SORU: Günlük hayatımızda en çok kullandığınız ürünlerden birinin üretimden tüketime kadar aşamalarını diyagram şeklinde çiziniz.
KULLANILAN KURAL / FORMÜL:
Diyagram çizmek için ürünün üretimden tüketime giden aşamalarını sırasıyla yazmak gerekir. Genellikle aşamalar şu şekildedir:
- Hammadde temini
- Üretim
- Paketleme
- Dağıtım
- Satış
- Tüketim
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Hammadde Temini
Günlük hayatınızda sık kullandığınız ürünü seçin (örneğin ekmek). Bu ürünün yapılması için gereken hammaddelerin (örneğin un, su, maya) temin edildiğini yazın.
Adım 2 — Üretim
Hammaddelerin işlenip ürüne dönüştüğü aşamayı belirtin. Örneğin, un ve diğer malzemeler yoğurulup ekmek haline getirilir.
Adım 3 — Paketleme
Ürünün paketlenmesi aşamasını ekleyin.
Adım 4 — Dağıtım
Pakelenen ürünün marketlere, mağazalara ulaştırılması.
Adım 5 — Satış
Ürünün tüketicilere satılması.
Adım 6 — Tüketim
Ürünün son kullanıcısı tarafından kullanılması.
Diyagram Örneği:
Hammadde Temini → Üretim → Paketleme → Dağıtım → Satış → Tüketim
CEVAP: Yukarıdaki aşamalar sırasıyla bir diyagram şeklinde yazılarak günlük hayatta kullanılan ürünün üretimden tüketime kadar olan süreci gösterilebilir.
Başka soruların olursa sormaktan çekinme! ![]()
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?
SORU: Kitaptaki etkinlik: günlük hayatta en çok kullandığın üründen üretim → tüketim aşamalarını diyagram halinde çizmek (fotoğraflarla).
CEVAP: Aşağıda ekmek örneği için fotoğraf + diyagram düzeni ve her kutucuğa yazılacak kısa başlıkları verdim. Bu fotoğrafları çekip sayfadaki boş alana kutucuklar ve oklarla yerleştirirsen olur.
-
Diyagram (soldan sağa veya yukarıdan aşağı):
- Buğday tarlası → 2. Hasat → 3. Un öğütme (değirmen) → 4. Hamur yoğurma → 5. Pişirme (fırın) → 6. Paketleme → 7. Market/tezgah → 8. Tüketim (evde yeme)
-
Hangi fotoğrafı çekmelisin ve altına ne yazmalısın:
- Buğday tarlası — fotoğraf: tarlada buğday (yaz: “Buğday tarlası”).
- Hasat — fotoğraf: biçerdöver veya toplanan başaklar (yaz: “Hasat”).
- Değirmende un — fotoğraf: değirmen veya un torbaları (yaz: “Un yapımı”).
- Hamur yoğurma — fotoğraf: fırında hamur yapan kişi veya yoğrulan hamur (yaz: “Hamur hazırlanıyor”).
- Pişirme — fotoğraf: fırın içi veya pişmiş ekmekler (yaz: “Ekmek pişiriliyor”).
- Paketleme — fotoğraf: paketlenen ekmekler (yaz: “Paketleme”).
- Satış — fotoğraf: market rafı veya fırın tezgahı (yaz: “Satış”).
- Tüketim — fotoğraf: sofrada ekmek (yaz: “Tüketim”).
-
Sayfaya nasıl yerleştirirsin (basit şablon):
[Buğday] → [Hasat] → [Un] → [Hamur]
↓
[Pişirme] → [Paket] → [Satış] → [Tüketim] -
Fotoğraf çekme ve yapıştırma ipuçları:
- Her fotoğrafı küçük karelere kırparak yapıştır.
- Fotoğraf altına 1–3 kelimelik açıklama yaz.
- Aralarına ok çiz (→) ve sıra numarası koy (1,2,3…).
AÇIKLAMA: Yukarıdaki adımları kullanarak kendi ürününü (örneğin süt, gömlek, çikolata) seçip aynı şabloyla fotoğrafları çekip yapıştırabilirsin. Eğer fotoğraf çekemiyorsan, sayfaya küçük çizimler (buğday başağı, fırın resmi) yapman da yeterli.
TEMEL KAVRAMLAR:
- Üretim — Bir ürünün yapılması veya yetiştirilmesi aşamaları.
- Bu problemde: Buğdayın yetiştirilmesinden ekmeğin pişmesine kadar olan işlemler.
- Tüketim — Ürünün kullanılması veya yenmesi.
- Bu problemde: Ekmek yeme aşaması.
Başka soruların olursa sormaktan çekinme! ![]()
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?