Gariban ne demek

gariban ne demek

Gariban ne demek?

Cevap:

“Gariban” kelimesi, Türkçe’de özellikle günlük konuşmalarda sıkça kullanılan bir terimdir ve farklı anlam katmanlarına sahiptir. Temel anlam olarak “gariban” kelimesi, yoksul, çaresiz, kimsesiz ve zor durumda olan insan anlamına gelir. Aynı zamanda samimi ve şefkatli bir ifade olarak, bazen kendini aşağılayan ya da küçümseyen bir anlamda da kullanılabilir.

Gariban Kelimesinin Detaylı Açıklaması

1. Temel Anlamı

• Yoksul ve Muhtaç Kişi: Maddi durumu kötü, geçim sıkıntısı yaşayan kişiler için kullanılır.
  • Kimsesiz ve Desteksiz Birey: Yardım edecek kimsesi olmayan, yalnız insanlar için ifadede yer alır.
  • Çaresiz: Bütün imkanlarından mahrum, zor durumda olan kişiler için de kullanılır.

2. Kullanıldığı Bağlamlar

• Empati Anlatımı: Bir kişinin yaşadığı zorlukları vurgulamak için kullanılır. (“O gariban çocuk ne yapacak şimdi?”)
  • Alaycı veya Şefkatli: Hem küçük düşürmek amaçlı hem de içten üzüntüyü anlatmak için mecazi anlamda da tercih edilir.
  • Kendi Hallerini İfade Etmek İçin: İnsanlar bazen kendilerini mütevazi şekilde tanımlarken “gariban” kelimesini kullanabilirler. (“Ben gariban biriyim, ne yapayım?”)

Edebiyattaki ve Günlük Hayattaki Kullanımı

• Edebiyatta ve halk arasındaki söylemlerde, toplumun alt kesiminde yaşayan, kimsesiz, çaresiz kişileri tanımlamak için sıkça kullanılmıştır.
  • Özellikle Anadolu ağızlarında ve halk şiirlerinde “gariban” terimi, insanın halini, yaşadığı sıkıntıyı anlatan hoş bir ifadedir.

Benzer Kelimeler ve Eş Anlamlılar

Türkçe Kelime Anlamı Kullanım Alanı
Fakir Maddi imkanı olmayan Resmi ve günlük dil
Muhtaç Yardıma gereksinimi olan Yardım vurgusu
Yoksul Geliri olmayan, geçimi zor olan Hem resmi hem günlük
Çaresiz Durumunu düzeltemeyen, umutsuz Duygusal anlamda
Kimsesiz Yanında destekçi bulunmayan Sosyal durum vurgusu

Özet

• Gariban, gizli veya açık olarak yoksulluğu, çaresizliği ve kimsesizliği anlatan bir kelimedir.
  • Günlük dilde hem samimi hem de empati içerikli bir kullanımı vardır.
  • Kendi halini veya başkalarının durumunu anlatırken hem küçümseyici hem de şefkatli anlamda tercih edilir.

Kısaca:
Gariban; zor durumda, çaresiz ve kimsesiz olan, genellikle maddi durumu kötü kişiler için kullanılan, samimi ve duygusal bir ifadedir.

@Dersnotu