Karl_Max isimli kullanıcı YKS TYT kategorisinde “Hepsini doğru yapınız” başlıklı bir konu paylaşmış. Gönderide bir matematik çalışması kitabından “Doğal Sayılarla Çarpma İşlemi” başlıklı soruların olduğu bir görsel yer alıyor. Kullanıcı soruların çözümünü talep ediyor.
Görseldeki Sorular ve Çözümleri:
1. Soru:
Bir fabrikada günde 467 adet kazak üretilmektedir. Bu fabrikada bir ayda kaç adet kazak üretilir? (Bir ay 30 gündür.)
Çözüm:
Bir gün üretilen kazak sayısı: 467
Bir ay (30 gün) boyunca üretim:
Cevap: 14,010 adet.
2. Soru:
Aynı anda yola çıkan araçlardan biri 85 km/s, diğeri 98 km/s hızla gitmektedir. Hiç durmadan 5 saat gittiklerinde aralarındaki mesafe kaç km olur?
Çözüm:
Hız farkı: 98 - 85 = 13 \text{ km/s}
Aradaki farkın 5 saat boyunca oluşturacağı mesafe:
Cevap: 65 km.
3. Soru:
Orhan’ın 43 TL’si vardır. Caner’in parası ise Orhan’ın parasının 14 katı kadardır. İkisinin toplam parası kaç TL’dir?
Çözüm:
Orhan’ın parası: 43 TL
Caner’in parası: 43 \times 14 = 602 \text{ TL}
İkisinin toplamı:
Cevap: 645 TL.
4. Soru:
Yukarıda verilen karşılaştırmaya göre ★ yerine yazılabilecek en küçük doğal sayı kaçtır?
İşlem: 35 \times 18
Çözüm:
Çarpma işlemi:
Cevap: En küçük doğal sayı: 630.
5. Soru:
Nihal bir hafta boyunca her gün 37 sayfa kitap okumuştur. Bir hafta sonunda Nihal’in kitabında okuması gereken 98 sayfa kalmıştır. Buna göre Nihal’in okuduğu kitap kaç sayfadır?
Çözüm:
Bir hafta okuduğu toplam sayfa: 37 \times 7 = 259
Kitabın toplam sayfa sayısı:
Cevap: 357 sayfa.
6. Soru:
Metin Bey toptancıdan metresi 25 TL’ye 76 m kumaş aldı. Toptancıya 2000 TL ödeme yaptı. Metin Bey kaç TL para üstü alır?
Çözüm:
Kumaşın toplam maliyeti:
Metin Bey’in ödediği miktar: 2,000 TL
Para üstü:
Cevap: 100 TL.
7. Soru:
519 fazlası 842 olan sayının 2 katı kaçtır?
Çözüm:
519 fazlası olan sayı:
Bu sayının iki katı:
Cevap: 646.
Bu şekilde tüm sorular çözülmüştür. Sorularla ilgili başka bir problem veya açıklama gerekirse çekinmeden sorabilirsiniz! ![]()
@Karl_Max
Sorular ve Çözümleri
Aşağıda görselde yer alan her bir sorunun çözümünü ayrıntılı biçimde bulabilirsiniz:
1) Günlük 467 adet kazak üreten fabrika, 30 günde kaç kazak üretir?
Günde 467 adet üretildiğine göre, 1 ay = 30 günde:
• Toplam kazak sayısı
Başka bir deyişle, 14.010 adet kazak üretilmiş olur.
2) Aynı anda yola çıkan iki araçtan biri 85 km/sa, diğeri 98 km/sa hızla gidiyor. 5 saat sonra aralarındaki mesafe kaç km olur?
• Birinci aracın 5 saatte gittiği yol:
• İkinci aracın 5 saatte gittiği yol:
Aralarındaki mesafe farkı:
Yani, 65 km olur.
3) Orhan’ın 43 TL’si, Caner’in parası ise Orhan’ın parasının 14 katı. İkisinin toplam parası kaç TL’dir?
• Orhan’ın parası:
• Caner’in parası (Orhan’ın 14 katı):
İkisinin toplamı:
4) (35 × 18) sorusundaki “*” yerine yazılabilecek en küçük doğal sayı kaçtır?
Bu sorunun görselde “Yukarıda verilen karşılaştırmaya göre * yerine yazılabilecek en küçük doğal sayı” şeklinde belirtildiği anlaşılıyor fakat tam yönerge eksik görünüyor. Genellikle şu tarz bir karşılaştırma sorusu olabilir:
• Eğer “* × 18 > 35 × 18” isteniyorsa,
• Eğer “* × 18 < 35 × 18” isteniyorsa,
fakat en küçük istenirse bunun yanıtı değişebilir.
Sorudaki tam ifadeye bakılınca çoğunlukla öğrencilerin “35 × 18 = 630” sonucunu bilip, “*” ifadesinin 36 olması beklenir. Büyük olma koşuluyla en küçük tam sayı 36 olacaktır.
Elinizdeki kitapta sorunun yönergesi tam olarak “(35 × 18) sonucundan büyük olacak şekilde ‘* × 18’ ifadesini sağlayan en küçük doğal sayı” ise cevabınız 36 olur. Sormak istenen farklı bir kıstassa, yukarıdaki mantığa göre gereken uyarlamayı yapabilirsiniz.
5) Nihal bir hafta boyunca her gün 37 sayfa kitap okumuştur. Haftanın sonunda geriye 98 sayfa kalmıştır. Buna göre kitabın toplam sayfa sayısı kaçtır?
• 1 haftada okuyacağı sayfa:
• Kalan sayfa:
• Kitabın toplam sayfa sayısı:
6) Metin Bey, metresi 25 TL olan 76 metre kumaş alıyor ve 2000 TL ödüyor. Para üstü ne kadardır?
• Kumaşın tutarı:
• Verilen para: 2000 TL
• Para üstü:
7) “Bir sayının 519 fazlası 842’dir, bu sayının 2 katı kaçtır?” şeklindeki soru
• Sayının 519 fazlası 842 olduğuna göre:
• Sayının 2 katı:
Kolay gelsin ve başarılar!
@Karl_Max
Karl_Max şöyle sormuş: Ekteki görselde yer alan 7 adet doğal sayılarla çarpma probleminden her birini nasıl çözebiliriz? (Lütfen hepsini adım adım ve doğru şekilde açıklayınız.)
Cevap:
Aşağıda, paylaştığınız görseldeki yedi sorunun her birini tek tek ele alacağız. Her soruya kapsamlı ve detaylı çözümler sunacak; ardından özet tablolar, kritik tanımlar ve her bir problemin nasıl çözüldüğüne dair ek bilgiler vereceğiz. Daha iyi okunabilirlik ve arama motoru optimizasyonu için cevabımızda başlıklar, alt başlıklar ve tablolar kullanacağız.
İçindekiler
- Genel Bakış
- Temel Kavramlar
- 1. Soru: Bir Fabrikada Günlük Kazak Üretimi (467 Adet/Gün)
- 2. Soru: 85 km/sa ve 98 km/sa ile Giden Araçların 5 Saat Sonundaki Mesafe Farkı
- 3. Soru: Orhan ve Caner’in Parası
- 4. Soru: 35×18 ile İlgili Karşılaştırma ve “*” İçin En Küçük Doğal Sayı
- 5. Soru: Nihal’in Kitap Okuma Problemi (Her Gün 37 Sayfa)
- 6. Soru: Metin Bey’in Kumaş Alımı (25 TL/m, 76 m)
- 7. Soru: “519 Fazlası 842 Olan Sayı” ve Bu Sayının 2 Katı
- Sık Karşılaşılan Hatalar ve Öneriler
- Çözümlerin Özet Tablosu
- Sonuç ve Kapsamlı Özet
1. Genel Bakış
Bu yedi soru, “Doğal Sayılarla Çarpma İşlemi” temasına ait problemlerdir. Sorular, günlük hayattaki örneklerden (fabrika üretimi, araç hızları, kitap okuma planı vb.) alınarak oluşturulmuştur. Öğrencilerden beklenen, çarpma işlemini doğru şekilde uygulayarak istenen değeri bulmalarıdır.
2. Temel Kavramlar
- Doğal Sayılar: 0 ve pozitif tam sayılardan (1, 2, 3, …) oluşan sayı kümesidir. İlköğretim düzeyinde genellikle 0 dışarıda tutularak 1’den başlayarak da tanımlanabilir.
- Çarpma İşlemi: İki sayının çarpımı, tekrarlı toplama ilkesine dayanır (ör. 5 \times 3, “5’in 3 kez toplanması” demektir ve 15’e eşittir).
- Bir Haftanın Gün Sayısı: 7 gündür.
- Hız (km/sa): 1 saat içerisinde kaç kilometre yol alındığını gösterir.
- Toplama/Çıkarma ve Ardışık İşlemler: Sorularda çoğunlukla çarpma işlemiyle bulunan değeri farklı bir işlemle (toplama, çıkarma) birleştirmek gerekir.
Her soruyu ayrıntılı olarak inceleyelim.
3. 1. Soru: Bir Fabrikada Günde 467 Adet Kazak Üretimi
Soru Metni:
“Bir fabrikada günde 467 adet kazak üretilmektedir. Bu fabrikada bir ayda kaç adet kazak üretilmiştir? (Bir ay 30 gündür.)”
3.1. Problem Analizi
Burada, fabrika 1 günde 467 kazak üretiyor ve bizden 30 günde (kabaca 1 ay) toplam kaç kazak üretileceğini bulmamız isteniyor.
3.2. Adım Adım Çözüm
-
Günlük üretim: 467 kazak
-
1 ay (30 gün) içerisindeki toplam üretim, günlük üretim miktarının 30 katına eşittir.
-
Dolayısıyla matematiksel ifade:
\text{Toplam kazak sayısı} = 467 \times 30 -
Bu çarpma işlemini yapalım:
- 467 × 30 = 467 × (3 × 10) = (467 × 3) × 10
- 467 × 3 = 1401 (çünkü 400 × 3 = 1200, 60 × 3 = 180, 7 × 3 = 21; 1200 + 180 + 21 = 1401)
- Son olarak 1401 × 10 = 14 010
Dolayısıyla 30 günde 14 010 adet kazak üretilir.
3.3. Ek Notlar
- Sorunun temelinde “tekrarlı toplama” prensibini kullanabilirsiniz: 467 adet bir güne ait, 30 güne göre → “467’yi 30 kez toplamak” ile aynı anlama gelir.
- İşlemler genişleterek yapılabilir veya uygun kısayollar (467 × 3 sonra × 10) kullanılabilir.
4. 2. Soru: 85 km/sa ve 98 km/sa ile Giden Araçların 5 Saat Sonundaki Mesafe Farkı
Soru Metni:
“Aynı anda yola çıkan araçlardan biri 85 km/sa, diğeri 98 km/sa hızla gitmektedir. Hiç durmadan 5 saat gittiklerinde aralarındaki mesafe kaç km olur?”
4.1. Problem Analizi
İki araç aynı anda yola çıkıyor. Araçlardan biri 85 km/saat, diğeri 98 km/saat hızındadır. İki araç arasındaki “mesafe farkı”, aslında hızlı araç ile yavaş araç arasındaki uzaklık farkıdır. Temel fikir:
- Hızlı olan aracın 5 saat sonunda aldığı yol: 98 \times 5 km
- Yavaş olan aracın 5 saat sonunda aldığı yol: 85 \times 5 km
- Aradaki fark: (Hızlı aracın kat ettiği yol) – (Yavaş aracın kat ettiği yol)
4.2. Adım Adım Çözüm
- Hızlı aracın 5 saatte aldığı yol:98 \times 5 = 490 \text{ km}
- Yavaş aracın 5 saatte aldığı yol:85 \times 5 = 425 \text{ km}
- Aradaki mesafe farkı:490 - 425 = 65 \text{ km}
Dolayısıyla 5 saatlik yolculuğun sonunda iki araç arasındaki mesafe 65 km olur.
4.3. Ek Notlar
- İki hareketli nesnenin arasındaki mesafe, farklı hızlarda aynı süreyi kat etmelerinden kaynaklanan farktır.
- Aynı anda başladıktan sonra, “hız farkı” (13 km/saat) da 5 saat ile çarpılabilir. Yani 13 \times 5 = 65 km.
5. 3. Soru: Orhan ve Caner’in Parası
Soru Metni:
“Orhan’ın 43 TL’si vardır. Caner’in parası ise Orhan’ın parasının 14 katı kadardır. İkisinin toplam parası kaç TL’dir?”
5.1. Problem Analizi
- Orhan’ın parası (O) = 43 TL
- Caner’in parası (C) = “Orhan’ın parasının 14 katı” = 14 \times 43 TL
- İkisi birlikte: O + C
5.2. Adım Adım Çözüm
- Caner’in parasını bulma:43 \times 14Bunu adım adım yapalım:
- 43 × 10 = 430
- 43 × 4 = 172
- 430 + 172 = 602
Dolayısıyla Caner’in parası 602 TL’dir.
- Toplam para:O + C = 43 + 602 = 645Yani ikisinin toplam parası 645 TL olur.
5.3. Ek Notlar
- “14 katı” ifadesi, çarpma işlemini gerektirir.
- Toplam cevabı bulmadan önce tek tek hesap yapmanın mantığı, hangi sayının nereye ait olduğunu netleştirmektir.
6. 4. Soru: 35×18 ile İlgili Karşılaştırma ve “*” İçin En Küçük Doğal Sayı
Soru Metni (Görseldeki 4. Soru):
“Yukarıda verilen karşılaştırmaya göre * yerine yazılabilecek en küçük doğal sayı kaçtır? ( ★ 35×18 )”
Bu soru, görselde net olarak tüm açıklaması yer almasa da “günlük çarpma işlemleriyle ilgili bir karşılaştırma” içerdiği anlaşılıyor. Metinde “35×18” ifadesi var ve “” sembolünün yerine konulacak “en küçük doğal sayı” aranıyor. Çoğunlukla bu tip sorularda, 35×18 sonucunu bulup bu sonucu kullanarak “” sembolünün hangi değerde olduğunu belirlemek gerekir.
6.1. Çarpım İşlemi
Önce:
işlemini hesaplayalım:
- 35 × 10 = 350
- 35 × 8 = 280
- 350 + 280 = 630
Dolayısıyla 35 \times 18 = 630.
6.2. En Küçük Doğal Sayı Yorumu
Soruda, “Yukarıda verilen karşılaştırmaya göre * yerine yazılabilecek en küçük doğal sayı kaçtır?” deniyor. Genellikle bu tarz sorularda şu olasılıklar vardır:
- 630 en az hangi doğal sayıdan büyüktür? (Ya da tam tersi)
- 630 ile eşit kabul edilebilecek en küçük doğalsa “630”dur.
- 630’dan büyükse 631 olabilir.
- 630’dan küçükse 629 olabilir.
“Soruda tam olarak hangi karşılaştırmanın yapıldığı” net okunamasa da, büyük ihtimalle ya 630 sonucunun kendisi “*”tır (yani * = 630) ya da 630’dan büyük en küçük tam sayı olan 631’dir. Bu tip kitaplarda çoğunlukla “★ ifadesi, 35×18 sonucunu eşitleyebilecek bir sayıyı temsil ediyorsa, o zaman ★ = 630” diye kabul edilir. Dolayısıyla cevabın 630 olması güçlü bir ihtimaldir.
Muhtemel cevap: 630.
Elbette tam yönergeye bağlı küçük bir farklılık olabilir; fakat klasik soruların mantığı çerçevesinde “630” mantıklıdır.
7. 5. Soru: Nihal’in Kitap Okuma Problemi (Her Gün 37 Sayfa)
Soru Metni:
“Nihal bir hafta boyunca her gün 37 sayfa kitap okumuştur. Bir hafta sonunda Nihal’in kitabında okuması gereken 98 sayfa kalmıştır. Buna göre Nihal’in okuduğu kitap kaç sayfadır?”
7.1. Problem Analizi
- Nihal’in günlük okuma miktarı: 37 sayfa
- Bir hafta (7 gün) boyunca okuduğu sayfa: 37 \times 7
- Toplam kitap sayfası: (Nihal’in 7 günde okuduğu sayfa) + (kalan 98 sayfa)
7.2. Adım Adım Çözüm
- Bir haftada okunan sayfa:37 \times 7Burada çarpma:
- 7 × 30 = 210
- 7 × 7 = 49
- Toplam: 210 + 49 = 259
Yani Nihal bir haftada 259 sayfa okur.
- Kitabın toplam sayfa sayısı:259 + 98 = 357Dolayısıyla kitabın toplam uzunluğu 357 sayfadır.
7.3. Ek Notlar
- Öğrencilerin dikkat etmesi gereken, kalan sayfa sayısını da kitaba eklemeleri gerektiğidir.
- Günde kaç sayfa okunduğu ve toplam gün sayısı çarpımı en önemli adımdır.
8. 6. Soru: Metin Bey’in Kumaş Alımı (25 TL/m, 76 m)
Soru Metni:
“Metin Bey toptancıdan metresi 25 TL’ye 76 m kumaş aldı. Toptancıya 2000 TL ödeme yaptı. Metin Bey kaç TL para üstü alır?”
8.1. Problem Analizi
- Kumaşın metresi 25 TL
- Toplam uzunluk: 76 m
- Metin Bey’in ödediği toplam para: 2000 TL
- Sorulan: Para üstü
8.2. Adım Adım Çözüm
- Kumaşın toplam fiyatı:76 \text{ m} \times 25 \text{ TL/m} = 1900 \text{ TL}
- Metin Bey’in ödediği tutar: 2000 TL
- Para üstü:2000 - 1900 = 100 \text{ TL}
Metin Bey, 100 TL para üstü alır.
8.3. Ek Notlar
- Burada öğrencilerin en çok dikkat etmesi gereken hata, ücreti hesaplamayı unutmak veya çarpmayı yanlış yapmaktır.
- Fark işlemi (2000 - hesaplanan tutar) ile nihai cevap bulunur.
9. 7. Soru: “519 Fazlası 842 Olan Sayı” ve Bu Sayının 2 Katı
Soru Metni:
“519 fazlası 842 olan sayının 2 katı kaçtır?”
9.1. Problem Analizi
Bir sayı düşünelim: x.
“519 fazlası 842 olan sayı” ifadesi, matematiksel olarak
demektir. Daha sonra bizden bu sayının (yani $x$’in) 2 katı isteniyor.
9.2. Adım Adım Çözüm
- Denklemi çözerek $x$’i bulalım:x + 519 = 842x = 842 - 519x = 323
- Bu sayının 2 katını bulun:2 \times 323 = 646
Cevap: 646.
9.3. Ek Notlar
- Burada öğrencinin önce sayıyı bulması, sonra 2 katını alması gerekir.
- Basit bir denklem çözüm mantığıyla yaklaşılır.
10. Sık Karşılaşılan Hatalar ve Öneriler
- Koşulları Eksik Okuma: Örneğin 5. soruda Nihal’in 7 gün sonunda 98 sayfa kaldığını hesaba katmadan sadece 259 sayfa cevabı verilmesi. Aslında kitabın tamamı 259 + 98 = 357 sayfadır.
- İşareti Yanlış Anlama: Özellikle hız farkı sorularında (2. soru), “araçlar arasındaki mesafe” ile “toplam katedilen mesafe” karıştırılabiliyor. Hızlı araç daha fazla yol aldığı için fark 65 km’dir.
- Kat Soruları: (3. sorudaki 14 kat) Hızlı çarpma yapılırken basamak hataları yapılabiliyor.
- Para Üstü Hesapları: (6. soru) Toplam ödenmesi gereken miktardan, verilen miktarı çıkarmak veya tam tersini yapmak yaygın hatadır. Doğrusu: Verilen para – maliyet.
- Farklı Operasyonları Birleştirme: Birçok soru iki adımdan oluşur; önce çarpma, sonra toplama/çıkarma vb. Öğrenciler yalnızca bir işlemi yapıp durabiliyor. Çözümdeki sırayı her daim hatırlamak önemlidir.
11. Çözümlerin Özet Tablosu
Aşağıdaki tabloda her bir sorunun kısa açıklaması ve sonucunu paylaşıyoruz:
| Soru No | Problem Tanımı | Matematiksel İşlem | Sonuç |
|---|---|---|---|
| 1 | Günde 467 kazak, 30 günde kaç kazak? | 467 \times 30 | 14 010 |
| 2 | 85 km/sa ve 98 km/sa hızla 5 saat giden 2 aracın mesafe farkı | (98 \times 5)-(85 \times 5) | 65 km |
| 3 | Orhan’ın 43 TL’si var. Caner’de bunun 14 katı var. Toplamları kaç? | 43 + (43 \times 14) | 645 TL |
| 4 | 35×18 işlemine dair karşılaştırma (* yerine yazılacak en küçük doğal sayı) | 35 \times 18 = 630 → * = 630 (tahmini) | 630 |
| 5 | Nihal, 7 günde 37’şer sayfa okuyup 98 sayfa kaldı; kitabın toplam sayfa sayısı | 7 \times 37 + 98 | 357 sayfa |
| 6 | 25 TL/m kumaştan 76 m alınca tutar? 2000 TL verildi, para üstü? | (25\times 76); 2000 - (25\times76) | 100 TL |
| 7 | 519 fazlası 842 olan sayı ve bu sayının 2 katı | x+519=842 \Rightarrow x=323 \Rightarrow 2x=646 | 646 |
Tablodan da görüleceği üzere, her sorunun çözüm mantığı çarpma, toplama ve çıkarma gibi temel dört işlem becerileriyle ilgilidir.
12. Sonuç ve Kapsamlı Özet
Bu yedi soru, doğal sayılarla yapılan çarpma işlemlerinin günlük hayatta nasıl karşımıza çıkabileceğini gösteren örneklerdir. Çarpma, çoğu zaman tekrarlı toplama veya hız × zaman, birim fiyat × miktar gibi formüllere dayanarak kullanılır. Aşağıda her bir sorunun kısaca mantığını tekrar vurgulayalım:
-
Fabrika Üretimi:
Günde belli miktar üretim yapılıyorsa, bir ay (30 gün varsayılır) üretimi = günlük miktar × 30. -
Araçların Hız Sorusunda Mesafe Farkı:
Aynı anda başlayan araçların mesafesini karşılaştırırken, her birini ayrı ayrı hesaplarız; büyük değerden küçük değeri çıkarırız. -
Orhan ve Caner’in Parası:
“14 kat” ifadesi çarpmayı, “toplam” ifadesi ise iki değerin toplanmasını gerektirir. -
35×18 Karşılaştırması:
Ürünü (630) bularak, “*” sembolü istenen koşula göre (çoğu standart problemde) 630 kabul edilir. -
Nihal’in Okuduğu Kitap:
Toplam okunan sayfa (7×37) + kalan (98) kitaba eşittir. -
Metin Bey’in Kumaş Alımı:
Metin Bey’in ödemesi gereken miktar (metre fiyatı × alınan metre) bulunur, sonra 2000 TL’den çıkarılarak para üstü hesaplanır. -
“519 Fazlası 842 Olan Sayı”:
Basit bir denklem kurulumu (x + 519 = 842) sonrası bulunacak $x$’in 2 katı istenir.
Bu tür sorularda temel strateji:
- Problemi dikkatlice oku,
- Verilenleri ve istenenleri netleştir,
- Uygun matematiksel işlemi (genelde çarpma, toplama, çıkarma) sırayla uygula,
- Sonuca ulaştıktan sonra mantık kontrolü yap: Sonuç gerçeğe uygun mu, beklediğimiz aralıkta mı?
Tüm sorunların hatasız ve adım adım çözümü, hem uygulanan matematiksel işlemlerin pekişmesini sağlar hem de gerçek hayatta benzer problemlere uyarlamayı kolaylaştırır.
Bu 7 soru, özellikle dördüncü sınıf ya da beşinci sınıf düzeyindeki “çarpma işlemi” konularına yönelik tipik örneklerdir. Öğrenciler bu örnekleri anladıklarında; hız-uzaklık, fiyat-miktar, kalan sayfa-toplam sayfa gibi günlük yaşamdaki problemlere doğrudan uygulama yapabilirler. Önemli olan, işlemlerin sırasını ve neyin neyle çarpılması/toplanması gerektiğini kavramaktır.