II. Mahmut Dönemi Merkezi Otoriteyi Güçlendirme Sorusu Çözümü

1. JL. Mahmut, merkezî otoriteyi güçlendirmek için
    önemli çalşmalar yapmıştır." ifadesini kullanan bir
    tarihçinin
    L. sadrazmin yetkilerinin kIsitlanması,
    I\K gf hattının kurulması,
    IL. Yeniçei Ocağınıpkaldırılması
    durumlarıidan hangilerini örnek göstermesi bek-
    lenir?
    A) Yalnız i
    b) I vell
    REDMI NOTE 13 PRO 5G
    B) Yalnız
    E) l ve lIl
    ClLvetr
    21/05/2026 22:31

II. Mahmut Dönemi Merkezi Otoriteyi Güçlendirme Sorusu Çözümü

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — Soru Kökünün Analizi
Soru bizden II. Mahmut döneminde yapılan ıslahatlardan hangilerinin merkezi otoriteyi güçlendirme amacı taşıdığını bulmamızı istiyor. Merkezi otoriteyi güçlendirmek; devletin yönetim merkezinin (padişah ve hükümetin) taşra ve diğer kurumlar üzerindeki kontrolünü artırması demektir.

Adım 2 — I. Öncülün İncelenmesi: Sadrazamın (Sadaret) Yetkilerinin Kısıtlanması
II. Mahmut, mutlak otoriteyi kendi elinde toplamak istemiştir. Bu doğrultuda “divan” sistemini kaldırarak yerine “nazırlıklar” (bakanlıklar) kurmuştur. Sadrazamın geniş yetkilerini bölerek onu bir nevi “başbakan” (Başvekalet) statüsüne indirmiş, böylece tek bir kişinin (sadrazamın) çok fazla güçlenmesini engelleyerek merkezi otoriteyi padişah lehine güçlendirmiştir.

Adım 3 — II. Öncülün İncelenmesi: İlk Telgraf Hattının Kurulması
Osmanlı Devleti’nde telgrafın kullanımı ve yaygınlaşması merkezi otorite için hayati önem taşır. Ancak tarihsel olarak Türkiye’ye ilk telgraf hattı II. Mahmut döneminde değil, Abdülmecid döneminde (1854 - Kırım Savaşı sırasında) gelmiştir. Bu nedenle bu öncül hem dönem olarak hem de II. Mahmut’un doğrudan eylemi olarak bu soru kapsamında değerlendirilmez.

Adım 4 — III. Öncülün İncelenmesi: Yeniçeri Ocağı’nın Kaldırılması (Vaka-i Hayriye)
Yeniçeri Ocağı, zamanla devlet içinde devlet haline gelmiş ve padişahların otoritesini sık sık tehdit eder olmuştu. II. Mahmut’un 1826 yılında bu ocağı kaldırması, padişahın önündeki en büyük askeri ve siyasi engeli ortadan kaldırmıştır. Bu olay, merkezi otoritenin tesis edilmesindeki en kritik adımdır.

Adım 5 — Seçenek Karşılaştırması

• :white_check_mark: I. Sadrazam Yetkileri: Otoriteyi padişahın elinde toplar. (Doğru)
  • :cross_mark: II. Telgraf Hattı: Dönem uyumsuzdur ve doğrudan merkeziyetçilikle (II. Mahmut için) bağdaştırılmaz. (Yanlış)
  • :white_check_mark: III. Yeniçeri Ocağı: Padişahın mutlak gücünü engelleyen orduyu ortadan kaldırır. (Doğru)

Adım 6 — Son Doğrulama
I ve III numaralı öncüller doğrudan yönetimin merkezileşmesi ve padişahın gücünün artırılmasıyla ilgilidir.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: I ve III
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

:bullseye: TEMEL KAVRAMLAR:

1. Merkezi Otorite

• Tanım: Devletin tüm kararlarının tek bir merkezden (başkent ve hükümdar) alınması ve uygulanması gücüdür.
  • Bu problemde: II. Mahmut’un gücü engelleyen yapıları (Yeniçeriler, güçlü sadrazamlar) tasfiye etmesiyle ilgilidir.

2. Vaka-i Hayriye

• Tanım: 1826 yılında Yeniçeri Ocağı’nın kaldırılması olayıdır.
  • Bu problemde: Merkezi otoritenin önündeki en büyük askeri engelin kalkmasıdır.

:warning: SIK YAPILAN HATALAR:

:cross_mark: Kronolojik Karıştırma

• Yanlış: İlk telgraf hattı veya demiryolu gibi teknik gelişmeleri II. Mahmut dönemiyle karıştırmak.
  • Doğru: Bu tür teknik iletişim araçlarının çoğu bir sonraki padişah olan Abdülmecid döneminde hız kazanmıştır.
  • Neden Yanlış: Sorularda dönem padişahının faaliyetleri ile genel modernleşme adımları bazen birbirine karıştırılabilir.

II. Mahmut’un merkezi otoriteyi sağlamak için yaptığı diğer faaliyetleri (örneğin Ayanlarla yapılan Sened-i İttifak veya Müsadere usulünün kaldırılması gibi) daha detaylı incelememi ister misin?

ilk telgraf hattı kurulması kimin donemi

İlk Telgraf Hattının Kurulması Hangi Padişah Dönemindedir?

Osmanlı Devleti’nde iletişim teknolojileri açısından bir dönüm noktası olan telgrafın gelişim süreci şu şekildedir:

[Osmanlı Devleti’nde ilk telgraf hattı Sultan Abdülmecid döneminde, 1854 yılında Kırım Savaşı sırasında kurulmuştur. Bu hat, İstanbul’u Avrupa’ya (Varna-Edirne üzerinden) bağlayarak savaş haberlerinin merkeze hızlı iletilmesini sağlamıştır.]

Telgrafın Gelişim Süreci

• İlk Denemeler: Osmanlı’da telgraf ile ilgili ilk denemeler 1847 yılında yine Sultan Abdülmecid huzurunda Beylerbeyi Sarayı’nda yapılmıştır.
  • İlk Resmî Hat: 1854 yılında Kırım Savaşı’nın yarattığı acil iletişim ihtiyacı nedeniyle İstanbul-Edirne-Şumnu hattı devreye alınmıştır.
  • Altın Çağı: Telgrafın ülke geneline yayılması ve en yoğun kullanımı ise daha sonraki dönemlerde, özellikle II. Abdülhamid döneminde gerçekleşmiştir.

[Tablo Kurulur: Padişah ve İletişim Gelişmeleri]

Padişah Önemli İletişim / Ulaşım Gelişmesi Tarih Aralığı
II. Mahmut İlk Türkçe gazete (Takvim-i Vekayi), Posta Teşkilatı 1808 - 1839
Sultan Abdülmecid İlk Telgraf Hattı, İlk Demiryolu Hattı 1839 - 1861
Sultan Abdülaziz Posta Pulu Kullanımı, Beylerbeyi-Dolmabahçe deniz altı kablosu 1861 - 1876
II. Abdülhamid Telgraf ağının tüm Anadolu ve Hicaz’a yayılması 1876 - 1909

[Özet Tablo]

Kavram Detaylar
Dönem Sultan Abdülmecid Dönemi
Yıl 1854 (Kırım Savaşı Dönemi)
Güzergah İstanbul - Edirne - Varna - Kırım
Amaç Savaş sırasında askeri istihbaratı hızlandırmak

[Sıkça Sorulan Sorular]

1. II. Mahmut döneminde telgraf var mıydı?
Hayır, II. Mahmut 1839’da vefat etmiştir. Telgrafın Osmanlı’ya fiilen girişi ve hattın kurulması halefi olan Sultan Abdülmecid dönemine denk gelir.

2. Telgraf merkezi otoriteyi güçlendirir mi?
Evet, telgraf sayesinde uzak eyaletlerdeki gelişmelerden padişah anında haberdar olur ve emirlerini hızla iletebilir. Bu durum merkezi otoriteyi artırır. Ancak sorudaki hata, bu gelişmenin II. Mahmut’a ait olmamasıdır.

3. Osmanlı’da telgrafı en çok hangi padişah kullandı?
II. Abdülhamid, “Telgraf benim şahdamarımdır” diyerek bu teknolojiyi imparatorluğu bir arada tutmak için en etkin kullanan padişah olmuştur.

Sultan Abdülmecid döneminde yapılan diğer önemli teknik yenilikleri (örneğin ilk demiryolu veya ilk kağıt para gibi) karşılaştırmalı olarak incelememi ister misin?