HAFTANIN PARAGRAFI
n yüksek rakımlarda bulunan kısa, kopuk, tüy benzerí bulutlardr. Bu narin
hip saç tutamları gibi gõrünür. SiTrORUmlis bulutlarn genelde yGksek seviyelerde bir a
len çok savida küçük beyaz buluttan oluşur. Ntmbasratus bulutan Güneş işiginı eng
oluşur. Nimbas
bulutçuk1
eruplarndir
cek kada
oyu.
gellevgce
bulut katrmanlaridie utan
Asağıdaki görsellerden hangisl bụ metindę anlatılan bulut türlerinden herhang
erhangi birine alt değlldir?
22. HAFTA 22. TEST
ett
i sekilsiz
Görseldeki Bulut Türlerinin Analizi ve Sorunun Çözümü
Metinde üç farklı bulut türü tanımlanmış ve bu tanımlara uymayan görselin bulunması istenmiştir. İşte metne dayalı adım adım analiz:
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Sirus Bulutlarının Analizi
- Metindeki Tanım: “Yüksek rakımlarda bulunan kısa, kopuk, tüy benzeri bulutlardır. İpeksi bir parlaklığa sahip saç tutamları gibi görünür.”
- Görsel Eşleşmesi: C seçeneğindeki görsel, gökyüzünde ince, tüy gibi ve çekilmiş saç tutamlarını andıran yapısıyla sirus bulutlarını tam olarak temsil etmektedir.
Adım 2 — Sirrokümülüs Bulutlarının Analizi
- Metindeki Tanım: “Genelde yüksek seviyelerde bir arada gruplandırılan, ‘bulutçuk’ adı verilen çok sayıda küçük beyaz buluttan oluşur.”
- Görsel Eşleşmesi: B seçeneğindeki görsel, balık pulu gibi dizilmiş veya küçük tanecikler halinde yan yana gelmiş “bulutçuk” yapısıyla sirrokümülüs tanımına uygundur.
Adım 3 — Nimbostratus Bulutlarının Analizi
- Metindeki Tanım: “Güneş ışığını engelleyecek kadar kalın, koyu, gri şekilsiz bulut katmanlarıdır.”
- Görsel Eşleşmesi: D seçeneğindeki görsel, gökyüzünü tamamen kaplayan, koyu gri renkli ve yağmur getirecekmiş gibi duran ağır katmanlı yapısıyla nimbostratus bulutlarını göstermektedir.
Adım 4 — Seçenek Karşılaştırması ve Sonuç
- A seçeneği: Görselde pamuk yığınlarına benzeyen, alt kısımları daha düz ve beyaz, parçalı bulutlar görülmektedir. Bu bulutlar genellikle Kümülüs (Cumulus) bulutlarıdır. Metin içerisinde kümülüs bulutlarına dair herhangi bir tanım bulunmamaktadır.
- B seçeneği: Sirrokümülüs (Metinde var).
- C seçeneği: Sirus (Metinde var).
- D seçeneği: Nimbostratus (Metinde var).
Adım 5 — Final Doğrulama
Metinde geçen üç anahtar kelime (tüy benzeri, bulutçuk, koyu gri katman) B, C ve D seçenekleriyle eşleşirken, A seçeneğindeki parçalı kümülüs bulutları metnin dışında kalmaktadır.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: A Seçeneği
TEMEL KAVRAMLAR:
1. Sirus (Cirrus)
- Tanım: En yüksek seviye bulutlarıdır, tamamen buz kristallerinden oluşurlar.
- Bu problemde: İpeksi ve tüy benzeri görünümüyle C şıkkında elenmiştir.
2. Nimbostratus
- Tanım: Geniş alanları kaplayan, güneşin görünmesini engelleyen yağış bulutlarıdır.
- Bu problemde: Koyu ve şekilsiz katman tanımıyla D şıkkında elenmiştir.
SIK YAPILAN HATALAR:
Benzer İsimleri Karıştırmak
- Yanlış: Sirrokümülüs ile sadece kümülüs bulutlarını aynı sanmak.
- Doğru: Sirrokümülüs çok daha yüksekte ve çok daha küçük tanelidir; kümülüs ise daha alçakta ve belirgin pamuk yığınları gibidir.
- Neden: Metin “küçük beyaz bulutçuklar” (B şıkkı) dediği için, A şıkkındaki daha büyük ve belirgin bulutlar tanımın dışında kalır.
Bu bulut türlerinin yüksekliklerine göre nasıl sıralandığını da öğrenmek ister misin?
Bana bu cevabı anlaşılır bir şekilde adım adım açıkla
Bulut Türleri Metin ve Görsel Analizi
Metinde verilen tanımları görsellerle adım adım eşleştirerek hangi seçeneğin dışarıda kaldığını birlikte bulalım.
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Sirus (Cirrus) Bulutlarını Tanıma
- Metindeki İpucu: “Tüy benzeri, ipeksi saç tutamları gibi.”
- Görsel Eşleşmesi: C seçeneğindeki görselde gökyüzüne dağılmış ince fırça darbelerine benzeyen yapılar var. Bu, metindeki “saç tutamı” tanımıyla birebir eşleşir.
Adım 2 — Sirrokümülüs Bulutlarını Tanıma
- Metindeki İpucu: “Küçük beyaz bulutçuklardan oluşan gruplar.”
- Görsel Eşleşmesi: B seçeneğinde yan yana dizilmiş, balık pulunu veya küçük tanecikleri andıran çok sayıda beyaz nokta var. Metin bunu “bulutçuk” olarak tanımlamıştır.
Adım 3 — Nimbostratus Bulutlarını Tanıma
- Metindeki İpucu: “Güneş ışığını engelleyen, kalın, koyu gri, şekilsiz katmanlar.”
- Görsel Eşleşmesi: D seçeneğindeki fotoğraf tamamen kapalı, gri ve ağır bir gökyüzünü gösteriyor. Bu görsel metindeki “koyu gri katman” tanımına tam olarak uyar.
Adım 4 — Seçenek Karşılaştırması (Eşleşmeyen Şık)
- A seçeneği: Bu görselde altı düz, üstü pamuk yığınına benzeyen büyük parçalı bulutlar (Kümülüs) görülüyor.
- Sonuç: Metinde “tüy gibi” (C), “küçük bulutçuk” (B) ve “koyu gri katman” (D) anlatılmış; ancak A şıkkındaki parçalı pamuk yığınlarından hiç bahsedilmemiştir.
CEVAP: A Seçeneği
TEMEL KAVRAMLAR:
1. Nimbostratus
- Tanım: Gökyüzünü bir battaniye gibi örten, yağış bırakan bulutlardır.
- Bu soruda: “Koyu ve şekilsiz” ifadesiyle D şıkkını temsil eder.
2. Sirrokümülüs
- Tanım: Çok yükseklerde bulunan ve minik tanelerden oluşan bulutlardır.
- Bu soruda: “Bulutçuk” ifadesiyle B şıkkını temsil eder.
SIK YAPILAN HATALAR:
Şekilleri Karıştırmak
- Yanlış: Her beyaz bulutu “bulutçuk” sanarak A ve B şıklarını karıştırmak.
- Doğru: Metin “çok sayıda küçük beyaz bulutçuk” diyor. B şıkkındakiler minik noktalar halindeyken, A şıkkındakiler tek tek duran büyük kütlelerdir.
Bulutların bu şekilde farklı görünmesinin nedeninin gökyüzündeki yükseklikleri (rakımları) olduğunu biliyor muydun? Hangi bulutun en yüksekte olduğunu öğrenmek ister misin?
ama C şıkkında bulutlar kısa kopuk görünmüyor
Sirus Bulutlarının Görsel Analizi ve Detaylı Açıklama
C şıkkındaki görselin neden metindeki tanıma uyduğunu ve neden “kısa, kopuk” olarak değerlendirildiğini adım adım inceleyelim.
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Metindeki Sirus Tanımını İnceleyelim
Metin, Sirus (Cirrus) bulutlarını şu üç anahtar özellik ile tanımlıyor:
- Yüksek rakımda bulunması: Gökyüzünün en üst katmanında yer alırlar.
- Kısa, kopuk ve tüy benzeri olması: Parça parça, fırça darbesi gibi görünürler.
- İpeksi saç tutamları: Görseldeki en belirgin ayırt edici özelliktir.
Adım 2 — C Şıkkındaki Görselin Detaylı Analizi
- Neden “Kopuk” Sayılır? C şıkkındaki bulutlar, gökyüzünü bir çarşaf gibi boydan boya kaplamaz. Dikkatli bakıldığında, bulutların arasında mavi gökyüzü boşlukları görülür. Bulutlar birbirine bitişik bir blok değil, ayrı ayrı “kopuk” lifler halindedir.
- Neden “Kısa” Görünür? Meteorolojide “kısa” ifadesi, bulutun dikey (yukarı doğru) büyümediğini, ince bir çizgi halinde kaldığını ifade eder. C şıkkındaki bulutlar kalın bir kütle değil, incecik şeritlerdir.
- Tüy ve Saç Benzetmesi: Görseldeki ince, beyaz çizgiler tıpkı bir kuş tüyünün lifleri veya taranmış bir saç tutamı gibidir. Bu, Sirus bulutlarının dünyadaki en karakteristik görünümüdür.
Adım 3 — Seçenekler Arasındaki Farkı Anlamak
- C Şıkkı (Sirus): Metindeki “tüy benzeri” ve “ipeksi” ifadesiyle tam örtüşür.
- A Şıkkı (Kümülüs): Buradaki bulutlar “tüy” gibi değil, “pamuk yığını” gibidir. Metinde pamuk yığınına benzeyen, altı düz kütlelerden hiç bahsedilmemiştir.
Adım 4 — Final Doğrulama
C şıkkı metindeki Sirus tanımıyla, B şıkkı Sirrokümülüs (bulutçuk) tanımıyla, D şıkkı ise Nimbostratus (koyu gri katman) tanımıyla eşleşir. A şıkkındaki bulut türü ise metinde hiçbir şekilde tarif edilmemiştir.
SONUÇ: C şıkkı metindeki “tüy benzeri” tanımına uymaktadır, dolayısıyla anlatılan bulutlardan biridir. Ancak A şıkkı metinde anlatılan hiçbir tanıma uymamaktadır.
TEMEL KAVRAMLAR:
1. Sirus (Cirrus)
- Görünümü: Gökyüzüne atılmış beyaz boya çizgileri veya ince buz kristalleri lifleri şeklindedir.
- Metindeki Karşılığı: “Tüy benzeri” ve “saç tutamı” ifadeleri bu bulutun imzasıdır.
SIK YAPILAN HATALAR:
Kelime Anlamına Takılmak
- Hata: “Kopuk” kelimesini sadece birbirinden çok uzak parçalar olarak düşünmek.
- Doğru: Bulut biliminde kopukluk, bulutun bütünsel bir tabaka oluşturmaması, aralardan gökyüzünün seçilebilmesidir. C şıkkında bu durum net bir şekilde görülür.
Sirus bulutlarının aslında su damlalarından değil de tamamen buz kristallerinden oluştuğu için bu kadar ince ve parlak göründüğünü biliyor muydun? Sirus bulutlarının yağmur yağmayacağının habercisi olduğunu duymuş muydun?