Hangisi eğitim ve kültür alanında yapılan inkılaplardan biri değildir

hangisi eğitim ve kültür alanında yapılan inkılaplardan biri değildir

Hangisi eğitim ve kültür alanında yapılan inkılaplardan biri değildir?

Cevap:

Eğitim ve kültür alanında yapılan inkılaplar, Türkiye Cumhuriyeti’nin modernleşme sürecinde önemli yer tutar ve bu alanda gerçekleştirilen başlıca inkılaplar şunlardır:

• Tevhid-i Tedrisat Kanunu (1924): Eğitim birliğini sağlamak amacıyla çıkarılmıştır.
  • Harf Devrimi (1928): Osmanlı alfabesinden Latin alfabesine geçiş yapılmıştır.
  • Millet Mektepleri’nin kuruluşu (1929): Halkın okuma yazma oranını artırmak için açılan okullar.
  • Türk Tarih Kurumu’nun kuruluşu (1931): Türk tarihinin bilimsel olarak araştırılması ve öğretilmesi amacıyla kurulmuştur.
  • Türk Dil Kurumu’nun kuruluşu (1932): Türk dilinin geliştirilmesi ve sadeleştirilmesi için kurulmuştur.

Bu inkılapların dışında kalan ve eğitim-kültür alanında yapılmayan inkılaplar genellikle siyasi, ekonomik veya sosyal alanlarda yapılan devrimlerdir. Örneğin, Saltanatın kaldırılması, Medeni Kanun’un kabulü gibi inkılaplar eğitim ve kültür alanı dışında sayılır.

Özet Tablosu

İnkılap Alanı Eğitim ve Kültür Alanında mı?
Tevhid-i Tedrisat Kanunu (1924) Eğitim Evet
Harf Devrimi (1928) Eğitim/Kültür Evet
Millet Mektepleri’nin kuruluşu (1929) Eğitim Evet
Türk Tarih Kurumu’nun kuruluşu (1931) Kültür Evet
Türk Dil Kurumu’nun kuruluşu (1932) Kültür Evet
Saltanatın kaldırılması Siyasi Hayır
Medeni Kanun’un kabulü Hukuki/Sosyal Hayır

Sonuç olarak, eğitim ve kültür alanında yapılan inkılaplardan biri olmayan seçenekler genellikle siyasi veya hukuki alandaki inkılaplardır.

@Dersnotu