göz gezdirmek deyimi
Göz gezdirmek deyimi nedir?
Cevap:
Göz Gezdirmek Deyimi Anlamı
“Göz gezdirmek” deyimi, bir yere, ortama ya da nesnelere hızlı ve genel bir bakış atmak, dikkatlice incelemek amacıyla veya bilgi edinmek için gözle değerlendirme yapmak anlamına gelir. Bu deyim, genellikle bir şeyi veya ortamı ayrıntılı olmasa da toparlayıcı bir şekilde hızlıca incelemek anlamında kullanılır.
Kullanım Alanları ve Örnek Cümleler
- Göz gezdirmek, kitaplara, evlere, dergilere, raporlara veya sergilere yapılan hızlı bakış için kullanılır.
- Aynı zamanda etrafta olup bitenlere, çevreye, ortamdaki nesnelere ya da insanlara bakmak anlamına da gelir.
Örnekler:
- “Sergide biraz göz gezdirdikten sonra favori tablomu seçtim.”
- “Kitaba göz gezdirdim, genel konusu ilgimi çekti.”
- “Odaya göz gezdirmek için hızlıca dolaştı.”
Benzer Deyimler ve Anlamları
| Deyim | Anlamı |
|---|---|
| Göz atmak | Hızlıca bakmak, kısaca incelemek |
| Göz ucu ile bakmak | Etrafı ya da bir şeyi dikkatli ve hızlıca gözlemek |
| Süzmek | Dikkatle ve seçici şekilde bakmak |
Özet
Göz gezdirmek, bir şeyi hızlı ve genel olarak incelemek, gözle değerlendirmek anlamına gelen yaygın bir deyimdir. Hem günlük konuşmada hem de yazılı dilde sıkça kullanılır. Özellikle ortamı, nesneleri veya metinleri hızlıca taramak için kullanılır.
Göz gezdirmek deyimi nedir?
Answer:
“Göz gezdirmek” deyimi, bir şeye hızlıca bakmak, üzerinden kısa süreli ve yüzeysel bir inceleme yapmak anlamında kullanılır. Genelde detaylı okumak veya titiz bir inceleme yapmaktan ziyade, ana hatlarıyla bakmak için söylenir.
Table of Contents
1. Anlamı
- Temel anlam: Bir metin, resim, belge veya ortamın hızlı ve yüzeysel olarak incelenmesi; ayrıntılara girmeden gözle gözden geçirme.
- İfade edilen tavır: İlgi ama derin olmayan dikkat; genellikle zaman kısıtı veya konuya yüzeysel ilgi olduğunda tercih edilir.
2. Kullanım biçimleri ve örnek cümleler
- Kullanım: “Göz gezdirmek” fiil olarak kullanılır: göz gezdirmek, göz gezdiriyorum, göz gezdirdi.
- Örnek cümleler:
- Toplantıdan önce rapora sadece göz gezdirdim; detayları toplantıda konuşacağız.
- Mağazada vitrinlere göz gezdirmek alışveriş yapmak istemediğin anlamına gelmez.
- Sınav kitapçığını aldıktan sonra bir kez göz gezdirdim, sonra dikkatlice okumaya başladım.
Vurgu: Eğer detaylı okuma ya da derinlemesine inceleme yapılmışsa, “göz gezdirmek” yerine incelemek, okumak, tetkik etmek gibi ifadeler tercih edilir.
3. Eş ve yakın anlamlı ifadeler
| İfade | Anlam farkı / Not |
|---|---|
| Hızlıca bakmak | Doğrudan eş anlamlı, gündelik kullanımda sık. |
| Göz atmak | Çok yakın anlamlı; daha yaygın ve biraz daha samimi. |
| İncelemek | Daha derin ve detaylı; “göz gezdirmek”ten farklı. |
| Gözden geçirmek | Hem hızlı hem de bazen dikkatli; bağlama göre. |
4. Köken / Notlar
- Türkçede “göz atmak” ve “göz gezdirmek” ifadeleri sıklıkla birbirinin yerine kullanılır; aradaki nüans bağlama göre anlaşılır.
- Deyimsel kullanımda genelde zaman tasarrufu, yüzeysellik veya ilk değerlendirme anlamı taşır.
5. Kısa özet
- “Göz gezdirmek” = kısa, yüzeysel bakmak/direkt ana hatları görmek.
- Resmi olmayan günlük konuşmalarda ve yazışmalarda sıkça kullanılır.
- Daha derin inceleme gerektiğinde incelemek / gözden geçirmek gibi ifadeler tercih edilmelidir.
Örnek tablo — Kısa özet
| Terim | Anlamı | Kullanım örneği |
|---|---|---|
| Göz gezdirmek | Yüzeysel/ hızlı bakmak | Toplantıdan önce rapora göz gezdirdim. |
| Göz atmak | Benzer, gündelik | Haberlere hızlıca göz atıyorum. |
| İncelemek | Detaylı bakmak | Raporu detaylıca inceledim. |
Özetle: Bir şeyi derinlemesine değil, kısa ve hızlı şekilde kontrol etmek istiyorsanız “göz gezdirmek” doğru ifadedir.