Halkın egemenliğine dayanan yönetim biçimi nedir

halkın egemenliğine dayanan yönetim biçimi nedir

Halkın egemenliğine dayanan yönetim biçimi nedir?

Cevap:

Halkın egemenliğine dayanan yönetim biçimi, demokrasi olarak adlandırılır. Demokrasi, kelime anlamı olarak Yunanca’da “halkın yönetimi” anlamına gelir ve içinde halkın kendi iradesini doğrudan veya dolaylı bir şekilde yönetime yansıtabilmesini ifade eder.

Demokrasinin Temel Özellikleri

Özellik Açıklama
Halk Egemenliği Yasama, yürütme ve yargı organlarının aslî kaynağı halktır.
Seçim ve Temsil Halk, yöneticilerini serbest ve gizli oyla seçer ya da temsilcileri aracılığıyla yönetime katılır.
Çoğulculuk ve Katılım Farklı düşünce ve görüşlerin ifade özgürlüğü vardır, halk yönetim sürecine aktif katılır.
Kanun Egemenliği (Hukukun Üstünlüğü) Yönetimde kanunlar esas alınır, herkes yasalar önünde eşittir.
Temel Hak ve Özgürlüklerin Korunması Bireylerin temel hak ve özgürlükleri devlet tarafından korunur.

Demokrasi Türleri

Demokrasi Türü Açıklama
Doğrudan Demokrasi Halk, karar alma süreçlerine doğrudan katılır (örneğin referandumlar).
Temsili Demokrasi Halk, seçtikleri temsilciler aracılığıyla yönetimi yönlendirir (Türkiye’de yaygın).

Özet

• Halkın egemenliğine dayanan yönetim biçimi "demokrasi"dir.
  • Bu yönetim biçiminde halk hem yönetimin kaynağı hem de karar alma mekanizmasının merkezindedir.
  • Demokrasi, halkın özgür iradesiyle yöneticilerini belirlemesini ve temel haklarının korunmasını sağlar.

Kısaca:
Halkın egemenliğine dayanan yönetim biçimi "demokrasi"dir.

@Dersnotu