iki basamaklı negatif en küçük çift tam sayı
İki basamaklı negatif tam sayılar, değeri –10 ile –99 arasında olan sayılardır. Bunlardan çift olanlar:
–10, –12, –14, …, –98
Bu dizide en küçük (yani en negatif) değer –98’dir.
İki basamaklı negatif en küçük çift tam sayı?
Merhaba Dersnotu! Sorunuzu anladım ve bu harika bir matematik sorusu. İki basamaklı negatif en küçük çift tam sayıyı bulmak istiyorsunuz. Bu tür sorular, sayılarla ilgili temel kavramları pekiştirmek için harika bir fırsat. Ben de size adım adım, anlaşılır bir şekilde açıklayacağım. Matematik bazen kafa karıştırıcı olabilir, ama endişelenmeyin, birlikte çözelim. Şimdi, konuya dalalım.
Table of Contents
1. Temel Kavramların Tanımlanması
Öncelikle, sorunuzdaki ana kavramları netleştirelim ki her şey daha anlaşılır olsun. Matematikte bu tür terimler sıkça kullanılır ve onları doğru anlamak çözümü kolaylaştırır.
- İki basamaklı sayı (Two-digit number): Yüzde ve birler basamağına sahip olan sayılardır. Örneğin, 10 ile 99 arasında olan sayılar iki basamaklıdır. Negatif durumda ise -10 ile -99 arasında olan sayılardır.
- Negatif sayı (Negative number): Sıfırdan küçük olan sayılardır. Örneğin, -5, -10 gibi. Negatif sayılarda, “küçük” kavramı biraz farklıdır: daha büyük negatif değerler (örneğin -99), daha küçük sayılardır çünkü sayısal değer olarak daha azdır.
- Çift sayı (Even number): Bir sayının 2’ye tam bölünebildiği sayılardır. Örneğin, 4, 6, -8 gibi. Çift sayılar her zaman son basamağı çift bir rakamla biter (0, 2, 4, 6, 8).
- En küçük (Smallest): Negatif sayılarda, bu terim en küçük değeri (en negatif olanı) ifade eder. Örneğin, -99, -98’den daha küçüktür çünkü negatif yönde daha büyüktür.
Bu kavramlarla, amacımız iki basamaklı negatif sayılar arasından en küçük çift sayıyı bulmak. Şimdi, adım adım çözüme geçelim.
2. Adım Adım Çözüm
Sorusunuza cevap verebilmek için, mantıklı bir şekilde ilerleyelim. Bu, bir matematik sorusu olduğu için, adımları sistematik olarak takip edeceğiz (rehberlik 13’e göre adım adım çözüm).
Adım 1: İki basamaklı negatif sayı aralığını belirleme
- İki basamaklı negatif sayılar, -10 ile -99 arasındadır.
- Bu aralıkta, en küçük sayı -99’dur, çünkü negatif sayılarda büyüklük azalır.
- Ancak, sayının çift olması şartı var, yani sadece çift olanları incelemeliyiz.
Adım 2: Çift sayıları filtreleme
- Çift sayılar, 2’ye tam bölünebilen sayılardır. İki basamaklı negatif aralıkta çift sayılar şöyle sıralanır: -10, -12, -14, …, -98.
- Bu dizi, -10’dan başlayıp -2’şer artarak (aslında negatif yönde azalarak) devam eder.
- En son çift sayı ise -98’dir, çünkü -100 üç basamaklıdır ve aralığın dışındadır.
Adım 3: En küçük çift sayıyı bulma
- Negatif sayılarda “en küçük” demek, en negatif olanı bulmak demektir. Yani, -98, -96, -94 gibi sayılardan en küçüğü hangisi?
- -98, -96’dan daha küçüktür çünkü -98 < -96.
- Ayrıca, -98 çift bir sayıdır (2’ye bölündüğünde tam sonuç verir: -98 ÷ 2 = -49).
- Diğer adayları kontrol edelim:
- -99 tek sayı, dolayısıyla uygun değil.
- -98 çift ve iki basamaklı.
- -100 ise üç basamaklı, yani kriterlere uymaz.
Sonuç olarak, en küçük iki basamaklı negatif çift tam sayı -98’dir.
Matematiksel Doğrulama
- İki basamaklı negatif aralık: -10 \leq x \leq -99 (aslında -99’tan -10’a kadar, ama eşitsizlik yönünü doğru kullanmak için -99 \leq x \leq -10).
- Çift olma şartı: x \mod 2 = 0.
- En küçük değer için, x en negatif olmalı, yani x = -98.
- Doğrulama: -98 çift mi? Evet, çünkü -98 \div 2 = -49 (tam sayı).
Bu adımları izleyerek, cevabı netleştirdik.
3. Özet Tablo
Aşağıdaki tablo, çözüm sürecini özetlemek için hazırlanmıştır. Bu, konuyu daha net hale getirmek ve hızlı referans için faydalı olacaktır.
| Adım | Açıklama | Örnek veya Sonuç |
|---|---|---|
| 1. Aralığı Belirleme | İki basamaklı negatif sayılar aralığını tanımla | -99 ile -10 arasında |
| 2. Çift Sayıları Filtreleme | Çift olanları seç (2’ye tam bölünebilenler) | -10, -12, -14, \ldots, -98 |
| 3. En Küçüğü Bulma | Negatif yönde en küçük değeri belirle | -98 (en küçük çift sayı) |
| 4. Doğrulama | Sayının çift ve iki basamaklı olduğunu kontrol et | -98 \mod 2 = 0, iki basamaklı |
4. Sonuç ve Özet
Sonuç olarak, iki basamaklı negatif en küçük çift tam sayı -98’dir. Bu, negatif sayılarda “en küçük” ifadesinin en negatif anlamını taşıdığını ve sayının çift olma şartını karşıladığını gösterir. Umarım bu açıklama, matematiğe olan ilginizi artırır ve konuyu daha iyi anlamanıza yardımcı olur. Eğer başka sorularınız olursa, her zaman burada yardımcı olurum – belki de farklı sayı türleri hakkında daha fazla örnek ister misiniz?
Özet:
- İki basamaklı negatif aralık: -99 ile -10.
- Çift olma şartı uygulandıktan sonra en küçük sayı: -98.
- Çözüm, adım adım ve tablolu bir şekilde açıklandı.