Havuz problemleri 3 sınıf

havuz problemleri 3 sınıf

Havuz Problemleri 3. Sınıf İçin Nasıl Çözülür?

Cevap:

Havuz problemleri, genellikle bir havuzun dolma süresi, boşalma süresi veya birden fazla kişinin veya musluğun birlikte çalışma süresi gibi konuları içerir. 3. sınıf öğrencilerinin anlayabileceği şekilde, havuz problemleri temel olarak “iş ve zaman” ilişkisini içerir ve çözümünde aşağıdaki prensipler kullanılır.

İçindekiler

1. Havuz Problemlerinin Temel Mantığı
  2. Basit Havuz Problemi Örnekleri
  3. Adım Adım Havuz Problemi Çözümü
  4. Örnek Problemler ve Çözümleri
  5. Özet Tablo

1. Havuz Problemlerinin Temel Mantığı

Bir havuzun bir kişi veya musluk tarafından doldurulması veya boşaltılması için geçen süre ve bu işlerin birlikte veya ayrı ayrı yapılması havuz problemlerinin konusudur.

• Dolma süresi (t): Havuzun tamamen dolması için gerekli süre.
  • Boşalma süresi (t): Havuzun tamamen boşalması için geçen süre.
  • Birlikte çalışma: İki veya daha fazla musluk aynı anda çalışırken, havuzu doldurma ya da boşaltma süresi değişir.

Örnek olarak, bir musluk havuzu 4 saatte dolduruyorsa, bu musluk 1 saatte havuzun \frac{1}{4}'ünü doldurur.

2. Basit Havuz Problemi Örnekleri

• Bir musluğun dolma süresi: Musluk havuzu tek başına kaç saatte doldurur?
  • Bir musluğun boşaltma süresi: Boşaltma musluğu kaç saatte havuzu boşaltır?
  • Birden fazla musluğun birlikte çalışması: İki musluk birlikte çalıştığında havuzu kaç saatte doldurur?
  • Dolma ve boşaltma musluklarının birlikte çalışması: Havuzu dolduran ve boşaltan musluk aynı anda açılırsa havuz kaç saatte dolar veya boşalır?

3. Adım Adım Havuz Problemi Çözümü

Adım 1: İş Oranını Bulma

Bir musluğun iş oranı, bir saatte havuzun kaçta kaçını doldurabildiği ya da boşaltabildiğidir.
Formül:

\text{İş Oranı} = \frac{1}{\text{Musluğun doldurma veya boşaltma süresi (saat)}}

Adım 2: Birlikte Çalışma Durumunu Belirleme

• Birlikte dolduran muslukların iş oranları toplanır.
  • Dolduran ve boşaltan musluk varsa, iş oranları çıkarılır (doldurma - boşaltma).

Adım 3: Toplam İş Oranına Göre Süreyi Hesaplama

Toplam iş oranı bulunduğunda, havuz tamamen dolmak veya boşalmak için geçen süre:

\text{Geçen süre} = \frac{1}{\text{Toplam iş oranı}}

4. Örnek Problemler ve Çözümleri

Örnek 1

Bir musluk havuzu 6 saatte dolduruyor. Bu musluk havuzu tek başına kaçta kaç doldurur?

Çözüm:
Musluğun iş oranı:
\frac{1}{6} (yani 1 saatte havuzun \frac{1}{6}'sını doldurur).

Örnek 2

Bir musluk havuzu 4 saatte dolduruyor, başka bir musluk havuzu 6 saatte boşaltıyor. İki musluk birlikte açılırsa havuz kaç saatte dolar?

Çözüm:

• Doldurma musluğunun iş oranı: \frac{1}{4}
  • Boşaltma musluğunun iş oranı: \frac{1}{6} (boşalttığı için çıkaracağız)

Toplam iş oranı:

\frac{1}{4} - \frac{1}{6} = \frac{3}{12} - \frac{2}{12} = \frac{1}{12}

Havuzun dolma süresi:

\frac{1}{\frac{1}{12}} = 12 \text{ saat}

Örnek 3

İki musluk birlikte açıldığında havuz 3 saatte doluyor. Tek başına ilk musluk havuzu 4 saatte doldurduğuna göre, ikinci musluk tek başına kaç saatte doldurur?

Çözüm:

• Birlikte iş oranı: \frac{1}{3}
  • İlk musluğun iş oranı: \frac{1}{4}

İkinci musluğun iş oranı:

\frac{1}{3} - \frac{1}{4} = \frac{4}{12} - \frac{3}{12} = \frac{1}{12}

İkinci musluğun süresi:

\frac{1}{\frac{1}{12}} = 12 \text{ saat}

5. Özet Tablo

Durum Formül Açıklama
İş oranı \frac{1}{\text{süre (saat)}} 1 saatte havuzun kısmı
Birlikte dolma iş oranı \frac{1}{t_1} + \frac{1}{t_2} + ... Dolma sürelerinin terslerinin toplamı
Dolma ve boşaltma birlikte \frac{1}{doldurma} - \frac{1}{boşaltma} Boşaltma iş oranı çıkarılır
Süre hesaplama \frac{1}{\text{toplam iş oranı}} Havuzun dolma veya boşalma süresi bulunur

Sonuç

1. sınıf seviyesinde havuz problemleri, iş oranları ve birlikte çalışma süresi üzerine kuruludur. İş oranlarını doğru hesaplayarak ve toplama/çıkarma yaparak problemlerin çözümleri bulunur. Adım adım iş oranlarını hesaplamak ve toplam iş oranından süreyi bulmak temel yöntemdir.

Bu yöntemleri örneklerle bol bol pratik ederek havuz problemlerini daha kolay çözebilirsiniz.

@Dersnotu