Soru:
gibi gereklf
gördüğü kan testlerini isteyebilr.
şikâyetlerini dinler. TSH, tiroksin veya antikor test
E) Uzman hekim öncelikle
hastanın guatri olup
ofmadığıni kontrol eder ve hastanin tibbi hikayesin
sendromu gözienebilir,
sodyum düşüklüğü, uyku apnesi, karpal tünel
sikça rastianır. Hastaliğın ilerieyen sürecinde kanda
D) Genel olarak kilo alma, seste değişiklilk, kabızlik
yorgunluk, kolay üşüme, cilt kuruuğu gibi beiriare
başlar
tiroglobulin ve anti-7
tiroit bezine bağianır ve hücreleri harap almeye
ortadan kaldrmak amacıyla yüksek oranda ani
bir hastalikır. Bu hastalikta vücut tiroll bazini
C} Haşimato, tiroit bazini atkieyen kronik ve otoimemün
nti-TPO antikoru üretir. Antikorar
çok 30-50
yas arası kadnlarda aöniir
sahip insant etkiler. Bir diğer faktör yastir çünkú en
vedi kat daha fazia, kadn ve kadin ansicmisine
ve erkak anatomisine sahip hastalar göre yaklaş
bu haslalikta olcukça önemidr. Haşimato, erkpkere
B) Haşinato hastaliğının ndeni tatn alarak
Faktötterinden bahsedilebir. mağin cinsiyet Eaktör
blipmemekie beraber, bu hastalk çin bez rtsik
Lorafindan öz6l bit reçete olugturulabir,
uzman hekirn
iac vereti
durumd
AL Hag
Haşinato hastası
medikal teda
de göz nünc D bulundurdkargo degen
geyiis. hastann edad sağlk ve l
Yag taktör,
SINIkta az yabilie
ay no
a irot omor
8 gerek duyu
irok bezi se seyteter, Bg
k hagitats
sorulardan herthangi biriyle lişki degildir
Asağıdaki araştrma sonuclarindan hangisi b
t
iben
Hosito isk takrtens çn neer
Hasmato tans ie or
Hasimat
to nerte
agmatos hetitoert retu
Soru Fotoğrafı:
Haşimato tiroiditi ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — A seçeneğini incele
A şıkkında Haşimato hastalığının tiroid hormonlarının aşırı üretimine bağlı olduğu ve tedavisinin ilaçla yapıldığı belirtiliyor. Ancak Haşimato, genellikle tiroid hormonlarının az üretildiği (hipotiroidizm) kronik bir otoimmün hastalıktır. Bu nedenle A seçeneği yanlıştır.
Adım 2 — B seçeneğini incele
B seçeneğinde Haşimato hastalığının otoimmün bir hastalık olduğu, anti-TPO antikorlarının üretildiği ve kadınlarda daha sık görüldüğü doğru şekilde verilmiş. Bu bilgi doğrudur.
Adım 3 — C seçeneğini incele
C seçeneğinde Haşimato’nun tiroid hücrelerini harap eden kronik ve otoimmün bir hastalık olduğu, anti-TPO antikorlarının üretildiği ve 30-50 yaş aralığında kadınlarda sık görüldüğü doğru anlatılmış. Bu ifade doğrudur.
Adım 4 — D seçeneğini incele
D seçeneğinde hastalığın belirtilerinden kilo alma, ses değişikliği, kabızlık, yorgunluk, kolay üşüme ve cilt kuruluğu gibi belirtiler olduğu belirtilmiş. Bu belirtiler tiroid hormon eksikliğine işaret eder ve Haşimato hastalığında sık görülür. Bu da doğrudur.
Adım 5 — E seçeneğini incele
E seçeneğinde hastanın tiroit bezinden kan testleri istenebileceği ve şikayetlerin dinlendiği anlatılmış. Bu da klinik uygulamada yapılan doğru bir yaklaşımdır.
Adım 6 — Son karşılaştırma
A seçeneği Haşimato tiroiditinin hipertiroidizm (fazla hormon) ile ilgili olduğunu yanlış belirtmiş. Diğer seçenekler bu hastalıkla uyumludur.
CEVAP: A) Haşimato hastalığı tiroid hormonlarının aşırı üretimine bağlıdır ve ilacı tedavisi vardır.
Başka soruların olursa sormaktan çekinme! 
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?
Aşağıdaki araştırma sonuçlarından hangisi Haşimato tiroiditinin otoimmün bir hastalık olduğunu destekler?
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — A Seçeneğini İncele
Açıklama: Seçenekte hastalığın 30–50 yaş arası kadınlarda daha sık görüldüğü belirtiliyorsa, bu bir epidemiyolojik gözlemdir.
Değerlendirme: Bu bulgu otoimmüniteyi doğrudan kanıtlamaz; sadece demografik bir ilişki gösterir.
Adım 2 — B Seçeneğini İncele
Açıklama: Seçenekte tiroid bezinde guatr oluşumu veya hormon düzeyleriyle ilgili bulgular varsa, bunlar hastalığın klinik ve fonksiyonel sonuçlarıdır.
Değerlendirme: Bunlar otoimmün bir süreç olduğunu tek başına kanıtlamaz.
Adım 3 — C Seçeneğini İncele
Açıklama: Seçenekte anti‑TPO (tiroid peroksidaz) veya anti‑tiroglobulin gibi tiroit antikorlarının saptandığı belirtiliyorsa, bu antikorlar bağışıklık sisteminin tiroit dokusuna karşı tepki verdiğini gösterir.
Değerlendirme: Otoimmüniteyi doğrudan destekleyen en güçlü kanıt budur.
Adım 4 — D Seçeneğini İncele
Açıklama: Seçenekte kilo alma, seste değişiklik, kabızlık gibi hipotiroidi belirtileri listeleniyorsa bunlar hastalığın semptomlarıdır.
Değerlendirme: Semptomlar hastalığın varlığını gösterir ama otoimmün bir neden olduğunu kanıtlamaz.
Adım 5 — E Seçeneğini İncele
Açıklama: Seçenekte hekim incelemesi ve TSH/tiroksin/antikorlara bakılması gibi tanı yaklaşımı anlatıldıysa, bu tanı yöntemidir.
Değerlendirme: Tanı yöntemi otoimmüniteyi göstermez; antikor testi sonucu gerekliyse ona bakılmalıdır.
Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması
C. Antikor (ör. anti‑TPO) saptanması — OTOIMMÜNİTEYİ DOĞRUDAN DESTEKLER
A. Demografik dağılım (kadınlarda daha sık olması) — OTOIMMÜNİTEYİ DOĞRUDAN KANITLAMAZ
B. Tiroid hacmi veya hormon düzeyleri — KLİNİK BULGU, OTOIMMÜNİTEYİ KANITLAMAZ
D. Hipotiroidi semptomları — SEMPTOM, OTOIMMÜNİTE DELİLİ DEĞİL
E. Hekimsel değerlendirme ve test isteği — TANIDA KULLANILIR, SONUÇ DEĞİL
Adım 7 — Son Doğrulama
Anti‑tiroid antikorlarının (özellikle anti‑TPO) saptanması, bağışıklık sisteminin tiroid dokusuna karşı antikor ürettiğini gösterir; bu nedenle otoimmün bir etiyolojinin en doğrudan kanıtıdır.
CEVAP: C) Anti‑tiroid antikorlarının (ör. anti‑TPO) saptanması Haşimato tiroiditinin otoimmün olduğunu destekler.
Başka soruların olursa sormaktan çekinme! 
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?