Günümüzde teknoloji hayatı kolaylaştırsa da insan ilişkilerinin yapay bir şekilde sonlandırılması yol açabilmektedir

Soru:
8. Günümüzde teknoloji hayatı kolaylaştırsa da insan ilişkilerinin yapay bir şekilde sonlandırılması yol açabilmektedir. İnsanlar yüz yüze iletişim kurmak yerine çoğu zaman dijital araçları tercih etmektedir. Bu paragrafın çıkarılabilecek en uygun yargısı hangisidir?
A) Teknoloji insan ilişkilerini tamamen ortadan kaldırmıştır.
B) Teknoloji iletişimi kolaylaştırmıştır.
C) Teknoloji bazen yönleriyle insan ilişkilerini zayıflatmaktadır.
D) İnsanlar teknoloji kullanmamalıdır.
E) Dijital araçlar her zaman zararlıdır.

Soru Fotoğrafı:

Günümüzde teknoloji hayatı kolaylaştırsa da insan ilişkilerinin yapay bir şekilde sonlandırılması yol açabilmektedir. İnsanlar yüz yüze iletişim kurmak yerine çoğu zaman dijital araçları tercih etmektedir. Bu paragrafın çıkarılabilecek en uygun yargısı hangisidir?

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — A Seçeneğini İncele
Teknoloji insan ilişkilerini tamamen ortadan kaldırmıştır ifadesi paragrafta desteklenmemektedir. Paragraf sadece zayıflamadan bahsetmektedir, tamamen ortadan kalkmadan bahsetmemektedir. Bu nedenle bu seçenek yanlıştır.

Adım 2 — B Seçeneğini İncele
Teknoloji iletişimi kolaylaştırmıştır denilmiş, ancak paragraf asıl olarak teknolojinin insan ilişkilerini yapay ve zayıf hale getirdiği üzerinde durmuştur. Bu seçenek eksik ve tam anlamıyla uygun değildir.

Adım 3 — C Seçeneğini İncele
Teknoloji bazen yönleriyle insan ilişkilerini zayıflatmaktadır ifadesi, paragrafın tam anlamına uygundur. Paragraf teknoloji sayesinde hayatın kolaylaştığını ama insan ilişkilerinin zayıfladığını belirtmektedir.

Adım 4 — D Seçeneğini İncele
İnsanlar teknoloji kullanmamalıdır ifadesi paragrafta geçmemektedir ve bu kesin bir yargıdır. Paragraf böyle bir yasaklama veya kesin önerme yapmamaktadır. Bu nedenle yanlış.

Adım 5 — E Seçeneğini İncele
Dijital araçlar her zaman zararlıdır ifadesi paragrafın anlamını aşan genelleme içerir. Paragraf bazen ilişkilerin zayıflamasına yol açabileceğini söyler ama her zaman zarar verdiğini değil. Bu nedenle yanlış.

Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması
:white_check_mark: C. Teknoloji bazen yönleriyle insan ilişkilerini zayıflatmaktadır. — Paragrafın asıl yargısına tam olarak uyan seçenek
:cross_mark: A. Teknoloji insan ilişkilerini tamamen ortadan kaldırmıştır. — Aşırı genelleme ve yanlış
:cross_mark: B. Teknoloji iletişimi kolaylaştırmıştır. — Paragrafın tam anlamını yansıtmıyor
:cross_mark: D. İnsanlar teknoloji kullanmamalıdır. — Paragrafta olmayan kesin yargı
:cross_mark: E. Dijital araçlar her zaman zararlıdır. — Yanlış genelleme

Adım 7 — Son Doğrulama
Paragraf teknoloji kullanımının hem kolaylık hem de insan ilişkilerinde zayıflama etkisini dile getirmekte, bu yüzden en uygun yargı C seçeneğidir.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: C) Teknoloji bazen yönleriyle insan ilişkilerini zayıflatmaktadır.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket:
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?

Günümüzde teknoloji hayatı kolaylaştırsa da insan ilişkilerinin yapay bir şekilde sonlandırılması yol açabilmektedir. İnsanlar yüz yüze iletişim kurmak yerine çoğu zaman dijital araçları tercih etmektedir. Bu paragraftan çıkarılabilecek en uygun yargısı hangisidir?

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — A Seçeneğini İncele

A) Teknoloji insan ilişkilerini tamamen ortadan kaldırmıştır.

• Yanlış açıklama: Paragrafta “tamamen ortadan kaldırdığı” şeklinde mutlak bir ifade yoktur; yalnızca ilişkilerin yapaylaşabileceği ve zayıflayabileceği belirtilmiştir.

Adım 2 — B Seçeneğini İncele

B) Teknoloji iletişimi kolaylaştırmıştır.

• Yanlış açıklama: Paragrafta teknolojinin hayatı kolaylaştırdığı ifadesi geçse de soru "çıkarılabilecek en uygun yargı"yi soruyor; B seçeneği paragrafın yalnızca olumlu yönünü vurgular, olumsuz etkiyi göz ardı eder.

Adım 3 — C Seçeneğini İncele

C) Teknoloji bazen yönleriyle insan ilişkilerini zayıflatmaktadır.

• Açıklama: Paragrafta teknolojinin hayatı kolaylaştırmasına rağmen ilişkilerin yapay şekilde sonlanmasına yol açabildiği, yüz yüze iletişimin yerini dijital araçların aldığı belirtiliyor; bu ifade C seçeneğiyle doğrudan uyumludur.

Adım 4 — D Seçeneğini İncele

D) İnsanlar teknoloji kullanmamalıdır.

• Yanlış açıklama: Paragrafta teknoloji kullanmamaya dair bir öneri veya zorunluluk yoktur; sadece bazı olumsuz sonuçlar belirtilmiştir.

Adım 5 — E Seçeneğini İncele

E) Dijital araçlar her zaman zararlıdır.

• Yanlış açıklama: Paragrafta dijital araçların her zaman zararlı olduğu belirtilmemiştir; aksine hayatı kolaylaştırdığı ifade edilmiş, sadece bazı yönleriyle ilişkilere zarar verebileceği söylenmiştir.

Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması

:white_check_mark: A. Teknoloji insan ilişkilerini tamamen ortadan kaldırmıştır.YANLIŞ; paragraf mutlak bir yargı içermiyor.
:cross_mark: B. Teknoloji iletişimi kolaylaştırmıştır.KISMEN DOĞRU; paragrafın yalnızca olumlu kısmını ifade ediyor, olumsuz etkisini yansıtmıyor.
:white_check_mark: C. Teknoloji bazen yönleriyle insan ilişkilerini zayıflatmaktadır.DOĞRU; paragrafın hem kolaylaştırıcı hem de ilişkileri zayıflatıcı yönünü kapsıyor.
:cross_mark: D. İnsanlar teknoloji kullanmamalıdır.YANLIŞ; paragrafta böyle bir öneri yok.
:cross_mark: E. Dijital araçlar her zaman zararlıdır.YANLIŞ; paragrafta araçların her zaman zararlı olduğu söylenmiyor.

Adım 7 — Son Doğrulama

Paragrafta hem teknolojinin kolaylaştırıcı etkisinden hem de insan ilişkilerinde yapaylaşma ve zayıflama gibi olumsuz etkilerinden bahsedilmektedir; bu nedenle C seçeneği paragrafın anlamını en doğru şekilde yansıtır.

:white_check_mark: CEVAP: C) Teknoloji bazen yönleriyle insan ilişkilerini zayıflatmaktadır.

Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket: