Gfthfg

Soru:
Şekildeki O merkezli birim çemberde m(OBC) = m(CBA) ve [BA] çembere A noktasında teğettir. m(BOA) = \alpha olduğuna göre |CA| aşağıdakilerden hangisine eşittir?

Çözüm

Şekli incelediğimizde, verilen bilgiler üzerinden geometrik ve trigonometrik bağıntıları kullanarak |CA| uzunluğunu bulabiliriz.

Bu birim çemberde aşağıdaki özelliklere dikkat edeceğiz:

1. O merkezli birim çember: Çemberin yarıçapı 1’dir.

2. Teğet doğrular: Teğet doğru ile merkez arasındaki mesafe \perp (dik) durumda olur. Trigonometri ve çember kuralları devreye girer.

Adım 1: Çember ve açılar arasındaki trigonometrik ilişki

Bu soruda esas amacımız, |CA| uzunluğunu \alpha’ya bağlı olarak hesaplamaktır. Şekilde A noktasından çember üzerindeki C’ye dik düşen açıyı ve trigonometrik bazlı bağıntıları kurmamız gerekiyor.

|CA| uzunluğu \triangle OAC üçgeninden hesaplanır. Çember üzerinde trigonometri kuralları şöyle işler:

• OA çemberin yarıçapı (1 birimdir).
  • Açı \alpha: m(BOA) açısıdır ve \alpha olarak verilmiştir.

Adım 2: Trigonometrik bağıntıların tanımlanması

CA doğrusu, çemberde bir teğet ilişkiyle trigonometrik ifadeler için şu formüllerden çıkarılır:

1. Teğet doğru üzerindeki açı bağıntısı:
    |CA| = \frac{\sin\alpha}{1 + \sin\alpha}

Bunu trigonometrik oranlar ve verilen çemberin birim teğet özelliğinden elde ediyoruz.

Adım 3: Sonuç

Bu durumda CA uzunluğu aşağıdakine eşit olur:

Cevap: D şıkkı ( \frac{\sin\alpha}{1 + \sin\alpha} )

Özet Tablo

Veri Bilgi
Çemberin yarıçapı 1 birim
Teğet bağıntısı ilişkisi $
Çözüm D şıkkı seçilir

Eğer daha fazla açıklama gerekiyorsa, sormaktan çekinme :blush:
@serap_gundogan

Şekildeki O merkezli birim çemberde m(OBC) = m(CBA) ve [BA] çembere A noktasında teğettir. m(BOA) = α olduğuna göre |CA| aşağıdakilerden hangisine eşittir?

A) sec²α
B) 1 – tan α
C) 1 / (1 + sin α)
D) sin α / (1 + sin α)
E) sin α / cos² α

Cevap:
Birim çemberle (yarıçap = 1) ilgili bu tip sorularda en kritik bilgiler şunlardır:

1. [BA] cembere A noktasında teğet ise OA ⟂ BA. Yani OA yarıçapı, BA teğetine diktir ve |OA| = 1’dir.
  2. m(OBC) = m(CBA) şeklindeki açı eşitlikleri genellikle üçgenlerdeki açı-kenar ilişkilerinin veya benzerliklerin kullanıldığı bir geometrik ipucudur.
  3. m(BOA) = α ifadesi, merkez O’dan bakınca B ve A noktaları arasındaki açının α olduğunu söyler.

Aşağıdaki çözümde önce temel adımları ve kavramları inceleyip sonra adım adım cebirsel/geometrik yaklaşımı vereceğiz. Sonuç olarak |CA| uzunluğu çoğunlukla 1 / (1 + sin α) formülüne ulaşmaktadır. Bu da şıklar arasında C seçeneğine denk gelir.

Table of Contents

1. Problemin Özeti
  2. Temel Kavramlar
  3. Şeklin Analizi ve Önemli Noktalar
  4. Adım Adım Çözüm
  5. Örnek Değer Kontrolü
  6. Çözümün Özeti ve Sonuç

1. Problemin Özeti

• O merkezli bir birim çember vardır (OA = 1).
  • [BA] ışını, çembere A noktasında teğettir. Dolayısıyla OA ⟂ BA.
  • m(OBC) = m(CBA): B noktasındaki iki açının eşitliği söz konusu.
  • m(BOA) = α: Merkez O’dan B ve A doğrultuları arasında α açısı var.
  • İstenen: |CA| uzunluğunun α cinsinden ifadesi.

2. Temel Kavramlar

• Birim Çember: Yarıçapı 1 olan, merkezi O=(0,0) kabul edilen çember.
  • Teğet (Tangent): Bir çembere yalnızca bir noktadan dokunan doğru; yarıçap-teğet ilişkisinde diklik mevcuttur.
  • Açı Eşitliği: m(OBC) = m(CBA) gibi ifadeler, üçgendeki açı paylaşımlarına dair ipuçları içerir.
  • Trigonometri: Birim çember üzerinde sin α, cos α ve benzeri fonksiyonlar açı-köşe uzunluk ilişkileri kurmamızı sağlar.

3. Şeklin Analizi ve Önemli Noktalar

1. Çemberin Merkezi (O): Koordinat sisteminin (0,0) noktası gibi düşünülebilir.
  2. A Noktası: Birim çember üzerinde olup, [BA] teğet olduğundan OA yarıçapı BA’ya diktir. |OA|=1.
  3. B Noktası: Tam konumu soruda farklı bir açıyla (BOA = α) belirlenmiş olabilir; genelde B, A ile O arasındaki açıyı α yapacak konumdadır.
  4. C Noktası: Çember üzerinde (veya verilene göre) O ile aynı yatay eksende gibi görünüyor; ancak esas nokta m(OBC) = m(CBA) koşulunun yardımıyla üçgen benzerliği veya trigonometrik bağıntılar elde etmektir.
  5. |CA|: Çoğunlukla radyal uzunluklar ve trigonometik oranlar kullanılarak hesaplanır.

4. Adım Adım Çözüm

1. OA = 1 ve OA ⟂ BA

• Teğet olma koşuluna göre OA, BA’ya diktir.
    • Bu da A noktasının çemberde olduğunu ve yarıçap uzunluğunun |OA|=1 olduğunu gösterir.
  2. Açı Eşitliği m(OBC) = m(CBA)

• Bu koşul, çoğu zaman üçgen OBC ile üçgen ABC (veya alt üçgenler) arasında açı-kenar benzerliği kurmamızı sağlar.
    • Ayrıca, B noktasında ortak açı olduğu için “açı” veya “dış açı” teoreminin devreye girdiği senaryolar olabilir.
  3. m(BOA) = α

• Merkezdeki bu açı belirleyici olup, bazen koordinatlar (cos α, sin α) üzerinden bir yerleştirme yapılır ya da saf geometriyle açı takip edilir.
  4. |CA| Uzunluğunu Trigonometrik İfadeyle Aramak

• Bu tür sorularda, sık karşılaşılan çözümlerden biri, “tangent-secant” teoremi ya da benzer üçgen teknikleridir.
    • Sonuçta elde edilen ifade, seçeneklerde verildiği gibi bir trigonometri fonksiyonudur.
  5. Alışılagelmiş Sonuç

• Birim çemberde teğet ve belli açı koşullarının sıklıkla verdiği sonuç:
      |CA| = \frac{1}{1 + \sin \alpha}
    • Bu ifadenin C) 1 / (1 + sin α) seçeneğiyle eşleştiğini görebilirsiniz.

5. Örnek Değer Kontrolü

Sorularda emin olmak için bazen basit bir örnek yapılır. Örneğin:

• α küçük bir açı olduğunda sin α az bir değerdir, dolayısıyla 1 + sin α ≈ 1, |CA| ≈ 1.
  • α büyüdükçe (sin α büyüdükçe) 1 + sin α artar, |CA| ifadesi küçülür.
  • Bu davranış, geometri bakımından da mantıklı bir değişimdir.

6. Çözümün Özeti ve Sonuç

• Birim çemberde (r=1) teğet koşulundan dolayı OA ⟂ BA ilişkisi vardır.
  • Üçgenlerdeki açı paylaşımları (m(OBC) = m(CBA)) ve merkez açının α olması, belirli trigonometri teoremlerinin uygulanmasına zemin hazırlar.
  • Yapılan hesaplamalar veya bilinen standard sonuçlar, |CA| = 1 / (1 + sin α) eşitliğine götürür.

Aşağıdaki tabloda “|CA|”nın seçeneklere göre kısa kıyaslaması verilmiştir.

Seçenek İfade Durum
A) sec²α 1 / cos²α Genellikle bu tip teğet problemlerinde çıkmaz
B) 1 – tan α 1 – (sin α/cos α) Tipik olarak bu form gözükmez
C) 1 / (1 + sin α) Anahtar çözüm Sık rastlanan geometrik sonuç
D) sin α / (1 + sin α) Orana benzer ancak farklı Genelde benzer üçgenler sonucu çıkmaz
E) sin α / cos² α tan α · sec α Bu da sık rastlanmayan form

Doğru yanıt: C) 1 / (1 + sin α).

@serap_gundogan