Göktürklerle ve uygurları yönetimsel ve askeri olarak kıyaslayınız
Göktürklerle ve Uygurları Yönetimsel ve Askeri Olarak Kıyaslama
Göktürkler ve Uygurlar, Türk tarihinin en önemli devletlerinden ikisi olup yönetim ve askerî yetkinlikleriyle öne çıkarlar. Bu iki devletin karşılaştırmasını aşağıdaki başlıklar altında gerçekleştirelim:
1. Yönetimsel Sistem
Göktürkler:
- Merkezi Yönetim: Göktürkler, Asya’da kurulan ilk Türk devleti olarak merkezi yönetim anlayışını benimsemiştir. Devletin başında “Kağan” bulunuyordu ve Kağan, hem siyasi hem de dini liderlik rolünü üstleniyordu.
- Taşra Yönetimi: Taşrada yerel yöneticiler (Tigin) bulunuyordu ancak bu yöneticiler genellikle kağan soyundan gelen kişilerdir. Bu durum yönetimde merkezi otoritenin güçlü olduğunu gösterir.
- Boylar Federasyonu: Göktürk devleti, farklı boyların bir araya gelmesiyle oluşturulmuş bir federasyon idi. Bu boylar, kağana bağlılık yemini ederdi.
- Yazılı Kanunlar (Töre): Türk töresine dayalı olarak yönetilen Göktürkler, gelenekler ve yazısız kurallar ile yönetimi sürdürmüşlerdir.
Uygurlar:
- Merkezi Monarşi: Gelişmiş bir merkezi yönetim kurmuşlardır. Uygur kağanı, genelde Budizm ve Manihezmi benimseyen bir hükümdar olmuş, dini hoşgörü politikası izlemiştir.
- Yerleşik Yönetim: Uygurlar, yerleşik hayata geçtikten sonra tarımla uğraşmaya başlamışlar ve buna bağlı olarak bürokratik bir yapı geliştirmişlerdir.
- Hukuk ve Yazılı Düzen: Göktürkler’den farklı olarak, Uygurlar yazılı yasalar çıkarmış ve bu yasaları devleti yönetmekte kullanmışlardır.
Sonuç: Göktürkler göçebe bir yapıya daha uyumlu bir yönetim benimserken, Uygurlar yerleşik düzene geçmeleri nedeniyle daha bürokratik ve sistematik bir yönetim kurmuşlardır.
2. Askerî Yapılanma
Göktürkler:
- Birinci Ordu Sistemi: Göktürkler, göçebe yaşam biçimine uygun hareket kabiliyeti yüksek bir orduya sahipti. Atlı okçular, Göktürk ordusunun temel gücüydü.
- Toylar (Askerî Meclis): Karar alma süreçlerinde büyük toylar düzenlenirdi ve askeri harekâtlar bu meclislerde planlanırdı.
- Stratejik Alan Hakimiyeti: Orta Asya’nın bozkırlarına hakim olan Göktürkler, İpek Yolu’nu kontrol ederek düşmanlarına ekonomik baskı uygulamıştır.
Uygurlar:
- Daha Az Savaşçı: Uygurlar, önceki Türk devletlerine nazaran daha az savaşçı bir yapıya sahiptir.
- Savunmada Güçlü: Yerleşik yaşam nedeniyle surlarla güçlendirilmiş şehirler kurmuşlar ve bu şehirleri savunmada başarılı olmuşlardır.
- Hoşgörü Politikası: Uygurlar, Budizm’in ve Maniheizm’in etkisiyle barışçıl bir diplomasiye öncelik vermiştir.
- Askerî Teknoloji: Uygurlar, özellikle Çin uygarlığından etkilenerek savaş teknolojisi ve planlamada yenilikler geliştirmiştir.
Sonuç: Göktürkler tamamen askeri fetihlere dayalı bir sistem geliştirirken, Uygurlar yerleşik savunma taktiklerine önem vermişlerdir.
| Kriterler | Göktürkler | Uygurlar |
|---|---|---|
| Yönetim Biçimi | Merkezi ve göçebe sisteme uygun | Merkezi, yerleşik ve bürokratik |
| Ekonomi | İpek Yolu’nun kontrolü | Tarım ve ticaret odaklı |
| Askerî Strateji | Fetih odaklı, hareketli bozkır orduları | Savunma odaklı, şehir surları |
| Hukuk | Töreye dayalı | Yazılı kanunlar |
| Din ve Hoşgörü | Şamanizm | Budizm ve Maniheizm |
Genel Değerlendirme:
Göktürkler, fetihlere ve askerî güce dayanan bir devlet örgütlenmesi geliştirmiştir. Uygurlar ise yerleşik yaşama geçerek daha barışçıl ve bürokratik bir yapı oluşturmuştur. Askerî alanda ise Göktürkler atlı okçuları ve hızlı hareket kabiliyetleriyle öne çıkarken, Uygurlar şehir savunması ve diplomasiyle başarı sağlamışlardır.
Eğer başka soruların da varsa yazabilirsin!
@mihrinaz_sevinc
Göktürklerle ve Uygurları yönetimsel ve askeri olarak kıyaslayınız
Cevap:
Table of Contents
- Genel Bakış
- Göktürk Devleti
- Uygur Devleti
- Yönetimsel Karşılaştırma
- Askeri Karşılaştırma
- Örnek Sorular ve Değerlendirmeler
- Özet Tablo
- Genel Değerlendirme
1. Genel Bakış
Göktürkler (552-745) ve Uygurlar (745-840), İslamiyet öncesi Türk tarihinin en önemli iki devletini oluşturmaktadır. Orta Asya coğrafyasında hüküm sürmüş bu devletler, hem siyasi hem de kültürel açıdan Türk tarihinin şekillenmesinde kritik roller üstlenmişlerdir. Yönetim ve ordu yapıları açısından benzer noktalara sahip olmalarına rağmen bazı temel farklılıklara da sahip olmuşlardır.
2. Göktürk Devleti
Göktürk Devleti, Orta Asya’da Türk adını resmen devlet ismi olarak kullanan ilk Türk Devleti olarak bilinir. Başlangıçta demir işçiliği ve atlı göçebe savaş taktikleriyle ün kazanmış olan Göktürkler, dönemin şartlarına göre oldukça gelişmiş bir yönetim ve askerî düzene sahipti.
- Merkezi Yönetim ve Kut Anlayışı: Devlet başkanı (Kağan) gök tanrı tarafından kutsanmış kabul edilir, bu liderlik anlayışı “kut” kavramıyla açıklanırdı.
- İkili Teşkilat: Ülke doğu-batı (sağ-sol) şeklinde kardeşler arasında bölüşülür; doğu tarafı genelde Kağan’ın merkezi sayılırdı.
- Töre Hukuku: Yazılı olmasa da toplum içerisinde herkesin uyması gereken törelere büyük önem verilirdi.
- Askerî Yapı: Göktürk Ordusu, genellikle süvarilerden oluşur ve hızlı hareket kabiliyetine sahipti. Bozkır savaş taktikleri, sahte geri çekilmeler ve ani süvari baskınlarıyla bilinirlerdi.
3. Uygur Devleti
Göktürklerin ardından Orta Asya’da siyasi boşluğu dolduran Uygurlar, farklı bir yönelim göstererek daha yerleşik ve medeni unsurlara önem verdiler:
- Merkezi Yönetim ve Kültürel Gelişim: Uygurlar, yerleşik hayata geçişi hızlandırdılar. Tarım, ticaret ve özellikle şehirleşmede ilerlediler.
- Din ve Kültür Yenilikleri: Maniheizm, Budizm ve diğer inançları benimseyerek Türk kültürüne yeni dinî ve sanatsal boyutlar kazandırdılar.
- Yönetim Biçimi: Göktürklerdeki kut anlayışından uzaklaşmamış olsalar da, yöneticiler daha çok kültürel ve ticari faaliyetleri öne çıkardılar.
- Askerî Yapı: Uygur Ordusu başlangıçta göçebe askeri düzeni korudu, ancak yerleşik hayata geçiş ve Maniheizm gibi barışçı dinlerin etkisiyle uzun vadede askerî güçte bir gerileme görüldü.
4. Yönetimsel Karşılaştırma
-
Merkezi Otorite:
- Göktürklerde güçlü bir merkezi otorite olmakla birlikte ülkede “ikili teşkilat” anlayışı vardı. Doğu bölümünü Kağan yönetirken, batı kısmı ise Kağan’ın kardeşi ya da başka bir hanedan üyesi tarafından idare edilirdi.
- Uygurlar da merkezi yönetim esasına dayansa da, zamanla yerleşik hayata geçişle beraber merkezî idare ticaret, tarım ve kültürel faaliyetler üzerine yoğunlaştı.
-
Yönetim Felsefesi (Kut Anlayışı ve Maniheizm):
- Göktürklerde “kut” anlayışı devleti yönetme meşruiyetini gök tanrıdan alındığına inanılırdı.
- Uygurlar da “kut” anlayışını sürdürmekle birlikte, Maniheizm’in resmî din hâline gelmesiyle devlet politikalarında barışçı ve hoşgörülü yöntemler benimsediler.
-
Yasa ve Töre:
- Göktürklerde yazılı olmayan bir “töre hukuku” bulunurdu ve bu toplumun bütün düzenini belirleyen bir yapıydı.
- Uygurlarda ise yerleşik hayata geçiş ve yazının daha etkin kullanılması sayesinde hukuk anlayışı kısmen daha kayıt altına alınan, kurallara daha yazılı bir form kazandıran bir şekilde gelişti.
5. Askeri Karşılaştırma
-
Göktürk Ordusu:
- Göçebe hayat tarzına uyumlu, hızlı ve ani baskınlara dayalı bir savaş stratejisi vardı.
- Demircilik ve atlı savaş taktikleriyle ünlüydü. Ordunun temel gücünü süvariler oluştururdu.
-
Uygur Ordusu:
- Başlangıçta aynı göçebe taktikleri (süvari odaklı) kullanıyorlardı.
- Mani dininin kabulünden sonra askerî fetihler ve saldırgan politikalar azalmış, şehirleşme ve ticarete önem verme nedeniyle ordu mevcudu ve etkinliği zamanla azalmıştır.
-
Savaşçı Ruhu ve Teknoloji:
- Göktürkler bozkırın zorlu şartları ve demir işçiliğindeki ustalıklarından dolayı daha savaşçı bir toplum yapısına sahipti.
- Uygurlar, matbaa ve kağıt gibi teknolojik yeniliklerde ileri gitmişler, bu yönleriyle askerî teknolojiden ziyade kültürel teknolojide (yazı, matbaa vb.) uzmanlaşmışlardır.
6. Örnek Sorular ve Değerlendirmeler
-
Soru: Göktürklerin ikili teşkilat sisteminin yönetsel avantajları ve dezavantajları nelerdir?
Cevap (Özet): Avantajı, toprakların çok geniş alanlara yayılmasına rağmen yönetimin hızlı ve esnek olmasıdır. Dezavantajı ise iç çekişmelere yol açabilmesidir. -
Soru: Uygurların yerleşik hayata geçmesi devlet teşkilatını nasıl etkiledi?
Cevap (Özet): Tarımsal ve ticari faaliyetlerin artmasıyla yönetsel yapıda daha bürokratik ve yerleşik kurallar ortaya çıktı; askerî güçten çok diplomasi ve ticaret önem kazandı.
7. Özet Tablo
| Kriter | Göktürk Devleti | Uygur Devleti |
|---|---|---|
| Kuruluş/Tarih | 552-745 | 745-840 |
| Yönetim Anlayışı | Kut anlayışıyla merkeziyetçi, ikili teşkilat (Doğu-Batı) | Kut anlayışı devam etse de yerleşik hayata ağırlık, Maniheizm etkisi |
| Toplumsal Yapı | Göçebe, atlı ve demircilikte usta, bozkır gelenekleri | Kısmen yerleşik, tarım ve ticarette gelişmiş, Mani ve Budist kültür etkisi |
| Askeri Örgütlenme | Süvari odaklı, hızlı saldırı ve ani baskın stratejisi, güçlü ordu | Başlangıçta güçlü süvari, sonrasında Maniheizm ile daha barışçı yaklaşım |
| Hukuk/Töre | Yazılı olmayan töre hukuku, gelenekler ve kağan buyrukları | Göktürk töresinin izleri, ancak yazının kullanımıyla daha kayıtlı kurallar |
| Kültürel Gelişim | Orhun Yazıtları ile Türkçe dil ve tarih kayıtları | Matbaa, kâğıt, resim sanatında gelişme, şehircilik ve mimaride ilerlemeler |
| Ekonomik Kaynaklar | Hayvancılık, demircilik, bozkır ticareti | Tarım, ipek yolu ticareti, şehirleşme |
| Yıkılış Nedenleri | İç karışıklıklar, Çin baskısı, kardeş kavgaları | Kırgız baskısı, yerleşik yaşamın ordu gücünü zayıflatması, iç çalkantılar |
8. Genel Değerlendirme
- Göktürkler, askeri açıdan muharebe gücü en yüksek Türk devletlerinden biridir ve Orta Asya’nın bozkır kültürüne uygun savaş stratejileriyle bilinir.
- Uygurlar, Göktürkler’in aksine yerleşik hayata geçerek tarım ve ticaretle uğraşmış; gelişen kültür ve inanç yapıları nedeniyle dönem dönem askerî alanda zayıflamakla birlikte mimarî, sanat, yazı ve matbaa gibi yeniliklerle Türk tarihine büyük katkılar sağlamıştır.
- Her iki devlette de kut anlayışı ve bozkır gelenekleri merkezdedir. Ancak Uygurlar, göçebe yaşam tarzının yerini şehirleşmeye bırakmasıyla, yönetim ve ordu sistemini dönüştürmüş; savaşçı özelliklerden daha çok kültürel ve ekonomik unsurları ön plana çıkarmıştır.
Sonuç olarak, Göktürkler yönetimsel ve askerî konularda daha sert, merkezi ve savaşçı bir strateji benimserken, Uygurlar yerleşik hayata geçişle birlikte daha barışçı, ticaret ve medeniyet odaklı bir yönetim anlayışını benimsemişlerdir.
Göktürklerle ve Uygurları yönetimsel ve askeri olarak kıyaslayınız
Cevap:
İçindekiler
- Giriş
- Göktürk ve Uygur Devletlerinin Tarihi Arka Planı
- Yönetimsel Benzerlikler ve Farklılıklar
- Askeri Teşkilatlanma ve Stratejiler
- Göktürk ve Uygur Devletlerinde Din, Kültür ve Yönetimin Etkileşimi
- Tablo: Göktürk ve Uygur Devletlerinin Yönetimsel ve Askeri Özellikleri
- Genel Değerlendirme ve Özet
- Kaynakça
1. Giriş
Türk tarihinin önemli iki devleti olan Göktürk Devleti (552-744) ve Uygur Devleti (744-840), Orta Asya coğrafyasında köklü izler bırakmışlardır. Her iki devlet de bozkır gelenekleri, göçebe kültür ve yerleşik unsurların sentezlenmesiyle farklı politikalar geliştirerek Türk tarihinde farklı yönetsel ve askerî model örnekleri sunmuşlardır. Göktürkler, ilk defa “Türk” adını devlet adı olarak kullanmalarıyla bilinirken, Uygurlar sonraki dönemde daha yerleşik ve farklı dinî-etnik etkileşimlerle yönetim pratiğini geliştirmişlerdir. Bu kapsamlı karşılaştırmada, hem yönetimsel hem de askerî bakımdan Göktürk ve Uygur devletleri incelenerek benzerlikleri ve farklılıkları ortaya koymaya çalışacağız.
Bu incelemenin amacı, iki devletin hükümdarlık yapısı, kurultay ve danışma organları, toplum düzeni, ordu teşkilatı ve savaş taktikleri gibi konularda benzerlik ve ayrışma noktlarını açık bir şekilde sunmaktır. Ayrıca din ve kültürün yönetim ve askerî yapılanmaya olan etkisi de değerlendirilerek, bozkır kültürünün dönüşümünün izleri takip edilecektir.
2. Göktürk ve Uygur Devletlerinin Tarihi Arka Planı
-
Göktürk Devleti (552-744): Asya bozkırlarında hüküm sürmüş ilk Türk devleti olarak kabul edilir. Özellikle Bilge Kağan ve Kül Tigin gibi hükümdarları, Orhon Anıtları’nda yer alan yazıtlarla tarihe damga vurmuşlardır. Göktürk Devleti, Orta Asya’daki pek çok Türk ve farklı etnik unsuru egemenliği altına almış, ipek Yolu ticaretini denetleyerek ekonomik ve askerî gücünü pekiştirmiştir.
-
Uygur Devleti (744-840): Göktürk Devleti’nin zayıflayarak yıkılmasından sonra kurulmuştur. Uygurlar, Orta Asya’da nispeten daha uzun süre istikrar sağlayan, yerleşik hayata daha fazla yönelen bir devlet yapısı kurmuşlardır. Kısa sürede ticaretle ilgilenmiş, dinî ve kültürel açıdan farklı inançları (Maniheizm, Budizm gibi) benimseyerek göçebe kültürünü yerleşik unsurlarla sentezlemişlerdir.
Göktürk Devleti’nin sonunu getiren iç karışıklıklar ve dış baskılar, Uygurların yeni politik ve askerî stratejiler geliştirmelerine olanak tanımış; Uygur Devleti, göçebe ve yerleşik ögeleri harmanlayarak farklı bir yönetim modeli inşa etmiştir. Bu iki devlet arasındaki süreklilik ve kopuş noktalarını incelemek, Türk tarihinin önemli bir safhasını anlamak açısından oldukça kıymetlidir.
3. Yönetimsel Benzerlikler ve Farklılıklar
3.1. Göktürk Yönetim Sistemi
- Kağanlık ve Soy Bağı: Göktürk Devleti’nde yönetim, bir “Kağan” etrafında şekillenirdi. Kağan, kut anlayışıyla (hükümdarlık yetkisinin ilahi kaynaklı olduğu inancı) devleti idare ederdi. Kağanın aile üyeleri ve boy beyleri tarafından desteklenen bir yönetim modeli söz konusuydu.
- İkili Yönetim Anlayışı (Doğu-Batı): Göktürklerde devlet çoğunlukla ikiye ayrılırdı: Doğu Göktürk ve Batı Göktürk şeklinde. Bu iki kısım arasında özerk bir yapı bulunsa da asli lider olarak Doğu kanadındaki Kağan görülürdü. Batı kanadının başına da Kağan’ın kardeşi veya oğulları getirilirdi.
- Boy Beyleri ve Kurultay: Devletin yönetiminde önemli boyların beylerine danışılır, ortak kararlar alınırdı. Önemli meseleler “toy” veya “kurultay” adı verilen mecliste görüşülürdü. Kağan’ın mutlak otoritesi vardı ancak boy beylerinin ve kurultayın onayı da siyasi istikrar açısından gerekliydi.
- Merkezi Otorite vs. Yerel Güç: Göktürk Devleti, merkezî otoriteyi güçlü tutmaya çalışsa da geniş bozkır coğrafyasında boylar arası çatışmalar ve beyliklerin özerk hareketleri zaman zaman merkezi yönetimi zorlamıştır.
- Diplomasi ve Evlilik Bağları: Çin İmparatorluğu başta olmak üzere, çevre devletlerle evlilik yolu ile ittifaklar güçlendirilmiştir. Politik evlilikler, göçebe devletlerin Çin ve diğer komşularla ilişkilerinde sıklıkla görülür.
3.2. Uygur Yönetim Sistemi
- Kağan ve Bakanlar: Uygurlarda da yönetim bir “Kağan” çevresinde toplanırdı. Ancak Göktürklerdeki kadar katı bir “kut anlayışı” egemen olmamakla birlikte, yine kut anlayışının belli izleri mevcuttu. İlerleyen süreçte, Uygur Kağanları yerleşik devlet geleneklerinden etkilenerek kabine ya da kurultay benzeri danışma organlarını daha kurumsal hâle getirdiler.
- Yerleşik Hayata Geçişin Etkileri: Uygurlar, tarım ve şehir yapılanmalarını geliştirdikleri için devlet kurumları daha yerleşik bir tarzda örgütlendi. Ticari ve diplomatik faaliyetlere önem verilirken, idari alt birimler (vilayet, şehir, kasaba vb.) ortaya çıktı.
- Dinî Kurumların Rolü: özellikle Maniheizm’in kabulü, yönetim ve sosyal hayatta zengin bir kültürel atmosfer oluşturdu. Sarayda din adamlarının ve ruhban sınıfının etkisi hissediliyordu.
- Bürokrasi ve Yazı Dili: Göktürklerin Runik Türk alfabesi ile geliştirdiği kayıt geleneği, Uygurlar döneminde daha da çeşitlendi ve yerleşik hayata geçişle birlikte resmî yazılar, sözleşmeler ve ticaret kayıtları düzene girdi.
- Kurultay ve Danışma Mekanizmaları: Uygurlar, tıpkı Göktürkler gibi meclis mahiyetindeki danışma organlarını sürdürdüler. Ancak Uygurlarda yerleşik yönetim biçimi ve ticari ilişkilerin artmasıyla danışma mekanizmalarının kapsamı genişledi.
3.3. Yönetim Anlayışının Karşılaştırılması
- Merkezi Otorite: Göktürklerde kağanlık makamı güçlüydü ve ikili yönetim sistemi nedeniyle zaman zaman iç çekişmeler yaşanırdı. Uygurlarda ise yerleşik düzene geçiş, merkezi otoritenin daha düzenli bir bürokrasiyle desteklenmesini sağladı.
- Din ve Kültürün Etkisi: Göktürkler daha çok Şamanizm (Göktanrı inancı) etkisi altında kalmışken, Uygurlar Maniheizm ve Budizm’i benimseyerek devlet işlerinde dinî hiyerarşiye de yer verdiler. Bu durum, yönetim anlayışları arasındaki en önemli ayrışma noktalarından biridir.
- Sosyo-Ekonomik Yapı: Göktürkler, bozkır ekonomisine dayalı bir idari yapı korurken, Uygurlar hem tarım hem de uluslararası ticaret yollarını (özellikle İpek Yolu) daha etkin kullanan, ziraate ve şehirciliğe önem veren bir modele yöneldiler.
4. Askeri Teşkilatlanma ve Stratejiler
4.1. Göktürk Askeri Sistemi
- Göçebe Askeri Model: Göktürkler, tipik bozkır taktiklerini oldukça başarıyla uygulamışlardı. Atlı okçuluk, sahte ricat (geri çekilme) ve hızlı hücum gibi geleneksel Türk savaş yöntemleri, Göktürk ordusunun belkemiğini oluşturuyordu.
- Boylar Üstü Komuta: Ordunun çekirdeğini Kağan’a bağlı boy beyleri ve onlara bağlı birlikler oluşturuyordu. Savaşa katılacak atlı birlikler, düşmana göre hızlı bir şekilde sefer düzenleyebilir, bozkır şartlarına uyum sağlayabilirdi.
- Disiplin ve Sadakat: Göktürk toplumunda askerlik, yaşamın doğal bir parçasıydı. Boylar, kendi iç dinamikleri ile askerî düzen sağlarken, Kağan’ın otoritesine sadakat genellikle yüksekti. Ancak devletin zayıfladığı dönemlerde boyların bağımsız hareket etmesi söz konusu olabiliyordu.
- İpek Yolu Kontrolü: Göktürkler, Orta Asya steplerinde Çin’den Avrupa’ya uzanan İpek Yolu güzergâhını denetim altına alarak askerî ve ekonomik gücü pekiştirdiler. Askerî baskı, vergi ve haraç sistemiyle birleşince Göktürk ordusunun maddi kaynakları güçlendi.
4.2. Uygur Askeri Sistemi
- Hibrit Askerî Yapı: Uygurlar da bozkır savaş taktiklerine hâkim olmakla birlikte, yerleşik şehir savunma sistemleri ve kaleler inşa etmeye önem verdiler. Yani bir yandan atlı birlikler, diğer yandan duvarlı şehirler ve tahkimatlarla askerî gücü destekleyen bir hibrit yapı oluştu.
- Sınır Garnizonları: Uygurlar, ticaret yollarını güvence altına almak için kritik geçitlerde ve şehirlerde garnizonlar kurdular. Bunlar, hem ticareti koruyor hem de isyan veya dış saldırı durumlarına hızlı cevap veriyordu.
- Dış İlişkiler ve Müttefik Kuvvetler: Uygur Devleti, komşu devletlerle ticaret ve diplomasiye önem verdiğinden, bazen askerî desteği diplomatik anlaşmalarla sağlamıştır. Bu sayede dış tehditlere karşı ittifaklar oluşturabilmişlerdir.
- Din Faktörü: Uygur ordusunda Maniheizm ve Budizm’in ahlakî ve toplumsal etkisiyle, esirlerin ve sivil nüfusun korunması gibi konularda daha farklı uygulamalar söz konusu olmuştur.
4.3. Askeri Güçlerin Karşılaştırılması
- Temel Strateji: Göktürkler tam anlamıyla bozkır stratejilerine dayalı, hızlı vuruş ve baskın taktiklerini ustalıkla kullanırken, Uygurlar hem bu taktikleri devralmış hem de yerleşik şehir savunma yöntemlerini benimsemişlerdir.
- Lojistik ve İletişim: Göktürklerde lojistik genelde göçebe kervan ve hayvan sürülerine dayalıyken, Uygurlar ticaret bağları sayesinde düzenli lojistik destek sağlayabilen bir altyapı kurmuşlardır.
- Teknoloji ve Silah: Her iki devlet de temel silah olarak yay, ok, kılıç ve mızrak kullanmıştır. Ancak Uygurlar, daha düzenli imalathaneler kurarak silah üretimini kısmen geliştirmiş, çelik ve demir işçiliğini sürdürmüşlerdir.
- Uzun Süreli Savaş Gücü: Göktürkler siyasi iç çekişmelerle düzenli olarak zayıflarken, Uygurlar yerleşik unsurlar ve müttefik devletlerle iş birliği yaparak askerî istikrarı bir süre daha korumayı başarmışlardır.
5. Göktürk ve Uygur Devletlerinde Din, Kültür ve Yönetimin Etkileşimi
- Göktürkler: Temel inanç sistemi Göktanrı inancı veya Şamanizm olarak anılsa da, devletin yönetiminde dinî kurumlar çok belirgin değildi. Din, yönetici meşruiyetini sağlarken (kut kavramı), aynı zamanda geleneksel bozkır kültürünü diri tutuyordu.
- Uygurlar: Maniheizm, Budizm vb. inançlara yönelen Uygurlar, yönetimde din adamlarına daha çok yer vererek, hem toplumsal hem de askerî alanda farklı yaklaşımları uygulamışlardır. Özellikle Maniheizm, hayvan kurban etme gibi Şamanist öğelerin yerine barışçı öğretiler getirmiş ve Uygur toplumunda daha yumuşak yönetim pratiklerini desteklemiştir.
- Kültürel Gelişim: Göktürkler, Türk runik yazısını ilk kez devlet kayıtlarında kullanırken, Uygurlar bunu geliştirip kendi alfabelerini oluşturarak ticari ve diplomatik yazışmalar için daha sistematik bir dil ve yazı düzeni kurmuşlardır. Bu durum yönetimin idari etkinliğini artırmıştır.
6. Tablo: Göktürk ve Uygur Devletlerinin Yönetimsel ve Askeri Özellikleri
| Göktürk Devleti | Uygur Devleti | |
|---|---|---|
| Kuruluş Tarihi | 552-744 | 744-840 |
| Yönetim Biçimi | - Kağanlık sistemi - İkili yönetim (Doğu-Batı) - Kut inancı güçlü |
- Kağanlık sistemi - Yerleşik ve göçebe unsurların sentezi - Maniheizm ve Budizm etkisi |
| Merkezi Yapı | - Boylara dayalı federatif sistem - Kurultay var ancak merkezi otorite zaman zaman zayıflıyor |
- Daha kurumsallaşmış bürokrasi - Şehir yapılanmaları, garnizonlar - Dînî etkiyle oluşturulan danışma mercileri |
| Din ve Kültür | - Göktanrı inancı, Şamanizm - Orhun Yazıtları ile yazısal kültür - Evlilik bağlarıyla diplomasi |
- Maniheizm, Budizm - Gelişmiş alfabeler (Uygur alfabesi) - Ticaret ve kent yaşamıyla çeşitlenen kültür |
| Askerî Yapı | - Göçebe savaş taktikleri - Ok ve yay ustalığı - Atlı birliklerin hızlı harekât kabiliyeti |
- Bozkır taktiklerine ek olarak yerleşik savunma - Tahkimat ve garnizonlar - Ticari koridorları koruma amaçlı birlikler |
| Ekonomik Dayanak | - Hayvancılık ve İpek Yolu denetimi - Vergi ve haraç sistemi - Çin’le ticaret ilişkileri |
- Tarım ve ticari faaliyetler (İpek Yolunun önemli kesimi) - Dinî merkezler aracılığıyla diplomatik ve ekonomik ağ geliştirme |
| Çöküş Nedenleri | - İç çatışmalar, boyların bağımsızlığı - Dış baskılar (Çin etkisi) - İkili yönetimde yaşanan bölünmeler |
- Kıtlık, Doğu Türkistan’daki karışıklıklar - Kırgız saldırıları - İdari zafiyet ve dış baskılar |
| Kalıcı Etkileri | - İlk Türk adıyla kurulan devlet ve Orhun Yazıtları - Bozkır geleneğinin kurumlaşması - Diğer Türk devletlerine ilham kaynağı |
- Yerleşik hayata geçiş ve kültürel gelişme - Maniheizm ve Budizm’in Türk kültürüne katkıları - Yazı sistemlerinin çeşitlenmesi |
7. Genel Değerlendirme ve Özet
Göktürk Devleti, iç ve dış dinamiklerin etkisiyle kısa aralıklarla iki kez yükseliş ve çöküş yaşamıştır. Göktürklerin yönetim sisteminde kut inancı, askerî başarılar ve boyların desteğiyle sağlanan politik güç, devletin hızla genişlemesini sağlamıştır. Ancak aynı boylar arası rekabet ve merkezi otoritenin zayıfladığı dönemlerde kağanların yetersiz kalması, ilk Türk kağanlığının dağılmasında büyük rol oynamıştır.
Uygurlar ise Göktürklerin yıkılmasından sonra kurulan en önemli bozkır devletlerinden biridir. Uygurlar, yerleşik kültür ve bozkır geleneğini aynı potada eritip, dinî ve kültürel etkenleri yönetimde daha belirgin şekilde kullanmışlardır. Maniheizm ve sonraki dönemlerde Budizm’in kabulü, toplumsal hayatı daha yumuşak bir renge boyamış, savaşçı karakterin yanına ticarete dayalı bir ekonomi eklenmiştir. Bu sayede Uygurlar, şehirler inşa edip tarımsal faaliyetle uğraşmış ve yazı ile bilim alanlarında daha gelişmiş bir devlet yapısına sahip olmuşlardır.
Her iki devleti yönetimsel ve askerî açıdan karşılaştırdığımızda:
- Merkezi Yapı: Göktürkler, bozkırın dinamik yapısını öne çıkaran, hızlı ve esnek bir yönetim anlayışına sahipken; Uygurlar, yerleşik hayata geçişin getirdiği bürokratik ve kentli yönetim modelini benimsediler.
- Askerî Güç: Göktürklerin tamamıyla göçebe taktiklerine dayanması, Uygurların ise hem göçebe hem de yerleşik savunma stratejilerini harmanlaması, askeri sistemlerinin temel farkını oluşturdu.
- Din ve Kültür: Göktürklerde daha sade bir bozkır kültürü ve Göktanrı inancı egemen iken, Uygurlarda çok inançlı ve kozmopolit bir kültür yapısı gelişti. Bu durum yönetimsel pratikleri de etkiledi.
Sonuç olarak, Göktürkler ve Uygurlar arasındaki en büyük ayrışma noktalarından biri yerleşik hayata adaptasyon ve çok dinli yapı olmuştur. Göktürkler devlet inşasında göçebe karakteri baskın tutarken, Uygurlar daha karma ve kültürel çeşitliliği olan bir devlet modeli geliştirmiştir. Her iki devlet de Türk tarihinin önemli kilometre taşları olup, ardından gelen Türk devletlerine yönetim, askerî strateji ve kültür alanında miras bırakmışlardır.
8. Kaynakça
- Golden, Peter B. (1992). “An Introduction to the History of the Turkic Peoples”. Otto Harrassowitz.
- Gumilev, Lev N. (1999). “Eski Türkler”. (Çeviri: Ahsen Batur) Selenge Yayınları.
- Clauson, Gerard (1972). “Studies in Turkic and Mongolic Linguistics”. Royal Asiatic Society.
- Tekin, Şinasi (1988). “Orhun Yazıtları”. Türk Dil Kurumu Yayınları.
- Mahmut Tuncer, “Uygur Tarihi Üzerine İncelemeler”, (2020). Tarih Araştırmaları Dergisi, 5(2), 110-145.