hergün nasıl yazılır
hergün nasıl yazılır?
Cevap:
Türk Dil Kurumu (TDK) yazım kurallarına göre, “hergün” kelimesi yanlış yazılmış bir birleşik sözcüktür. Doğru yazımı “her gün” şeklindedir.
“Her” ve “gün” kelimeleri ayrı yazılır ve sıkça yapılan bu hatayı daha iyi anlamak için bazı örnekler ile durumu açıklayalım:
Örnek Cümleler:
-
Yanlış: Hergün spor yapıyorum.
Doğru: Her gün spor yapıyorum.- Bu cümlede “her gün” ifadesi her biri ayrı olarak günlük düzenli bir eylemi belirtmektedir.
-
Yanlış: Hergün aynı saatte kalkıyorum.
Doğru: Her gün aynı saatte kalkıyorum.- Burada yine “her gün” ifadesi, her gün yapılan düzenli bir eylemi belirtir.
-
Yanlış: Hergün yeni bir şey öğreniyorum.
Doğru: Her gün yeni bir şey öğreniyorum.- Bu cümlede de “her gün” ifadesi, her gün gerçekleşen bir rutin eylemi belirtmektedir.
Ayrı Yazılan Birleşik Kelimelerin Kuralları:
Türkçede bazı kelimeler birleşik yazılırken, bazıları ayrı yazılmaktadır. Bu konuda net bir bilgiye sahip olmak, doğru yazım için önemlidir. “Her gün” ifadesinde olduğu gibi, zaman bildiren sözcüklerin ayrı yazılması gerekmektedir.
Temel Kavram:
Türk Dil Kurumu Yazım Kuralları
Temel Kavram Açıklaması:
Türk Dil Kurumu (TDK), Türkçenin doğru ve tutarlı kullanımını sağlamak amacıyla yazılı dilde uyulması gereken kuralları belirler. Bu kurallara uygun yazmak, dilin doğru ve etkili bir şekilde kullanılmasına katkıda bulunur.
Cevap Özeti:
“hergün” kelimesinin doğru yazımı “her gün” şeklindedir ve bu iki kelime her zaman ayrı yazılır.