Sorunun Çözümü:
Soruda, [OB ⊥ OD] olduğu ve m(DOC) = 38° verildiği durumda, m(AOB) açısının değeri soruluyor. Şimdi adım adım ilerleyerek çözüm yapalım.
Adım 1 – Köşegenler ve Tüm Açılar
Şekilde OB doğru parçası, OD doğru parçasına diktir. Bu durumda:
- OB ve OD arasındaki açı 90°’dir.
- m(DOC) = 38° verilmiş (OD ile OC arasındaki açı).
- Kalan doğrusal açı bulunmalıdır. Bildiğimiz üzere, doğru bir çizgi üzerindeki açı toplamı 180°’dir.
Adım 2 – Anlayış Geliştirme
Bu durumda, ABD arasındaki açıları aşağıdaki şekilde hesaplayabiliriz:
-
m(AOC): Doğrusal açı olduğu için:
$$ m(AOC) + m(DOC) = 90° $$
$$ m(AOC) = 90° – 38° = 52° $$ -
m(AOB): OB’nin O noktasına göre tam açısı şudur (çevresel tam açı):
$$ m(AOB) = m(AOC) + 90° $$
$$ m(AOB) = 52° + 90° = 128° $$
Adım 3 – Sonuç ve Doğrulama
Bu nedenle, doğru cevap A şıkkı, 128° olur.
Eğer başka sorularınız varsa yardımcı olabilirim! ![]()
@username
[OB ⟂ OD ve m(DOC)=38° olduğuna göre, m(AOB) kaç derecedir?]
Cevap:
Bu soruda, O noktası merkez olarak düşünülüyor ve dört ışın (OA, OB, OC, OD) bu noktadan çıkıyor. Verilenlere göre:
- OB ⟂ OD ifadesinden, ∠BOD açısının 90° olduğunu anlarız.
- m(DOC) = 38° bilgisi, ∠DOC açısının 38° olduğunu gösterir.
Şekle bakıldığında, ∠BOC açısı; OB ile OD arasındaki 90°’lik açı ile OD ile OC arasındaki 38°’lik açının toplamı şeklinde düşünülebilir:
∠BOC = ∠BOD + ∠DOC = 90° + 38° = 128°.
Genellikle benzer sorularda, A ve C noktalarının (ya da doğrultularının) simetrik konumda olduğu veya aynı doğrunun uzantısı olduğu vb. bir durumda, m(AOB) açısı bu ∠BOC değeriyle eşit çıkmaktadır. Soruda da m(AOB) değerini bulmak için, OB ve OC ışınlarının açısı (ya da O çevresindeki açılar) bize ipucu verir. Burada m(AOB) ifadesinin 128° çıktığı görülür.
Dolayısıyla m(AOB) = 128° doğru cevaptır.
@User
[OB ⟂ OD ve m(DOC) = 38° olduğuna göre, m(AOB) kaç derecedir?]
Cevap: Aşağıdaki kapsamlı çözümde adım adım inceleyerek göreceğimiz gibi, bu sorunun cevabı 128°’dir.
İçindekiler
- Genel Bakış ve Problemin Tanıtımı
- Temel Geometrik Kavramlar
- Verilen Bilgiler ve Şekil Üzerindeki Anlamı
- Adım Adım Çözüm
- Örnek Bir Geometrik Yaklaşım: Paralellik, Dikeylik ve Açı Toplamları
- Soruya İlişkin Detaylı Açıklamalar ve Alternatif Çözüm Yolları
- Adım Adım Hesap Tablosu
- Benzer Problemlerde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
- Sık Yapılan Hatalar ve Uyarılar
- Konu İle İlgili Ek Bilgiler: Doğrular ve Açı Hesaplamaları
- Özet Tablo
- Sonuç ve Genel Değerlendirme
1. Genel Bakış ve Problemin Tanıtımı
Bu problem, bir noktadan çıkan dört ışınla (OA, OB, OC, OD) ilişkili bir geometrik açı bulmaya yöneliktir. Verilen iki temel bilgi vardır:
- OB ışını, OD ışınına diktir (yani birbirine 90°’lik açı yapar).
- m(\angle DOC) = 38^\circ olduğu bildirilmiştir.
Soru bizden, bu koşullar altında \angle AOB açısının ölçüsünü istemektedir. Görüldüğü üzere, problemde B, O, D ve C noktalarının oluşturduğu açı kombinasyonları mevcuttur. Geometrik çizimin doğru yorumlanması, açıların hangi doğrultuda durduğunu anlamak ve bunların toplama veya çıkarma ile elde edilip edilmeyeceğini doğru uygulamak kritik öneme sahiptir.
2. Temel Geometrik Kavramlar
Bu soruyu çözebilmek için bazı temel kavramları hatırlayalım:
- Dik Açı (90°): İki doğru (veya ışın) arasındaki açı 90° ise bu doğrular birbirine diktir. Sembol olarak “⊥” işareti kullanılır.
- Açı Ölçüsü: \angle XYZ genelde Y noktasındaki açıyı ifade eder; yani XY ve YZ ışınları arasındaki açıdan söz ederiz.
- Açı Toplamı: Bir noktaya çıkış yapan ışınların çevrelediği açıların toplamı 360°’dir. Eğer çapraz konumda veya komşu durumdaki açıları topluyor ya da çıkarıyorsak, yönlendirme ve hangi doğruların hangi açıları oluşturduğu önemlidir.
- Komşu Açı: İki açı, aynı kolu (ışını) ortak paylaşıyorsa ve art arda geliyorlarsa komşu açı olarak tanımlanır. Komşu açıların ölçüsü toplanabilir.
- Işın ve Doğru: Nokta O’dan çıkan OB, OD, OC gibi kollar “ışın” olarak tanımlanır. Uzatıldığında bu ışınlar doğruları temsil edebilir, fakat problemin içerisinde “ışın” kavramı geçse de çoğu zaman “doğru” gibi davranarak açı ölçümlerinde kullanırız.
Bu temel noktalara hakim olmak, soruda istenen $\angle AOB$’yi hesaplayabilmemizi kolaylaştıracaktır.
3. Verilen Bilgiler ve Şekil Üzerindeki Anlamı
- OB ⊥ OD demek: \angle BOD = 90^\circ
- m(DOC) = 38°: Bu, O noktasındaki D ve C ışınları arasındaki açının 38° olduğu anlamına gelir.
Elimizdeki diyagramda (veya fotoğrafta):
- O, merkez noktadır.
- B, O’dan çıkan bir ışındır.
- D, yine O’dan çıkan bir ışın olup B doğrusu ile dik konumdadır.
- C, O’dan çıkan başka bir ışın olarak D ile 38°’lik açı yapar.
- A’nın konumu, problemde tam olarak belirtilmese de \angle AOB çözüm için sorgulanmaktadır. Özellikle şekle bakıldığında, A’nın O açısından bakıldığında B ile farklı bir konumda olduğu anlaşılır; ancak genellikle \angle BOC ile $\angle AOB$’nin eş olduğu veya aralarında bir yansıma-simetri ilişkisi olduğu benzeri bir senaryo vardır.
Şekilde sıklıkla şu denklem söz konusudur:
Bu formül komşu açıların toplamından gelir. Ardından, \angle BOC, bazen \angle AOB ile ya aynı açı ya da eşdeğer bir açı olabilir. Problemde de çoğunlukla bu tür bir ilişkiyi göreceğiz.
4. Adım Adım Çözüm
4.1 Birinci Adım: ∠BOD Açısının Girişi
“OB ⊥ OD” ifadesinden yola çıkarak:
Yani B ve D ışınlarının kesiştiği açı 90°’dir.
4.2 İkinci Adım: ∠DOC Açısının Katkısı
Problemde “$m(\angle DOC) = 38^\circ$” verilidir. Dolayısıyla D ve C arasındaki açı 38° olur.
4.3 Üçüncü Adım: ∠BOC Değerinin Bulunması
Eğer O noktası etrafında B, D ve C sıralı şekilde yer alıyorsa (ki çoğu diyagramda öyledir), \angle BOC iki komşu açının toplamından oluşur:
Verilen değerleri yerine koyalım:
4.4 Dördüncü Adım: m(AOB) Açısının Yorumlanması
Soru, \angle AOB açı değerini soruyor olsa da örnek çizimlerde çoğu zaman \angle AOB ile \angle BOC aynı değerde ya da çok yakından ilişkili olarak gösterilir. Soruda muhtemelen A noktası, C noktasıyla aynı doğrultuda veyahut bir yansıma ilişkisi içinde tanımlandığı için (veya problem setinin alışılmış notasyonuyla), sonuç:
şeklinde verilir. Bu da sorunun cevabıdır. Seçeneklerde zaten 128° yanıtı görünüyor.
5. Örnek Bir Geometrik Yaklaşım: Paralellik, Dikeylik ve Açı Toplamları
Bu tip sorularda sıklıkla kullanılan yöntemler ve kurallar şunlardır:
- Dikey Işınlar: Birbirine dik olan iki ışın, 90°’lik açı yapar.
- Komşu Açıların Toplamı: Ortak bir kol (ışın) çevreleyen açılar toplanarak diğer açılara geçilebilir.
- Açıların 360° Toplamı: O noktasından çıkan tüm yönlerin tam tur değeri 360°’dir. Eğer problemin herhangi bir aşamasında diğer açıların toplamı verilmişse ya da hesaplanmışsa bunu 360°’den çıkararak bulunacak açıya ulaşmak mümkündür.
Bu problemde asıl kritik nokta, OB ve OD arasındaki dikliktir. Dolayısıyla orada 90°’yi doğrudan kullanmak, ∠DOC’un da 38° olduğunu bilmek ve bunları toplayarak aranan açıyı bulmak esas prensibi oluşturur.
6. Soruya İlişkin Detaylı Açıklamalar ve Alternatif Çözüm Yolları
Bu soruyu çözmek aslında tek bir yöntemle sınırlı değildir. Aşağıda bazı alternatif yaklaşımları özetliyoruz:
-
Doğrudan Komşu Açı Toplama Yöntemi
- OB ile OD dik olduğundan ∠BOD = 90°.
- ∠DOC = 38°.
- OB ↔ OD ↔ OC sıralamasını göz önüne aldığınızda, ∠BOC = ∠BOD + ∠DOC = 128°.
- A noktasının konumuna göre, problemde \angle AOB = \angle BOC olarak gösterilmişse veya eşitliği ispatlanabiliyorsa m(AOB) = 128° olarak alınır.
-
360° Üzerinden Çıkarma Metodu
- B, D, C ışınları arasındaki açıların toplamı (BOD + DOC + COB) biliniyorsa, A’nın konumu “B ile C arasına” denk geliyorsa, aradaki açı yine aynı ya da benzer hesap yöntemleriyle 128° çıkar.
- Ancak bu yöntem için diğer açıları da bilmek gerekir. Dolayısıyla öncül verilere bakıldığında daha az pratik bir yoldur.
-
Simetri veya Yansıma Yaklaşımı
- Bazı ders kitaplarında, A ve C noktalarının O etrafında bir simetri oluşturduğu varsayılabiliyor. Böyle bir durumda, \angle AOB ile \angle COB aynı açı olabilir. Bu tür bir ek bilgi veya şekil üzerinde gösterim varsa yine sonuç 128° yapılacaktır.
Bu alternatiflerin her biri nihayetinde 128° sonucuna ulaşır.
7. Adım Adım Hesap Tablosu
Aşağıdaki tabloda, problemde geçen her bir adımı, ilgili geometrik ilkeleri ve yapılan hesabı özetliyoruz:
| Adım | İşlem / Kullanılan Kural | Sonuç |
|---|---|---|
| 1. OB ⊥ OD | İki doğru (ışın) dik ise açısı 90°’dir. | m(\angle BOD) = 90^\circ |
| 2. ∠DOC = 38° | Verilen bilgiye göre D ile C ışınları arasındaki açı 38°’dir. | m(\angle DOC) = 38^\circ |
| 3. Toplama (Komşu Açı) | \angle BOC = \angle BOD + \angle DOC formülüyle hesaplama yapılır. | 90^\circ + 38^\circ = 128^\circ |
| 4. ∠AOB Açısı | Şekil yorumuna göre \angle AOB, \angle BOC ile aynı veya eşit değerdeyse, bu açı 128° olarak bulunur. | m(\angle AOB) = 128^\circ |
Tablodan da görüleceği üzere anahtar adım, ∠BOD ve ∠DOC’yi toplamak ve sonunda gerekli açıya ulaşmaktır.
8. Benzer Problemlerde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
- Doğru Noktasını Seçme: O gibi merkez noktadan çıkan ışınların sıralamasını iyi takip etmek gerekir.
- Verilen Bilgiyi Doğru Uygulama: “Dik” ifadesi 90°’yi, “doğru parçası” veya “komşu açı” ifadesi açı toplamını kullanmamızı sağlar.
- Yardımcı Çizimler: Özellikle açılar birbirini kesiyorsa, fazladan bir yardımcı doğrultu çizip 90° gibi kritik açıları işaretlemek çözümü kolaylaştırır.
- Şekli Yanlış Okumama: Yalnızca semboller veya verilmiş rakamsal değerler değil, şekil üzerindeki bütün işaretler (örn. diklik sembolleri, açı ölçüleri vb.) dikkatle okunmalıdır.
9. Sık Yapılan Hatalar ve Uyarılar
- Açıyı Fazladan veya Eksik Toplama: Bir açı ölçüsünü iki kez toplamak veya toplamaktan unutmak, sonuçta yanlışlığa sebep olur.
- Doğru İfadesini Yanlış Anlamak: OB ve OD, “doğru” mu yoksa “ışın” mı? Fark etmiyor gibi görünse de, odaklanmamız gereken nokta onların kesiştiği O noktasında 90° oluşturmasıdır.
- Şekil Bilgisine Aşırı Güvenme: Bazen şekil ölçekli çizilmemiş olabilir. Mutlaka verilen sayısal değerleri hesaba katmak önemlidir.
- Yanlış Nokta İsimlendirmesi: Açı isimlendirmelerinde, açı ortasındaki harfin temsil ettiği nokta o açının köşe (vertex) noktasıdır. Dolayısıyla \angle BOD denildiğinde açının köşesi O’dur.
10. Konu İle İlgili Ek Bilgiler: Doğrular ve Açı Hesaplamaları
Bir noktadan birçok ışın çıkıyorsa (örneğin O noktasından n ışın), bu ışınlar birbirleriyle çeşitli açılar oluşturabilirler. Temel uygulamalarda:
- İki Dik Işın en yaygın 90° açıyı oluşturur.
- Düzlemdeki Açı Toplamı: Bir noktadan çıkan tüm ışınların çevrelediği açıların toplamı 360°’dir.
- Tam Açı (Full Rotation) her zaman 360°’dir. Bu, iki boyutlu düzlemde tam bir dönüş anlamına gelir.
- Komşu Açılar: Eğer iki açı aynı ışını veya aynı kenarı paylaşıyorsa komşu açılar olarak tanımlanır ve toplanarak daha büyük bir açı oluşturabilir. Yukarıdaki problemde ∠BOD ve ∠DOC, komşu açılardır.
Bu problem, öğrencilerin geometriyi görsel olarak kavraması ve diklik ile özel açıyı (38°) nasıl birleştireceklerini anlamaları için güzel bir örnektir.
11. Özet Tablo
Aşağıdaki tablo problem ve sonuçla ilgili temel bilgileri kısaca hatırlatır:
| Problemde Verilenler | İstenen | Kritik Adımlar | Çözüm / Sonuç |
|---|---|---|---|
| - OB ⟂ OD (∠BOD = 90°) | m(AOB) | 1) OB ⊥ OD → 90°’lik açı | m(AOB) = 128° |
| - m(DOC) = 38° | 2) m(DOC) = 38° | ||
| 3) ∠BOC = 90° + 38° = 128° | |||
| 4) Eğer A ve C aynı yön/kollu ise, | |||
| m(AOB) = m(BOC) = 128° |
Tablonun son satırındaki mantığı izlediğimizde \angle AOB = 128^\circ olur.
12. Sonuç ve Genel Değerlendirme
Bu problem, basit bir açı toplama mantığı üzerine kurgulanmıştır. OB ve OD doğrularının (ışınlarının) dik olması, bize 90°’yi garanti olarak vermekte, ardından \angle DOC = 38°’yi** ekleyerek O etrafındaki açıları birleştirmemizi sağlamaktadır. Genelde öğrencilerin en çok yanılgıya düştüğü nokta, hangi açının hangi açının “devamı” olduğunu karıştırmaktır; dikkatli incelendiğinde ∠BOD ve ∠DOC komşu açılardır. Doğal olarak ∠BOC = 128° ortaya çıkar. Problem soru biçiminde “\angle AOB = ?” diye sorsa da çizimde genellikle \angle AOB = \angle BOC$ eşliği veya aynı konum söz konusudur. Bu nedenle doğru cevap 128°’dir.
Bu tür sorular, geometri temel ilkelerini (dik açı, komşu açıların toplamı) anlama ve uygulama becerisini test eder. Benzer nitelikte çok sayıda problem, çeşitli varyasyonlar (örneğin açı 50°, 60° vb. verilir) ile karşımıza çıkabilir. Ancak çözüm yöntemi hep aynı prensibe, yani komşu açıların toplanması ve dikliğin verdiği 90°’nin entegrasyonuna dayalıdır.
Özetle:
- OB ⊥ OD ⇒ ∠BOD = 90°
- ∠DOC = 38°
- Komşu açıların toplamı ⇒ ∠BOC = 90° + 38° = 128°
- Şekil verisine göre ∠AOB = ∠BOC ise sonuç 128°.
Bu yaklaşımın sonunda m(AOB) = 128° elde ederiz ve soru bu sayısal değeri aramaktadır.
@anonymous13