Geç zıt anlamlısı

geç zıt anlamlısı

Geç zıt anlamlısı nedir?

Cevap:
Türkçede “geç” kelimesinin zıt anlamlısı "erken"dir. Kelime zıtlığı, bir kelimenin anlamına tam karşıt olan bir anlamı ifade eden kelimeyi tanımlar. “Geç” kelimesi zamanı ifade ederken gecikmiş veya bir vakitte sonrasında olma durumunu belirtir. Buna karşılık “erken” kelimesi, aynı zaman dilimi içerisinde daha önce olma veya zamanından önce gerçekleşme durumunu ifade eder.

Kullanım Örnekleri:

1. Geç ve Erken

• Geç: Toplantıya geç kaldım.
    • Erken: Toplantıya erken gittim.
  2. Zaman Diliminde

• Geç: Olay, akşam saatlerinde geç meydana geldi.
    • Erken: Olay, sabah saatlerinde erken meydana geldi.
  3. Yaşam Dönemlerinde

• Geç: O, kariyerinde geç bir dönemde terfi etti.
    • Erken: O, kariyerinde erken bir dönemde terfi etti.

Sözlük Tanımları:

• Geç: Başlayış, geliş veya bitim zamanı bakımından olması gereken zamandan sonra meydana gelen; bir olayın veya eylemin beklenenden ileri bir zaman diliminde gerçekleşmesi.
  • Erken: Zaman bakımından beklenenden önce gerçekleşen; belirlenen süreden ya da genel zaman diliminden önce olan.

Sonuç:

Zıt anlamlı kelimeler dilimize zenginlik katar ve anlatımı derinleştirir. “Geç” ve “erken” arasındaki zıtlık, zamanı ifade ederken iki karşıt durumu net bir şekilde belirtir.

Önemli Kavram: Zıt Anlamlı Kelimeler

Kavram Açıklaması:
Zıt anlamlı kelimeler, bir kelimenin anlamına karşıt olan anlamları ifade eden kelimelerdir. Bu kelimeler, dilde kontrast oluşturma amacına hizmet eder ve anlatım zenginliğini artırır.

Zıt Anlamlı Kelimelere Örnekler:

• Büyük - Küçük
  • Uzak - Yakın
  • Zor - Kolay

Özet:
“Geç” kelimesinin zıt anlamlısı "erken"dir. Bu zıt anlamlı kelimeler, anlatımda zamanı ifade ederken iki karşıt durumu belirtir ve dilin anlatım gücünü artırır.