Hdheh3hrxte53

Şekildeki ABCD dikdörtgeninde, s(BEC)=5x+10°, s(ECD)=50° ve [EB] açıortaydır. x kaç derecedir?

Cevap:

İçindekiler

1. Problemin Genel Tanıtımı
  2. Temel Geometri Kavramları
  3. Adım Adım Çözüm Stratejisi
  4. Üçgende Açıların Toplamı İlkesi
  5. Rektangelde Köşe Açılarının Kullanımı
  6. Açıortay Bilgisinin Uygulanması
  7. Adım Adım Hesaplamalar
  8. Örnek Tablo ile Adımların Özeti
  9. Ek Açıklamalar ve Alternatif Yaklaşımlar
  10. Sonuç ve Özet

1. Problemin Genel Tanıtımı

Bu soruda elimizde bir ABCD dikdörtgeni var. Noktalar şu şekilde sıralanmıştır:

• A, B, C, D dikdörtgenin köşeleri.
  • ABCD dikdörtgeninin iç kısmında veya kenarlarına komşu olacak biçimde konumlanan bir E noktası.

Verilen bilgiler:

1. ∠BEC = 5x + 10°
  2. ∠ECD = 50°
  3. [EB] doğru parçasının B köşesindeki açıyı ikiye böldüğü (açıortay olduğu) ifade edilmiş.
  4. Bizden istenen: x açısının kaç derece olduğunu bulmak.

2. Temel Geometri Kavramları

• Dikdörtgen (Rectangle): Tüm iç açıları 90° olan dörtgen. Dolayısıyla AB ∥ CD ve BC ∥ AD, ayrıca her köşe açısı 90°’dir.
  • Açıortay (Angle Bisector): Bir açıyı iki eş parçaya bölen ışın ya da doğru parçası. Bu problemde [EB], B köşesindeki 90°’lik açıyı ikiye böler.
  • Üçgenlerde Açıların Toplamı: Her üçgende iç açıların toplamı 180°’dir.
  • Komşu Açılar: Dikdörtgende iki kenarın kesiştiği köşede 90° oluşur. Bir noktaya gelen iki ışının arasında kalan açılar toplamı o köşenin ölçüsünü verir.

3. Adım Adım Çözüm Stratejisi

1. Dikdörtgenin köşesi B’nin 90° olduğunu ve [EB]’nin bu 90°’yi ikiye böldüğünü fark etmek.
  2. Dolayısıyla B köşesindeki açı, ikiye bölündüğünde ayrı ayrı 45° olur. Soruda hangi açıların hangisine eşit olduğu bu bilgiyle ilişkilendirilecektir.
  3. C köşesinin de 90° olduğunu hatırlamak; bu köşedeki ∠ECD = 50° ise, E noktasıyla ilgili diğer açının (yani ∠BCE’nin) 40° olabileceğini anlamak (çünkü 50° + 40° = 90°).
  4. E noktası etrafında oluşan üçgende (BEC) açıları toplayarak ∠BEC + ∠EBC + ∠BCE = 180° ilkesini kullanmak.
  5. Bulduğumuz açılar yardımıyla 5x + 10°’yi 180°’lik açı toplamı denklemine yerleştirip x’i çözmek.

4. Üçgende Açıların Toplamı İlkesi

Bir üçgende A, B ve C iç açıları olmak üzere:

A + B + C = 180^\circ

Bu problemde, “üçgen” olarak BEC üçgenini göz önünde bulunduruyoruz. Açılarımız:

• ∠BEC (verilen: 5x + 10°)
  • ∠EBC (B köşesinin açıortayı ile geleceği değer)
  • ∠BCE (C köşesinin 90°’lik açısına bağlı parça)

5. Rektangelde Köşe Açılarının Kullanımı

Bir dikdörtgende:

• A köşesi = 90°
  • B köşesi = 90°
  • C köşesi = 90°
  • D köşesi = 90°

Bu problemde özellikle B ve C köşeleri önemlidir:

1. B köşesi: [EB] açıortay olduğundan, B köşesindeki 90° → 45° + 45° şeklinde iki eşit parçaya ayrılır. E noktasının bulunduğu konuma göre muhtemeldir ki ∠EBC = 45° ya da ∠ABE = 45°; soru figürüne bakıldığında genelde EBC açısı 45° olarak kullanılır.
  2. C köşesi: ∠BCD = 90° iken ∠ECD = 50° verildiğinden, geri kalan ∠BCE = 40° oluyor (çünkü 50° + 40° = 90°).

6. Açıortay Bilgisinin Uygulanması

Soruda “[EB] açıortaydır” ifadesi, B köşesinde 90°’lik açıyı E doğrultusunda bölüyor demektir. Genellikle şu şekilde özetlenir:

• Dikdörtgendeki B açısı = 90°
  • Açıortay → 90° / 2 = 45°
    Dolayısıyla E noktasını içeren taraftaki açı “45°” olarak tanımlanır.

7. Adım Adım Hesaplamalar

1. C köşesi analizi

• Dikdörtgenin C köşesi: 90°
    • Verilen: ∠ECD = 50°
    • Dolayısıyla aynı köşedeki diğer açı ∠BCE = 90° - 50° = 40°
  2. B köşesi analizi

• Dikdörtgenin B köşesi: 90°
    • [EB] açıortay olduğuna göre: ∠EBC = 45° (E noktasına bakan kısım)
  3. BEC üçgeninin açıları
    Üçgen BEC’te şu üç açı vardır:

• ∠BEC = 5x + 10° (soruda verilen)
    • ∠EBC = 45° (açıortay sayesinde)
    • ∠BCE = 40° (C köşesinden gelen)
  4. Açıların toplamı
    $$\angle BEC + \angle EBC + \angle BCE = 180^\circ$$
    Değerleri yerine koyunca:
    $$(5x + 10^\circ) + 45^\circ + 40^\circ = 180^\circ$$

5. Denklemin çözümlenmesi

• Sol taraf: 5x + 10 + 45 + 40 = 5x + 95
    • Sağ taraf: 180
    • Eşitlik: 5x + 95 = 180
  6. x değerine ulaşma

5x = 180 - 95 \\ 5x = 85 \\ x = \frac{85}{5} = 17

8. Örnek Tablo ile Adımların Özeti

Adım İşlem Açıklaması Sonuç/Hesaplama
1. C köşesindeki açılar ∠ECD = 50°, C toplam 90° olduğundan ∠BCE = 40° BCE = 40°
2. B köşesinin açıortayı 90° dik açı / 2 = 45° EBC = 45°
3. Üçgen BEC açı toplamı (5x + 10°) + 45° + 40° = 180° 5x + 95 = 180
4. Denklemin çözümü 5x = 85 → x = 17 x = 17

Bu tablo, her adımın ne amaçla yapıldığını ve hangi sayısal sonuca ulaşıldığını önümüze serer.

9. Ek Açıklamalar ve Alternatif Yaklaşımlar

1. Kenar Uzunlukları ve Pisagor Yaklaşımı: Eğer problemde dikdörtgenin kenar uzunlukları veya E noktasının kenarlara uzaklığı verilseydi, trigonometrik fonksiyonlarla da (sinüs, kosinüs vb.) çözüme gidilebilirdi. Ancak bu soruda gereken tek şey açısal bilgiler olduğu için temel açı kavramları yeterli olmuştur.

2. Dördergenlerde Çevrel Çember Yaklaşımı: Bazı sorularda E noktası öyle bir konumda bulunur ki B, E, C, D noktaları çembersel olabilir. O durumda “karşıt açılar toplamı 180°” kuralı kullanılır. Ancak burada dikdörtgenin köşe açılarından ve açıortaydan yararlanmak çok daha doğrudan bir yöntemdir.

3. Açıortay Teoremi: Üçgenlerde açıortay teoremi, kenarları orantılayarak da bir sonuca götürebilir. Ama bu problemde daha basit bir yaklaşım (dikdörtgenin köşelerinin 90° olması) yeterli olmuştur.

10. Sonuç ve Özet

Yukarıdaki adımlar izlendiğinde anahtar noktalar şunlardır:

• B noktasındaki 90°’lik açının [EB] ile ikiye bölündüğü bilgisi ⇒ ∠EBC = 45°
  • C noktasındaki 90°’lik açının bir kısmının 50° olduğu bilgisi ⇒ ∠BCE = 40°
  • Üçgen BEC’in iç açılar toplamı 180° kuralına göre (5x + 10°) + 45° + 40° = 180° denklemi yazılır.
  • Bu denklem çözüldüğünde x = 17° bulunur.

Dolayısıyla sorunun cevabı: x = 17°’dir.

@Cemre_Acar