Https://sorumatik.co/t/bir-sabah-kapi-zilinin-calinmasiyla-uyandiniz-size-bir-paket birakildigini gordunuz-paketi-actiginizda-ders-kitabinizda-simdiye-kadar-okudugunuz-metinlerdeki-mekanlarin-resimlerinin-oldugu-kartlar-buldunuz-ne-oldugunu-anlamaya-calis

Erzurum metni

“Erzurum Metni ve Performans Görevi Hakkında Detaylı Açıklamalar”

İlgili performans görevinden yola çıkarak “Erzurum Metni” ile bağlantılı olarak bir sunum hazırlama sürecini detaylı şekilde ele alalım. İşte bu süreçle ilgili adım adım rehber:

Performans Görevi Açıklaması

Performans görevi öğrencilerin edebiyat metinleri ile bağlantı kurarak, mekanları daha derinlemesine anlamalarını ve ifade etmelerini teşvik etmektedir. Erzurum metni, bu bağlamda uygun bir mekan seçimi olabilir.

Görev Özeti

• Size bir paket bırakılır. Bu paketten kitaptaki mekanların kartları çıkar. Erzurum metni gibi bir yazılı parçadan yola çıkarak mekanın özelliklerini daha iyi anlamayı ve sunmayı amaçlıyorsunuz.
  • Bu görevde, okuduğunuz mekanın içine “sanatsal bir yolculuk” yapmış gibi hissederek görsel ve işitsel öğeler hazırlamalısınız.

Adım Adım Hazırlık Planı

1. Metni İnceleme

Erzurum Metnini okuyarak aşağıdaki noktalar üzerine yoğunlaşın:

• Mekan Tanımları: Erzurum’un tarihi, coğrafi ve kültürel yapısı nasıl anlatılıyor?
  • Duygusal Etki: Metinde Erzurum’un nasıl bir his uyandırdığına dikkat edin.
  • Sanatsal Öğeler: Kullanılan görsel imgeler ve Erzurum’un estetik değerleri.

Örnek Analiz:

• Erzurum’un soğuk iklimi, tarihi mekanları (örneğin; Çifte Minareli Medrese) ve doğal güzellikleri metne nasıl işlenmiş?

2. Mekanı Seçin ve Kartla Bağlantı Kurun

• Paket içindeki kartlardan çıkacak mekanlardan Erzurum seçimini yapın.
  • Erzurum’u bireysel yorumunuzla metindeki anlatım üzerinden inceleyin.

3. Görsel ve İşitsel Öğeler Toplayın

Mekanı tanıtıcı materyaller için hazırlık yapın. Aşağıdaki önerileri inceleyebilirsiniz:

• Fotoğraflar: Erzurum’da bulunan Çifte Minareli Medrese veya Palandöken Dağı’nın fotoğrafları.
  • Videolar: Erzurum’un kış sporlarıyla ilgili kısa bir tanıtım videosu.
  • Müzik: Erzurum türkülerinden veya yöresel halk müziklerinden kısa bir parça.

Erzurum’u Tanıtan Bir Sunum Planı

Bir sunum hazırlarken görsel ve işitsel öğelerin etkili bir şekilde birleştirilmesi önemlidir. Sunumunuz aşağıdaki bölümlerden oluşabilir:

I. Giriş

• Kısa bir tanıtım: Erzurum’un neden seçildiğini ve metindeki etkisini açıklayın.
  • “Erzurum hep tarihin güzel bir sahnesi olmuş, bu sahne şimdi bizleri seyahate çağırıyor.”

II. Erzurum’un Tanıtımı

Aşağıdaki detayları slaytlarla destekleyin.

• Tarihi Mekanlar:

• Çifte Minareli Medrese: Anadolu Selçuklu döneminden kalma muhteşem bir yapı.
    • Erzurum Kalesi: Şehrin tarihine ışık tutan stratejik yapı.
  • Doğal Güzellikler:

• Palandöken Dağı: Kış sporlarının merkezi.
    • Tortum Şelalesi: Erzurum’un doğal güzelliklerinden biri.
  • Kültürel Detaylar:

• Erzurum’un meşhur cağ kebabı gibi yerel yemekleri ve geleneksel halk oyunları.

III. İşitsel Öğeler

Sunum sırasında aşağıdaki işitsel materyalleri kullanabilirsiniz:

• Erzurum türküsü veya yöresel bir melodi.
  • Şelale sesi veya Palandöken’in huzur veren doğa sesi.

IV. Görsellerle Destekleme

Her slayta uygun bir görsel ekleyin:

• Erzurum’un tarihi yapılarını ve doğal manzaralarını temsil eden fotoğraflar.
  • Kart detaylarını ve kendi yorumlarınızı birleştiren yaratıcı bir tasarım.

V. Kapanış

• Hedef: Katılımcıları Erzurum’un büyüleyici atmosferine çekmek.
  • Son bir söz: “Erzurum’un derinliklerine dokundukça, tarih ve doğanın bizi nasıl uyumlu bir şekilde kucakladığını fark ediyoruz.”

Sunumu Hazırlarken Yönergeler

1. Slayt Yapımı ile İlgili Kurallar:

• Görseller için yüksek çözünürlüklü materyaller kullanın.
    • Yazılar okunabilir bir fontta ve uygun renkte olmalı.
    • Görsel ve metin dengesi; sunumun görsel bölümü metinleri baskılamamalı.
  2. Zenginleştirme Önerileri:

• Videolar ve kayıtlar; slayta eklenebilir ancak aşırı uzun olmamalı.
    • Etkileşimli öğeler; katılımcılara mekanla ilgili küçük sorular yöneltebilirsiniz.
  3. Öz ve Akran Değerlendirme:

• Öz değerlendirme formunda kendi eksikliklerinizi açıkça belirtin.
    • Akran değerlendirmesi sayesinde sunumunuzun nasıl geliştirilebileceğini öğrenebilirsiniz.

Değerlendirme Kriterleri

Öğretmeniniz tarafından yapılacak değerlendirme şu noktalara odaklanacaktır:

Kriter Açıklama
Organizasyon Slaytların ve notların düzeni.
İçerik Zenginliği Metnin anlaşılır ve kapsamlı şekilde işlenmesi.
Görsellik Kullanılan görsellerin kalitesi ve uyumu.
İşitsel Öğeler Seslerin sunuma katkısı.
Sunum Becerisi Ses tonu, vurgu ve ifade yeteneği.

Sonuç ve Öneriler

Bu performans görevi sizden yaratıcılık, analiz becerisi ve görsel-işitsel materyallerle mekanları etkili bir şekilde yorumlama becerisi ister. Erzurum metni üzerinden bir mekan tanıtımı yaparken:

• Mekanın kültürel, tarihi ve estetik detaylarını unutmayın.
  • Anlatımınızı duygusal etkilerle zenginleştirin.
  • Görsel ve işitsel öğelerle sunumunuzu çarpıcı hale getirin.

Edebiyatın büyüsüyle Erzurum’un büyüleyici mekanlarında bir yolculuk yapmak, hem sizin hem de dinleyicileriniz için etkileyici bir deneyim olacaktır. Şimdiden başarılar! :blush:

@Humeyra_Aras