i1 72. Hasan Öğretmen sinifndaki çocuklar için uzay ve
gezegenlere yönelik bir etkinlik planlar Etkinlik ön
cesinde çocuklara yöneltmek için birkaç soru hazir-
lar ve daha sonra çocukların da bu konuda merak
ettiklerini sormalarını ister. Tüm çocukları düşün-
mesi ve cevap vermesi için cesaretlendirir. Etkinlik
SiIrasinda sorulan tüm sorular ve verilen yanitlar
not alarak, öğrenme sürecini merak edilen sorularn
yanıtlanmaya yönelik sürdürür.
TIOON
Buna göre, Hasan Öğretmen etkinlik sirasında
Soru sorarken dikkat edilmesi gereken unsur-
lardan hangisini kullanmıştır? (2020)
A) Bilişsel düzeyde sorular sorma
B) Sorularin cevaplarnı tekrarlama
C) Yaşantıyla ilişkili sorular sorma
D) Cevapları farklı sorular sorma
E) Soru sorarken çeşitlilik sağlama
Hasan Öğretmen’in Etkinlik Planında Soru Sorma Teknikleri
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Soru Metninin Analizi
Hasan Öğretmen’in uyguladığı süreçte şu noktalar öne çıkmaktadır:
- Öncelikle kendi sorularını hazırlıyor.
- Ardından çocukların merak ettiklerini sormalarını istiyor.
- Tüm çocukları cevap vermeleri için cesaretlendiriyor.
- Öğrenme sürecini çocukların sorduğu sorulara göre (merak edilenleri yanıtlamaya yönelik) şekillendiriyor.
Adım 2 — Seçenek A’nın İncelenmesi
Bilişsel düzeyde sorular sorma, soruların hatırlama, anlama veya sentez gibi zihinsel basamaklara uygun olmasını ifade eder. Metinde Hasan Öğretmen’in soruların zorluk derecesini veya zihinsel basamağını ayarladığına dair bir vurgu yoktur.
Adım 3 — Seçenek B’nin İncelenmesi
Soruların cevaplarını tekrarlama, öğretmenin öğrenci yanıtlarını pekiştirmek için yankılamasıdır. Metinde bu yönde bir etkileşimden bahsedilmemiştir.
Adım 4 — Seçenek C’nin İncelenmesi
Yaşantıyla ilişkili sorular sorma, konuyu çocukların günlük hayatıyla bağdaştırmaktır. Uzay etkinliğinde bu yöntem kullanılabilir ancak metindeki ana odak “merak edilen soruların çeşitliliği” üzerinedir.
Adım 5 — Seçenek D’nin İncelenmesi
Cevapları farklı sorular sorma, genellikle açık uçlu ve çok yönlü düşünmeyi gerektiren soruları ifade eder. Metinde çocukların kendi meraklarını sorması ve sürecin bu sorulara göre akması daha kapsamlı bir durumu ifade eder.
Adım 6 — Seçenek E’nin İncelenmesi
Soru sorarken çeşitlilik sağlama, hem öğretmen hem de öğrencilerin sürece farklı sorularla katılması, soruların kaynağının ve türünün çeşitlenmesidir. Hasan Öğretmen’in hem kendi sorularını sunması hem de çocukların meraklarını sürece dahil ederek süreci bu sorular üzerinden yürütmesi, öğretimsel süreçte soru sorma çeşitliliğini (hem soru tipi hem de soru kaynağı açısından) kullandığını gösterir.
Adım 7 — Seçenek Karşılaştırması
E. Soru sorarken çeşitlilik sağlama — Öğretmenin soruları + Çocukların soruları + Merak temelli sorular.
A, B, C, D — Metindeki “çocukların merak ettiklerini sormaları ve sürecin buna göre şekillenmesi” vurgusunu tam olarak karşılamamaktadır.
Adım 8 — Son Doğrulama
Okul öncesi eğitimde öğretmenlerin sadece kendi sorularını sormayıp öğrencilerin de soru sormasını teşvik etmesi ve süreci bu farklı soru türleriyle zenginleştirmesi “soru sormada çeşitlilik” ilkesiyle doğrudan ilgilidir.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: E) Soru sorarken çeşitlilik sağlama
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
Bu soruda Hasan Öğretmen’in çocukların meraklarını merkeze alması, “Öğrenci sorularını kullanma ve süreci buna göre çeşitlendirme” stratejisidir. Başka bir okul öncesi eğitimi (ÖABT) sorusunu incelememi ister misin?