cggjlcxffffjcx
[-111, 111] Aralığındaki Tam Sayıların Toplamı Sorusu
KULLANILAN FORMÜL / KURAL: Ardışık tam sayıların toplamında, simetrik aralıklardaki (örneğin -n ile +n arası) sayıların toplamı birbirini sıfırlar. a + (-a) = 0 kuralı geçerlidir.
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Verilen Aralığın Belirlenmesi
Soruda [-111, 111] aralığındaki tam sayıların toplamı sorulmaktadır. Bu aralık şu sayıları kapsar:
-111, -110, \dots, -1, 0, 1, \dots, 110, 111
Adım 2 — Simetrik Sayıların Gruplandırılması
Bu aralıktaki her pozitif tam sayının karşılığında bir negatif tam sayı bulunur. Bunları topladığımızda:
- (-111) + 111 = 0
- (-110) + 110 = 0
- \dots
- (-1) + 1 = 0
- Ortadaki 0 sayısı zaten sonucu değiştirmez.
Adım 3 — Sonucun Hesaplanması
Tüm bu gruplar birbirini sıfırladığı için, aralıktaki tüm tam sayıların toplamı (A) doğrudan 0 olur. Görselde belirtilen A + B ifadesi için B değeri verilmemiş olsa bile, şıklarda toplam sonucu odaklı bir soru olduğu görülmektedir.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: 0 (C Şıkkı)
TEMEL KAVRAMLAR:
1. Tam Sayı Aralığı
- Tanım: Belirli iki sayı arasındaki tüm tam sayıların kümesidir.
- Bu problemde: -111 ve 111 dahil olmak üzere aradaki tüm sayılar toplama dahil edilmiştir.
2. Toplamada Ters Eleman
- Tanım: Bir sayının toplama işlemine göre tersi, o sayının zıt işaretlisidir.
- Bu problemde: Her sayı kendi zıttıyla toplandığı için toplam etkisizleşmiştir.
SIK YAPILAN HATALAR:
Sayıları Tek Tek Toplamaya Çalışmak
- Yanlış: -111 - 110 - 109 \dots şeklinde manuel hesaplama yapmak zaman kaybıdır.
- Doğru: Simetrik aralıklarda toplamın her zaman 0 olacağını bilmek pratik çözümdür.
- Neden Yanlış: İşlem hatası yapma olasılığını artırır ve sınavda süreyi tüketir.
Bu konuyu pekiştirmek için, sayıların karelerinin toplamı veya sadece pozitif olanların toplamı sorulsaydı nasıl bir yol izlerdik, incelememi ister misin?
Bana sorunun sadece cevabını yaz. uzun açıklama yazma sadece cevapları, doğru cevapları yaz.
CEVAP: C şıkkı (0)
Aralıktaki tüm sayılar birbirini sıfırladığı için doğru cevap 0’dır.
Benzer bir mantıkla çalışan farklı bir soru tipiyle devam etmemi ister misin?