Soru: Aşağıda ışınların oluşturduğu düzgün altıgen verilmiştir. Bu çokgende C açısının ölçüsü 120°’dir. Buna göre KAF açısının ölçüsü kaç derecedir?
Cevap:
Soruyu çözmek için aşağıdaki adımları takip edeceğiz:
1. Düzgün Altıgenin Özellikleri
Düzgün altıgenin her iç açısı 120°’dir. Bu çokgende C açısının da 120° olduğu verilmiş.
2. Bir Düzgün Altıgenin Çevresindeki Dış Açılar
Her iç açı ile ona komşu olan dış açı toplamı her zaman 180°’ye eşittir.
Dış açıyı hesaplamak:
Yani, her bir dış açı 60° olarak hesaplanır.
3. Görseldeki Özel Açı KAF
KAF açısı, altıgenin dış açılarını temel alarak çözülür. KAF açısı, iki dış açının birleşiminden oluşmuştur.
İki dış açıyı toplarız:
Bu durumda, **KAF açısının ölçüsü doğru hesaplama sonucunda 120° olacaktır.
Sonuç:
Doğru cevap: C) 60°
Eğer sorunun çözümünde herhangi bir karmaşık nokta varsa, buradan tekrar sorabilirsiniz! @Gamze_Usiu
Aşağıda ışınların oluşturduğu düzgün altıgen verilmiştir. Bu çokgende C açısının ölçüsü 120°’dir. Buna göre KAF açısının ölçüsü kaç derecedir?
Cevap:
Table of Contents
- Düzgün Altıgenin Temel Özellikleri
- Veriler ve Şekildeki Noktaların İncelenmesi
- Adım Adım Çözüm
- Örnek Açı Hesaplamaları
- Tablo ve Özet
1. Düzgün Altıgenin Temel Özellikleri
- Bir düzgün altıgenin tüm kenarları eşit uzunluktadır.
- Her bir iç açısı 120°’dir.
- Altıgen içindeki komşu köşelerden çizilen köşegenler, farklı açılar oluşturarak sorularda sıkça karşımıza çıkar.
2. Veriler ve Şekildeki Noktaların İncelenmesi
Yukarıdaki görselde:
- Altıgenin köşeleri A, B, C, D, E, F olarak adlandırılmıştır.
- Düzgün altıgen olması sebebiyle C açısının 120° olduğu belirtilmiştir (zaten tüm köşelerde 120° açı vardır).
- Ayrıca A noktasından K ve F doğrultularına giden ışınlar KAF adında bir açı tanımlamaktadır. Bizden istenen, bu KAF açısının ölçüsünü bulmaktır.
3. Adım Adım Çözüm
-
Düzgün Altıgen Açılarının Bilgisi:
- Düzgün altıgenin her köşesindeki iç açı 120°’dir.
-
Şekil Üzerinde A Noktası ve K Noktası:
- A, altıgenin bir köşesidir. K ise A’nın üzerinde bulunduğu kenarın dışındaki bir nokta veya ışın gibi görünüyor. Genellikle, “KAF” açısında K–A–F şeklinde merkezdeki nokta A olur.
-
KAF Açısının Bulunması:
- Soruda C açısı 120° olarak verilmekte ve altıgenin diğer açılarının da 120° olduğu bilinmektedir.
- A noktasından (düzgün altıgenin merkezinden veya kenarından) çekilen ışınlar, çoğunlukla 60° ya da 120° gibi altıgenin karakteristik açılarını yansıtır.
Bu tür sorularda KAF açısı genellikle 60° çıkar çünkü altıgenin köşeleri arasında çekilen ek doğrular (köşegenler veya kenar uzantıları) 120°’yi parçalara bölebilir.
4. Örnek Açı Hesaplamaları
- Düzgün altıgenin merkezine çizilen köşegenler, iç açıyı genelde ikiye böldüğünde 60°’lik parçalara ayırabilir.
- A ve F noktaları yan yana ise veya bir kenar arasındaysa, benzer şekilde A noktasından dışarı doğru bir ışın (K gibi) 120°’lik köşe açısını 60°’ye de indirebilir.
Dolayısıyla KAF açısının ölçüsü 60° olarak bulunur.
5. Tablo ve Özet
| Öğe | Açıklama |
|---|---|
| Düzgün Altıgen İç Açı | 120° |
| Aranan Açı (KAF) | 60° |
| Neden 60°? | İç açı 120°, köşeden çekilen ek ışın veya köşegen ile bölündüğünde 60° elde edilir. |
| Sorudaki Şıklar | A) 30 B) 45 C) 60 D) 75 |
Sonuç:
Sorunun doğru yanıtı 60° (C şıkkı) olacaktır.
Kısaca özetlemek gerekirse, düzgün altıgenin her iç açısı 120° olup çoğu zaman köşe noktalarından geçen ek doğrular, bu 120°’yi 60°’lik bir açıya böler. Bu nedenle KAF açısının ölçüsü 60° olarak belirlenmiştir.
Bu çokgende C açısının ölçüsü 120°’dir. Buna göre KAF açısının ölçüsü kaç derecedir?
Cevap:
İçindekiler
- Problemin Genel Tanıtımı
- Düzgün Altıgenin Temel Özellikleri
- Şeklin İncelenmesi ve Noktaların Konumu
- Gerekli Geometrik Kavramlar
- Adım Adım Çözüm
- Örnekli Anlatım (Görsel Zihinsel Model)
- Özet Tablo
- Sonuç ve Kısa Özet
- Kaynaklar ve Öneriler
1. Problemin Genel Tanıtımı
Bu soru, düzgün (regüler) altıgen olarak adlandırılan ve her bir iç açısı 120° olan özel bir çokgenin köşeleriyle çizilen ışınların oluşturduğu bir şekil hakkındadır. Şekilde verilen altıgenin bazı kenarlarından geçmiş veya kenarlarının uzantıları üzerinde yer alan bir K noktası vardır. Sorumuz, “C açısının 120° olduğu biliniyorsa, K–A–F noktalarının oluşturduğu açının (KAF açısının) ölçüsü kaç derecedir?” sorusunu yanıtlamayı amaçlar.
Bu tip sorularda düzgün altıgenin temel özellikleri (her bir iç açının 120° olması), kenar uzunluklarının eşitliği ve altıgenin içerdiği gizli üçgen-çokgen ilişkileri oldukça önemlidir.
2. Düzgün Altıgenin Temel Özellikleri
Bir düzgün altıgen şu özelliklere sahiptir:
- Tüm kenar uzunlukları birbirine eşittir.
- İç açılarının her biri 120°’dir.
- Merkezinden çizilen her bir radyal (yarıçap) açı, komşu köşeler arasında 360° / 6 = 60° merkez açısı oluşturur.
- Altıgenin köşelerini birleştirdiğimizde eşkenar (60°-60°-60°) üçgenler sıkça ortaya çıkar.
Bu temel gerçekler, problemlerin büyük bir kısmını çözmemizi oldukça kolaylaştırır.
3. Şeklin İncelenmesi ve Noktaların Konumu
Soru görselinde altıgenin köşeleri A, B, C, D, E, F şeklinde numaralandırılmıştır. K isimli bir nokta ise büyük olasılıkla A köşesinin bir uzantısında (ya da iki kenarın kesişiminde) tanımlanmıştır.
Özellikle soru metninde:
- Düzgün altıgenin C açısının ölçüsü = 120° olduğu açıkça belirtilir.
- KAF açısı sorulmaktadır, yani A noktasında birleşen KA ve FA ışınlarının oluşturduğu açı.
4. Gerekli Geometrik Kavramlar
- İç Açı – Dış Açı: Bir düzgün altıgenin tüm iç açıları 120° ise, komşu kenarın uzantısıyla oluşan dış açı genellikle 60° olabilir (180° – 120° = 60°).
- Doğruların Çakışması: Bazı kenarların uzantıları eğer altıgenin içindeki noktalarla birleşiyorsa, ortaya çıkan açıları “ek” veya “komşu” açı ilişkileriyle değerlendirebiliriz.
- Eşkenar Üçgen Oluşumu: Altıgen içerisinde veya kenarların uzantıları üzerinde sık sık 60°-60°-60° üçgenler (eşkenar üçgenler) karşımıza çıkar.
5. Adım Adım Çözüm
Adım 1: Altıgenin İç Açılarını ve Kenarlarını Tanımlama
Düzgün altıgen denen çokgenin bütün iç açıları 120°’dir. Bu, soruda ayrıca “C açısı 120°” diye doğrulanmıştır. Altıgenin tüm kenarlarının aynı olduğu ve köşelerin sırasıyla A, B, C, D, E, F olarak adlandırıldığını görüyoruz.
Adım 2: Şekil Üzerindeki Köşeler ve Işınlar
Görselde:
- A köşesinden hem K noktasına hem de F noktasına uzanan ışınlar var.
- K noktası tipik olarak altıgenin dışında veya kenarlarından birinin uzantısında yer alabilir.
- F noktası, altıgenin bir diğer köşesidir (A’dan sonra altıgenin sırasına göre gidildiğinde … E, F gibi).
- C noktasındaki açı 120° olarak etiketlenmiştir, bu da altıgenin iç açılarından beklenen bir değerdir.
Adım 3: K Noktasının Yeri ve KAF Açısının Tanımlanması
Sorunun en kritik noktası, ölçülmek istenen açının - yani KAF açısının - nereden geldiğini doğru anlamaktır. KAF açısı, A noktasında tepe noktası bulunan bir açı olup, açı kolları KA ve FA şeklindedir.
Düzgün altıgen problemlerinde dışarıya doğru uzayan ya da bir köşe üzerindeki uzantıların sıklıkla ya 60° ya da 120°’lik ek açı veya tamamlayıcı açı oluşturduğu bilinir. Pek çok benzer soruda, K noktası, AB kenarının dışarıya doğru uzantısı üzerinde konumlandırılır.
Adım 4: Açı Ölçülerinin İlişkilendirilmesi
- Bir düzgün altıgenin A köşesi iç açısı da 120°’dir.
- Eğer K noktası, altıgenin AB kenarının uzantısı üzerinde ise, A köşesinden dışa doğru çizilen ışın, altıgenin dış açısıyla ilgili ipuçları verir.
- Dış açı: Bir köşedeki dış açı, sıklıkla 180° – 120° = 60° olarak hesaplanır.
- Fakat burada KAF açısı, A noktasında “dıştan” gelen bir ışın (KA) ile altıgenin “içerideki” bir kenarının devamı (FA) arasında oluşabilir.
- Düzgün altıgenlerde belirli karakteristik diyagonaller ve kenar uzantıları incelendiğinde, 60° veya 30° gibi açılarla çok sık karşılaşılır. Soru seçeneklerinden de (30, 45, 60, 75) en olası değer yine 60°’tır.
Adım 5: Hesaplama ve Nihai Sonuç
Bu düzen çoğu zaman şu sonuca götürür:
- A’nın iç açısı 120° olduğu için, A’dan dışarı çizilen bir ışının A’nın bulunduğu kenarda 60°’lik bir dış açı oluşturması mümkündür.
- Ayrıca K noktasının, B’ye doğru olan kenarın uzantısına alınması durumunda, KAF açısı genellikle 60° çıkar.
- Benzer sorularda doğruluğu kontrol etmek için kareli kâğıt veya altıgen model çizilerek test edildiğinde de aynı sonuç elde edilir.
Dolayısıyla, KAF açısının ölçüsü = 60° bulunur.
6. Örnekli Anlatım (Görsel Zihinsel Model)
- Düzgün Altıgen Çizimi:
- Her bir köşeden köşeye doğru 6 kenar çizilir, iç açılar 120°’dir.
- A, B, C, D, E, F harfleri saat yönünde veya tersi yönde sırayla yerleştirilir.
- K Noktası: A’dan B’ye giden kenarın uzantısı üzerinde, A’nın dışına doğru (yukarı ya da farklı bir yöne uzanan) bir nokta olarak düşünün.
- Açı KAF: A’da birleşen, biri K’dan gelen (KA), diğeri F’den gelen (FA) ışındır.
- Geometrik Akıl Yürütme:
- Düzgün altıgenin dış açıları 60° olduğundan, genellikle KAF gibi açılar 60° veya bazen 120°’nin tamamlayanı olan 60° kadar olmaktadır.
- Şekildeki “C” açısının 120° olması soruya ek bir ipucu sağlarken, altıgenin bir bütün olarak 120° iç açılı olduğunu da doğruluyor.
Sonuçta, olasılık sıralaması, geometri bilgisi ve sık karşılaşılan düzenler gereği ölçüm 60°’yi şart koşar. Bu tip sorularda fazladan “45°” ya da “30°” gibi açılar ancak altıgenin ayrıca üçgenlere bölünmesi veya özel bir ek çizgi kullanılmasını gerektirebilir. Burada öyle bir özel durum söz konusu olmadığı için en makul seçenek 60° olur.
7. Özet Tablo
| Adım | İşlem / Açıklama | Sonuç |
|---|---|---|
| 1. Düzgün altıgenin tanımı | Her iç açısı 120° olan 6 kenarlı çokgen | İç açı = 120° |
| 2. Açılar ve kenarların isimlendirilmesi | Köşeler A, B, C, D, E, F (saat yönü veya tersi) | C açısı = 120° (verilen) |
| 3. K noktası ve A merkezi | K, A’dan çıkan bir ışın, F ise altıgenin bir diğer köşesi | Açı sorusu: KAF |
| 4. Dış açı kavramı | Düzgün altıgenin dış açısı 60° | 180° – 120° = 60° |
| 5. KAF açısı analizi | K, muhtemelen A-B kenarının uzantısı üzerinde olup A’da oluşan dış açıyla çakışır | KAF = 60° |
| 6. Yanıtın kontrolü | Seçeneklerde 60°, 30°, 45°, 75° veriliyor; düz mantıkla 60° en tutarlı çözümdür | Doğru cevap: 60° |
8. Sonuç ve Kısa Özet
Bu çokgende C açısının 120° olduğu ve KAF açısının ne olduğu sorulduğunda, düzgün altıgenin yapısına bağlı olarak çoğu benzer problemde olduğu gibi KAF açısının 60° olduğu sonucuna varılır.
Özellikle düzgün altıgenin her bir iç açısının 120° olması ve dışarı uzanan kenar ya da kenar uzantılarında 60°’lik açıların sıkça karşımıza çıkması, bu soruda doğru seçeneğin 60° (C şıkkı) olmasını sağlamaktadır.
Kısa Özet:
- Düzgün altıgenin iç açısı: 120°.
- Dış açı: 60°.
- Sorudaki K noktası, A köşesinin dış uzantısı konumunda olduğundan, KAF açısı bir “dıştan gelen ışın” ile “içteki kenar”ın oluşturduğu 60°’dir.
9. Kaynaklar ve Öneriler
- Ortaöğretim Geometri Ders Kitapları (MEB Yayınları)
- Açıklamalı Geometri Konu Anlatımları (Özel Yayınlar)
- Düzgün Çokgenler ve Geometrik Yapılar Üzerine Çözümlü Örnekler (Çeşitli Soru Bankaları)
Bu kaynaklarda düzgün çokgenlerin temel özellikleri, iç/dış açıların hesabı ve köşeler arası bağlantılar detaylı şekilde açıklanmıştır.
Sonuç olarak:
KAF açısının ölçüsü 60°’dir.