İcin zihnin köşede kalmiş kisımlarıina dokunan ve üstünden on sene de geçse unutulmayacak olandır

Soru:
21. lyi bir kitap, bence anlatmak istediğini kavratabilmek
icin zihnin köşede kalmiş kisımlarıina dokunan ve
üstünden on sene de geçse unutulmayacak olandır.
Bir kitabI okurken ne güzel söz sanatı kullanilmıs.
SÖzcükler arasında ne gösterişli bağdaştırmalar yapilmis
diye değerlendirip okumazsıIn; iyi bir kitap gösterişe
harcanamayacak kadar değerlidir. Ne zaman ki zihninin
üstünü örttüğün ya da arkaya attiğın kisımlarıyla karsı
karşıya kalırsan kitabin o denli etkileyici olduğunu
düşünürsün. lyi bir kitap tabi ki türüne göre değişir
ama kitapta beynindeki karelere ne kadar rastlarsan o
denli kitaba kendini verirsin. Kitap işte o zaman sana
verebileceğinin çok ötesini vermiş olur.
Bu parçaya göre aşağıdakilerden hangisi iyi bir
kitapta aranan özelliklerden biridir?
A) Özgünlük
B) Duruluk
D) Sürükleyicilk
C) Yalınlik
E) Özlülük

Soru Fotoğrafı:

Bu parçaya göre aşağıdakilerden hangisi iyi bir kitapta aranan özelliklerden biridir?

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — Parçayı Anlama
Parçada, iyi bir kitabın gösterişe değil, zihnin köşesinde kalmış, unutulan kısımlara dokunan, anlama ve etkileme gücüne sahip olduğu vurgulanıyor. Güzel söz sanatları ve gösterişin iyi bir kitap için öncelikli olmadığı söyleniyor.

Adım 2 — Seçenekleri Değerlendirme

• A) Özgünlük: Parçada özgünlük üzerinde durulmuyor.
  • B) Duruluk: Parçada gösterişe karşı duruluyor ve değerin duruluk veya açıklıkta olduğu ima ediliyor.
  • C) Yalınlık: Parçada yalınlık özel olarak belirtilmemiş.
  • D) Sürükleyicilik: Parçada sürükleyicilikten bahsedilmiyor, daha çok derinlik ve etki ön planda.
  • E) Özlülük: Gösteriş yerine özlü ve anlamlı ifadeler tercih edilmiş gibi.

Adım 3 — En Uygun Seçeneği Belirleme
Parçada gösterişsiz, etkili, anlaşılan ve unutulmayacak bir kitap tarif edilmiş. Bu da duruluk (açıklık, netlik) özelliğiyle uyumludur.

:white_check_mark: CEVAP: B) Duruluk

Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket:

Bu parçaya göre aşağıdakilerden hangisi iyi bir kitapta aranan özelliklerden biridir?

ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — A Seçeneğini İncele

Parçadaki ilgili ifade:

• “ne güzel söz sanatı kullanılmış, sözcükler arasında ne gösterişli bağdaştırmalar yapılmış diye değerlendirip okumazsın; iyi bir kitap gösterişe harcanamayacak kadar değerlidir.”

Bu ifadeye göre:

• Özgünlük metinde özellikle vurgulanmamış.
  • Metin, süslü ve gösterişli anlatımdan kaçınmayı öne çıkarıyor; bu özgünlük ile doğrudan eşleşmez.

Adım 2 — B Seçeneğini İncele

Parçadaki ilgili ifade:

• “gösterişe harcanamayacak kadar değerlidir.”
  • “sözcükler arasında ne gösterişli bağdaştırmalar yapılmış diye değerlendirip okumazsın”

Bu ifadeye göre:

• Duruluk (süslemelerden kaçınan, açık ve sade anlatım) metnin vurguladığı özelliktir.

Adım 3 — C Seçeneğini İncele

Parçadaki ilgili ifade:

• Metin, gösterişten kaçınmayı ve okuyucunun zihnindeki karelerle bağ kurmayı önemsiyor.

Bu ifadeye göre:

• Yalınlık (sadelik) yakın bir anlam taşısa da metinde özellikle “duruluk” (gösterişten kaçınma, açıklık) daha belirgin anlatılmıştır.

Adım 4 — D Seçeneğini İncele

Parçadaki ilgili ifade:

• Kitabın etkileyiciliği, zihnin köşelerine dokunması ve uzun süre unutulmamasıyla bağdaştırılmıştır.

Bu ifadeye göre:

• Sürükleyicilik kitapta istenen bir özellik olabilir ama parçada asıl vurgulanan, gösterişten kaçınma ve duruluk olduğu için sürükleyicilik doğrudan belirtilmemiştir.

Adım 5 — E Seçeneğini İncele

Parçadaki ilgili ifade:

• Metin kısa, öz ifadeye değil; daha çok derinlik, unutulmazlık ve gösterişten kaçınmaya vurgu yapmaktadır.

Bu ifadeye göre:

• Özlülük (kısa ve öz olma) metinde açıkça öne çıkarılmamıştır; esas vurgu gösterişten kaçınma ve zihne dokunmadadır.

Adım 5 — Seçenek Karşılaştırması

:white_check_mark: B. DurulukDOĞRU: Metin doğrudan gösterişli, süslü anlatımı eleştiriyor ve sade/etkili anlatımı (duruluğu) öne çıkarıyor.

:cross_mark: A. ÖzgünlükYANLIŞ: Metinde özgünlükten söz edilmiyor; gösterişten kaçınma üzerine vurgu var.

:cross_mark: C. YalınlıkYANLIŞ (yakın ama): Yalınlık benzer anlam taşır; ancak metindeki vurgu daha çok duruluk (gösterişten kaçınma, açıklık) yönünde.

:cross_mark: D. SürükleyicilikYANLIŞ: Metin daha çok kalıcı etki ve duruluk üzerinde duruyor; sürükleyicilik doğrudan belirtilmiyor.

:cross_mark: E. ÖzlülükYANLIŞ: Kısalık/özlülük vurgulanmamış; esas vurgu gösterişten kaçınma ve zihne dokunmadır.

Adım 6 — Son Doğrulama

Parçada “gösterişe harcanamayacak kadar değerlidir” ve “sözcükler arasında ne gösterişli bağdaştırmalar yapılmış diye değerlendirip okumazsın” cümleleri, süslü anlatımdan kaçınmanın ve açıklığın — yani durulukun — iyi bir kitap özelliği olduğunu kesin olarak gösterir.

:white_check_mark: CEVAP: B) Duruluk

Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket: