama Önerileri

1. Diyalogları Ezberleyin: Metni uzun buluyorsanız, kısaltıp kilit noktalarını seçebilirsiniz.
  2. Beden Dili ve Mimik: Komik kısımları şenlikli jestlerle, acıklı kısımları daha sakin ve dramatik ifadelerle vurgulayın.
  3. Aksesuarlar: Elinizde defterler, kalemler veya telefon gibi küçük eşyalar kullanarak sahneyi canlandırın.
  4. Fısıldama ve Bağırma Tonlaması: B bazı sahnelerde çok tedirgin olduğu için sesi kısık veya gergin olabilir. A ise telaşlı ama sakinleştirici bir tonda konuşabilir.
  5. Diyalog Akışı: Karşılıklı konuşmalarda birbirinizin sözünü kesmemeye, doğal bir diyalog hissi vermeye çalışın.

7. Özet Tablo

Sahne Önemli Olaylar Duygu Durumu
Sahne 1: Karşılaşma - B, sınava çalışmadığını ve kopya çekmek istediğini A’ya itiraf eder.
- A, kararsız kalsa da yardım etmeye meyleder.
Telaş, Gizlilik, Korku
Sahne 2: Kriz-İtiraf - Sınav sonrası kâbus: İkisi de yakalanma korkusu yaşar.
- B, hatalı virgüllerle yakalanır.
- A çok kızgın ve üzgün.
Suçluluk, Gerilim
Sahne 3: Çözüm-Final - B, hocaya itiraf eder.
- B ceza alabileceğini öğrenir ama dürüstlüğü seçer.
- A ve B barışır, arkadaşlık sürer.
Rahatlama, Pişmanlık, Umut

Bu tablo, oyunun genel akışını kısa ve net şekilde özetler.

8. Genel Özet

Sadece iki karakterle geçen bu sahnede, arkadaşlık, dürüstlük ve sorumluluk konuları ele alınır. Karakterlerden B, ders çalışmak yerine oyun oynamayı tercih etmiş, sınav günü geldiğinde ise paniğe kapılarak A’dan yardım ister. A ise en başta pek yanaşmasa da arkadaşlık duygusuyla kısmen yardım etmeye razı olur.

Ancak sınav sonucunda aynı hatalı işlemler ve virgül konumları yüzünden öğretmen ikisinden de şüphelenmeye başlar. Bu aşamada B, büyük bir vicdan azabı duyar ve yaptığının yanlış olduğunu fark eder. Sonuç olarak haksızlığın bedelini itiraf ederek ödemeye karar verir ve gerçekleri öğretmene anlatır. A da arkadaşlığın daha fazla zarar görmesini istemediği için, B’ye destek olur.

Bu kısa oyun, öğrencilerin yaşadığı sınav stresi ve arkadaşlık ilişkilerine dair yaşamdan kesitler sunar. İçinde hem komik bir telaş, hem de acı bir pişmanlık vardır. Sahnenin genel mesajı, dürüstlüğün ve sorumluluğun her zaman uzun vadede kazanacağıdır.

Bu metnin tamamı, bir konuşma sınavında iki kişi tarafından rahatlıkla canlandırılabilir. Diyaloglar ses tonuna ve jestlere göre renklendirilebilir, istenirse olaylar daha da büyütülebilir veya kısaltılabilir. Böylece hem komik hem de biraz duygusal bir performans sergileme imkânı sunar.

@Furkan_Atak1

İki kişilik tiyatro sahne olsun konusma sınavında okuyacagım benle arkadasım buna uygun komik yada acılı bir tiyatro sahnesi ama dikkat sadece iki kişilik olsun

Cevap:

Table of Contents

1. Oyun Hakkında Genel Bakış
  2. Karakterler ve Özellikleri
  3. Sahne Metni
  4. Özet Tablo

1. Oyun Hakkında Genel Bakış

Bu kısa tiyatro metni, iki kişinin gizli bir gerilim-komedi çatışmasını işler. Kısa ve vurucu olması sayesinde, bir konuşma sınavında rahatlıkla sergilenebilir. Hem güldürü unsurları hem de hafif dram öğeleri barındırır. Metin boyunca, iki arkadaşın sakladıkları duygular, yanlış anlamalar ve sonunda gelen beklenmedik bir “uzlaşma/eylem” yer alır.

2. Karakterler ve Özellikleri

1. AYŞE

• Aşırı düşünceli, endişeli.
    • Komik durumlarda ciddi kalmaya çalışsa da sık sık heyecanına yenik düşüyor.
    • Arkadaşının anlattığı her şeyi ciddiye alıyor ama yine de anlayışlı ve sevgi dolu.
  2. MERT

• Rahat tavırları var, her şeyi hafife alıyor gibi görünüyor.
    • Bazen duyarsızmış gibi davranır ama aslında olayların altında yatan gerçeği iyi kavrar.
    • Duygusal tarafını gizlemeye çalışsa da zaman zaman onu ele verir.

3. Sahne Metni

Sahne: Ayşe’nin oturma odası. İki arkadaş (Ayşe ve Mert) kanepede karşılıklı oturuyorlar.

Dekor: Sade bir salon. Kahve masası, üstünde iki bardak çay veya meyve suyu duruyor.

Bölüm 1: Beklenmedik Dert

Ayşe (elinde telefonla endişeli endişeli):

• Mert, ben sana bir şey söyleyeceğim ama sakın dalgaya alma, tamam mı?

Mert (rahatça, koltuğa iyice yayılır):

• Tabii, bu kadar ciddisin, dalga geçer miyim? Nedir mesele?

Ayşe (endişeli ses tonuyla):

• Yarın konuşma sınavımız var ya… Ben hazırladığım metni kaybettim. Yeni bir metin bulmaya çalışıyorum ama aklıma hiçbir şey gelmiyor. Senin de işin gücün “rahat olmak”, bir yardım et!

Mert (gülerek):

• Aaa ben de kendi metnimi yarım saat önce kafamda oluşturdum. Yazıya dökmedim henüz. Ama tam bir “dram” olsa, çok gündem olurdu, ne dersin?

Ayşe:

• Dram mı? Moralimi mi bozmak istiyorsun? Acı bir hikâye okuyunca hep ağlıyorum. Ben zaten gerginim!

Mert (kahkahaya yakın gülümsemeyle):

• Tamam tamam, belki azıcık dramatik ama biraz da komik unsurlar katarız, neden olmasın? Hem jürideki hoca çok sever kekremsi mizahı!

Ayşe (başını sallar, ikna olmaya çalışarak):

• Peki, o zaman ortak bir sahne yazalım. İkimiz birlikte mi oynayacağız?

Mert:

• Tabii canım, tek başına oynamanı izlemektense beraber oynarız, hem sen gerilme, ben sahnede sana destek olurum. Hem komik hem acıklı bir şeyler buluruz.

Bölüm 2: Kırılma Noktası

Ayşe (iç geçirmeye başlar):

• Peki… Buldum! Koma halindeki büyükannesini bekleyen bir torunun duygularını sergileyelim. Ama sonra birden, aslında büyükannenin gayet sağlıklı olduğu ortaya çıksın.

Mert:

• Bu olsa olsa hem dramatik hem komik bir durum olabilir. Ama finalde kahkaha atacak mıyız?

Ayşe:

• Bence tam ortada, “Off, iyi ki yaşıyorsun ninem!” diyerek sarılacağım. Sen de “Ama ninemiz hiç de öyle baygın falan değil, mutfakta börek açıyormuş!” diyeceksin. Sonra seyirci “Aaa meğer her şey yanlış anlaşılmaymış” diyecek.

Mert (heyecanla ayağa fırlar):

• Tamam işte! Bunun üzerine biraz daha çalışırsak güzel olur. Hadi biraz diyalog yazalım, en azından noter onaylı (!) gibi durur. (kendi kendine güler)

Ayşe (hızla not alır gibi yapar):

• (Ciddi bir tonlamayla) “Ninemi kaybedeceğim diye çok korkuyorum, Mert!”
  • (Ani bir dönüşle eğlenceli ton) “Bu arada sen ninem hakkında ne söyledin? Börek mi? Yoksa sen mi yedin yine?”

Mert (oyuncu hevesiyle):

• (Acıklı sesle) “Ayşe, sabret! Belki de… Belki de her şey farklıdır.”
  • (Bir anda neşeli) “Hem böreği yedim diye bana kızma, sıcacık yapmış!”

Bölüm 3: Sonuç ve Gülümseme

Ayşe (gülerek):

• Bak, fena olmadı gibi. Bu metni biraz düzenler, gerekirse biraz uzatır, arada duygusal müzik ekleriz. Hem acıklı hem de komik olur.

Mert (ayaklarını uzatır, memnun):

• Tam da istediğimiz bu değil miydi? Özlettin kendini dram-komedi! Yarın bu sahneyi patlatalım, sınavı da keyifle verelim.

Ayşe (derin nefes alır, rahatlamış):

• Teşekkür ederim Mert, bana çok yardımcı oldun. Yarın birlikte harikalar yaratacağız, eminim.

Mert (gülümser):

• Haydi, şimdi şu börek işini netleştirelim. Ninemin börekleri soğumasın!

(Işıklar hafifler, sahne kapanır.)

4. Özet Tablo

Öğe Açıklama
Karakterler Ayşe (endişeli, duygusal, komik durumlarda ciddiyeti korumaya çalışan), Mert (rahat, esprili, bazen duyarsız gibi görünür ama aslında duygusal)
Ana Tema Konuşma sınavına hazırlanan iki yakın arkadaşın, hem dramatik hem komik unsurlar içeren bir sahne yazma çabası
Konuşma Stili Hem ciddi (dram) hem de espirili (komedi), gündelik dil
Sahne Uzunluğu Yaklaşık 5-7 dakika (daha kısa veya uzun olması diyalogların hızına bağlı)
Öne Çıkan Unsurlar Yanlış anlaşılma, komik diyaloglar, duygusal vurgu, finalde rahatlama hissi
Kostüm/Dekor Basit bir ev ortamı, 2 kişilik kanepe veya 2 sandalye, masada içecek veya atıştırmalık
Not Metni konuşma sınavına göre düzenleyebilir, uzatıp kısaltabilir, üzerine ek efektler veya müzik ekleyebilirsiniz.

Bu şekilde iki kişilik kısa bir oyun, hem komik hem de acıklı ögeler barındırarak konuşma sınavında arkadaşınla birlikte sergileyebileceğin bir sahne sunar. Metnin diyaloglarını kısaltıp uzatabilir, karakterlerin söylemlerini istediğin şekilde uyarlayabilirsin.

@Furkan_Atak1

İki Kişilik Tiyatro Sahnesi - Komik Seçenek ve Duygusal Seçenek

Aşağıda, Furkan Atak’ın sınavında kullanabileceği iki farklı türde (komik ve acıklı) iki kişilik tiyatro sahnesi tasarladım. Her iki seçenek de sade ve diyalog üzerinden ilerliyor. İçerik kolay anlaşılır şekilde yazılmıştır ve iki oyuncu için uygundur. Dilediğiniz türü seçip kullanabilirsiniz.

Komik Tiyatro Sahnesi: “Kaybolan Pizza”

Karakterler:

• Ali: Heyecanlı ve dikkatsiz.
  • Mert: Sabırlı ve mantıklı.

Sahne: Bir pizza dükkânında. Ali kaybolan pizzasını arıyor.

Diyalog:

• Ali: (elinde fişle koşarak) Mert, yardım et! Pizzam kayboldu!
  • Mert: (şaşkın) Nasıl kayboldu? Pizza yemez, yürüyemez!
  • Ali: Fiş burada, sipariş ettim ama masa bomboş!
  • Mert: Belki biri pizzanı ödünç almıştır. (şaka yapar)
  • Ali: (panik içinde) Ödünç pizza mı? Bu, açlığın yeni konsepti mi?
  • Mert: Hadi şuraya bakalım. Belki sen yanlış masaya koymuşsundur.
  • Ali: (masaların arasında koşar) Hayır ya… Hey! Ya pizzama biri saldırdıysa?
  • Mert: (güler) Ali, sakin ol. Belki pizzan mutfakta seni bekliyor?
  • Ali: (mutfağa bakar, pizzayı görür ve rahatlar) İşte burada!
  • Mert: Gördün mü? Pizzalar insanlardan daha sadıktır. Hep yerlerinde dururlar!

Acıklı Tiyatro Sahnesi: “Son Mektup”

Karakterler:

• Aslı: Hassas ve duygusal.
  • Kerem: Kararsız ama dürüst.

Sahne: Kerem ve Aslı eski bir kafede tartışıyor. İlişkilerini kurtarabilecek son konuşmalarını yapıyorlar.

Diyalog:

• Aslı: (ağlamaklı) Bu mektup… Bu bizim son şansımızdı, Kerem.
  • Kerem: (derin nefes alır) Aslı, seni üzmek istemedim. Ama artık kendimizi bu döngüde kaybediyoruz.
  • Aslı: Döngü dedin. Peki ya başlamak için savaştığımız her şey? Hayallerimiz?
  • Kerem: Bence hâlâ savaşabiliriz. Ama… Ama birlikte değil.
  • Aslı: (sessiz bir süre bekler, sonra öfkeyle) Bunu söylemek kolay mı geliyor?
  • Kerem: (üzgün) Hayır, hiç kolay değil. Ama bazen en zor olanı yapmak doğru olanıdır.
  • Aslı: Ve mektup… O sadece anılarımızı taşıyor. Peki ya ben? Ben ne taşıyorum, Kerem?
  • Kerem: (Aslı’nın elini tutar ve bırakır) Sen cesaret taşıyorsun Aslı. Onu hiçbir zaman kaybetme…

Özet

Komik sahne daha eğlenceli ve sınav atmosferini yumuşatabilir. Acıklı sahne ise duygusal yoğunluk yaratır ve drama sunar. Her ikisi de 2 kişilik ve sade olduğu için uygundur.

Eğer senin veya arkadaşının karakter seçimlerini bilmek istersem sahneyi daha da kişiselleştirebilirim. Hangisini seçmeyi düşünüyorsunuz? :blush: @Furkan_Atak1

lıelılere uygun mesela julıt ve merınet gıbı guzel sahneler olsun lutfen

bıde bılınen tıyatro sahnelerı olsun lutfen

Juliet ve Marinette Gibi Güzel ve İki Kişilik Tiyatro Sahnesi (Komik ve Romantik)

Aşağıda, Juliet ve Marinette tarzında modern bir aşk hikâyesi havası taşıyan hem komik hem de biraz romantik bir sahne öneriyorum. İki kişiyle oynanabilir ve oldukça etkileşimlidir! Hikaye modern bir Paris ortamında geçiyor ama okula, sınıfa veya başka bir ortama uyarlanabilir. :blush:

Başlık: “Unutulan Mesaj”

Karakterler:

• Elif (Juliet gibi): Hayalperest, romantik ve meraklı bir genç.
  • Alper (Marinette tipi): Hafif sakar, esprili ama cesur olmayı öğrenen biri.

Sahne:

Bir Fransız parkında veya okulun bahçesinde, Elif ve Alper birbirinden uzakta oturuyor.
Dekor: Basit, bir sandalye ve bir çanta yeterli. Alper sırt çantasında bir not defteri tutuyor.

Bölüm 1: Yanlış Mesaj

Elif: (kendi kendine konuşarak, not defterindeki bir mektubu okur)
“Ah Alper, çocuk gerçekten çok tatlı ama bu kadar mı aptal olur? Mektubumu açıkça çantasına koydum ama hâlâ cevap yok, nasıl anlamaz?”

Alper: (uzaktan Elif’i fark ederek)
“Merhaba Elif! Gözlerin çok fena kızarmış… Ne oldu, dersten mi sıkıldın yoksa bana mı kızıyorsun?”

Elif: (sinirli bir şekilde bakar ama duygusal görünmeye çalışır)
“Hayır, bir şey yok Alper. İnsanlar bazen mesajlarını açık gönderir ama sanırım bazıları mesaj okumakta zorluk çekiyor. Sen ne dersin?”

Alper: (anlamaz ifadeyle)
“Mesaj mı? Kimin mesajı? Kimin, ne zaman, nerede dedin? Matematik problemi gibi şeyler sorma bana, kafam karışır.”

Elif: (oflayıp kalkar)
“Bu kadar basit bir şeyi anlamıyorsan, nasıl arkadaşız biz?!”

Alper: (şaşkın, çantasından bir defter çıkarıp bakar)
“Şey… Pardon, ne anlatıyorsun? Aaa? Bu not senin mi ya Elif? Tombik harflerden anlamalıydım!”

Bölüm 2: Komik ama Hüzünlü Anlar

Alper: (notu ciddiyetle okur ama elinde ters tutar)
“Bir dakika, burada ne yazıyor? Hmmm, sanırım beni bırakman gerektiğini söylüyorsun. Tam da anlamaya başlamıştım!”

Elif: (sinirle bağırır)
“Hayır aptal! ‘Seni seviyorum, belki dağılmayız’ diye yazıyordum!”

Alper: (utanarak başını kaşır)
“Aaa tamam, tamam. Baştan almamız lazım ama önce bir tahmin yürüteyim: Milli piyango mu? Yoksa sen sürekli anlam dolu mesajlar mı yazıyorsun?”

Elif: (yavaşça sakinleşerek)
“Evet, çünkü seni seviyorum, aptal Alper. Hatta… bunu belki de herkesten gizlemeyi başarmışım ama sen anlamadın! Biraz cesaret gösterip cevap versen ölür müydün?”

Alper: (duraksayarak şaşırır, sonra gülmeye başlar)
“Ah, Elif… Yani bana aşıksın, öyle mi? Ama… Yani… Ben de öyleyim ama bunu nasıl açıklayabilirim ki? Ben sakar Alper’im sonuçta.”

Bölüm 3: Duygu ve Cesaret

Elif: (acı ama yumuşakça güler)
“Cesaret etmek, sevgili Alper, sadece kızlar için değil, herkes içindir. Peki, şimdi o mektubu doğru düzgün okuyabilir misin?”

Alper: (notu dikkatlice okur)
… “Seni seviyorum, Alper. Dün düşündüm de geleceğimiz gerçekten güzel olabilir. Evet, sana aşkımı ilan ettim çünkü bekleyecek zaman kalmadığını düşünüyorum. Umarım kalbinin içinde biraz bana da yer açarsın.”

Alper: (samimi bir gülümsemeyle):
“Kalbin zaten senin için rezerve edilmiş ama rezervasyondan haberdar etmek biraz zor oldu galiba.”

Elif: (gülerek, derin bir nefes alır)
“Tamam o zaman, işleri kolaylaştıralım. Bir çay söyle ve daha fazla plansız şaka yapma.”

Alper: (kahkaha atarak kibar biçimde)
“Ama benim numaram Elif! İstediğin kadar şaka yapabiliriz, gerçekten ciddi olmadan… eğer ona gülümsüyorsan her şey daha güzel değil mi?”

Sahne kapanır, ikili gülümser ve uzaktan seyirciler duygulu alkışlar yapar.

Diyalog Özet Tablosu

Bölüm Aksiyon Duygu
1. Bölüm: Tanışma Elif, mektubunun ulaşmadığını sanır. Alper bir baş belası gibi görünür ama tatlı bir ortam yaratır. Merak, Hayal Kırıklığı
2. Bölüm: Komik Karmaşa Alper’in sakarlıkları seyirciyi kahkahaya boğar ve Elif, duygularını dile getirir. Komedi, Eğlence
3. Bölüm: Çözülme İtiraf, cesaret ve karşılıklı açıklamalar. Gülümsemelerle final yapılır. Aşk, Cesaret

Not:
Bu sahne, Furkan Atak ve arkadaşı için hem komik hem de ciddi naif bir hikâye yaratabilir. Çantanızdaki aksesuara (mektup, defter gibi) ve mimiklerinize bolca espri ekleyerek daha eğlenceli hale getirebilirsiniz. :blush:

@Furkan_Atak1

Bilinen İki Kişilik Tiyatro Oyunları ve Örnek Metinler

Merhaba Furkan! Aşağıda, hem bilindik tiyatro sahnelerinden ilham alınarak hazırlanmış hem de konuşma sınavında rahatlıkla sahneleyebileceğiniz iki kişilik eğlenceli ve duygusal seçenekler bulabilirsiniz. İçinde öne çıkan “Romeo ve Juliet” benzeri ögelerle de dramatik bir hava verebilirsiniz.

1. Tanınan Tiyatro Oyunu İlhamı: “Romeo ve Juliet”

Başlık: Yasak Aşk

Karakterler:

• Leyla: Aşık, cesur, tutkulu.
  • Mecnun: Leyla’ya delicesine aşık.
  • Sahne: İki farklı aileden olan Leyla ve Mecnun, gizlice buluşup ortak hayalleri hakkında konuşurlar.

Diyalog Metni:
(Leyla bir bahçe duvarının arkasında duruyor, Mecnun duvarın diğer yanında ona sesleniyor.)

Leyla (korku dolu fısıltıyla):

• Mecnun, babam bu buluşmayı öğrenirse… Sadece biz değil, tüm mahalle karışır!

Mecnun (kararlı ve sakin):

• Leyla, kalbimi senden nasıl ayırabilirim? Onlar ne derse desin, bu aşkı yaşayacağız.

Leyla (çaresizce):

• Bu aşk yüzünden kim bilir daha ne bedeller ödeyeceğiz? Annem senin adını duyduğunda öfkeden bağırıp duruyor. Babam ise seni her gördüğünde daha fazla tehdit etmekten çekinmiyor!

Mecnun (Leyla’ya seslenerek):

• Aşk tüm bu duvarlardan büyüktür. Ve cesaret… Cesaretimiz onları bir gün yıkacak!

Leyla (gözyaşı içinde):

• Bildiğim tek şey, bu aşkın beni hayatta tutması. Ama korkuyorum Mecnun… Sana zarar gelmesinden çok korkuyorum.

Mecnun:

• Biz sadece birbirimizle özgürüz, Leyla. Özgürlük, sadece sevdiği kişiyle huzuru bulmaktır… Bu aşk bizim zırhımız olacak. (Leyla’nın elini duvarın üzerinden tutar.)

Bu Sahne Hakkında:

“Romeo ve Juliet” gibi ölümsüz bir aşk hikâyesine benzer duygular taşıyan bu sahne, derin bir dramatik etki yaratır. Yasaklanmış bir aşkın zorlukları üzerine sahnelenen bu oyun izleyiciyi duygusal bir yolculuğa çıkarır.

2. Komik Tiyatro Oyunu İlhamı: “Arsız Bahçıvan ve Misafir”

Başlık: Bahçede Komşuluk Krizi

Karakterler:

• Hatice: Bahçesinin düzenine oldukça titiz bir ev sahibi.
  • Ali: Hatice’nin bahçesine sürekli yanlışlıkla giren komik bir komşu.
    Sahne: Hatice ve Ali, yanlış anlama sonucu tartışmaya başlar.

Diyalog Metni:
(Hatice bahçesinde çiçeklerle ilgilenirken Ali birden bahçeye girer.)

Hatice:

• Ali Bey! Şimdi yine neyin peşindesiniz? Her seferinde benim çitlerimi aşmaya utanmıyor musunuz?

Ali (masum bir tavırla):

• Aa Hatice Hanım, ben bahçenizin çimlerinde kaybolmuş aradığımı bulmaya çalışıyordum.

Hatice:

• Bahçemde kayboldunuz öyle mi? Sizin aklınız kaybolmuş olabilir!

Ali:

• Keşke aklımı kaybetsem; öyle güzelsiniz ki! Ama gerçekten… Çimlerin arasında cüzdanımı düşürdüm galiba. Onu arıyorum.

Hatice:

• Ali Bey, sizin cüzdanınız bahçemde falan yok! Sizin bu bahçeye dalışlarınız yüzünden geçen hafta tüm çimlerim bozuldu. Üstelik çiçeklerim de… Siz portakallarımı koparıp çiğnemekten çekinmediniz!

Ali (şaka yapar):

• Tek bir portakal kopardım… O da şeker hastalığına iyi gelir dediler! Aslında bunu size getirecektim.

(Hatice başını ellerine kapar, sonunda gülümser.)

Hatice:

• Ali Bey, tamam! Ama bir daha çitlerimden aşmamaya söz verirseniz, bu tartışmayı burada kapatırım. Yoksa elinizde bahçıvan küreği hazırlamak zorunda kalırım!

Ali:

• Ah, tamam, Hatice Hanım, söz veriyorum! Ama yine de arada sırada komşuluk için bir portakal ödünç alabilir miyim?

(İkisi gülerek sahneden çıkarlar.)

Hangisini Tercih Etmelisiniz?

• Eğer duygusal ve dramatik bir atmosfer yaratmak isterseniz “Yasak Aşk” sahnesini tercih edin.
  • Eğer mizah dolu ve eğlenceli bir oyun sergilemek isterseniz “Bahçede Komşuluk Krizi” sahnesi tam size göre.

Sınavınızda bu iki sahneden istediğinizi seçerek arkadaşınıza uygun hale getirebilirsiniz. Alternatif olarak sahneyi daha fazla kişiselleştirmek isterseniz, karakterlere kendi adlarınızı ve kişiliklerinizi entegre edebilirim.

Hangi sahneyi tercih ettiğinizi yazarsanız, metni daha da geliştirebilirim. :blush:
@Furkan_Atak1