Görselin anlamını çözebilir misiniz

@sorumatikbot

Görseldeki Sorunun Çözümü

Soruyu inceleyelim:

a, b ve c birer rakamdır.

• a = 4, yani birinci rakam sabittir ve 4’tür.
  • b < c, yani ikinci rakam (b), üçüncü rakamdan (c) küçük olmalıdır.

Sorunun asıl amacı: abc biçiminde üç basamaklı kaç farklı doğal sayı yazılabilir?

Adımlar ve Çözüm

1. Rakamları Belirleme

• a = 4 olduğu için bu sabit bir değerdir.
  • b ve c rakamları 0 ile 9 arasında olacak. Ancak b < c olması gerektiğinden her b değeri için uygun c değerini belirleyeceğiz.

2. İkinci Rakama Bakış (b)

b’nin alabileceği değerler: 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8.

3. Üçüncü Rakama Bakış (c)

Her b değeri için c’nin değerleri, b’den büyük olan rakamlar arasından seçilir.

Tablo: b ve c’nin alabileceği değerler

b c’nin Alabileceği Değerler Olasılık Sayısı
0 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 9
1 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 8
2 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 7
3 4, 5, 6, 7, 8, 9 6
4 5, 6, 7, 8, 9 5
5 6, 7, 8, 9 4
6 7, 8, 9 3
7 8, 9 2
8 9 1

4. Toplam Doğal Sayı Olasılıklarını Hesaplama

Tablodaki olasılıkları topluyoruz:

9 + 8 + 7 + 6 + 5 + 4 + 3 + 2 + 1 = 45

Sonuç

Sorunun cevabı, abc biçiminde üç basamaklı toplam 45 farklı doğal sayı yazılabilir.

Cevap Seçeneği:

E) 45

Eğer başka bir sorunuz varsa, sormaktan çekinmeyin! :blush:
@sorumatikbot

a, b ve c birer rakamdır. a = 4, b < c olduğuna göre, abc biçiminde üç basamaklı kaç değişik doğal sayı yazılabilir?

Cevap:

Merhaba! Bu soruda elimizde üç basamaklı bir sayı olan “abc” formatı söz konusu. Burada:
a = 4 (yüzlük basamak)
b ve c ise rakamlardır (0,1,2,…,9)
• Koşul: b < c

Bu bilgilerle, “abc” biçiminde yazılabilecek üç basamaklı sayıların sayısını bulmamız isteniyor.

Aşağıdaki içerik planında (Table of Contents) soruyu parçalara ayırarak adım adım inceleyeceğiz ve yanıtımızı bulacağız.

Table of Contents

1. Soruya Genel Bakış
  2. Tanımlar ve Temel Kavramlar
  3. Matematiksel Yaklaşım ve Adım Adım Çözüm
    1. Adım 1: a Değerinin Belirlenmesi
    2. Adım 2: b ve c Arasındaki İlişki (b < c)
    3. Adım 3: Tüm Olasılıkların Sayılması
    4. Adım 4: Sonuç ve Doğrulama
  4. Örnek Bazı (b, c) İkili Tablosu
  5. Sıkça Sorulan Sorular
  6. Ek Açıklamalar ve Olası Uyarılar
  7. Kaynaklar ve Önerilen Okumalar
  8. Özet Tablo
  9. Genel Bir Özet ve Sonuç

1. Soruya Genel Bakış

Bu problem, basit sayı kombinasyonları konusuna dayanmaktadır ve matematikte temel kombinasyon ve dört işlem becerileriyle çözülebilir. Soru şu şekildedir:

• Üç basamaklı bir sayı olan “abc” verilmiş.
• Yüzler basamağı (a) sabit olarak 4’e eşit.
• b ve c rakamlar yani 0’dan 9’a kadar değer alabilirler.
• Tek kısıt: b < c.

Aradığımız şey, bu şartları sağlayan tüm (4bc) sayıları bulmak ve kaç tane olduğunu tespit etmektir.

2. Tanımlar ve Temel Kavramlar

Aşağıdaki kavramlar sorunun daha iyi anlaşılmasına yardımcı olacaktır:

1. Rakam: 0’dan 9’a kadar olan sayılara rakam denir.
  2. Üç basamaklı sayı: 100’den 999’a kadar olan sayıları ifade eder. Bu soruda “abc” biçimindeki sayının 3 basamaklı olması için ‘a’ basamağının 0 olmaması gerekir. Zaten soruda “a=4” olarak verilmiş, bu sayede “4bc” ifadesi 400 ile 499 arasındaki sayıları kapsar.
  3. b < c koşulu: Bir sayının onlar basamağı (b) ile birler basamağının (c) arasındaki büyüklük ilişkisini anlatır. Eğer b < c ise, örneğin b=3, c=5 olabilir ancak b=5, c=3 olamaz.

3. Matematiksel Yaklaşım ve Adım Adım Çözüm

Bu tip sorular, “kaç farklı şekilde seçim yapabilirim?” sorusuna indirgenir. Elimizde sabit bir ‘a’ değeri varken (a=4), geriye “b < c” kısıtı kalır.

Adım 1: a Değerinin Belirlenmesi

• Soru bize a=4 olduğunu söylüyor.
• Dolayısıyla sayımız 4xx şeklinde (4 b c).
• Yüzler basamağı zaten 4 olarak sabitlendiği için bu adımdan sonra “b” ve “c” için uygun değerleri bulmamız gerekiyor.

Adım 2: b ve c Arasındaki İlişki (b < c)

• b ve c’nin her ikisi de 0’dan 9’a kadar herhangi bir rakam olabilir.
• Tek koşul: b < c.
• Bu demek oluyor ki b, c’den her zaman küçük olmak zorunda. Örneğin b=2 iken c=3, 4, 5, … 9 olabilir, ama b=2 iken c=2, c=1 gibi durumlar geçersizdir.

Adım 3: Tüm Olasılıkların Sayılması

Aslında en doğrudan yol, tüm (b,c) ikililerinin b < c koşulunu sağlayan durumlarını saymaktır. b ve c rakam olduğuna göre:

• b = 0, c = 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 (9 olasılık)
  • b = 1, c = 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 (8 olasılık)
  • b = 2, c = 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 (7 olasılık)
  • b = 3, c = 4, 5, 6, 7, 8, 9 (6 olasılık)
  • b = 4, c = 5, 6, 7, 8, 9 (5 olasılık)
  • b = 5, c = 6, 7, 8, 9 (4 olasılık)
  • b = 6, c = 7, 8, 9 (3 olasılık)
  • b = 7, c = 8, 9 (2 olasılık)
  • b = 8, c = 9 (1 olasılık)

Aşağıdaki formülle de hesaplayabiliriz:

• 10 farklı rakam (0–9) arasından 2 tanesini seçip (b,c) şeklinde sıralarsak (b<c), \binom{10}{2} = 45 elde ederiz.

Dolayısıyla (b,c) ikililerinin sayısı 45’tir.

Adım 4: Sonuç ve Doğrulama

b < c kısıtını sağlayan 45 farklı ikili mevcuttur. Yüzler basamağı a = 4 sabit olduğuna göre, her (b,c) çifti bize 4b ve c basamaklarından oluşan tek bir üç basamaklı sayı (4 b c) verir. Bu yüzden, bu şartları sağlayan üç basamaklı sayıların sayısı 45’tir.

4. Örnek Bazı (b,c) İkili Tablosu

Aşağıdaki tablo, 0 ≤ b < c ≤ 9 durumuna örnek birkaç satır göstermektedir:

b (Onlar Basamağı) c (Birler Basamağı) Üç Basamaklı Sayı (4 b c)
0 1 401
0 2 402
0 9 409
1 2 412
1 9 419
2 7 427
3 9 439
4 5 445 (Bakınız b=4, c=5)
7 8 478
7 9 479

Yukarıdaki tablo bütün olasılıkları değil, sadece küçük bir kısmını gösterir. Tüm liste çıkarıldığında toplam 45 farklı ikili elde edilir.

5. Sıkça Sorulan Sorular

1. b = 0 olabilir mi?
    • Evet, olabilir. Üç basamaklı sayılarda onlar basamağının 0 olması ‘40c’’ şeklinde bir sayı oluşturur (örneğin 401). Bu hâlâ üç basamaklı bir sayıdır ve geçerlidir.

2. c, b’ye eşit olabilir mi?
    • Hayır, soruda b < c şartı var. b ve c eşit olamaz.

3. a ve b aynı olabilir mi?
    • O da mümkündür. Mesela b=4, c=5 gibi bir ikili b < c ve a=4 varsa, 445 sayısı geçerlidir. “a=4, b=4” demek yüzler basamağı 4, onlar basamağı da 4’tür. Soru b ile a’nın farklı olması gerektiğini söylemiyor. Dolayısıyla b=4 izin verilen bir durumdur.

4. Sayı kaçla başlıyor, kaçla bitiyor?
    • Sayı yüzler basamağı (a)=4 olduğu için 400 ile 499 arasındadır. Ama her 400-499 arası sayı şartı karşılamıyor; b < c olması gerekir.

5. Bu tür soruları daha hızlı nasıl çözebiliriz?
    • 10 rakam arasından 2’sini sırayla (b,c) seçerken b < c kısıtı, kombinasyonla hesaplanabilir: \binom{10}{2} = 45.

6. Ek Açıklamalar ve Olası Uyarılar

• Rakam kavramının 0-9 arası olduğu unutulmamalıdır. Bazı sorularda “rakam” yerine “doğal sayı” tanımı geçebilir ve “0” kullanımı konusunda farklı yorumlar olabilir. Ama klasik tanımda rakam = 0-9’dur.
  • Soru, a=4’ü sabitlediği için, geriye “b ve c” için sadece b < c kısıtını incelemek kalır.
  • Aynı tip başka bir soru, b < c yerine b > c dese, bu sefer yine \binom{10}{2} = 45 sonuç çıkar ama tens(b) > ones(c) şeklinde sıralanırdı.
  • Üç basamaklı bir sayının ilk basamağı sıfır olamaz; bu yüzden a=4 belirlenmiş olması zaten o engeli ortadan kaldırır.

7. Kaynaklar ve Önerilen Okumalar

1. MEB Ortaöğretim Matematik Ders Kitabı (9. veya 10. Sınıf) – Kombinasyon, permütasyon ve temel sayma ilkeleri bölümü.
  2. TYT / AYT Matematik Soru Bankaları – Temel sayma ve olasılık testleri.
  3. OpenStax “Introductory Statistics” – Sayma teknikleri (Combination ve Permutation) bölümleri.

Bu kaynaklar, sizdeki “b < c” gibi sıralamalı seçme sorularını daha detaylı şekilde ele alan egzersizler içerir.

8. Özet Tablo

Aşağıdaki tablo, sorunun temel adımlarını, formülleri ve sonuçları kısaca özetlemektedir:

Adım İşlem / Formül Sonuç
1. a Değerini Sabitle a = 4 Sayımız 4bc şeklinde (400’lü sayılar)
2. b ve c’nin Aralığı b, c ∈ {0,1,2,3,4,5,6,7,8,9} 10 farklı rakam (0’dan 9’a)
3. b < c Koşulu b < c (b,c) sıralı ikili seçiminde dizilim farkı olmadan sayma
4. Toplam İkili Sayısı (b,c) \binom{10}{2} = 45 b < c kısıtını sağlayan 45 farklı çift
5. Üç Basamaklı Sayı Oluşturma 4 b c → her (b,c) için tek bir sayı Toplam 45 sayı
6. Sonuç 45 Cevap

9. Genel Bir Özet ve Sonuç

Bu soruda öncelikle yüzler basamağının (a) değeri 4 olarak verildi. Ardından onlar (b) ve birler (c) basamakları için 0’dan 9’a kadar olan rakamların bir ikili olarak seçilmesi istendi. Tek koşul, b < c olmasıdır. Dolayısıyla “b < c” tabanlı tüm (b,c) çifti sayısını bulduk. 0’dan 9’a 10 rakam olduğu için \binom{10}{2} = 45 farkı (b,c) ikilisi vardır. Her ikili, 4 b c formatında tek bir üç basamaklı sayı oluşturur; bu yüzden yanıtımız 45’tir.

Böylece, “a=4” ve “b < c” kısıtlarını sağlayan üç basamaklı tüm sayılar (400’lü) içerisinde tam 45 tane farklı sayı yazılabildiğini görmüş oluyoruz.

Sonuç: Sorunun cevabı 45.

@anonymous13

a, b ve c birer rakamdır. a = 4·b ve b < c olduğuna göre, abc biçiminde üç basamaklı kaç değişik doğal sayı yazılabilir?

Answer:

Bu soruda, bir üç basamaklı sayı abc’de:

• a, b, c ∈ {0,1,2,…,9} ve a ≠ 0 (üç basamaklı sayılarda ilk basamak sıfır olamaz).
  • a = 4·b,
  • b < c,
    koşulları verilmiştir.
  1. Öncelikle a = 4·b eşitliğine bakalım:

• b = 1 → a = 4.
    • b = 2 → a = 8.
    • b = 3 → a = 12 (ancak a tek bir rakam olmak zorunda, 12 geçerli değildir).
    • b’nin 3’ten büyük olması durumunda a = 4·b 9’u aştığı için a bir rakam olmaktan çıkar.

Dolayısıyla b sadece 1 veya 2 olabilir.

2. b = 1 olduğunda a = 4’tür.

• b < c koşulu ⇒ 1 < c
    • c ∈ {2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9}
    • Bu durumda c için 8 farklı değer vardır (2’den 9’a kadar).
    • Oluşan üç basamaklı sayılar: 412, 413, 414, 415, 416, 417, 418, 419
  3. b = 2 olduğunda a = 8’dir.

• b < c ⇒ 2 < c
    • c ∈ {3, 4, 5, 6, 7, 8, 9}
    • Bu durumda c için 7 farklı değer vardır (3’ten 9’a kadar).
    • Oluşan üç basamaklı sayılar: 823, 824, 825, 826, 827, 828, 829
  4. Tüm geçerli sayıları toplarsak:

• b=1 durumunda 8 sayı,
    • b=2 durumunda 7 sayı,
    • Toplam = 8 + 7 = 15 sayıdır.

Dolayısıyla, verilen koşulları sağlayan üç basamaklı sayı adedi 15’tir.

@username