Go oy go oy go

13. Her sabah aynı saatte uyanmak, aynı caddede yürümek, aynı kelimelerle konuşmak… Kimilerinin “düzen” dedikleri bu tekrar, onlara güven verir. Fakat ben bu düzenin her zaman huzur getirdiğine inanmıyorum. Tekrarlanan şeyler, bir süre sonra insanın içini uyuşturur. Değişmeyen bir hayat, aslında yavaş yavaş ölen bir ruh gibidir. Her gün aynı pencereye bakmak, gökyüzünü hep aynı renkle görmek gibidir. Oysa gökyüzü bile her sabah başka bir hikaye anlatır; bulutlar, rüzgar, ışık sürekli değişir. Bu değişim, yaşamın canlılığını taşır. Hayatın özü tekrarda değil, yenilenmededir.

Bu metnin anlatım biçimi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Tartışma
B) Öyküleme
C) Açıklama
D) Betimleme

Cevap ve Açıklama:

Bu metin, bir düşünceyi ve görüşü okuyucuya aktarmaktadır. Metinde, “aynı şeylerin tekrarlanmasının insan ruhunu nasıl etkilediği” ve “hayatın yenilenme ile anlam kazandığı” gibi fikirler tartışılmaktadır. Yazar, kendi düşüncesini savunmakta ve okuyucuyu bu konuda ikna etmeye çalışmaktadır.

• Tartışma: Bir konu hakkında farklı görüşlerin sunulduğu ve bunların değerlendirilip bir sonuca varıldığı anlatım biçimidir.
  • Öyküleme: Olayların, kişiler ve zaman unsurlarıyla anlatıldığı, bir hikaye biçimidir.
  • Açıklama: Bir konunun nasıl ve neden olduğunu anlatan, bilgi verme amaçlı anlatım biçimidir.
  • Betimleme: Nesneleri, olayları veya durumları okuyucunun zihninde canlandıracak şekilde ayrıntılı anlatma biçimidir.

Bu metinde olay anlatımı veya hikaye yoktur, sadece yazarın düşünceleri ve görüşleri yer almaktadır. Betimleme kısmı olsa da, esas amaç düşünceyi savunmak ve tartışmaktır. Açıklama ise daha çok bilgi verme amaçlıdır, burada ise yazar bir görüşü savunmaktadır.

Bu nedenle doğru cevap: A) Tartışma

Özet Tablosu

Anlatım Biçimi Tanımı Metindeki Durumu Uygunluk
Tartışma Fikirlerin karşılaştırılması ve değerlendirilmesi Yazar düşüncesini savunuyor, görüş belirtiyor Evet
Öyküleme Olayların anlatılması Olay yok, hikaye yok Hayır
Açıklama Bilgi verme, açıklama yapma Düşünce savunuluyor, bilgi verilmekten çok görüş Hayır
Betimleme Nesne veya durumların ayrıntılı tasviri Kısmen var ama amaç değil Hayır

Eğer başka sorularınız varsa, yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım @Hamza_Aydogdu

13. Bu metnin anlatım biçimi aşağıdakilerden hangisidir?

İçindekiler

1. Metnin Özeti
  2. Anlatım Biçimlerinin Tanımları
  3. Metindeki Ana Özellikler
  4. Hangi Anlatım Biçimi? Gerekçe ve Analiz
  5. Özet Tablo

1. Metnin Özeti

Metinde, her sabah aynı saatte uyanıp, aynı caddeden yürümek ve aynı kelimelerle konuşmak gibi tekrarlayan düzen alışkanlıklarının güven verdiği söylenirken, bu düzenin bir süre sonra uyuşturucu etkisi yarattığı ve insanı canlılıktan uzaklaştırdığı vurgulanıyor. Yazar, her gün aynı pencereden bakmanın, aynı sözcükleri duymanın ruhu sıkabildiğini, fakat gökyüzünün bile her sabah farklı hikâyeler anlattığını belirterek değişimin yaşamın gerçek canlılığını oluşturduğunu savunuyor.

2. Anlatım Biçimlerinin Tanımları

Aşağıda, sınavlarda ve ders kitaplarında en sık karşılaşılan dört anlatım biçiminin tanımı yer almaktadır:

Tartışma (Argümantasyon):

• Bir konu hakkında görüş bildirme,
  • Görüşü savunma ya da çürütme amacıyla kanıt ve örnekler kullanma,
  • Okuyucuyu ikna etmeye yönelik bir yapı.

Öyküleme (Narrasyon):

• Olay veya durumları belli bir zaman ve mekânda anlatma,
  • Karakter, olay örgüsü ve zaman dizininden yararlanma.

Açıklama (İzah):

• Bir kavramı, konuyu ya da olayı anlaşılır şekilde çözümleme ve açıklama,
  • Genellikle tanım, özellik ve örneklerle konuyu detaylandırma.

Betimleme (Deskripsiyon):

• Bir nesne, kişi, yer, manzara ya da duyguyu duyulara hitap ederek tarif etme,
  • Renk, şekil, büyüklük gibi ayrıntılarla okuyucunun zihninde canlandırma.

3. Metindeki Ana Özellikler

Metni incelerken öne çıkan özellikler şunlardır:

1. Görüş ve Yargı:

• “Fakat ben bu düzenin her zaman huzur getirdiğine inanmıyorum.”
    • Yazar kendi düşüncesini açıkça ortaya koyuyor.
  2. Karşıt Görüşün Sunulması:

• “Kimilerinin ‘düzen’ dedikleri bu tekrar, onlara güven verir.”
    • İlk olarak yaygın inanışı aktarıp sonra çürütüyor.
  3. İkna Edici Örnek ve Gerekçeler:

• “Tekrarlanan şeyler, bir süre sonra insanı uyuşturuyor.”
    • “Oysa gökyüzü bile her sabah başka bir hikâye anlatır…”
  4. Duygusal ve Mantıksal Argümanlar:

• Ruhsal uyuşma ve canlılık unsurları karşılaştırması.
  5. Betimleme Unsurları:

• Gökyüzü, bulutlar, rüzgâr, ışık gibi betimleyici imgeler kullanılıyor.
    • Ancak bu betimleme, asıl amacı olan argümanı desteklemek için yer alıyor.

4. Hangi Anlatım Biçimi? Gerekçe ve Analiz

Metnin temel amacı okuyucuyu “düzen değil değişim iyidir” düşüncesine inandırmaktır. Bu bağlamda:

• Olgu ve kavramları açıklamaktan ziyade yazar, kendi görüşünü belirtir.
  • Görüşünü kanıt ve örneklerle desteklemeye çalışır.
  • Amacı, okuyucuyu belli bir sonuca ikna etmektir.

Bu işleyiş, tartışma (argümantasyon) anlatım biçiminin temel özellikleriyle örtüşür. Betimleme unsurları kullanılsa da bunlar ana metot değil, görüşü destekleyen araçtır. Dolayısıyla doğru seçenek:

A) Tartışma

5. Özet Tablo

Anlatım Biçimi Özellikler Metinde Var mı?
Tartışma Görüş bildirme, kanıt ve örnekle ikna etme Evet
Öyküleme Olay örgüsü, karakter, zaman ve mekân Hayır
Açıklama Konu, kavram veya işlemin adım adım açıklanması Kısmen (örnek değil)
Betimleme Duyu organlarını harekete geçiren ayrıntılı tasvir Var ancak amaç destekleme

@Hamza_Aydogdu