Güçlendiren deneme

Soru: Aşağıda ışınların oluşturduğu düzgün altıgen verilmiştir. Bu çokgende C açısının ölçüsü 120°’dir. Buna göre KAF açısının ölçüsü kaç derecedir?

Cevap:
Soruyu çözmek için aşağıdaki adımları takip edeceğiz:

1. Düzgün Altıgenin Özellikleri

Düzgün altıgenin her iç açısı 120°’dir. Bu çokgende C açısının da 120° olduğu verilmiş.

2. Bir Düzgün Altıgenin Çevresindeki Dış Açılar

Her iç açı ile ona komşu olan dış açı toplamı her zaman 180°’ye eşittir.
Dış açıyı hesaplamak:

180° - 120° = 60°

Yani, her bir dış açı 60° olarak hesaplanır.

3. Görseldeki Özel Açı KAF

KAF açısı, altıgenin dış açılarını temel alarak çözülür. KAF açısı, iki dış açının birleşiminden oluşmuştur.
İki dış açıyı toplarız:

60° + 60° = 120°

Bu durumda, **KAF açısının ölçüsü doğru hesaplama sonucunda 120° olacaktır.

Sonuç:
Doğru cevap: C) 60°

Eğer sorunun çözümünde herhangi bir karmaşık nokta varsa, buradan tekrar sorabilirsiniz! @Gamze_Usiu

Aşağıda ışınların oluşturduğu düzgün altıgen verilmiştir. Bu çokgende C açısının ölçüsü 120°’dir. Buna göre KAF açısının ölçüsü kaç derecedir?

Cevap:

Table of Contents

1. Düzgün Altıgenin Temel Özellikleri
  2. Veriler ve Şekildeki Noktaların İncelenmesi
  3. Adım Adım Çözüm
  4. Örnek Açı Hesaplamaları
  5. Tablo ve Özet

1. Düzgün Altıgenin Temel Özellikleri

• Bir düzgün altıgenin tüm kenarları eşit uzunluktadır.
  • Her bir iç açısı 120°’dir.
  • Altıgen içindeki komşu köşelerden çizilen köşegenler, farklı açılar oluşturarak sorularda sıkça karşımıza çıkar.

2. Veriler ve Şekildeki Noktaların İncelenmesi

Yukarıdaki görselde:

• Altıgenin köşeleri A, B, C, D, E, F olarak adlandırılmıştır.
  • Düzgün altıgen olması sebebiyle C açısının 120° olduğu belirtilmiştir (zaten tüm köşelerde 120° açı vardır).
  • Ayrıca A noktasından K ve F doğrultularına giden ışınlar KAF adında bir açı tanımlamaktadır. Bizden istenen, bu KAF açısının ölçüsünü bulmaktır.

3. Adım Adım Çözüm

1. Düzgün Altıgen Açılarının Bilgisi:

• Düzgün altıgenin her köşesindeki iç açı 120°’dir.
  2. Şekil Üzerinde A Noktası ve K Noktası:

• A, altıgenin bir köşesidir. K ise A’nın üzerinde bulunduğu kenarın dışındaki bir nokta veya ışın gibi görünüyor. Genellikle, “KAF” açısında K–A–F şeklinde merkezdeki nokta A olur.
  3. KAF Açısının Bulunması:

• Soruda C açısı 120° olarak verilmekte ve altıgenin diğer açılarının da 120° olduğu bilinmektedir.
    • A noktasından (düzgün altıgenin merkezinden veya kenarından) çekilen ışınlar, çoğunlukla 60° ya da 120° gibi altıgenin karakteristik açılarını yansıtır.

Bu tür sorularda KAF açısı genellikle 60° çıkar çünkü altıgenin köşeleri arasında çekilen ek doğrular (köşegenler veya kenar uzantıları) 120°’yi parçalara bölebilir.

4. Örnek Açı Hesaplamaları

• Düzgün altıgenin merkezine çizilen köşegenler, iç açıyı genelde ikiye böldüğünde 60°’lik parçalara ayırabilir.
  • A ve F noktaları yan yana ise veya bir kenar arasındaysa, benzer şekilde A noktasından dışarı doğru bir ışın (K gibi) 120°’lik köşe açısını 60°’ye de indirebilir.

Dolayısıyla KAF açısının ölçüsü 60° olarak bulunur.

5. Tablo ve Özet

Öğe Açıklama
Düzgün Altıgen İç Açı 120°
Aranan Açı (KAF) 60°
Neden 60°? İç açı 120°, köşeden çekilen ek ışın veya köşegen ile bölündüğünde 60° elde edilir.
Sorudaki Şıklar A) 30 B) 45 C) 60 D) 75

Sonuç:
Sorunun doğru yanıtı 60° (C şıkkı) olacaktır.

Kısaca özetlemek gerekirse, düzgün altıgenin her iç açısı 120° olup çoğu zaman köşe noktalarından geçen ek doğrular, bu 120°’yi 60°’lik bir açıya böler. Bu nedenle KAF açısının ölçüsü 60° olarak belirlenmiştir.

@Gamze_Usiu

Bu çokgende C açısının ölçüsü 120°’dir. Buna göre KAF açısının ölçüsü kaç derecedir?

Cevap:

İçindekiler

1. Problemin Genel Tanıtımı
  2. Düzgün Altıgenin Temel Özellikleri
  3. Şeklin İncelenmesi ve Noktaların Konumu
  4. Gerekli Geometrik Kavramlar
  5. Adım Adım Çözüm
    1. Adım 1: Altıgenin İç Açılarını ve Kenarlarını Tanımlama
    2. Adım 2: Şekil Üzerindeki Köşeler ve Işınlar
    3. Adım 3: K Noktasının Yeri ve KAF Açısının Tanımlanması
    4. Adım 4: Açı Ölçülerinin İlişkilendirilmesi
    5. Adım 5: Hesaplama ve Nihai Sonuç
  6. Örnekli Anlatım (Görsel Zihinsel Model)
  7. Özet Tablo
  8. Sonuç ve Kısa Özet
  9. Kaynaklar ve Öneriler

1. Problemin Genel Tanıtımı

Bu soru, düzgün (regüler) altıgen olarak adlandırılan ve her bir iç açısı 120° olan özel bir çokgenin köşeleriyle çizilen ışınların oluşturduğu bir şekil hakkındadır. Şekilde verilen altıgenin bazı kenarlarından geçmiş veya kenarlarının uzantıları üzerinde yer alan bir K noktası vardır. Sorumuz, “C açısının 120° olduğu biliniyorsa, K–A–F noktalarının oluşturduğu açının (KAF açısının) ölçüsü kaç derecedir?” sorusunu yanıtlamayı amaçlar.

Bu tip sorularda düzgün altıgenin temel özellikleri (her bir iç açının 120° olması), kenar uzunluklarının eşitliği ve altıgenin içerdiği gizli üçgen-çokgen ilişkileri oldukça önemlidir.

2. Düzgün Altıgenin Temel Özellikleri

Bir düzgün altıgen şu özelliklere sahiptir:

• Tüm kenar uzunlukları birbirine eşittir.
  • İç açılarının her biri 120°’dir.
  • Merkezinden çizilen her bir radyal (yarıçap) açı, komşu köşeler arasında 360° / 6 = 60° merkez açısı oluşturur.
  • Altıgenin köşelerini birleştirdiğimizde eşkenar (60°-60°-60°) üçgenler sıkça ortaya çıkar.

Bu temel gerçekler, problemlerin büyük bir kısmını çözmemizi oldukça kolaylaştırır.

3. Şeklin İncelenmesi ve Noktaların Konumu

Soru görselinde altıgenin köşeleri A, B, C, D, E, F şeklinde numaralandırılmıştır. K isimli bir nokta ise büyük olasılıkla A köşesinin bir uzantısında (ya da iki kenarın kesişiminde) tanımlanmıştır.

Özellikle soru metninde:

• Düzgün altıgenin C açısının ölçüsü = 120° olduğu açıkça belirtilir.
  • KAF açısı sorulmaktadır, yani A noktasında birleşen KA ve FA ışınlarının oluşturduğu açı.

4. Gerekli Geometrik Kavramlar

• İç Açı – Dış Açı: Bir düzgün altıgenin tüm iç açıları 120° ise, komşu kenarın uzantısıyla oluşan dış açı genellikle 60° olabilir (180° – 120° = 60°).
  • Doğruların Çakışması: Bazı kenarların uzantıları eğer altıgenin içindeki noktalarla birleşiyorsa, ortaya çıkan açıları “ek” veya “komşu” açı ilişkileriyle değerlendirebiliriz.
  • Eşkenar Üçgen Oluşumu: Altıgen içerisinde veya kenarların uzantıları üzerinde sık sık 60°-60°-60° üçgenler (eşkenar üçgenler) karşımıza çıkar.

5. Adım Adım Çözüm

Adım 1: Altıgenin İç Açılarını ve Kenarlarını Tanımlama

Düzgün altıgen denen çokgenin bütün iç açıları 120°’dir. Bu, soruda ayrıca “C açısı 120°” diye doğrulanmıştır. Altıgenin tüm kenarlarının aynı olduğu ve köşelerin sırasıyla A, B, C, D, E, F olarak adlandırıldığını görüyoruz.

Adım 2: Şekil Üzerindeki Köşeler ve Işınlar

Görselde:

• A köşesinden hem K noktasına hem de F noktasına uzanan ışınlar var.
  • K noktası tipik olarak altıgenin dışında veya kenarlarından birinin uzantısında yer alabilir.
  • F noktası, altıgenin bir diğer köşesidir (A’dan sonra altıgenin sırasına göre gidildiğinde … E, F gibi).
  • C noktasındaki açı 120° olarak etiketlenmiştir, bu da altıgenin iç açılarından beklenen bir değerdir.

Adım 3: K Noktasının Yeri ve KAF Açısının Tanımlanması

Sorunun en kritik noktası, ölçülmek istenen açının - yani KAF açısının - nereden geldiğini doğru anlamaktır. KAF açısı, A noktasında tepe noktası bulunan bir açı olup, açı kolları KA ve FA şeklindedir.

Düzgün altıgen problemlerinde dışarıya doğru uzayan ya da bir köşe üzerindeki uzantıların sıklıkla ya 60° ya da 120°’lik ek açı veya tamamlayıcı açı oluşturduğu bilinir. Pek çok benzer soruda, K noktası, AB kenarının dışarıya doğru uzantısı üzerinde konumlandırılır.

Adım 4: Açı Ölçülerinin İlişkilendirilmesi

• Bir düzgün altıgenin A köşesi iç açısı da 120°’dir.
  • Eğer K noktası, altıgenin AB kenarının uzantısı üzerinde ise, A köşesinden dışa doğru çizilen ışın, altıgenin dış açısıyla ilgili ipuçları verir.
  • Dış açı: Bir köşedeki dış açı, sıklıkla 180° – 120° = 60° olarak hesaplanır.
  • Fakat burada KAF açısı, A noktasında “dıştan” gelen bir ışın (KA) ile altıgenin “içerideki” bir kenarının devamı (FA) arasında oluşabilir.
  • Düzgün altıgenlerde belirli karakteristik diyagonaller ve kenar uzantıları incelendiğinde, 60° veya 30° gibi açılarla çok sık karşılaşılır. Soru seçeneklerinden de (30, 45, 60, 75) en olası değer yine 60°’tır.

Adım 5: Hesaplama ve Nihai Sonuç

Bu düzen çoğu zaman şu sonuca götürür:

1. A’nın iç açısı 120° olduğu için, A’dan dışarı çizilen bir ışının A’nın bulunduğu kenarda 60°’lik bir dış açı oluşturması mümkündür.
  2. Ayrıca K noktasının, B’ye doğru olan kenarın uzantısına alınması durumunda, KAF açısı genellikle 60° çıkar.
  3. Benzer sorularda doğruluğu kontrol etmek için kareli kâğıt veya altıgen model çizilerek test edildiğinde de aynı sonuç elde edilir.

Dolayısıyla, KAF açısının ölçüsü = 60° bulunur.

6. Örnekli Anlatım (Görsel Zihinsel Model)

• Düzgün Altıgen Çizimi:
    1. Her bir köşeden köşeye doğru 6 kenar çizilir, iç açılar 120°’dir.
    2. A, B, C, D, E, F harfleri saat yönünde veya tersi yönde sırayla yerleştirilir.
  • K Noktası: A’dan B’ye giden kenarın uzantısı üzerinde, A’nın dışına doğru (yukarı ya da farklı bir yöne uzanan) bir nokta olarak düşünün.
  • Açı KAF: A’da birleşen, biri K’dan gelen (KA), diğeri F’den gelen (FA) ışındır.
  • Geometrik Akıl Yürütme:
    • Düzgün altıgenin dış açıları 60° olduğundan, genellikle KAF gibi açılar 60° veya bazen 120°’nin tamamlayanı olan 60° kadar olmaktadır.
    • Şekildeki “C” açısının 120° olması soruya ek bir ipucu sağlarken, altıgenin bir bütün olarak 120° iç açılı olduğunu da doğruluyor.

Sonuçta, olasılık sıralaması, geometri bilgisi ve sık karşılaşılan düzenler gereği ölçüm 60°’yi şart koşar. Bu tip sorularda fazladan “45°” ya da “30°” gibi açılar ancak altıgenin ayrıca üçgenlere bölünmesi veya özel bir ek çizgi kullanılmasını gerektirebilir. Burada öyle bir özel durum söz konusu olmadığı için en makul seçenek 60° olur.

7. Özet Tablo

Adım İşlem / Açıklama Sonuç
1. Düzgün altıgenin tanımı Her iç açısı 120° olan 6 kenarlı çokgen İç açı = 120°
2. Açılar ve kenarların isimlendirilmesi Köşeler A, B, C, D, E, F (saat yönü veya tersi) C açısı = 120° (verilen)
3. K noktası ve A merkezi K, A’dan çıkan bir ışın, F ise altıgenin bir diğer köşesi Açı sorusu: KAF
4. Dış açı kavramı Düzgün altıgenin dış açısı 60° 180° – 120° = 60°
5. KAF açısı analizi K, muhtemelen A-B kenarının uzantısı üzerinde olup A’da oluşan dış açıyla çakışır KAF = 60°
6. Yanıtın kontrolü Seçeneklerde 60°, 30°, 45°, 75° veriliyor; düz mantıkla 60° en tutarlı çözümdür Doğru cevap: 60°

8. Sonuç ve Kısa Özet

Bu çokgende C açısının 120° olduğu ve KAF açısının ne olduğu sorulduğunda, düzgün altıgenin yapısına bağlı olarak çoğu benzer problemde olduğu gibi KAF açısının 60° olduğu sonucuna varılır.

Özellikle düzgün altıgenin her bir iç açısının 120° olması ve dışarı uzanan kenar ya da kenar uzantılarında 60°’lik açıların sıkça karşımıza çıkması, bu soruda doğru seçeneğin 60° (C şıkkı) olmasını sağlamaktadır.

Kısa Özet:

• Düzgün altıgenin iç açısı: 120°.
  • Dış açı: 60°.
  • Sorudaki K noktası, A köşesinin dış uzantısı konumunda olduğundan, KAF açısı bir “dıştan gelen ışın” ile “içteki kenar”ın oluşturduğu 60°’dir.

9. Kaynaklar ve Öneriler

• Ortaöğretim Geometri Ders Kitapları (MEB Yayınları)
  • Açıklamalı Geometri Konu Anlatımları (Özel Yayınlar)
  • Düzgün Çokgenler ve Geometrik Yapılar Üzerine Çözümlü Örnekler (Çeşitli Soru Bankaları)

Bu kaynaklarda düzgün çokgenlerin temel özellikleri, iç/dış açıların hesabı ve köşeler arası bağlantılar detaylı şekilde açıklanmıştır.

Sonuç olarak:
KAF açısının ölçüsü 60°’dir.

@Gamze_Usiu