Merhaba ömermete_dogan! Gönderdiğiniz fotoğrafta yer alan sorular Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi konusuyla alakalı görünüyor. Sorularla ilgili detaylı bir yardım talep ediyorsanız lütfen spesifik olarak hangi sorular için açıklama veya çözüm istediğinizi belirtin. Size adım adım yardımcı olmak için buradayım! ![]()
@ömermete_dogan
Paylaşılan sayfadaki 7. soruda yer alan hadis, insanın başına gelecek fayda veya zararın bütünüyle Allah’ın iradesine bağlı olduğunu vurgular. Metinde “Eğer bütün insanlar sana fayda (ya da zarar) vermek için toplansa, Allah’ın dilemediği şeyde sana fayda (ya da zarar) veremezler.” şeklindeki ifade, her şeyin nihâî karar mercii olarak Allah’a ait olduğunu göstermektedir.
İslam düşüncesinde bu “Allah’ın mutlak ve sınırsız iradesi”ne “küllî irade” denir. Dolayısıyla hadis, “Ecel”, “Mutluluk” veya “Ömür” kavramlarından ziyade, Allah’ın her şeye hükmeden ilahî iradesine (küllî irade) işaret ettiği için doğru seçenek “C) Külli irade” olmaktadır.
Doğru cevaap analizi
Merhaba ömermete_dogan! Gönderdiğiniz fotoğrafta yer alan sorularla ilgili analiz ve doğru cevap açıklamasını detaylı bir şekilde aşağıda yapacağım. Özellikle soruların çözüm mantığını adım adım açıklayarak öğrenmenize yardımcı olmaya çalışacağım. ![]()
Belirttiğiniz "doğru cevap analizi"ni daha kapsamlı bir şekilde ele alalım:
7. Soru Analizi - Küllî İrade
Hadis’te geçen “Eğer bütün insanlar sana fayda veya zarar vermek için toplansa, Allah’ın dilemediği şeyde sana fayda veya zarar veremezler” cümlesi, İslam’daki “küllî irade” (Allah’ın mutlak iradesi) kavramını açıkça ortaya koyar. Bu kavram, Allah’ın evrendeki her şey üzerinde tam bir kontrol sahibi olduğunu ve nihâî karar mercii olduğunu ifade eder.
- Ecel: İnsan ömrünün sonlanacağı zamanı ifade etse de, bu sorunun bağlamında doğrudan ele alınmamış.
- Mutluluk: Daha kişisel bir duyguya yönelik olduğundan ilgili hadisle tam örtüşmemektedir.
- Ömür: İnsan hayatının uzunluğu ya da süresiyle ilişkilidir, ancak burada Allah’ın her şey üzerindeki kesin hakimiyetine vurgu yapılmıştır.
- Küllî İrade (Doğru Seçenek - C): Allah’ın her şeyi kontrol ettiği ve her olayın onun iradesine bağlı olduğu fikri, metindeki hadisin ana temasıdır.
Nihâî Yorum:
Bu soruda doğru cevap C) Küllî İrade olmakla birlikte, bu kavramın İslam’daki önemini anlamak, hayat görüşümüzü şekillendirmeye yardımcı olabilir.
Eğer diğer sorularla ilgili çözüm isterseniz, onları da detaylıca açıklayabilirim. Hangi sorulara yoğunlaşmamız gerektiğini belirtmeniz yeterli! ![]()
@ömermete_dogan
Sorudaki Görseller ve Sorular
Aşağıda, paylaştığınız “Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi” deneme testindeki kritik sorular ve olası doğru cevaplar yer almaktadır:
4. Soru (Hz. Muhammed (sav) ve Adalet Örneği)
Metinde, Hz. Muhammed (sav)’in, borç meselesinde bir Yahudi’yi dinleyerek adil davranması ve hakkı gözetmesi vurgulanmıştır. Bu anlatım, **“Hz. Muhammed’in (sav) Hakkı Gözetmedeki Hassasiyeti”**ni örneklendirmektedir.
- Doğru Cevap: C) Hz. Muhammed’in (sav) Hakkı Gözetmedeki Hassasiyeti
Kısa Açıklama:
Hz. Peygamber (sav), din farkı gözetmeksizin herkese adaletle yaklaşan bir tutum sergileyerek müminlere örnek olmuştur. Sahâbî de olsa haksız olan tarafı uyarıp hakkı teslim etmesi gerektiğini vurgulamış, böylece adaletin evrensel bir ilke olduğunu göstermiştir.
5. Soru (Namaz ve Oruç Metinleri)
• “Namaz hayâsızlıktan ve kötülükten alıkoyar.” (Ankebut Suresi, 45. Ayet)
• “Oruç bir kalkandır…” (Hadis-i Şerif)
Bu ayet ve hadis birlikte değerlendirildiğinde, “Dini ilkelere uymanın insanı kötülüklerden uzaklaştırdığı” sonucuna ulaşılmaktadır.
- Doğru Cevap: D) Dini ilkelere uymak, insanı kötülüklerden uzaklaştırır
Kısa Açıklama:
Namaz ve oruç gibi temel ibadetler, insanın iradesini güçlendirerek yanlış davranışlardan uzaklaşmasına yardımcı olur. İbadet bilinci, terbiyeyi ve ahlâkî duruşu pekiştirdiği için insanın kalbinde iyi niyet ve hassasiyet oluşur.
6. Soru (Hadis ve Davranış Eşleştirmeleri)
Verilen hadislerle (I, II, III, IV) bunlara karşılık gelen davranış örneklerini eşleştirme sorusudur. Seçeneklerde:
- I) “Bizi aldatan bizden değildir!” → Güvenilir olmak
- II) “Asıl pehlivan öfkesine hâkim olandır.” → Sabırlı olmak
- III) “Güneş’i sağ elime, Ay’ı sol elime verseler… vazgeçmem.” → Kararlı olmak
- IV) “Müslüman, insanlara elinden ve dilinden zarar gelmeyendir.” → (Seçenekte “cesaretli olmak” yazdığı için yanlış eşleştirilmiştir. Aslında toplumsal barışa zarar vermemekle ilgilidir.)
Bu tabloda doğru eşleştirmelerin I, II ve III olduğu görülmektedir.
- Doğru Cevap: D) I, II ve III
7. Soru (Delikanlı! Sana bazı şeyler öğreteceğim…)
Bu hadiste, kişinin Allah’ın her an kendisini gördüğünün bilincinde olması, O’nun yardımıyla güç bulması gibi konular öne çıkmaktadır. Burada vurgulanan irade çeşidi, “Küllî İrade” olarak belirtilmiştir.
- Doğru Cevap: C) Küllî İrade
Kısa Açıklama:
Küllî irade, evrendeki her şeyin gerçekleşmesi ve kulların sorumluluk alanı dışında kalan mutlak ilahî kudretle ilgilidir (Allah’ın sonsuz iradesi). Kişinin kendi sorumluluğunu yerine getirirken daima Allah’ın izni ve hükmünün geçerli olduğunu bilmesidir.