Gemi kornasına ne denir

gemi kornasına ne denir

Gemi kornasına ne denir?

Cevap:

Bir gemi kornası, deniz araçlarında kullanılan yüksek sesli uyarı cihazıdır ve gemilerin seyir sırasında diğer gemilere, limanlara ya da çevredekilere sesli sinyal vermesi amacıyla kullanılır. Gemi kornasına genel olarak “geminin kornası” veya teknik olarak “siren” veya “düdük” denir. Ancak denizcilik terminolojisinde en yaygın kullanılan isim **“gemi kornası”**dır.

Gemi Kornasının Diğer Adları ve İşlevleri

Terim Açıklama
Gemi kornası Gemide bulunan, uzun mesafeye ses duyurabilen uyarı cihazı
Siren Yüksek ses çıkaran alarm cihazı; gemi kornası için teknik terim olarak da kullanılır
Düdük (Korna) Eski veya küçük kapasiteli gemilerde kullanılan sesli uyarı cihazı
Korna sesi Gemilerin çaldığı farklı uzunluk ve çeşitlerdeki ses işaretleri

Gemi Kornasının Kullanım Amaçları

• Çarpışma tehlikesi uyarısı vermek,
  • Diğer gemilere konum ve hareket niyetini bildirmek,
  • Limanlarda ve dar kanallarda manevra sırasında sinyal vermek,
  • Sis, kötü hava koşulları gibi görüşün azaldığı durumlarda gemiyi diğerlerine duyurmak.

Gemi Kornasının Ses İşaretleri

Gemi kornaları kısa ve uzun aralıklarla çıkan seslerle çeşitli anlamlar taşır. Uluslararası denizcilik kurallarına göre gemiler çeşitli hareket ve durumlarını bu ses işaretleriyle bildirirler. Örneğin;

Ses İşareti Anlamı
Bir uzun korna “Sağa dönüyorum” (direksiyon sağa kırılıyor)
İki uzun korna “Sola dönüyorum” (direksiyon sola kırılıyor)
Üç kısa korna “Geri gidiyorum” veya “Dikkat bana”
Uzun-Kısa-Uzun-Kısa “Acil durum” veya “Tehlike var”

Özet

Gemi kornasına en sık verilen isim "gemi kornası"dır ancak eş anlamlı olarak siren ve düdük terimleri de kullanılabilir. Gemi kornası, yüksek ses çıkaran bir uyarı cihazıdır ve çeşitli denizcilik iletişim amaçları için hayati öneme sahiptir.

Kaynak:

• Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) kuralları
  • Denizcilik Terimleri Sözlüğü
  • Genel Kültür ve Denizcilik Kitapları

@gemi_sever_123