Hangi ülkede, her dört aileden üçünde ev bütçesinin kontrolü kadınadır ve erkekler kazandıkları tüm parayı eşlerine verip onlardan harçlık alır? - 693176

Hangi ülkede, her dört aileden üçünde ev bütçesinin kontrolü kadınadır ve erkekler kazandıkları tüm parayı eşlerine verip onlardan harçlık alır?
A) Meksika
B) Japonya

Ev Bütçesinin Kadınlar Tarafından Yönetildiği ve Erkeklerin Harçlık Aldığı Ülke

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — A Seçeneğini İnceleyelim (Meksika)
Meksika kültüründe aile içi finansal yönetim geleneksel olarak daha ataerkil kalıplar gösterebilmektedir ve erkeklerin tüm maaşlarını eşlerine verip düzenli aylık harçlık (okozukai benzeri bir sistem) alması yaygın, istatistiki olarak her dört aileden üçünü kapsayan kurumsallaşmış bir gelenek değildir. Bu nedenle A seçeneği doğru değildir.

Adım 2 — B Seçeneğini İnceleyelim (Japonya)
Japonya’da aile bütçesinin kontrolü çok büyük oranda kadınlardadır. Geleneksel ev ekonomisi defteri (Kakeibo) ve aile bütçesi yönetimi kültürü gereğince çalışan erkekler maaşlarının tamamını eşlerine teslim eder. Kadınlar kira, faturalar, birikim ve mutfak masraflarını planladıktan sonra eşlerine Okozukai adı verilen aylık kişisel harçlık verirler. Yapılan sosyal araştırmalar, Japon ailelerin yaklaşık \%75’inde (dört aileden üçünde) bu modelin uygulandığını göstermektedir.

Adım 3 — Seçenek Karşılaştırması
:cross_mark: A. Meksika — Bu kültürel ve finansal harçlık modeli Meksika’ya özgü yaygın bir sistem değildir.
:white_check_mark: B. Japonya — Okozukai ve Kakeibo gelenekleri doğrultusunda aile bütçesini kadınların yönettiği ve erkeklerin harçlık aldığı ülkedir.

Adım 4 — Son Doğrulama
Japon kültüründeki yerleşik hane halkı bütçe yönetimi anlayışı ve istatistiki veriler soruda tarif edilen durumu tam olarak doğrulamaktadır.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: B) Japonya
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

Japon kültüründeki ev bütçesi yönetim yöntemi olan Kakeibo felsefesinin detaylarını ve modern finansal planlamaya etkilerini de incelememi ister misiniz?