-
- Anadolu’dan İstanbul’a silah cephane gönderme
II. Güney cephesinde Fransızlara karşı silahla mücadela
etme
III. İtalyanları Batı cephesinde yenilgiye uğratma
Kuvay-ı Milliye yukarıdakilerden hangisinde etkili o-
muştur?
A) Yalnız |
D) I ve l
B) Yalnız ||
C) Yalnız II
(E, I ve lIl
- Anadolu’dan İstanbul’a silah cephane gönderme
Kuvay-ı Milliye’nin Faaliyetleri ve Etkili Olduğu Alanlar
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — I. Öncülün Analizi (Anadolu’dan İstanbul’a silah cephane gönderme)
Milli Mücadele döneminde sevkiyat yönü Anadolu’dan İstanbul’a doğru değil, tam tersine işgal altındaki İstanbul’daki cephaneliklerden ve depolardan Anadolu’ya gizli cemiyetler (Karakol Cemiyeti, Mim Mim Grubu vb.) aracılığıyla silah ve cephane kaçırılması şeklinde gerçekleşmiştir. Bu nedenle I. öncül yanlıştır.
Adım 2 — II. Öncülün Analizi (Güney cephesinde Fransızlara karşı silahla mücadele etme)
Kurtuluş Savaşı’nda Güney Cephesi (Adana, Maraş, Antep, Urfa), düzenli ordunun savaşmadığı tek cephedir. Bu bölgede Fransız işgaline ve Ermeni intikam alaylarına karşı direniş tamamen Kuvay-ı Milliye birlikleri ve yerel halk tarafından yürütülmüş, büyük kahramanlıklar gösterilerek zafer kazanılmıştır. Bu nedenle II. öncül doğrudur.
Adım 3 — III. Öncülün Analizi (İtalyanları Batı cephesinde yenilgiye uğratma)
Batı Cephesi’nde mücadele Yunanistan’a karşı verilmiştir. İtalya ise Güneybatı Anadolu bölgesini (Antalya, Muğla, Konya çevresi) işgal etmiş olup, Türk ordusu ile İtalyanlar arasında sıcak bir silahlı çatışma yaşanmamıştır. İtalyanlar, Batı Cephesi’nde kazanılan II. İnönü ve Sakarya zaferlerinin ardından işgal ettikleri yerleri kendiliklerinden boşaltmışlardır. Bu nedenle III. öncül yanlıştır.
Adım 4 — Seçenek Karşılaştırması
A) Yalnız I — Silah sevkiyatı İstanbul’dan Anadolu’ya yapılmıştır.
B) Yalnız II — Güney Cephesi’ndeki silahlı direnişi doğrudan Kuvay-ı Milliye yürütmüştür.
C) Yalnız III — İtalyanlarla Batı Cephesi’nde savaş yapılmamıştır.
D) I ve II — I. öncül hatalı yön bildirmektedir.
E) I, II ve III — I ve III. öncüller tarihi gerçeklerle uyuşmamaktadır.
Adım 5 — Son Doğrulama
Kuvay-ı Milliye’nin en etkin olduğu ve bölgesel kurtuluşu tek başına sağladığı alan Güney Cephesi’dir; dolayısıyla yalnızca II. öncül Kuvay-ı Milliye’nin doğrudan gerçekleştirdiği bir faaliyettir.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: B) Yalnız II
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
Güney Cephesi’nde imzalanan ve Fransızların bölgeden çekilmesini sağlayan Ankara Antlaşması’nın (1921) maddelerini ve sonuçlarını da birlikte incelememizi ister misin?