ielts sınavı nedir
IELTS Sınavı Nedir?
Cevap:
IELTS (International English Language Testing System), İngilizce dil yeterliliğini ölçmek amacıyla dünya genelinde yaygın olarak kabul gören bir sınavdır. Bu sınav, özellikle İngilizce konuşulan ülkelerde eğitim görmek, çalışmak ya da göç etmek isteyen bireyler için gereklidir. IELTS, dört ana dil becerisini (dinleme, okuma, yazma ve konuşma) değerlendirmektedir.
IELTS Sınavının Yönleri:
-
Dinleme (Listening):
- Toplam süre yaklaşık 30 dakikadır.
- Dört bölümden oluşur ve her bölümde farklı bir konuyla ilgili sorular yöneltilir.
-
Okuma (Reading):
- Süre 60 dakikadır.
- Akademik ve Genel Eğitim versiyonları olmak üzere iki türü vardır ve her biri farklı metin türleri içerir.
-
Yazma (Writing):
- Süre 60 dakikadır.
- İki bölümden oluşur: İlk bölümde grafik veya tablo analizi yapılır, ikinci bölümde ise bir kompozisyon yazılır.
-
Konuşma (Speaking):
- Süre 11-14 dakikadır.
- Üç kısımdan oluşur: İlk kısımda günlük yaşam konularında sorular sorulur, ikinci kısımda verilen bir konu hakkında kısa bir konuşma yapılır, üçüncü kısımda ise bu konu üzerinde daha derinlemesine bir tartışma gerçekleştirilir.
IELTS ile TOEFL Arasındaki Farklar:
- Format Farklılıkları: IELTS, hem kağıt-bazlı hem de bilgisayar-bazlı olarak yapılabilirken, TOEFL genellikle bilgisayar üzerinden gerçekleştirilir.
- Dil Vurgusu: IELTS, İngiliz İngilizcesine daha yakınken, TOEFL Amerikan İngilizcesini temel alır.
- Kapsama Alanı: IELTS genellikle İngiltere, Avustralya, Kanada ve Yeni Zelanda’da daha yaygın kabul görürken, TOEFL Amerika Birleşik Devletleri’nde daha sık tercih edilmektedir.
IELTS Skorları ve Geçerliliği:
- IELTS sınavında her bölüm 1 ile 9 arasında puanlanır ve genel band skoru bu bölümlerin ortalaması olarak hesaplanır.
- Sınav sonucu 2 yıl boyunca geçerlidir.
Hazırlık İpuçları:
- Düzenli Çalışma: Her gün belirli bir süreyi sınavın her bir bölümü için çalışma yapmaya ayırın.
- Pratik Testleri: Gerçek sınav koşullarına benzer deneme testleri çözerek pratik yapın.
- Kaynak Çeşitliliği: Çeşitli kaynaklardan, özellikle resmi IELTS materyallerinden yararlanın.
IELTS, dünya genelinde 140’tan fazla ülkede 10 binden fazla kurum ve kuruluş tarafından tanınan bir sınavdır. Başarıyla geçmek, bireylerin uluslararası eğitim ve kariyer hedeflerini gerçekleştirmelerine yardım eder.