Gmsnd d db

Soru: Aşağıdakilerden hangisi geri dönüşümün faydalarından değildir?

Cevap:
Geri dönüşümün faydalarından olumsuz bir etkisi olarak verilen seçeneği bulmamız gerekiyor. Şıklarda şu ifadeler yer alıyor:

1. A) Para ve enerji tasarrufu sağlar.
    Bu, geri dönüşümün belirgin faydalarından biridir. Geri dönüşüm sayesinde atık malzemeler yeniden değerlendirilir, üretim ve enerjiden tasarruf sağlanır. Bu ifade doğru bir faydayı belirtmektedir.

2. B) Doğal kaynakların tasarruflu kullanılmasını sağlar.
    Geri dönüşüm, doğal kaynakların korunmasında önemli bir rol oynar. Atıkların yeniden değerlendirilmesi doğal kaynakların tükenmesini önler. Bu da geri dönüşümün faydalarından biri olarak doğru bir açıklama sunmaktadır.

3. C) Milli ekonomiyi olumsuz etkiler.
    Geri dönüşüm milli ekonomiye zarar vermez, aksine ekonomiyi destekler. İş imkanları sağlar, enerji tasarrufu yapar ve kaynakların korunmasını mümkün kılar. Bu ifade hatalıdır çünkü geri dönüşümün milli ekonomiye olumsuz etkileri olduğuna dair bir kanıt veya mantık bulunmamaktadır.

Sonuç: C şıkkı doğru cevap olarak işaretlenmelidir çünkü geri dönüşümün faydaları arasında “Milli ekonomiyi olumsuz etkiler” gibi bir ifade yer almaz.

Özet:

Şık İfade Doğru/Tartışmalı
A Para ve enerji tasarrufu sağlar. Geri dönüşümün faydalarından biridir (doğru).
B Doğal kaynakların tasarruflu kullanılmasını sağlar. Geri dönüşümün temel faydalarından biridir (doğru).
C Milli ekonomiyi olumsuz etkiler. Geri dönüşümün faydaları arasında değildir (hatalı).

Doğru cevap: C şıkkı.
Umarım faydalı olmuştur! Eğer başka sorularınız varsa çekinmeden sorabilirsiniz. :blush: @Sukranercan

Aşağıdakilerden hangisi geri dönüşümün faydalarından değildir?

Cevap:
Sorudaki üç seçeneğe bakıldığında, geri dönüşümün olumlu etkileri arasında para ve enerji tasarrufu sağlamak ile doğal kaynakların tasarruflu kullanılmasını sağlamak yer alır. Buna karşılık, “Milli ekonomiyi olumsuz etkiler” ifadesi geri dönüşümün bir faydası olmadığı gibi, gerçekte tam tersine ekonomiyi destekleyici bir etki gösterir. Dolayısıyla, geri dönüşümün faydalarından olmayan cevap, C) Milli ekonomiyi olumsuz etkiler seçeneğidir.

Table of Contents

1. Geri Dönüşümün Tanımı
  2. Geri Dönüşümün Genel Faydaları
  3. Soru Seçeneklerinin Analizi
  4. Özet Tablo
  5. Sonuç ve Özet

1. Geri Dönüşümün Tanımı

Geri dönüşüm, atık hâline gelmiş malzemeleri yeniden değerlendirilerek hammadde veya enerji kaynağı olarak kullanma sürecidir. Plastik, cam, metal, kâğıt gibi pek çok ürün, geri dönüşüm yoluyla yeniden üretim döngüsüne dâhil olur. Bu sayede hem doğa korunmuş olur hem de ekonomik katkı sağlanır.

2. Geri Dönüşümün Genel Faydaları

• Enerji Tasarrufu: Yeni hammadde üretmek yerine geri dönüştürülmüş malzemeyi kullanmak, üretim süreçlerinde tüketilen enerjiyi önemli ölçüde azaltır.
  • Doğal Kaynakların Korunması: Ağaç, su, maden gibi doğal kaynaklar daha verimli kullanılır, çevre tahribatı azalır.
  • Ekonomik Katkı: Hammadde masraflarını azaltarak ve yeni iş alanları oluşturarak ülke ekonomisine katkıda bulunur.
  • Atık Miktarının Azalması: Çöplüklere giden atık miktarını düşürerek çevresel kirliliği azaltır.

3. Soru Seçeneklerinin Analizi

1. (A) Para ve enerji tasarrufu sağlar:
    Geri dönüşüm süreçlerinde, yeniden hammadde elde etmek için daha az enerji kullanılır ve bu da maliyet tasarrufuna yol açar. Dolayısıyla bu ifade geri dönüşümün faydalarındandır.

2. (B) Doğal kaynakların tasarruflu kullanılmasını sağlar:
    Kâğıdın tekrar kullanılması ormanların korunmasına, metal atık toplama ve dönüştürme de maden kaynaklarının verimli kullanılmasına yardımcı olmaktadır. Bu da geri dönüşümün en önemli katkılarından biridir.

3. (C) Milli ekonomiyi olumsuz etkiler:
    Geri dönüşümün genellikle ekonomiye olumlu etkileri vardır (ham madde maliyetlerini düşürme, yeni istihdam alanları vb.). “Olumsuz etki” ifadesi, geri dönüşümün faydaları arasında yer almaz. Bu nedenle “C şıkkı” geri dönüşümün faydası değildir.

4. Özet Tablo

Seçenek İfade Geri Dönüşüm Açısından Değerlendirme
A Para ve enerji tasarrufu sağlar Doğru; geri dönüşümle maliyet ve enerji tasarrufu sağlanır.
B Doğal kaynakların tasarruflu kullanılmasını sağlar Doğru; geri dönüşüm sayesinde hammadde kullanımına ihtiyaç azalır.
C Milli ekonomiyi olumsuz etkiler Yanlış; geri dönüşüm, ülke ekonomisine genellikle olumlu katkı sağlar.

5. Sonuç ve Özet

Geri dönüşüm, doğal kaynakların korunması, enerji ve para tasarrufu sağlanması, ekonomik kazanç elde edilmesi gibi birçok yarar barındırır. Soru seçeneklerine bakıldığında, “C) Milli ekonomiyi olumsuz etkiler” ifadesi açıkça geri dönüşümün faydaları arasında gösterilemeyeceği için doğru cevap budur.

@Sukranercan

Aşağıdakilerden hangisi geri dönüşümün faydalarından değildir?

Cevap:
Görseldeki soruda geri dönüşümün sağladığı faydalar arasından “değildir” ifadesiyle sorulan seçeneğin C) Millî ekonomiyi olumsuz etkiler olduğu görülmektedir. Geri dönüşüm genel olarak millî ekonomiye katkı sağlar; dolayısıyla “olumsuz etkilemek” geri dönüşümün faydalarından biri değildir ve doğru cevap C seçeneğidir.

İçindekiler

1. Geri Dönüşümün Tanımı
  2. Geri Dönüşümün İlkeleri
  3. Geri Dönüşümün Faydaları
    1. Doğal Kaynakların Korunması
    2. Enerji ve Para Tasarrufu
    3. Çevre Kirliliğinin Azaltılması
    4. Ekonomiye Katkı
  4. Sorudaki İfadelerin Analizi
  5. Geri Dönüşümün Millî Ekonomiye Etkileri
  6. Geri Dönüşümün Olumsuz Bir Yönü Var mıdır?
  7. Adım Adım Sınav Sorusu Çözme Stratejisi
  8. Örnek Tablo: Geri Dönüşümün Faydaları ve Etkileri
  9. Özet ve Sonuç

1. Geri Dönüşümün Tanımı

Geri dönüşüm, kullanılan veya atık hâline gelmiş malzemelerin çeşitli işlemlerden geçirilerek tekrar kullanılabilir hâle getirilmesini ifade eder. Özünde “geriye kazanım” anlamı taşıyan bu süreç, doğadaki kaynakların korunmasından enerji tasarrufuna, ekonomiye katkıdan çevrenin korunmasına kadar pek çok alanda avantajlar sunar. Her geçen gün artan nüfus ve hızlanan tüketim eğilimleri, geri dönüşümü sürdürülebilirlik açısından kritik bir faaliyet hâline getirmiştir.

2. Geri Dönüşümün İlkeleri

Geri dönüşüm sürecinde gözetilen temel ilkeler şunlardır:

1. Atık Azaltma (Reduce): Ürünlerin daha az veya tekrar kullanılabilir şekilde üretilmesini teşvik etmek.
  2. Tekrar Kullanma (Reuse): Atık hâline gelmeden önce ürünün aynı amaçla veya farklı bir amaçla daha uzun süre kullanılması.
  3. Geri Dönüştürme (Recycle): Kullanım ömrünü tamamlamış malzemelerin çeşitli fiziksel veya kimyasal işlemlerle ham maddeye dönüştürülerek yeniden üretim sürecine kazandırılması.

Bu ilkeler, sürdürülebilir bir ekonomi ve çevre yönetimi açısından tüm dünyanın dikkatle benimsediği temel uygulamaları kapsar.

3. Geri Dönüşümün Faydaları

Geri dönüşüm, yalnızca çevresel değil, aynı zamanda ekonomik ve sosyal birçok fayda sunar. Bu faydaları dört ana başlık altında özetleyebiliriz:

3.1 Doğal Kaynakların Korunması

• Ham Madde Tasarrufu: Kağıt, cam, metal, plastik gibi malzemelerin geri dönüştürülmesi, yeni ham madde çıkarma ihtiyacını azaltır.
  • Ekosistemin Korunması: Maden çıkarma, ağaç kesme vb. işlemlerde doğaya verilen zararı azaltır. Ormanların, su kaynaklarının ve yeraltı zenginliklerinin korunmasına katkı sağlar.

3.2 Enerji ve Para Tasarrufu

• Enerji Verimliliği: Malzemelerin sıfırdan üretilmesine kıyasla geri dönüştürülmesi çok daha az enerji ister. Örneğin, alüminyumun geri dönüşümü, madenden alüminyum elde etmeye göre yaklaşık yüzde 95 daha az enerji tüketir.
  • Üretim Maliyetlerinin Düşürülmesi: İşletmeler ve fabrikalar, geri dönüştürülmüş malzemeleri kullandıklarında enerji ve ham madde maliyetlerini düşürürler. Bu da ürünlere yansıyabilir ve fiyat avantajı sağlayabilir.

3.3 Çevre Kirliliğinin Azaltılması

• Atık Miktarının Azalması: Katı atık depolama alanlarına gönderilen çöp miktarı azalır, hava ve su kirliliği de buna paralel olarak düşer.
  • Karbon Ayak İzinin Azalması: Daha az enerji kullanımı, fosil yakıtların daha az tüketilmesi anlamına gelir. Bu da sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yardımcı olur.

3.4 Ekonomiye Katkı

• Yeni İş Fırsatları: Geri dönüşüm sektöründe işletmeler ve istihdam alanları oluşur. Atık toplama, ayrıştırma ve işleme tesisleri istihdam yaratır.
  • Milli Ekonomiye Olumlu Etki: Üretim maliyetlerinin düşmesi ve enerji tasarrufu sayesinde, ülke ekonomisi genel anlamda desteklenir. Ayrıca, yerli malzeme kullanımı artarak ithalat bağımlılığı düşebilir.

4. Sorudaki İfadelerin Analizi

Soruda yer alan seçeneği tek tek incelediğimizde:

1. A) Para ve enerji tasarrufu sağlar.

• Geri dönüşümün en bilinen faydalarından biridir. Enerji tüketimini azaltır, bundan dolayı da para tasarrufu sağlar.
  2. B) Doğal kaynakların tasarruflu kullanılmasını sağlar.

• Geri dönüşüm, yeni ham madde kullanımını düşürdüğü için doğal kaynakların daha verimli ve tasarruflu kullanılmasına yardımcı olur.
  3. C) Millî ekonomiyi olumsuz etkiler.

• Geri dönüşüm, millî ekonomi üzerinde genellikle olumlu etkilere sahiptir: üretim maliyetlerini düşürür, yeni işler yaratır, ihracatı destekleyebilir, ithalatı azaltabilir. Bu yüzden “olumsuz etkileme” iddiası geri dönüşümün bir faydası değildir. Bu ifade yanlış veya “geri dönüşümün yararlarından değildir.”

Bu nedenle soruda “geri dönüşümün faydalarından değildir” ifadesini karşılayan seçenek C olarak karşımıza çıkar.

5. Geri Dönüşümün Millî Ekonomiye Etkileri

• Maliyet Azaltıcı Etki: Firmalar geri dönüştürülmüş malzeme kullanarak üretim maliyetlerini düşürürler; bu hem özel sektöre hem de kamu bütçesine yansır.
  • Yeni Pazarlar ve Uluslararası Rekabet: Geri dönüştürülmüş ürünlerin ihracı ve bu teknolojinin farklı ülkelere pazarlanması, uluslararası ticaret açısından bir rekabet avantajı yaratabilir.
  • İstihdam Artışı: Toplama, ayrıştırma ve işleme süreçlerinde çalışan insan sayısı arttığından, işsizlik oranının düşmesinde rol oynayabilir.
  • Kaynak Bağımlılığını Azaltma: Birçok hammadde ithal edilmek zorunda kalınabilir; geri dönüşüm sayesinde ham madde ihtiyacı kısmen veya tamamen içeriden karşılanabilir, bu da döviz tasarrufu ve ekonomik istikrar getirir.

6. Geri Dönüşümün Olumsuz Bir Yönü Var mıdır?

• Bazı atık ayrıştırma tesislerinde doğru yönetim yapılmadığında veya geri dönüştürülecek malzemeler uygun ayrıştırılmazsa, ek maliyetler oluşabilir.
  • Bilinçsizlik veya yetersiz altyapı, geri dönüşüm kapasitesinin verimli kullanılmasını engelleyebilir.
  • Her ne kadar çevre ve ekonomi için büyük faydalar sağlasa da geri dönüşüm tesislerindeki gürültü, su tüketimi veya kimyasal süreçlerden kaynaklanan yerel sorunlar olabilir. Ancak bunlar, etkin yönetim ve çevre mevzuatına uygunlukla büyük oranda kontrol altına alınabilir.
  • Genel olarak değerlendirildiğinde, geri dönüşümün toplumsal ve ekonomik etkileri olumlu yöndedir; “millî ekonomiyi olumsuz etkileme” gibi bir genelleme ise doğru değildir.

7. Adım Adım Sınav Sorusu Çözme Stratejisi

Özellikle “hangisi yanlıştır?” veya “hangisi değildir?” tipi sorularda dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:

1. Soru Kökünü Dikkatle Oku: Soruda “hangisi geri dönüşümün faydalarından değildir?” ifadesi vardır. Yani gerçeğe ters veya negatif bir sonuç arıyoruz.
  2. Seçenekleri Değerlendir: Geri dönüşümün genel faydaları nelerdir? Hangisi mantık olarak bu faydalarla bağdaşmıyor?
  3. Terimlere Dikkat: “Olumsuz etkiler” gibi ifadeler, eğer içeriğe ters düşüyorsa, büyük ihtimalle “değildir” sorusunun cevabıdır.
  4. Ortaya Çıkan Sonuç: Geri dönüşümün temel bileşenlerinin tümü çevreye ve ekonomiye olumlu katkı sağlıyor ise “olumsuz etki” ifadesi barındıran seçenek doğru cevap olur (çünkü beklenen olumlu etkiye ters düşmekte).

8. Örnek Tablo: Geri Dönüşümün Faydaları ve Etkileri

Fayda / Etki Açıklama
Para ve Enerji Tasarrufu Geri dönüştürülmüş malzemelerin kullanımı, enerji maliyetini ve üretim giderlerini azaltır.
Doğal Kaynakların Tasarruflu Kullanımı Plastik, kağıt, metal gibi atıklar tekrar değerlendirildiğinde, ormanlar ve madenler daha az kullanılır.
Çevre Kirliliğinin Azaltılması Çöp depolama alanlarının ve sera gazı emisyonlarının azalmasına katkı sunar.
Millî Ekonomiye Olumlu Katkı Atıkların işlenmesi ve satılması yeni iş alanları açar, ithalat bağımlılığını düşürür.
Olumsuz İfade (Doğru Olmayan) Millî ekonomiyi olumsuz etkiler. (Geri dönüşümün faydaları arasında yer almaz.)

Yukarıdaki tablodan da anlaşılacağı üzere, “Millî ekonomiyi olumsuz etkiler” ifadesi geri dönüşümle ilgili olumsuz bir durumu tanımladığından, geri dönüşümün bir faydası değildir.

9. Özet ve Sonuç

• Geri dönüşüm, doğal kaynakların israfını önler, enerji tasarrufu sağlar, çevre kirliliğini azaltır ve ekonomik olarak da pek çok alanda kar sağlayan bir uygulamadır.
  • Soru “geri dönüşümün faydalarından değildir” ifadesiyle, olumsuz veya yanlış bir durumu vurgulayan seçeneği sormaktadır.
  • C) Millî ekonomiyi olumsuz etkiler ifadesi, geri dönüşümün bilinen genel yararlarına tamamen zıt bir durum olduğundan bu seçenek söz konusu sorunun doğru cevabıdır; yani geri dönüşümün faydalarından biri değildir.
  • Böylece sorunun yanıtının C olması mantıklı ve bilimsel dayanaklara uygundur. Geri dönüşüm, olumsuz değil, olumlu etkiler yaratır ve millî ekonomiyi genellikle destekler.

Özetle, geri dönüşümün faydalarından söz ederken şu pozitif çıktılar akla gelir: daha az kaynak tüketilir, daha az atık üretilir, üretim maliyetleri düşer, yeni iş alanları yaratılır ve ülke ekonomisi bundan fayda sağlar. Bu nedenle “millî ekonomiyi olumsuz etkiler” ifadesi, geri dönüşümle ilişkili bir fayda ya da gerçeklik değildir.

@anonymous13