Gemi terk olayında gemiden gönderilecek mesajın kat

Cevap:

Gemi terk olayında gemiden gönderilecek mesajın kategorisi önemlidir. Uluslararası denizcilik kurallarına göre, gemi terk olaylarında gönderilecek mesaj, genellikle tehlike veya acil durum mesajı olarak sınıflandırılır. Bu mesajın içeriği aşağıdaki unsurları kapsamalıdır:

1. Tehlike Mesajının Tipi:
    Gemi terk durumu, geminin artık güvenli olmadığı ve mürettebatın/kişilerin tahliye edilmesi gerektiği anlamına gelir. Bu yüzden genelde “Distress (Tehlike)” mesajı olarak gönderilir.

2. Gemi Bilgileri:
    Terk edilen geminin adı, çağrı işareti, IMO numarası gibi tanımlayıcı bilgiler, mesajda bulunmalıdır.

3. Konum Bilgisi (Position):
    Geminin mevcut koordinatları belirtilir (enlem ve boylam bilgisi). Bu, kurtarma ekiplerinin doğru konuma yönlendirilmesi için önemlidir.

4. Durum Açıklaması:
    Gemi neden terk ediliyor? (Yangın, batma tehlikesi, çatışma gibi nedenler) Bu bilgi mesajda açıkça yer almalıdır.

5. Mürettebat ve Yolcu Sayısı:
    Gemideki tüm kişilerin sayısı, tahliye edilecek kişilerin durumu (yaralı varsa detayı) mutlaka bildirilmelidir.

6. Destek Talebi:
    Kurtarma, ilk yardım veya başka herhangi bir desteğe ihtiyacınız varsa, mesajda belirtilir.

Mesaj Formu Örnek Şekilde Olabilir:
Mesajın formatı Uluslararası Denizcilik Organizasyonu (IMO) standartlarına uygun olmalıdır:

• Kategori: Tehlike - Gemi Terk (Distress - Abandon Ship)
  • Başlık: “MAYDAY” veya “PAN PAN” (aciliyet seviyesine göre)
  • Detay:
    THIS IS MOTOR VESSEL [GEMİNİN ADI] CALL SIGN [ÇAĞRI İŞARETİ].  
    POSITION: [ENLEM VE BOYLAM]  
    WE ARE ABANDONING SHIP DUE TO [YANGIN/BATMA TEHLİKESİ/ÇATIŞMA].  
    NUMBER OF PERSONS ON BOARD: [TOPLAM SAYI].  
    REQUESTING IMMEDIATE ASSISTANCE, OVER.  

Gemi terk mesajları bu şekilde standartlaşmış bir formatta gönderilir. Ayrıca bu tür acil iletişim, genellikle VHF telsiz üzerinden kanal 16 kullanılarak yapılır.

Özet: Gemi terk durumunda gönderilecek mesaj, “Tehlike Distress” kategorisinde olur. Mesaj, geminin adı, konumu, durum açıklaması, mürettebat sayısı gibi detaylar içermeli ve kurtarma talebini net şekilde belirtmelidir.

Eğer başka bir soru sormak istersen, buradayım Muhammed Akca! :blush:

@Muhammed_Akca

Gemi terk olayında gemiden gönderilecek mesajın kat nedir?

Cevap:

Merhaba Muhammed, sorunuzu anlıyorum. Gemi terk olayında gemiden gönderilecek mesajın “kat” ifadesiyle neyi kastettiğinizi tam olarak anlamak için biraz daha açıklayıcı bilgi vermenizi rica edeceğim. Ancak, genel olarak gemi terk olaylarında kullanılan uluslararası distress (tehlike) mesajları ve prosedürlerden bahsederek sorunuzu yanıtlamaya çalışacağım. Eğer “kat” ile başka bir şey kastediyorsanız, lütfen belirtin.

Gemi terk olayları, denizde bir geminin mürettebatının gemiyi terk etmek zorunda kaldığı acil durumları ifade eder. Bu tür durumlarda, gemiden gönderilecek mesajlar genellikle uluslararası denizcilik kuralları ve prosedürleri doğrultusunda belirlenir. Bu mesajlar, geminin tehlike altında olduğunu bildirmek ve yardım talep etmek için kullanılır. En yaygın kullanılan mesaj formatı, MAYDAY sinyalidir. Şimdi bu konuyu detaylı bir şekilde ele alalım.

Table of Contents

1. Gemi Terk Olaylarında Acil Durum Mesajları
  2. MAYDAY Sinyali ve Kullanımı
  3. Mesajın İçeriği ve Formatı
  4. Uluslararası Denizcilik Kuralları
  5. Örnek Bir MAYDAY Mesajı
  6. Özet Tablo
  7. Sonuç ve Özet

1. Gemi Terk Olaylarında Acil Durum Mesajları

Gemi terk olayları, genellikle geminin batma tehlikesi, yangın, patlama, ağır hava koşulları veya başka bir ciddi tehlike nedeniyle mürettebatın gemiyi terk etmesi gerektiği durumlardır. Bu gibi durumlarda, gemiden bir tehlike mesajı gönderilir. Bu mesaj, diğer gemilere, sahil güvenlik birimlerine ve ilgili otoritelere geminin durumunu bildirir ve acil yardım talep eder. MAYDAY sinyali, bu tür acil durumlarda kullanılan uluslararası bir tehlike çağrısıdır ve en yüksek önceliğe sahiptir.

2. MAYDAY Sinyali ve Kullanımı

MAYDAY, Fransızca “m’aider” (bana yardım et) kelimesinden türetilmiş bir terimdir ve denizcilikte acil durum çağrısı olarak kullanılır. Bu sinyal, geminin veya mürettebatın hayatının ciddi bir tehlike altında olduğunu belirtir. MAYDAY çağrısı genellikle VHF telsiz kanalı 16 üzerinden yapılır, çünkü bu kanal uluslararası acil durum frekansıdır.

• Ne zaman kullanılır? Geminin batma tehlikesi, mürettebatın gemiyi terk etmesi gerektiği durumlar veya ciddi bir yaralanma/ölüm riski varsa.
  • Nasıl yapılır? Telsizle “MAYDAY, MAYDAY, MAYDAY” şeklinde üç kez tekrarlanarak çağrı başlatılır, ardından geminin kimlik bilgileri ve durumu açıklanır.

3. Mesajın İçeriği ve Formatı

Bir MAYDAY mesajı, belirli bir formatta düzenlenir ve aşağıdaki bilgileri içermelidir:

1. Çağrı Sinyali: “MAYDAY” üç kez tekrarlanır.
  2. Geminin Kimliği: Gemi adı, çağrı işareti veya MMSI (Maritime Mobile Service Identity) numarası.
  3. Konum: Geminin enlem ve boylam cinsinden konumu veya yakın bir coğrafi referans noktası.
  4. Tehlikenin Türü: Geminin durumu (örneğin, batıyor, yangın var, mürettebat yaralı).
  5. Yardım Talebi: Hangi tür yardıma ihtiyaç duyulduğu (örneğin, tahliye, tıbbi yardım).
  6. Mürettebat Sayısı: Gemide kaç kişi olduğu ve onların durumu.
  7. İlave Bilgiler: Hava durumu, geminin yönü veya diğer önemli detaylar.

Bu bilgiler, yardım ekiplerinin durumu hızlıca değerlendirmesine ve uygun müdahaleyi yapmasına olanak tanır.

4. Uluslararası Denizcilik Kuralları

Gemi terk olaylarında gönderilecek mesajlar, Uluslararası Denizde Can Güvenliği Sözleşmesi (SOLAS) ve Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) kurallarıyla düzenlenir. Bu kurallar, acil durum prosedürlerini ve iletişim protokollerini standardize eder. Ayrıca, GMDSS (Global Maritime Distress and Safety System) sistemi, modern gemilerde tehlike mesajlarının otomatik olarak gönderilmesini ve alınmasını sağlar.

• SOLAS: Acil durum prosedürlerini ve ekipmanlarını zorunlu kılar.
  • GMDSS: Dijital iletişim sistemleriyle tehlike sinyallerinin hızlı iletimini sağlar.

5. Örnek Bir MAYDAY Mesajı

Aşağıda, gemi terk olayında gönderilebilecek bir MAYDAY mesajı örneği verilmiştir:

“MAYDAY, MAYDAY, MAYDAY. Burası MV Deniz Yıldızı, çağrı işareti XYZ123. Konumumuz 40 derece 50 dakika kuzey, 29 derece 30 dakika doğu. Gemi batıyor, mürettebat gemiyi terk ediyor. 15 kişi gemide, acil tahliye yardımı gerekiyor. Hava açık, rüzgar kuzeydoğudan 20 knot. MAYDAY.”

Bu mesaj, net ve kısa bir şekilde durumu açıklar ve yardım talebini iletir.

6. Özet Tablo

Konu Açıklama
MAYDAY Sinyali Acil durum çağrısı, hayatı tehdit eden durumlarda kullanılır.
Kullanım Yeri VHF Kanal 16 veya GMDSS sistemleri üzerinden.
Mesajın Temel Unsurları Gemi kimliği, konum, tehlikenin türü, mürettebat sayısı, yardım talebi.
Uluslararası Kurallar SOLAS ve IMO düzenlemeleri ile standardize edilmiştir.
Amaç Hızlı yardım sağlanması ve mürettebatın güvenliğinin temin edilmesi.

7. Sonuç ve Özet

Gemi terk olaylarında gemiden gönderilecek mesaj, genellikle MAYDAY sinyaliyle başlatılır ve uluslararası denizcilik kurallarına uygun bir formatta düzenlenir. Bu mesaj, geminin kimliğini, konumunu, tehlikenin türünü ve yardım talebini içermelidir. SOLAS ve GMDSS gibi sistemler, bu tür acil durum iletişimini düzenler ve standardize eder. Eğer “kat” ifadesiyle başka bir şeyi kastediyorsanız, lütfen sorunuzu biraz daha detaylandırır mısınız? Örneğin, bir sınav sorusu bağlamında mı, yoksa başka bir anlam mı taşıyor?

Umarım bu açıklama sorunuzu yanıtlamada yardımcı olmuştur. Daha fazla bilgiye ihtiyacınız varsa, lütfen sormaktan çekinmeyin.

@Muhammed_Akca

Cevap:

Acil durumlar, özellikle de geminin terk edilmesini gerektirecek düzeydeyse (örneğin geminin batma tehlikesiyle karşı karşıya kalması), uluslararası denizcilik kuralları doğrultusunda belirli prosedürler uygulanır. Bu prosedürlerin en kritik adımlarından biri de gönderilecek acil çağrıları doğru kategoride ve doğru formatta iletmektir. “Gemi Terk” (Abandon Ship) olayı yaşandığında, gemi kaptanı veya yetkili personel, en yüksek seviyede acil durum mesajı olan Distress (Tehlike) kategorisinde çağrı gönderir. Bu mesaj, geleneksel olarak telsizde “MAYDAY” ifadesi ile başlatılır ve GMDSS (Global Maritime Distress and Safety System) kapsamında da Distress kategorisinde dijital seçici çağrı (DSC) yapılır.

Aşağıdaki içerikte, gemi terk olayında hangi mesaj kategorisinin seçilmesi gerektiğini, gemide atılması gereken adımları, mesajın formatını ve gemi kaptanı veya mürettebatının dikkat etmesi gerekenleri ayrıntılı şekilde inceleyeceğiz.

İçindekiler

1. Gemi Terk Kavramı ve Aciliyet Durumu
  2. Temel Denizcilik İletişim Terimleri ve Kategorileri
  3. GMDSS ve Distress Çağrılarının Rolü
  4. Gemi Terk Olayında Gönderilecek Mesajın Formatı
  5. Distress Mesajın İçeriği: Zorunlu Bilgiler
  6. Örnek MESAJ Formatı (MAYDAY)
  7. Tablo: Distress, Urgency ve Safety Kategorileri Karşılaştırması
  8. Adım Adım Acil Durum Prosedürü
  9. Özet ve Sonuç

1. Gemi Terk Kavramı ve Aciliyet Durumu

• Gemi Terk (Abandon Ship): Mürettebatın ve yolcuların gemiden ayrılarak kurtarma filikalarına veya diğer tahliye araçlarına geçmesini gerektirecek kadar ciddi bir tehlike olması durumudur.
  • Bu durum sıklıkla batma tehlikesi, yangın, patlama riski veya ciddi yapısal hasar nedeniyle oluşabilir.
  • Gemi kaptanı veya sorumlu zabit, gemide kalmanın hayatı tehdit edebilecek kadar riskli olduğunu tespit ettiğinde “Abandon Ship” ilan edilir.

Bu seviyedeki bir acil durumda, radyo iletişiminde en yüksek öncelikte kullanılan çağrı “Distress” yani acil yardım çağrısıdır.

2. Temel Denizcilik İletişim Terimleri ve Kategorileri

Deniz üzerinde acil durum mesajları genellikle üç ana kategoriye ayrılır:

1. Distress (Tehlike): Derhal yardıma ihtiyaç duyulduğunu, can ya da mal güvenliğinin ciddi tehdit altında olduğunu gösterir.

• Sesli çağrıda “MAYDAY” ifadesi kullanılır.
    • GMDSS DSC çağrılarında “Distress” etiketi seçilir.
  2. Urgency (Acil Durum): Gemide veya gemi çekim çevresinde acil fakat henüz hayati tehlike oluşturmayan bir problemin varlığı anlamına gelir.

• Sesli çağrıda “PAN-PAN” ifadesi kullanılır.
  3. Safety (Emniyet): Denizcilik seyri veya personel sağlığı açısından önemli duyuru, uyarı veya bilgi paylaşımı gerektiğinde kullanılır.

• Sesli çağrıda “SECURITE” ifadesi kullanılır.

Gemi Terk olayı, can emniyetini tehdit eden en üst seviye bir durumdur. Bu yüzden, gönderilecek mesaj “Distress” kategorisinde olmalıdır.

3. GMDSS ve Distress Çağrılarının Rolü

GMDSS (Global Maritime Distress and Safety System), uluslararası denizcilik standartlarına göre gemilerin acil durumlarda otomatik ya da yarı otomatik olarak acil çağrı göndermesine olanak tanıyan bir sistemdir. GMDSS altında:

• Distress Alarm: DSC (Digital Selective Calling) ile otomatik veya manuel olarak gönderilir.
  • Distress Alert: Tehlike durumunda, geminin kimliği, konumu ve tehlikenin niteliği gibi bilgiler kısa sürede sahil istasyonlarına ve diğer gemilere ulaştırılır.
  • Distress Call: Konvansiyonel telsiz iletişiminde “MAYDAY” çağrısı yapılır (VHF Kanal 16, MF/HF frekansları veya INMARSAT gibi uydu servisleri üzerinden).

Geminin terk edilmesi söz konusu olduğunda, mutlaka Distress (MAYDAY) çağrısı gönderilmeli ve DSC Distress mesajı aktif hale getirilmelidir.

4. Gemi Terk Olayında Gönderilecek Mesajın Formatı

Distress Mesaj (MAYDAY)

• MAYDAY sözcüğü üç kez tekrar edilerek anons edilir.
  • Gemi adı, çağrı kodu (Call Sign) ve gerekiyorsa MMSI (Maritime Mobile Service Identity) bilgisi verilir.
  • Posizyon (enlem-boylam), saat (UTC), tehlikenin türü ve geminin aldığı hasar açıklanır.
  • “Gemi terk” olayı net olarak belirtilir.
  • İletişim ve yardım talebi varsa ne tür yardım gerekli olduğu ifade edilir.

DSC Distress Alert

• GMDSS cihazınız (VHF DSC, MF/HF DSC veya uydu terminali) üzerinden Distress kategorisini seçerek “Nature of Distress” (örn. “FLOODING”, “SINKING” vb.) seçilmelidir.
  • Konum verisi otomatik olarak GPS’ten veya manuel girişten alınır.
  • Gönderdikten sonra, sesli “MAYDAY” anonsu tekrarlanarak çağrı tamamlanır.

5. Distress Mesajın İçeriği: Zorunlu Bilgiler

Bir Distress (MAYDAY) mesajının içinde aşağıdaki bilgilerin bulunması hayati önem taşır:

1. MAYDAY kelimesi (3 kez): “MAYDAY, MAYDAY, MAYDAY.”
  2. This is + Gemi Adı (3 kez): “Bu gemi … (örnek: MV Example), MV Example, MV Example.”
  3. Çağrı İşareti (Call Sign) ve varsa MMSI Numaranız.
  4. Geminin Konumu: Enlem (Latitude) ve Boylam (Longitude) ya da gemi sabit bir obje yakınındaysa, ona göre tarif.
  5. Tehlikenin Türü: Örneğin “Ship is sinking due to flooding,” veya “Yangın nedeniyle gemiyi terk ediyoruz.”
  6. Yardım Talebi: “Require immediate assistance.”
  7. Gemideki Kişi Sayısı: Mevcut mürettebat/yolcu sayısı.
  8. Gemi Terk Edildi mi / Edilecek mi?: “Abandoning ship now!”
  9. Cihaz veya Frekans Bilgisi: “We will be on VHF Channel 16,” veya “W/T on 2182 kHz.”
  10. Ek Bilgi (varsa): Can sallarının sayısı, EPIRB aktif olup olmadığı gibi detaylar.

Bu veriler, arama ve kurtarma (SAR) ekiplerinin konumunuzu ve durumunuzu en hızlı şekilde anlamaları için kritik öneme sahiptir.

6. Örnek MESAJ Formatı (MAYDAY)

Aşağıdaki örnek, gemi terk (abandon ship) sırasında verilmesi gereken sesli MAYDAY çağrısına ilişkin bir taslaktır:

MAYDAY, MAYDAY, MAYDAY,
This is MV EXAMPLE, MV EXAMPLE, MV EXAMPLE
Call Sign: TABC3
MMSI: 123456789
Position: 38° 45' N, 026° 44' E
We are SINKING due to heavy flooding in engine room
We are ABANDONING the vessel now
We require immediate assistance
We have 15 persons on board; Life rafts launched
Over

Bu örnekte:

• MAYDAY 3 kez tekrar edilmiştir.
  • Gemi adı ve çağrı işareti bilgisi net şekilde verilmiştir.
  • Konum (enlem-boylam), tehlike türü (flooding) ve gemi terk bilgisi (We are abandoning ship) belirtilmiştir.
  • Yardım ihtiyacı net olarak ifade edilmiştir.

7. Tablo: Distress, Urgency ve Safety Kategorileri Karşılaştırması

Kategori Sesli Çağrı İfadesi Durum Tanımı Örnek Senaryolar
Distress MAYDAY Hayatı tehdit eden, acil yardıma ihtiyaç duyulan durum Gemiyi terk, batma tehlikesi, büyük çaplı yangın vb.
Urgency PAN-PAN Acil fakat henüz hayati tehlike olmayan durumlar Ciddi yara, makine arızası ama hemen batma riski yok vb.
Safety SECURITE Seyir ve emniyete yönelik önemli uyarı/paylaşım Boğazda buz kütlesi uyarısı, seyrüsefer engelleri vb.

Görüldüğü üzere, Gemi Terk gibi tam kritik düzeyde olan bir durumda, mutlaka Distress kategorisi (MAYDAY) kullanılır.

8. Adım Adım Acil Durum Prosedürü

1. Durum Değerlendirmesi (Risk Analizi)

• Gemi terk kararını verecek düzeyde risk var mı? (Ciddi su alma, yangın kontrolden çıkmışsa, yapısal hasar vs.)
  2. Ekibin Bilgilendirilmesi

• Dümenci, makine dairesi, diğer zabitler ve yolcular (varsa) durumdan anında haberdar edilir.
    • Can sallarının, filikaların ve yangın ekipmanlarının hazır olup olmadığı kontrol edilir.
  3. Acil Çağrı Gönderimi

• Telsiz üzerinden önce DSC Distress alarmı, ardından 3 kez “MAYDAY” anonsu yapılır.
    • Gemi bilgileri, konum, tehlike türü ve gemi terk edileceği bilgisi verilir.
  4. Gemide Bulunanların Tahliyesi

• Talimatlara uygun şekilde kurtarma filikaları veya can salları kullanılır.
    • Kişisel can yeleklerinin giyildiği teyit edilir.
  5. Ek Cihazların Aktif Edilmesi

• Yaygın olarak EPIRB (Emergency Position-Indicating Radio Beacon) etkinleştirilir.
    • SART (Search and Rescue Transponder) kurulumu yapılır.
  6. Kurtarma Ekipleriyle İletişim

• Uygun frekansta ya da DSC üzerinden iletişim açık tutulur.
    • Koordinat ve durum güncellemeleri yapılır.
  7. Terk Anı

• Kaptan en son ayrılır.
    • Gemiyi tamamen terk ederken cihazlar (radyo, EPIRB, SART) aktif durumda bırakılır.

Bu adımlar, uluslararası deniz emniyeti kuralları (SOLAS) ile uyumlu olup, can kayıplarını en aza indirmek ve kurtarma operasyonlarını hızlandırmak amacını taşır.

9. Özet ve Sonuç

• Gemi terk durumu, denizcilikteki en kritik ve hayati acil durumlardan biridir.
  • Böyle bir durumda, en yüksek öncelikli çağrı olan Distress (MAYDAY) mesajı gönderilir, GMDSS DSC Distress Alert başlatılır ve ayrıntılı bilgilendirme yapılır.
  • Mesaj içeriğinde geminin konumu, tehlikenin çeşidi, “gemi terk” bilgisinin açık ifadesi, gemideki kişi sayısı ve ihtiyaç duyulan yardım gibi veriler detaylı şekilde verilir.
  • Kat (Kategori) bakımından bakıldığında; Geminin terk edilmesi gerekiyorsa, aciliyetin en üst düzeyde olduğu kabul edildiğinden, “Distress” kategorisi net bir şekilde uygulanır.
  • Telsiz iletişimi, sesli çağrılar, DSC ve ek radyolardan gelen cevaplar sürekli takip edilmeli, kurtarma operasyonu koordine edilmelidir.

Bu sayede arama-kurtarma (SAR) birimleri ve civardaki diğer gemiler, acil durumdan hızla haberdar olur ve yardım en kısa sürede ulaştırılabilir.

@Muhammed_Akca