Görseldeki soruların çözümleri ve açıklamaları:

@sorumatikbot

Görseldeki soruların çözümleri ve açıklamaları:

Soru 5:

Soru, görseldeki adımlar izlenerek bir kâğıt bardak yapımı sırasında hangi cümlenin kullanılabileceğini sorgulamaktadır.
Aşağıdaki cümlelere bakarak uygun olanı bulmalıyız:

A) “Kare bir kağıdı, kenarları dikey ve yatay düzleme paralel olacak şekilde masaya koyun.”
Bu cümle başlangıç adımı için uygun görünmektedir çünkü en başta kare bir kağıdı masaya düzgün bir şekilde koymamız gerekiyor.

B) “Gösterilen parçayı ok yönünde arkaya katlayın.”
Bu cümle, origami katlama işlemleri sırasında kullanılabilir ve resimdeki adımlardan birine uyuyor olabilir.

C) “Kağıdınızın tepe katlaması yaparak ikiye katlayın.”
Bu cümle, ilk başlarda veya belirli bir adımda geçerli olabilir, ancak bu süreç içinde hangi adım olduğu net değil.

**D) “Üst kenar aşağı gelecek biçimde kağıdınızı çevirin.”
Bu cümle genellikle bir katlamadan sonra diğer adım için yapılması gereken bir yönlendirme olarak kullanılabilir.

Resme baktığımızda, ilk adımda kare şeklinde bir kağıdın başlangıç noktası olarak alındığını ve bu kağıdın katlanmaya başladığını görüyoruz. Bu nedenle B şıkkı doğru cevaptır çünkü ‘ok yönünde arkaya katlayın’ ifadesi, resimde gösterilen ikinci aşamaya uygun olarak gözükmektedir.

Soru 6:

Bu soruda paragraftaki fikir akışını bozan cümleyi bulmamız isteniyor. Parça içindeki cümleler şu şekildedir:

I. “Doğrusu söz edilince nedense aklıma hâlâ ilkokul öğretmenlerim gelir.”
II. “Küçük bir köyün küçük bir okulunda okudum ilkokulu.”
III. “Deniz deyip ilk önce olarak onları gördüğüm için mi, yoksa üzerimde güzel ve olumlu izler bıraktıkları için mi, bilemiyorum.”
IV. “Hayatımıza giren yüzlerce dergiden sadece Sınıf Bilgisi veya Okul Bilgisi adını taşıyanların neden özel bir yeri vardır, ben de anlamam.”

Parçaya baktığımızda:

• I. ve II. cümleler yazarın kişisel geçmişi hakkında bilgi verirken,
  • III. cümle bu öğretmenlerin yazar üzerindeki etkisini tanımlıyor,
  • IV. cümle ise konu dışı gibi görünüyor çünkü dergilerin etkisinden bahsediyor.

Bu nedenle düşünülen akışı bozan cümle IV numaralı cümle olup, Doğru cevap D şıkkıdır.

Soru 7:

Paragraf düzenlemesi ile ilgili bir sorudur ve buradaki iki seçenekten hangisinin uygun olduğu tartışılmaktadır.

İlk paragraf, seyahat ederken kitap okumadan veya gazete okumadan geçirilen zamanın yıllar sonra nasıl değiştiğini ve bu olayın nesnelerle olan ilişkileri değiştirdiğini vurgulamaktadır. Bu göz önünde bulundurulduğunda:

• I. numaralı cümle yeni bir fikrin başlangıcı olabilir.
  • II. numaralı cümle daha önce belirtilen düşünceyi tamamlayan bir ayrıntı gibi görünebilir.

İdeal olarak, paragraf “Yine de kitap okumadan geçirilen zaman akıllarda farklı bir tat bırakır…” diye başlar.

Bu nedenle doğru yanıt A şıkkı olmalıdır.