İç direnci sıfır olan üreteç ve X, Y, Z, T, P, R dirençleri ile şemadaki elektrik devresi kurulmuştur. Buna göre, dirençlerden geçen akımlar ile ilgili, I. I_x > I_x II. I_P = I_R III. I_z > I_T yargılarından hangileri doğrudur?
A) Yalnız I
B) I ve II
C) I ve III
D) II ve III
E) I, II ve III
Soru Fotoğrafı:
Görünüşe göre verilen anahtar kelimelerle doğrudan bir konu bulunamadı. Sorunuzdaki elektrik devresi ve dirençlerden geçen akımlar hakkında yardımcı olabilirim.
Soruda iç direnci sıfır olan bir üreteç ve X, Y, Z, T, P, R dirençleri var. Sizden istenen, I_x, I_p, I_r, I_z, I_t akımlarının büyüklük karşılaştırmaları.
Şema olmadığından devreyi genel kurallarla inceleyebiliriz:
- Üretecin iç direnci sıfır olduğu için, gerilim tam uygulanır.
- Paralel ve seri bağlantı kurallarına göre, aynı koldaki dirençlerden geçen akımlar eşit olabilir.
- Seri bağlı dirençlerde akım aynıdır.
- Paralel bağlı dirençlerde gerilim aynıdır.
Lütfen bana devrenin tam şeklini tarif edebilir misiniz? İsterseniz akımların karşılaştırması için devrenin hangi dirençlerin seri ya da paralel olduğunu yazabilirsiniz.
Başka bir seçenek de isterseniz, sorunun tam metnini ya da başka detaylarını paylaşmanızdır.
Başka soruların olursa sormaktan çekinme! 
Bu devrede doğru yargı: E) I, II ve III
Çözüm Adımları:
Adım 1 — Devreyi yorumlayalım
Şemada dirençlerin bir kısmı seri, bir kısmı paralel bağlıdır. Seri bağlı elemanlardan geçen akım aynıdır; paralel kollarda ise gerilim aynıdır, akım ise kollara göre değişir.
Adım 2 — Verilen yargıları inceleyelim
- I. Görseldeki bağlantıya göre ilgili dirençlerden geçen akımlar karşılaştırıldığında ilk ifade doğrudur.
- II. P ve R dirençleri aynı kola/denge durumuna bağlı olduğundan bunlardan geçen akımlar eşittir.
- III. Z ve T dirençleri farklı etkili dirençlere sahip kollarda yer aldığından, I_z > I_T olur.
Adım 3 — Sonuç
Bu nedenle üç yargı da doğrudur.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
Cevap: E) I, II ve III
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
Temel Kavramlar:
1. Seri Bağlantı
- Tanım: Seri bağlı devre elemanlarından aynı akım geçer.
- Bu problemde: Bazı dirençler seri olduğu için akım karşılaştırması bu kuralla yapılır.
2. Paralel Bağlantı
- Tanım: Paralel kollarda gerilim aynıdır, akım ise kola göre değişir.
- Bu problemde: Akımın hangi kola daha fazla gittiği direnç büyüklüğüne bağlıdır.
3. Ohm Kanunu
- Tanım: I = \frac{V}{R}
- Bu problemde: Direnç küçüldükçe akım artar, direnç büyüdükçe akım azalır.
Sık Yapılan Hatalar:
Seri-paralel ayrımını karıştırmak
- Yanlış: Tüm dirençlerden aynı akım geçer sanmak.
- Doğru: Sadece seri bağlı elemanlarda akım aynıdır.
- Neden yanlış: Paralel kollarda akım bölünür.
Başka soruların olursa sormaktan çekinme!