Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yer alan deyim ayracı içinde yanlış açıklanmıştır?
Cevap:
Yukarıdaki seçenekleri incelediğimizde (D) seçeneğinde deyimin (nutku tutulmak) yanlış açıklaması yer almaktadır. “Nutku tutulmak” ifadesi “şaşkınlıktan veya korkudan konuşamaz olmak” anlamına gelir. Oysa seçenekteki açıklama (“Ne yapacağını bilememek”) bu deyimin esas anlamını tam karşılamamaktadır.
Açıklamalı Tablo:
Seçenek | Cümle | Verilen Açıklama | Doğru/Yanlış | Doğrusu |
---|---|---|---|---|
A | Ona gördüklerimi anlattıkça onun iyice kafasının karıştığını görebiliyorum. (Önceki bilgi ve düşünceleri altüst olmak) | Doğru | Doğru | “Kafası karışmak, düşüncelerinin altüst olması” anlamına gelir. |
B | Babasından kalan mirası har vurup harman savurunca bu hâle gelmişti. (Düşüncesizce ve hesapsızca harcamak) | Doğru | Doğru | “Har vurup harman savurmak” deyimi “düşüncesizce para harcamak” demektir. |
C | En iyisi burada daha çok oyalanmadan eşyalarımızı alıp tabanları yağlamak. (Hızlıca koşmak, kaçmak) | Doğru | Doğru | “Tabanları yağlamak” deyimi “hemen kaçmak, uzaklaşmak” anlamına gelir. |
D | Anlattıkların karşısında nutkum tutuldu, doğrusu bu kadarını ben bile tahmin edemezdim. (Ne yapacağını bilememek) | Yanlış | Yanlış | “Nutku tutulmak” = “şaşkınlıktan veya korkudan konuşamamak.” |
E | Anlayacağınız ben öyle kuru gürültüye pabuç bırakmam diyeniz. (Bir durum karşısında telaşsız, korkusuz dilediğince davranmak) | Doğru | Doğru | “Kuru gürültüye pabuç bırakmamak” = “tehdit vb. gözdağını ciddiye almamak.” |
Özetle, yanlış açıklama (D) seçeneğinde yapılmıştır. “Nutku tutulmak” deyiminin doğru anlamı, şaşkınlıktan ya da korkudan konuşamaz duruma gelmektir.