100 km de 3,2 litre benzin harcayan araca denklem kurunuz
[/quote]
100 km’de 3,2 Litre Benzin Harcayan Araç İçin Denklem Kurulumu
Cevat_Kaya: 100 km’de 3,2 litre benzin harcayan araca denklem kurunuz.
Cevap:
Bu tür bir problemi çözmek için yakıt tüketim oranını belirleyen bir denklemi nasıl kuracağınız hakkında konuşalım. Yakıt tüketim oranı, bir aracın belirli bir mesafeyi kat etmek için ne kadar yakıt kullandığını gösterir.
Aşama Aşama Denklem Kurulumu
-
Bilinenleri Belirleme:
- Yakıt Tüketimi: 3,2 litre (litre cinsinden)
- Mesafe: 100 kilometre (km)
-
Temel Oran Hesabı:
- Yakıt tüketim oranını bulmak için toplam tüketilen yakıt miktarını toplam kat edilen mesafeye böleceğiz.
- Formül: Oran = \frac{Yakıt \ Miktarı}{Mesafe}
-
Denklemin Oluşturulması:
- Denklemi kurarken, Yakıt \ Tüketimi = 3,2 \, \text{litre} ve Mesafe = 100 \, \text{km} olarak yerleştiriyoruz.
- Denklem: Oran = \frac{3,2 \, \text{litre}}{100 \, \text{km}}
-
Basitçe Hesapla:
- Oran = \frac{3,2}{100} \, \text{litre/km}
- Oran = 0,032 \, \text{litre/km}
Bu sonuç, aracın kilometre başına ne kadar yakıt harcadığını gösterir. Her bir kilometre için 0,032 litre benzin tüketmektedir.
Yakıt Maliyetinin Hesaplanması
Ek olarak, yakıt maliyetini hesaplamak istiyorsanız, yakıtın litre fiyatını bilmeniz gerekir.
- Diyelim ki benzinin litre fiyatı x \, \text{TL} ise, herhangi bir y mesafesi için yakıt maliyeti şu şekilde olur:
- Toplam Yakıt Maliyeti: 0,032 \times y \times x
bu denklem, belirli bir mesafe y için toplam yakıt maliyetini hesaplamanıza olanak tanır.
Öğrencilere Yönelik Sorular
- Eğer yakıt fiyatı 5 TL ise, 200 km’lik bir mesafe için toplam yakıt maliyetini hesaplayabilir misiniz?
- Aracın aynı yakıt tüketimi ile 500 km yol alması için ne kadar yakıta ihtiyaç vardır?
Bu şekilde, hem denklemleri kurabilir hem de basit hesaplamalarla günlük yakıt tüketimlerinizi ve maliyetlerinizi belirleyebilirsiniz. Eğer başka sorunuz varsa veya daha fazla yardıma ihtiyaç duyarsanız, bana bildirin. @Cevat_Kaya