Hürriyet ve istiklal benim karakterimdir. Ben milletimin ve büyük atalarım en kiymetli
mirasından olan istiklal aşkı ile yaratilmiş bir adamim. Bence bir milette şerefin, haysiyetin,
namusun ve insanlığın var olması ve devam etmesi, mutlak o milletin hürriyet ve istiklale sahip
olmasıyla mümkündür.
Atatürk’ün bu sözünde Atatürk ilke ve inkılaplarını oluşturan temel esaslardan hangisine
vurgu yapılmiştır? Yazınz.
TCEVAP:
egemenlik, milletin kendi kendini idare etmesi, kendini yönetecek kisileri seom
Atatürk’ün milli egemenliği sağlamak için vantı
Hürriyet ve İstiklal Benim Karakterimdir Sözünün Analizi
Atatürk’ün “Hürriyet ve istiklal benim karakterimdir” sözünde Atatürk ilke ve inkılaplarını oluşturan temel esaslardan Milli Bağımsızlık vurgulanmaktadır.
Milli Bağımsızlık, bir milletin başka bir devletin himayesi, mandası veya kontrolü altında olmadan, kendi toprakları üzerinde özgürce yaşaması ve karar alabilmesidir. Atatürk, bu sözüyle şerefin, haysiyetin ve insanlığın devamlılığını doğrudan tam bağımsız olmaya bağlamıştır.
[İçindekiler]
- Temel Esasın Analizi
- Milli Bağımsızlık vs. Milli Egemenlik
- Atatürk İlke ve İnkılaplarını Oluşturan Temel Esaslar
- Sıkça Sorulan Sorular
[Temel Esasın Analizi]
Atatürk’ün bu vecizesinde geçen “hürriyet” (özgürlük) ve “istiklal” (bağımsızlık) kavramları, Türk inkılabının en temel itici gücünü temsil eder.
- Bireysel Karakter: Atatürk, bağımsızlığı sadece siyasi bir durum değil, kişisel bir karakter özelliği olarak tanımlamıştır.
- Milletin Şerefi: Bir milletin onurunun ancak hür bir ortamda korunabileceğini belirtmiştir.
- LGS Notu: Soruda özellikle “Atatürk ilke ve inkılaplarını oluşturan temel esaslar” dendiği için cevap Milli Bağımsızlık olmalıdır. Eğer temel ilkeler sorulsaydı, bu durum doğrudan Milliyetçilik ilkesi ile ilgili olurdu.
[Milli Bağımsızlık ve Milli Egemenlik Karşılaştırması]
Öğrenciler genellikle bu iki kavramı karıştırmaktadır. İşte aralarındaki temel farklar:
| Özellik | Milli Bağımsızlık (İstiklal) | Milli Egemenlik (Hâkimiyet) |
|---|---|---|
| Odak Noktası | Dış güçlere karşı özgür olmak. | Ülke içindeki yönetim gücü. |
| Hedef | Mandacılığa ve sömürgeye hayır demek. | Milletin kendi kendini yönetmesi. |
| Anahtar Kelime | İstiklal, Hürriyet, Tam Bağımsızlık. | Seçim, Meclis, Milli İrade, Cumhuriyet. |
| Atatürk Sözü | “Ya istiklal ya ölüm!” | “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.” |
[Atatürk İlke ve İnkılaplarını Oluşturan Diğer Temel Esaslar]
| Temel Esas | Kısa Açıklama |
|---|---|
| Milli Bağımsızlık | Devletin dışa karşı tam özgür olmasıdır. |
| Milli Egemenlik | Karar verme yetkisinin millette olmasıdır. |
| Milli Birlik ve Beraberlik | Milletin bir bütün olarak hareket etmesidir. |
| Çağdaşlaşma | Modern medeniyetler seviyesine ulaşma hedefidir. |
| Milli Kültürün Geliştirilmesi | Türk kültürünü koruma ve yüceltme çabasıdır. |
[Sıkça Sorulan Sorular]
1. Hürriyet ve İstiklal hangi ilkeye girer?
Bu kavramlar temel esas olarak “Milli Bağımsızlık”, Atatürk ilkeleri bazında ise en çok Milliyetçilik ilkesi ile doğrudan ilişkilidir.
2. Bağımsızlık olmadan egemenlik olur mu?
Hayır. Atatürk’e göre bir milletin kendi kendini yönetebilmesi (egemenlik) için önce başka bir devletin esareti altında olmaması (bağımsızlık) gerekir.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
[CEVAP:] Atatürk’ün bu sözünde vurgulanan temel esas Milli Bağımsızlık’tır.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
Milli bağımsızlık ile milli egemenlik arasındaki farkı örnek bir soru üzerinden daha detaylı açıklamamı ister misin?