3s
Yukarıda verilen açıyla ilgili olarak
- m(ÁBC) =-135° dir.
IL. m(ĆBÀ) = radyandır.
51t
l. m(ÁBC) =radyandır.
Ifadelerinden hangileri doğrudur?
A) Yalnız|
B) I ve ll
1350
ifa
A)
C) I ve ll
D) Il ve Ill
E) I, Il ve Ill
[KULLANILAN FORMÜLLER VE KURALLAR:]
[ÇÖZÜM ADIMLARI:]
Adım 1 — Açının Yönünü Belirleme
Görseldeki açının ok yönüne baktığımızda, B köşesinden başlayarak saat yönünde hareket ettiğini görüyoruz. Saat yönü negatif (-) yöndür. Bu nedenle açının ölçüsü -135^\circ olarak ifade edilir.
Adım 2 — I. İfadenin Analizi: m(\widehat{ABC}) = -135^\circ
Ok işareti A ışınından başlayıp C ışınına doğru gitmektedir. Başlangıç kenarı [BA, bitiş kenarı [BC olduğu için bu açı \widehat{ABC} olarak adlandırılır. Yönü negatif olduğu için -135^\circ ifadesi doğrudur.
Adım 3 — II. İfadenin Analizi: m(\widehat{CBA}) = \frac{3\pi}{4} \text{ radyan}
\widehat{CBA} açısı, C’den başlayıp A’ya giden yönü temsil eder. Görseldeki okun tam tersi yönüdür (pozitif yön). 135^\circ’nin radyan karşılığını hesaplayalım:
\widehat{CBA} pozitif yönü temsil ettiği için \frac{3\pi}{4} değeri doğrudur.
Adım 4 — III. İfadenin Analizi: m(\widehat{ABC}) = \frac{5\pi}{4} \text{ radyan}
I. adımda m(\widehat{ABC}) = -135^\circ olduğunu bulmuştuk. Bunun radyan karşılığı -\frac{3\pi}{4} olmalıdır. Esas ölçü olarak bakılsa bile -135^\circ + 360^\circ = 225^\circ eder, bu da \frac{5\pi}{4} radyandır. Ancak yönlü açılarda doğrudan negatif değer veya yön belirtilir. İfadedeki yön ve değer uyumu incelendiğinde, bu seçenek genellikle negatif yönü karşılamadığı için yanlış kabul edilir (Ölçü -135^\circ veya -\frac{3\pi}{4}'tür). Bu yüzden bu ifade yanlıştır.
Adım 5 — Seçenek Karşılaştırması
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
[CEVAP:] B) I ve II
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
[TEMEL KAVRAMLAR:]
1. Pozitif Yön
2. Negatif Yön
[SIK YAPILAN HATALAR:]
Yönü İhmal Etmek
Bu tür trigonometri sorularında radyan dönüşümlerini daha hızlı yapmak için pratik yöntemler öğrenmek ister misin?