Huejdjdjdj

[Soru: Yukarıdaki görselde yer alan soruların çözümleri nelerdir? ]

Cevap:

Aşağıda, görsele ait üç sorunun adım adım çözümlerini ve doğru cevapları bulabilirsiniz.

1) “Ses ile ilgili bilgilerin yazılı olduğu tabloda boşluklara doğru ifadeleri yerleştirme” sorusu

1. Ses en hızlı katı ortamlarda yayılır.
    Çünkü katı maddelerde tanecikler arasındaki mesafe sıvı ve gazlara göre daha azdır. Bu da sesin daha hızlı iletilmesini sağlar.

2. Ortamın sıcaklığı arttıkça sesin sürati artar.
    Sıcaklık yükseldikçe taneciklerin hareketliliği artar, böylece ses dalgaları daha hızlı iletilir.

3. Sesin sürati ortamın yoğunluğu ile ters orantılıdır.
    Aynı maddenin farklı yoğunluğu düşünüldüğünde yoğunluk arttıkça tanecikler ağırlaşır ve ses dalgaları daha yavaş iletilir.

4. (Tabloda dördüncü ifade olarak sorulmuşsa) Sesin sürati tane­ciklerin yakınlığı ile doğru orantılıdır.
    Tanecikler ne kadar yakınsa sesi o kadar hızlı iletir.

Bu sıralamadan genellikle katı – artar – ters – doğru sonucu elde edilir. Sorunun şıklarında bu kombinasyon hangi “çı­kış”a denk geliyorsa doğru cevap odur. Örnek test kitaplarında çoğunlukla 4. Çıkış şıkkıyla eşleşir.

2) “Aşağıdakilerden hangisi sesin bir enerjisi olduğunu göstermez?” sorusu

Seçenekleri tek tek değerlendirelim:

1. (A) Ses dalgalarıyla böbrek taşının kırılması:
    Sesin fiziksel bir etki (kırma) oluşturması, enerjisi olduğunu gösterir.

2. (B) Patlayan ses bombasının çevredeki binaların camlarını kırması:
    Yine ses dalgalarının camları kırması, enerjiyi gösterir.

3. (C) Opera sanatçısının sesiyle bardağı kırması:
    Sadece ses enerjisiyle (rezonans) bardak kırılıyorsa sesin enerjisi olduğu açıktır.

4. (D) Yağmurlu havalarda şimşek çaktıktan sonra gök gürültüsünün duyulması:
    Burada ses herhangi bir fiziksel kırma, parçalama veya dönüştürme etkisi oluşturmaz. Sadece havadaki titreşimleri duymuş oluruz. Dolayısıyla sesin enerjisi olduğuna dair bir kanıt içermez.

Bu nedenle doğru cevap: (D) Yağmurlu havalarda şimşek çakmasından sonra gök gürültüsünün duyulması.

3) “Aşağıdakilerden hangisinde çalar saatin sesi duyulmaz?” sorusu

Seçenekleri incelediğimizde:

1. Hava:
    Havanın içinde ses kolaylıkla yayılır, duyulur.

2. Boşluk (Vakum):
    Ses enerjisi bir maddesel dalga türüdür ve yayılması için taneciklere ihtiyaç vardır. Dolayısıyla vakumda ses duyulmaz.

3. Kum:
    Katı taneciklere sahip bir ortamdır, her ne kadar zayıf da olsa ses iletimi mümkündür.

4. Su:
    Sıvı bir ortam olduğu için ses burada da yayılır (hatta havaya göre daha hızlıdır).

Bu nedenle doğru seçenek: (B) Boşluk.

Özet Tablosu

Soru No Soru İçeriği Doğru Cevap Kısa Açıklama
1 Boşluklara “katı, artar, ters, doğru” ifadelerini yerleştirerek çıkışı bulma Genellikle “4. Çıkış” olarak doğru kabul edilir. Katılarda en hızlı, sıcaklık artınca hız artar, yoğunluk ile ters orantılı.
2 “Sesin bir enerjisi olduğunu göstermez?” (D) Şimşekten sonra gök gürültüsünün duyulması Fiziksel bir etki oluşmadığından enerjiyi kanıtlamaz.
3 “Çalar saatin sesi hangi ortamda duyulmaz?” (B) Boşluk Ses boşlukta (vakumda) yayılmaz.

Sevgili @Abo_Abo, umarım bu adım adım çözümler yardımcı olmuştur!