II ile V 1Ill ile IV için bu sonuçtan faydalanmiştır

II ile V1Ill ile IV
B) ile
ile Il
için bu sonuçtan faydalanmiştır.
tüketicilerin satın alma davranışlarinı
yönlendimek
hissetmelerini sağlamak, reklamcilik sektörü ise
V. Psikologlar insanların kendilerini daha iyi
duygu ve
sifatlari çağıştırdığı ortaya
konmuştur.
IV. Çalışma sonucunda bazı renklerin insanlarda belli
istenmiştir.
hüzünlü, pahalı gibi
kelimelerle
eşleştirmeleri
araştırmada katıımctarden farklı renkleri mutlu,
111. Renklerin insan üzerindeki etkisinin incelendiği bir
çok alanda daha fazla kullanılmaya başlanmiştır.
sanayi
gibi
pek
edilmesiyle beraber moda, mimari,
II. Renkler, insanlar üzerindeki etkilerinin fark
konularından biri
olmuştur.
kullandığı renkler, psikologlarn da araştırma
I. Sektörlerin reklamlarında satış stratejisi olarak
Soru No: 15

Renklerin İnsan Üzerindeki Etkileri ve Sektörel Kullanımı

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — Soru Kökünün Analizi
Soruda numaralanmış cümlelerin hangilerinin “bu sonuçtan faydalanmıştır” ifadesiyle birbirine bağlanabileceği sorulmaktadır. Bu durum, bir cümlenin bir araştırma sonucunu (IV. cümle), diğer cümlelerin ise bu sonucun uygulama alanlarını (I ve V. cümleler) temsil etmesini gerektirir.

Adım 2 — IV. Cümlenin İncelenmesi (Araştırma Sonucu)
IV. cümlede “Çalışma sonucunda bazı renklerin insanlarda belli duygu ve sıfatları çağrıştırdığı ortaya konmuştur.” denilmektedir. Bu cümle, paragraftaki bilimsel dayanağı ve elde edilen veriyi temsil eder.

Adım 3 — I. Cümlenin İncelenmesi (Uygulama Alanı: Reklamcılık)
I. cümlede “Sektörlerin reklamlarında satış stratejisi olarak kullandığı renkler…” ifadesi yer alır. Reklam sektörü, IV. cümledeki “renklerin duygu çağrıştırması” sonucunu kullanarak tüketicileri yönlendirmeyi hedefler. Dolayısıyla I, IV’teki sonuçtan faydalanmıştır.

Adım 4 — V. Cümlenin İncelenmesi (Uygulama Alanı: Psikoloji ve Reklamcılık)
V. cümlede “Psikologlar insanların kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlamak, reklamcılık sektörü ise tüketicilerin satın alma davranışlarını yönlendirmek için bu sonuçtan faydalanmıştır.” ifadesi yer alır. Buradaki “bu sonuç”, IV. cümlede bahsedilen renk-duygu eşleşmesidir.

Adım 5 — Seçenek Karşılaştırması

• :cross_mark: A) I ile II: II. cümle renklerin genel kullanım alanlarından bahseder, doğrudan bir sonuç ilişkisi kurmaz.
  • :white_check_mark: B) I ile V: Her iki cümle de IV. cümlede elde edilen bilimsel verinin (renklerin etkisinin) pratik hayattaki ve sektörlerdeki kullanımını/faydalanılmasını temsil eder. Metnin akışında I ve V, uygulama kısmını oluşturur.
  • :cross_mark: C) II ile IV: II genel bir yargı, IV ise spesifik bir sonuçtur.
  • :cross_mark: D) III ile IV: III araştırmanın yöntemini, IV sonucunu açıklar.
  • :cross_mark: E) III ile V: Yöntem ve uygulama arası doğrudan bir “faydalanma” köprüsü kurulmamıştır.

Adım 6 — Son Doğrulama
Paragrafta III ve IV. cümleler bir araştırmayı ve sonucunu anlatır. I ve V. cümleler ise bu sonuç doğrultusunda hareket eden grupları (sektörler, psikologlar) belirtir. Soru görselindeki seçeneklere göre I ve V cümleleri, IV. cümledeki bulguyu eyleme döken kısımlardır.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: B) I ile V
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

:bullseye: TEMEL KAVRAMLAR:

1. Neden-Sonuç İlişkisi

• Tanım: Bir olayın gerçekleşmesinin bir sebebe dayandırılmasıdır.
  • Bu problemde: Renklerin duygu çağrıştırdığının ispatlanması (IV) bir neden, sektörlerin buna göre strateji geliştirmesi (I ve V) ise bir sonuçtur.

:warning: SIK YAPILAN HATALAR:

:cross_mark: Cümleleri Bağımsız Düşünmek

• Yanlış: Cümleleri birbirinden kopuk, sadece kendi anlamıyla değerlendirmek.
  • Doğru: “Bu sonuç” gibi köprü ifadelerin hangi cümleye (IV) işaret ettiğini bulmak ve bu işarete göre anlam bütünlüğü kurmak.

Bu tür paragraf sorularında “bu durum”, “bu sonuç” gibi ifadelerin hangi cümleyi nitelediğini bulmak çözümü hızlandırır. Benzer bir paragraf tamamlama sorusu daha çözmek ister misin?