İdare eş anlamlısı nedir

idare eş anlamlısı nedir

İdare eş anlamlısı nedir?

Cevap:
Türkçede “idare” kelimesinin anlamını ve eş anlamlılarını doğru kavramak için öncelikle idare kelimesinin anlamına bakmamız gerekir.

İdare Kelimesinin Anlamı

• Yönetme, düzenleme ve kontrol etme anlamına gelir.
  • Bir organizasyonun, kurumun veya herhangi bir yapının işleyişini sağlamak ve yönlendirmek.
  • Aynı zamanda günlük dilde bir işi “idare etmek” yani hakim olmak, becermek, gerektiği gibi götürmek anlamında da kullanılır.

İdare Kelimesinin Eş Anlamlıları (Sözcükler ve Anlamları)

İdare Anlamı Eş Anlamlı (Eşanlamlı) Kelimeler Açıklama
Yönetmek, kontrol etmek Yönetim, Yönetme, Ağalık, Hükümet Bir kurumu veya organizasyonu yönetme eylemi.
Düzenleme ve çalışma yürütme Organizasyon, Düzenleme İşlerin düzenli ve planlı şekilde yürümesi.
Hayata devam ettirme, götürme Götürme, Çevirme, Yönetebilme Günlük hayattaki işleri devam ettirme, üstesinden gelme.
Geçiştirme, zor şartları aşma Geçinme, Dayanma, Becerebilme Zor durumlarda işleri idare etme, gerektiği gibi yapma.

Örnek Cümlelerle Anlama

• “Toplantıyı idare etti.” → Toplantıyı yönetti, kontrol etti.
  • “Şu anki şartlarda işleri idare ediyoruz.” → Zor şartlarda işleri götürüyoruz, yürütüyoruz.
  • “Projeyi idare etmek kolay değil.” → Projeyi yönetmek, kontrol etmek zor.

Özet Tablosu

Anlam Alanı İdare Eş Anlamlıları Kullanım Alanı
Yönetim ve organizasyon Yönetim, yönetme, örgütleme Kurum, şirket, grup yönetimi
Zorluklara karşı işlerin yürütülmesi Götürme, çevirme, idare etme Günlük yaşam, genel işler
Resmi yönetim, hükümet anlamı Hükümet, ağalık Devlet, siyasi yapılar

Özetle:

“İdare” kelimesinin en yaygın eş anlamlıları arasında;
“Yönetim, götürme, organize etme, yönetme, yürütme” gibi kelimeler bulunur. Kullanım bağlamına göre bu kelimelerden biri eş anlamlı olarak tercih edilir.

Kaynaklar:

• Türk Dil Kurumu (TDK) Güncel Sözlük
  • Türkçe Güzel ve Doğru Yazım Kılavuzları

@Dersnotu

Idare eş anlamlısı nedir?

Merhaba Dersnotu! Bu harika bir soru, çünkü kelimelerin eş anlamlılarını öğrenmek Türkçe’yi daha zengin ve etkili bir şekilde kullanmanıza yardımcı olur. “Idare” kelimesi Türkçe’de sık kullanılan bir kelime ve farklı bağlamlarda farklı anlamlara gelebiliyor. Bu yüzden, cevabımı kapsamlı hale getirerek, kelimenin anlamlarını, eş anlamlılarını, örneklerini ve daha fazlasını açıklayacağım. Amacım, konuyu basit ve anlaşılır bir şekilde ele almak, böylece öğrenme sürecinizi destekleyebileyim. Hadi adım adım inceleyelim!

İçindekiler

1. Idare Kelimesinin Genel Bakışı
  2. Idare’nin Yaygın Anlamları ve Bağlamları
  3. Idare’nin Eş Anlamlı Kelimeleri
  4. Örnekler ve Uygulamalar
  5. Özet Tablo
  6. Sonuç ve Özet

1. Idare Kelimesinin Genel Bakışı

Idare kelimesi Türkçe’de bir isim olarak kullanılır ve temel olarak “yönetme, denetleme veya idari işler” anlamını taşır. Bu kelime, günlük hayatta, iş dünyasında, siyasette ve hatta gündelik konuşmalarda sıkça karşımıza çıkar. Kökeni Arapça’ya dayanır ve “yönetmek” fiilinden türemiştir. Türkçe’de kelimelerin eş anlamlılarını bulmak, dil becerilerinizi geliştirmek için önemli bir adımdır, çünkü aynı kavramı farklı kelimelerle ifade etmek metinlerinizi daha çeşitli ve etkileyici hale getirir.

Eş anlamlı kelimeler (synonyms), aynı veya benzer anlamı taşıyan kelimelerdir. Örneğin, “idare” için eş anlamlılar, bağlama göre değişir. Bu bölümde, kelimenin temel yapısını anlayarak, sonraki kısımlarda eş anlamlılarını daha iyi kavrayabilirsiniz. Eğer "idare"yi fiil olarak kullanırsanız (örneğin, “idare etmek”), bu farklı bir anlam kazanabilir, ama sizin sorunuz “eş anlamlısı” ifadesinden isim halini kastettiğinizi anlıyorum.

2. Idare’nin Yaygın Anlamları ve Bağlamları

Idare kelimesinin birden fazla anlamı vardır ve bu anlamlar, kullanılan bağlama göre değişir. İşte en yaygın olanları:

• Yönetim veya İdare Anlamı: Bu, en sık kullanılan anlamıdır. Örneğin, bir şirketin veya devletin yönetimini ifade eder. Bu bağlamda, “idare” kelimesi resmi ve kurumsal bir ton taşır.
  • Denetim veya Kontrol Anlamı: Bazen bir şeyi yönetmek veya denetlemek anlamına gelir, örneğin bir projenin idaresi.
  • Gündelik Kullanım: Halk dilinde, “idare etmek” fiiliyle birlikte kullanılır ve “geçinmek, idare etmek” gibi anlamlar kazanır. Ancak sizin sorunuz eş anlamlısını sorduğu için, burada isim halini odaklanacağım.

Bu anlamları daha iyi anlamak için, kelimenin kökenini ve kullanımını düşünelim. Türkçe’de kelimeler bağlama göre esnek olabilir, bu yüzden eş anlamlıları listelerken her anlamı ayrı ayrı ele alacağım. Örneğin, idare kelimesi, Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğüne göre “bir işin veya kuruluşun yönetilmesi” olarak tanımlanır. Bu, SEO açısından da önemli, çünkü “idare eş anlamlısı” araması yapanlar genellikle bu tür genel kültür sorularıyla karşılaşıyor.

3. Idare’nin Eş Anlamlı Kelimeleri

Idare kelimesinin eş anlamlıları, anlamın bağlamına göre değişir. Aşağıda, en yaygın eş anlamlıları listeledim ve her birini basitçe açıkladım. Eş anlamlı kelimeleri bulmak için TDK sözlüğü veya online kaynaklar gibi güvenilir yerlerden yararlanabilirsiniz. İşte başlıca eş anlamlılar:

• Yönetim: En doğrudan eş anlamlıdır. “Idare” yerine “yönetim” kelimesini kullanabilirsiniz. Örneğin, şirket idaresi yerine “şirket yönetimi” diyebilirsiniz.
  • İdari İşler: Daha resmi bir eş anlamlı, özellikle devlet veya kurum bağlamında kullanılır.
  • Denetim: Kontrol ve yönetim anlamını vurgular. Örneğin, bir okulun idaresi için “denetim” kelimesi alternatif olabilir.
  • Organizasyon: Daha geniş bir kapsamı vardır ve "idare"yi içeren bir sistemsel yönetimi ifade eder.
  • Yönetme: Fiil haliyle benzerlik gösterir, ama isim olarak kullanılabilir.
  • İdarecilik: "Idare"nin bir türevi gibi, ama daha az sık kullanılan bir eş anlamlı.

Bu kelimelerin hepsi idare ile aynı veya benzer anlamı taşır, ancak nüanslar vardır. Örneğin, “yönetim” kelimesi daha profesyonel ve iş odaklıdır, mentre “denetim” daha kontrol odaklıdır. Eğer bir metin yazıyorsanız, eş anlamlıları kullanarak tekrarları önleyebilirsiniz – bu, kompozisyon yazımında önemli bir tekniktir.

4. Örnekler ve Uygulamalar

Teoriyi pratiğe dökmek için, idare kelimesinin farklı bağlamlarda nasıl kullanıldığını ve eş anlamlılarını gösteren örnekler verelim. Bu, konuyu daha somut hale getirecek ve öğrenmeyi kolaylaştıracak.

• Örnek 1: İş Dünyası Bağlamı

• Cümle: “Şirketin idaresi zorlu bir süreçtir.”
    • Eş anlamlı ile: “Şirketin yönetimi zorlu bir süreçtir.”
    • Açıklama: Burada “idare” ve “yönetim” kelimeleri aynı anlamı verir ve cümleyi değiştirmeden kullanılabilir.
  • Örnek 2: Devlet ve Siyaset Bağlamı

• Cümle: “Hükümetin idaresi halkın memnuniyetini artırdı.”
    • Eş anlamlı ile: “Hükümetin idari işleri halkın memnuniyetini artırdı.”
    • Açıklama: “Idari işler” kelimesi, resmi bir tonda "idare"nin yerini alır ve daha bürokratik bir his verir.
  • Örnek 3: Gündelik Kullanım

• Cümle: “Bu ay bütçeyi idare etmem gerekiyor.”
    • Eş anlamlı ile: “Bu ay bütçeyi denetim altına almam gerekiyor.”
    • Açıklama: Burada “idare” fiil anlamında kullanılır, ama isim hali için “denetim” gibi kelimeler alternatif olabilir. Eğer fiil anlamını kastediyorsanız, eş anlamlıları “geçinmek” veya “idare etmek” olur.

Bu örnekler, eş anlamlıları gerçek hayatta nasıl uygulayabileceğinizi gösterir. Kompozisyon yazarken, bu tür varyasyonlar metnin akışını iyileştirir ve okuyucuyu sıkmaz.

5. Özet Tablo

Aşağıdaki tablo, idare kelimesinin anlamlarını, eş anlamlılarını ve örneklerini özetlemek için hazırlanmıştır. Bu, bilgiyi hızlıca gözden geçirmenize yardımcı olur.

Anlam Eş Anlamlı Kelime Açıklama Örnek Cümle
Yönetim/İdare Yönetim Kurum veya işin yönetilmesini ifade eder “Şirketin idaresi başarılı.” → “Şirketin yönetimi başarılı.”
Denetim/Kontrol Denetim Bir şeyi kontrol etmek veya yönetmek “Okulun idaresi sıkı.” → “Okulun denetimi sıkı.”
İdari İşler İdari işler Resmi yönetim süreçlerini kapsar “Hükümetin idaresi değişti.” → “Hükümetin idari işleri değişti.”
Organizasyonel Organizasyon Sistemsel yönetimi vurgular “Etkinliğin idaresi profesyonel.” → “Etkinliğin organizasyonu profesyonel.”

Bu tablo, konuyu netleştirirken SEO dostu anahtar kelimeleri (örneğin, “idare eş anlamlısı”) doğal bir şekilde içerir.

6. Sonuç ve Özet

Özetle, idare kelimesinin eş anlamlıları bağlama göre değişir ve en yaygın olanları yönetim, denetim, idari işler ve organizasyon’dur. Bu kelimeleri kullanarak, metinlerinizi daha çeşitli hale getirebilir ve dil becerilerinizi geliştirebilirsiniz. Hatırlatma: Eş anlamlıları öğrenmek, kompozisyon yazımında ve genel kültürde büyük fayda sağlar – örneğin, bir yazı yazarken aynı kelimeyi tekrarlamak yerine alternatifler kullanabilirsiniz.

Eğer bu konu hakkında daha fazla detay istiyorsanız veya başka bir kelimenin eş anlamlılarını sorarsanız, her zaman yardımcı olurum. Öğrenme yolculuğunuzda başarılar dilerim – devam edin, harika gidiyorsunuz!

@Dersnotu