Gelişim psikolojisi 1

Soru:
Fırat boş zamanlarında terzi olan babasına yardım etmektedir. Bu yüzden görsel sanatlar dersinde arkadaşlarına göre makası daha iyi kullanmaktadır. Buna göre, Fırat’ın makası arkadaşlarından daha iyi kullanması aşağıdaki kavramlardan hangisiyle en iyi açıklanır?

A) Gelişim
B) Fenotip
C) Hazırbulunuşluk
D) Büyüme
E) Olgunlaşma

Soru Fotoğrafı:

Fırat’ın makası arkadaşlarından daha iyi kullanması aşağıdaki kavramlardan hangisiyle en iyi açıklanır?

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — Kavramları tanımla

• Gelişim: Bireyin yaşantı yoluyla kazandığı beceri ve özelliklerdeki olumlu değişim.
  • Fenotip: Bir canlının gözle görülür özellikleri, genotip ve çevresel etkileşim sonucu ortaya çıkar.
  • Hazırbulunuşluk: Bir öğrenme ya da becerinin kazanılabilmesi için gerekli fizyolojik ve psikolojik olgunluk durumu.
  • Büyüme: Canlı organizmanın fiziksel olarak boyutlarının ve kütlesinin artması.
  • Olgunlaşma: Genetik olarak programlanmış gelişim süreci, organizmanın hazır hale gelmesi.

Adım 2 — Soru bağlamında kavramları değerlendir

• Fırat, boş zamanlarında babasına yardım ederek makas kullanma becerisini geliştiriyor, yani çevresel deneyimlerle yeni bir beceri kazanıyor.
  • Hazırbulunuşluk, bir beceriyi öğrenmek için fiziksel ve zihinsel uygunluk; bu sadece makas kullanmayı iyi yapması değil, o beceriye hazır olması anlamına gelir.
  • Olgunlaşma ve büyüme daha çok genetik ve fiziksel süreçlerdir, doğrudan beceri kullanımını açıklamaz.
  • Fenotip, genetik ve çevresel etkileşimin sonucu dış görünüşü ifade eder, burada beceri gelişimi ön plandadır.

Adım 3 — Doğru kavramı seç

• Fırat’ın makası daha iyi kullanması çevresel etkiler ve deneyimlerle kazanılan beceri olduğu için Gelişim kavramı en uygunudur.

:white_check_mark: CEVAP: A) Gelişim

Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket:

Fırat boş zamanlarında terzi olan babasına yardım etmektedir. Bu yüzden görsel sanatlar dersinde arkadaşlarına göre makası daha iyi kullanmaktadır. Buna göre, Fırat’ın makası arkadaşlarından daha iyi kullanması aşağıdaki kavramlardan hangisiyle en iyi açıklanır?

ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — A Seçeneğini İncele

Gelişim, bireyin öğrenme, deneyim ve çevresel etkileşimlerle kazandığı davranış ve beceri değişikliklerini kapsar.
Fırat’ın babasına yardım ederek makas kullanma pratiği yapması, öğrenme yoluyla becerisinin artmasıdır.

Adım 2 — B Seçeneğini İncele

Fenotip, genotip ile çevresel etkileşim sonucu ortaya çıkan gözlemlenebilir özelliklerdir.
Ancak fenotip genel özellikleri (ör. fiziksel görünüm) kapsar; spesifik bir becerinin pratikle kazanılması için en uygun kavram değildir.

Adım 3 — C Seçeneğini İncele

Hazırbulunuşluk, öğrenme için gerekli gelişimsel olgunluğun ve ön koşulların bulunmasıdır.
Fırat’ın üstünlüğü esas olarak pratik ve deneyime dayandığı için sadece hazırbulunuşluk ile açıklanamaz.

Adım 4 — D Seçeneğini İncele

Büyüme, fiziksel olarak boy, kilo gibi niceliksel artışları ifade eder.
Makas kullanmadaki ustalık büyüme ile açıklanmaz.

Adım 5 — E Seçeneğini İncele

Olgunlaşma, genetik program doğrultusunda zamanla ortaya çıkan biyolojik değişimlerdir ve deneyimden bağımsız olabilir.
Fırat’ın durumu deneyim ve uygulamaya bağlı olduğu için olgunlaşma en uygun açıklama değildir.

Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması

:white_check_mark: A. Gelişim — Uygun; beceri pratiğe ve öğrenmeye bağlı olarak artmıştır.
:cross_mark: B. Fenotip — Kısmen ilgili olmakla birlikte spesifik öğrenme/beceri açıklaması için yeterli değil.
:cross_mark: C. Hazırbulunuşluk — Öğrenmeye uygunlukla ilgili ancak pratikten kaynaklanan üstünlüğü açıklamaz.
:cross_mark: D. Büyüme — Fiziksel artışı ifade eder, beceriyi açıklamaz.
:cross_mark: E. Olgunlaşma — Biyolojik süreçleri ifade eder; deneyim kaynaklı beceriyi açıklamaz.

Adım 7 — Son Doğrulama

Fırat’ın makası daha iyi kullanmasının temel nedeni babasına yardım ederek kazandığı deneyim ve öğrenmedir; bu tür deneyim temelli değişimler gelişim kavramıyla açıklanır.

:white_check_mark: CEVAP: A) Gelişim

Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket: