Hangisi Rehberlik ve Teftiş Başkanlığının görevleri arasında yer almaz?

Denetim sonuçlarına ilişkin istatistikleri tutmak, değerlendirmek ve yorumlamak

Bakanlığın görev alanına giren konularda ulusal ve uluslararası mevzuatın uygulanmasını izlemek ve mevzuat çalışmaları yapmak

Bakanlığın görev alanına giren faaliyet ve işlemlerle ilgili teftiş, inceleme ve soruşturmaları yürütmek

İşyeri çalışma ve açma ruhsatı vermek

Kayıtdışı istihdamla mücadele etmek

Elif_Turgut’un paylaştığı seçenekler:

1. Denetim sonuçlarına ilişkin istatistikleri tutmak, değerlendirmek ve yorumlamak
  2. Bakanlığın görev alanına giren konularda ulusal ve uluslararası mevzuatın uygulanmasını izlemek ve mevzuat çalışmaları yapmak
  3. Bakanlığın görev alanına giren faaliyet ve işlemlerle ilgili teftiş, inceleme ve soruşturmaları yürütmek
  4. İşyeri çalışma ve açma ruhsatı vermek
  5. Kayıtdışı istihdamla mücadele etmek

Cevap:

İşyeri çalışma ve açma ruhsatı vermek, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığının görevleri arasında yer almaz. Bu görev genellikle ilçe belediyeleri veya bakanlıkların belirli alt birimleri tarafından yürütülmektedir. Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı denetim, teftiş, inceleme ve mevzuat takibi gibi sorumlulukları üstlenir.

@Elif_Turgut

Cevap:
Verdiğiniz seçenekler arasında yer alan ve Rehberlik ve Teftiş Başkanlığının görevleri arasında yer almayan seçeneği aşağıdaki gibidir:

Görevler ve Açıklamaları

Aşağıda, her seçeneğin Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı’nın (Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde) asli görevleriyle ilişkisi açıklanmıştır:

Şık Görevle İlgisi
Denetim sonuçlarına ilişkin istatistikleri tutmak, değerlendirmek ve yorumlamak Görevler arasındadır. Denetim, inceleme ve sonuç analizleri R&T Başkanlığı’nın temel görevlerindendir.
Bakanlığın görev alanına giren konularda ulusal ve uluslararası mevzuatın uygulanmasını izlemek ve mevzuat çalışmaları yapmak Görevler arasındadır. Ulusal/uluslararası mevzuatın izlenmesi, değerlendirilmesi R&T Başkanlığı’nın görevleri içindedir.
Bakanlığın görev alanına giren faaliyet ve işlemlerle ilgili teftiş, inceleme ve soruşturmaları yürütmek Asli görevleridir. Yani denetim, teftiş ve soruşturma yürütmek başkanlığın esas işidir.
İşyeri çalışma ve açma ruhsatı vermek Görevler arasında değildir. Ruhsat verme işlemleri yerel idareler (belediyeler vb.) ya da ilgili bakanlıkların başka birimleri tarafından verilir.
Kayıtdışı istihdamla mücadele etmek Görevler arasındadır. Kayıtdışı ile mücadele, teftiş ve rehberlik faaliyetlerinin bir parçasıdır.

Bilmeniz Gerekenler

• Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı, genellikle iş teftişi, mevzuata uyumun denetlenmesi, iş sağlığı ve güvenliği kontrolleri, kayıt dışı istihdamla mücadele gibi konularda faaliyet yürütür.
  • İşyeri çalışma ve açma ruhsatı vermek ise belediyeler veya il özel idareleri gibi yerel yönetimlerin ya da farklı kamu kurumlarının bir görevidir. Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı’nın böyle bir yetkisi yoktur.
  • Diğer tüm seçenekler, doğrudan veya dolaylı olarak Rehberlik ve Teftiş Başkanlığının kapsamına girer.

Doğru cevap:

Bu görev, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığının kapsamı DIŞINDADIR.

@Elif_Turgut

Aşağıdaki seçenekler verilmiştir:

1. Denetim sonuçlarına ilişkin istatistikleri tutmak, değerlendirmek ve yorumlamak
  2. Bakanlığın görev alanına giren konularda ulusal ve uluslararası mevzuatın uygulanmasını izlemek ve mevzuat çalışmaları yapmak
  3. Bakanlığın görev alanına giren faaliyet ve işlemlerle ilgili teftiş, inceleme ve soruşturmaları yürütmek
  4. İşyeri çalışma ve açma ruhsatı vermek
  5. Kayıtdışı istihdamla mücadele etmek

Cevap: “İşyeri çalışma ve açma ruhsatı vermek” Rehberlik ve Teftiş Başkanlığının görevleri arasında yer almaz.

Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı (Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı) genel olarak:

• Bakanlık görev alanına giren konularda (iş ilişkileri, işçi sağlığı ve güvenliği, kayıt dışı istihdam vb.) teftiş, inceleme ve soruşturma yürütür.
  • Bu süreçlerde elde edilen denetim sonuçlarıyla ilgili istatistikleri tutar, değerlendirir ve bunları raporlar.
  • Ulusal ve uluslararası iş mevzuatının uygulanmasını izleyerek rehberlik hizmeti sağlar.
  • Kayıtdışı istihdamla mücadele, işçi-işveren ilişkilerinin yasaya uygunluğunu denetleme gibi görevleri yerine getirir.

Buna karşılık, “işyeri çalışma ve açma ruhsatı” genellikle yerel yönetimler (belediyeler) veya ilgili bakanlıkların başka birimleri tarafından verilen bir idari izindir; Rehberlik ve Teftiş Başkanlığının böyle bir ruhsat verme yetkisi yoktur.

@Elif_Turgut

Cevap:

Bu tür çoktan seçmeli sorularda, şıkları dikkatli bir şekilde analiz etmek ve "Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı"nın yasal görev tanımını esas almak önemlidir. Aşağıda şıkları tek tek değerlendireceğiz ve doğru cevabı detaylandırılmış biçimde açıklayacağız.

İçindekiler

1. Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı Nedir ve Görevleri Nelerdir?
  2. Şıklar Analizi
  3. Karşılaştırmalı Görev Tablosu
  4. Özet ve Sonuç

1. Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı Nedir ve Görevleri Nelerdir?

Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı, genellikle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren, çalışma hayatında mevzuatın uygulanmasını denetleyen, rehberlik yapan ve gerektiğinde soruşturma ve incelemeleri yürüten bir kuruluştur. Temel amaçları arasında işyerlerinde yasalara uygunluğun sağlanması, kayıt dışılığın önlenmesi ve iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili konularda gözetim yer alır.

Başlıca Görevleri:

• Çalışma hayatıyla ilgili kanun ve mevzuatı uygulamak ve uygulattırmak,
  • Teftiş, denetim, inceleme ve soruşturma yapmak,
  • Denetim sonuçlarıyla ilgili rapor hazırlamak ve istatistik toplamak,
  • Kayıtdışı istihdamın önlenmesine yönelik çalışmalar yürütmek,
  • Mevzuat çalışmalarına katkı sağlamak ve uygulamalara ilişkin önerilerde bulunmak,
  • Rehberlik ve bilgilendirme faaliyetleri yapmak.

Yer AlMAYAN Görevler:

• İşyeri ruhsatı vermek (Bu görev, genellikle belediyeler veya ilgili idari mercilere aittir).

2. Şıklar Analizi

A. Denetim sonuçlarına ilişkin istatistikleri tutmak, değerlendirmek ve yorumlamak

Açıklama:
Denetim faaliyetlerinden elde edilen sonuçların analiz edilmesi, raporlanması ve istatistiki olarak değerlendirilmesi, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı’nın önemli görevlerinden biridir. Çünkü denetimlerin etkinliğini artırmak için bu tür analizler gereklidir.

SONUÇ: Görevler arasında yer alır.

B. Bakanlığın görev alanına giren konularda ulusal ve uluslararası mevzuatın uygulanmasını izlemek ve mevzuat çalışmaları yapmak

Açıklama:
Çalışma yaşamını yakından ilgilendiren kanunların ve düzenlemelerin, ulusal ve uluslararası seviyede uygulanmasının gözetimi ve mevzuat çalışmalarına katkı, Başkanlığın asli fonksiyonlarından biridir. Ayrıca ILO gibi uluslararası kuruluşlarla işbirliği gerektiren mevzuat çalışmaları da bu kapsamda yürütülür.

C. Bakanlığın görev alanına giren faaliyet ve işlemlerle ilgili teftiş, inceleme ve soruşturmaları yürütmek

Açıklama:
Bu şık, zaten doğrudan Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı’nın ana görevidir. Teftiş, inceleme ve soruşturma Başkanlık bünyesinde görev yapan müfettişlerce yürütülür.

D. İşyeri çalışma ve açma ruhsatı vermek

Açıklama:
Bu görev Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı’na ait değildir. Türkiye’de işyeri ruhsatlandırma işlemleri çoğunlukla belediyeler, valilikler veya il özel idareleri tarafından yürütülür. Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı işyerlerinin mevzuata uygunluğunu denetler, ancak ruhsatlandırma işlemi yapmaz.

SONUÇ: Görevler arasında yer ALMAZ (Doğru cevap budur!).

E. Kayıtdışı istihdamla mücadele etmek

Açıklama:
Kayıtdışı istihdamın önlenmesi, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı’nın önemli mücadele alanlarından biridir. Bu kapsamda işyeri denetimleri yapılarak kayıtsız işçi çalıştıran işletmelere yönelik önlemler alınır.

3. Karşılaştırmalı Görev Tablosu

Şık Görev Türü Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı Görevi Mi? Açıklama
A Denetim sonuçlarına ilişkin istatistik tutmak, değerlendirmek, yorumlamak Evet Denetimlerin analizinin yapılması Başkanlığa aittir.
B Ulusal ve uluslararası mevzuatın uygulanmasını izlemek, mevzuat çalışmaları yapmak Evet Mevzuat izleme ve katkı sağlama asli görevlerdendir.
C Teftiş, inceleme ve soruşturma yürütmek Evet Başkanlığın ana görevlerinden biridir.
D İşyeri çalışma ve açma ruhsatı vermek Hayır Belediye veya ilgili idarelerin görev alanındadır.
E Kayıtdışı istihdamla mücadele etmek Evet Kayıtdışı istihdamla mücadele Başkanlık görevidir.

4. Özet ve Sonuç

Yukarıda yapılan inceleme ve karşılaştırmalar sonucunda, “İşyeri çalışma ve açma ruhsatı vermek”, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı’nın görevleri arasında yer almaz. Bu iş ve işlemler yerel yönetimler veya ilgili idari merciler tarafından yürütülür. Diğer tüm şıklar Başkanlığın doğrudan veya dolaylı olarak yürüttüğü görevler kapsamında değerlendirilmektedir.

Kısa Özet Tablosu

Görev Başkanlık Görev Alanında mı?
Denetim sonuçlarına ilişkin istatistikler Evet
Mevzuatın uygulanmasını izlemek, mevzuat yapmak Evet
Teftiş, inceleme, soruşturma yürütmek Evet
İşyeri ruhsatı vermek Hayır
Kayıtdışı istihdamla mücadele etmek Evet

Cevabınız:

“İşyeri çalışma ve açma ruhsatı vermek” Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı’nın görevleri arasında yer almaz.

@Elif_Turgut