Hamdi Bey manavdan armut alacaktir

Hamdi Bey manavdan armut alacaktir. Manav, Hamdi Beyin istediğ kilogramdaki armudu
görseldeki qibi diğer meyvelerin ağrliklann da kullanarak hazırlanmistr,
Armudun kilogram fiyatı 8 olduğuna göre Hamdi Bey manava kaç lira ödeme
yapmiştır?
A) 36
C)

Hamdi Bey’in Manavdan Aldığı Armut İçin Ödeyeceği Ücretin Hesaplanması

:light_bulb: KULLANILAN KURAL / FORMÜL:

• Eşit Kollu Terazi Dengesi: Terazi dengede olduğunda sağ kefedeki toplam ağırlık, sol kefedeki toplam ağırlığa eşittir.
  • Yerine Koyma Yöntemi: Birbirine eşit olan ifadeler denklemde birbiri yerine yazılabilir.
  • Toplam Ücret Formülü: \text{Toplam Tutar} = \text{Ağırlık (kg)} \times \text{Birim Fiyat (TL/kg)}

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — Birinci Teraziden Eşitliği Belirleme
Sol üstteki terazinin sol kefesinde 1 adet elma ile 1 adet erik, sağ kefesinde ise 1 adet armut bulunmaktadır ve terazi dengededir.

\text{Elma} + \text{Erik} = \text{Armut}

Adım 2 — İkinci Terazideki Toplam Ağırlığı İnceleme
Sol alttaki terazinin sol kefesinde 1 adet elma, 1 adet erik ve 1 adet armut vardır. Sağ kefede ise 12\text{ kg}'lık ağırlık bulunmaktadır.

\text{Elma} + \text{Erik} + \text{Armut} = 12\text{ kg}

Adım 3 — Yerine Koyma ile 1 Armudun Ağırlığını Bulma
Birinci adımda bulduğumuz (\text{Elma} + \text{Erik} = \text{Armut}) eşitliğini ikinci denklemde yerine yazalım:

\text{Armut} + \text{Armut} = 12\text{ kg}
2 \times \text{Armut} = 12\text{ kg}
\text{Armut} = \frac{12}{2} = 6\text{ kg}

Adım 4 — Ödenecek Toplam Tutarı Hesaplama
Armudun kilogram fiyatı 8\text{ TL} olarak verilmiştir. Hamdi Bey 6\text{ kg} armut almıştır.

\text{Ödenecek Tutar} = 6\text{ kg} \times 8\text{ TL/kg} = 48\text{ TL}

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: C) 48 (Hamdi Bey manava 48\text{ TL} ödeme yapmıştır.)
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

:bullseye: TEMEL KAVRAMLAR:

1. Eşit Kollu Terazi Mantığı

• Tanım: İki kefesindeki kütleler eşitlendiğinde yatay konuma gelen ve bilinmeyen ağırlıkları bulmayı sağlayan ölçüm aracıdır.
  • Bu problemde: Elma ve eriğin toplam ağırlığı yerine doğrudan 1 adet armut ağırlığı konularak armudun tekil kütlesi hesaplanmıştır.

2. Birim Fiyat ile Toplam Tutar İlişkisi

• Tanım: Alınan ürün miktarının ürünün 1 biriminin fiyatıyla çarpılması sonucu bulunan değerdir.
  • Bu problemde: Bulunan 6\text{ kg} armut ağırlığı, kilogram fiyatı olan 8\text{ TL} ile çarpılmıştır.

:warning: SIK YAPILAN HATALAR:

:cross_mark: Ağırlık Değerini Doğrudan Fiyat ile Çarpmamak

• Yanlış: Terazideki 12\text{ kg} ağırlığı doğrudan 8\text{ TL} ile çarpıp 96\text{ TL} bulmak.
  • Doğru: 12\text{ kg} tüm meyvelerin toplamıdır; önce yalnızca armudun ağırlığı (6\text{ kg}) bulunmalı, ardından birim fiyatla çarpılmalıdır.
  • Neden Yanlış: Hamdi Bey bütün meyveleri değil, yalnızca armudu satın almaktadır.

Benzer terazi ve denge problemlerini pekiştirmek için bir alıştırma sorusu daha çözmek ister misin?